AJT z kolektorem ACV, nierównomierna praca silnika

https://www.t4-forum.pl/viewforum.php?f=89
T4 Forum dotyczące silnika „2.5 AJT, AAY, ACV, AUF, AXL, AYC, AHY, AXG”

Tematy dotyczące TDI – 88, 102, 111, 150 KM. Wszystko o turbo, intercoolerze, wtryskach, ECU i VAG.
Regulamin forum
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.

Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.

Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.

Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
ODPOWIEDZ
dominik_pk
Początkujący T4

Answers: 0
14
Last active: -
Tematy: 2
Model:
Auto: Caddy Life
podziekowal za post: 6 razy
Kontakt:

AJT z kolektorem ACV, nierównomierna praca silnika

Nieprzeczytany post autor: dominik_pk »

Witam
Kupiłem na szybko teczkę 2,5 TDi AJT 88KM(2001r) na liczniku 330 tys. km (nie wygląda na wiele więcej), kupując wiedziałem, że jest wyciek z silnika najprawdopodbniej w okolicy uszczelniacza na wale i nierónomiernie pracował silnik po nagrzaniu na wolnych obrotach(na zimnym silniku aż tak tego nie czuć, ma chyba wtedy troszkę podniesione obroty). Kupowałem go ze szwagrem który też ma AJT, pojeździliśmy różnicy nie było czuć, jedno na co zwrócił uwagę, że mam na kolektorze dolotowym napisane 2.5 TDI (nie jesteśmy znawcami, troche to zbagatelizowałem, myślałem ten typ tak ma). Jeździ ok, a że cena była na tyle atrakcyjna to go kupiłem.
Dziś wymieniłem filtr powietrza i paliwa, tak dla świętego spokoju niestety falowanie w żadnym stopniu nie zmieniło się jest tak samo, na obrotomierzu tego nie widać. Chciałem ten silnik umyć, przypadkiem zobaczyłem że na kolektorze ssącym(odlew - aluminium(?) - w AJT kolektor jest chyba z czarnego plastiku) poza wspominanym wcześniej wytłoczonym napisem z lewej strony 2.5TDi po prawej stronie jest napis ACV. Sprzedający twierdził, że pół roku temu pęłkł mu pasek rozrządu i ktoś mu robił głowicę w systemie "wymiennym" dał starą, dostał inną "po regeneracji" i robił mu to jakis mechanik. Auto z firmy, właściciel nawet nim nie jeździł.
Może na tym etapie doszło do zamiany, nie wiem w historię nie mam nawet zamiaru zaglądać, bo i tak to nic nie zmieni.
A teraz pytania:
- czy zamieniony kolektor/głowica(?) z ACV może mieć wpływ na falowanie?
- a może pod koniec produkcji (moja wersja jest po FL z Holandii) do AJT wsadzali kolektor z ACV (intercoolera nie mam)? - chociaż na allegro jest silnik AJT z 2001 ale z normalnyn kolektorem wg. kodów mam też jakąś szybką skrzynię - może naiwny jestem wiem:)
- wiem, że na falowanie mogą mieć wpływ np. lejące wtryski lub wyekslopatowana pompa wtryskowa, ale może ma ktoś w tym więcej doświadczenia niż ja? - silnik puści jakiegoś dymka na zimnym, na ciepłym raczej nie kopci i jedzie
Ostatnio zmieniony 06 mar 2012, 21:22 przez dominik_pk, łącznie zmieniany 1 raz.
FocusMED
Samodzielny mechanik

14
Tematy: 7
Model:
Auto: T4 Ambulans
podziekowal za post: 3 razy
otrzymal podziekowanie: 57 razy
Kontakt:

Re: AJT z kolektorem ACV, nierównomierna praca silnika

Nieprzeczytany post autor: FocusMED »

Najpierw podepnij VAGa i zrób logi, wtedy coś będzie można powiedzieć. ACV i AJT mają ten sam kolektor nr. 074 129 713 T i raczej na pewno nie jest to przyczyna nierównej pracy.
dominik_pk
Początkujący T4

14
Tematy: 2
Model:
Auto: Caddy Life
podziekowal za post: 6 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: dominik_pk »

Podepnę VAG w weekend(tzn. nie ja tylko znajomy elektromechanik, ja to nawet nie wiem co to są te logi (wstyd się przyznać), właśnie zauważyłem, że to co nazwałem plastikowym kolektorem w AJT (to jest najprawdopodobniej tylko czarna zaślepka, bo na allegro ktoś ma do sprzedania AJT i część tego jest urwana, może po naprawie głowicy poprostu ktos tego nie założył :?:
http://img833.imageshack.us/img833/6941/kolektort.jpg

Ale jak ktoś miał doświadczenia z falowaniem w 2.5 TDI to chętnie poczytam co musiał zrobić i ile go to kosztowało, oczywiście ja jak tylko coś więcej się dowiem, to też to opiszę.
FocusMED
Samodzielny mechanik

14
Tematy: 7
Model:
Auto: T4 Ambulans
podziekowal za post: 3 razy
otrzymal podziekowanie: 57 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: FocusMED »

Tak jak napisałem, niech kolega zrobi Ci logi (czyli zapis do pliku parametrów pracy silnika) statycznie grupy 000, 001, 003, 004, 005(przed odpaleniem) 007 (przy czym grupę 007 trzeba zalogować na zimno przed zapaleniem auta i drugi raz po rozgrzaniu), 010, 013 i dynamicznie 001, 003, 004, 008, 010, 011.
ODPOWIEDZ

Wróć do „2.5 AJT , AAY , ACV , AUF , AXL , AYC , AHY , AXG”