Lampka jarzeniowa na stolikiem
Regulamin forum
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
-
maciejxtrem
- Forumowicz T4
- 14
- Last active: -
- Tematy: 3
- Model:
- Auto: T4
- podziekowal za post: 5 razy
- otrzymal podziekowanie: 2 razy
- Kontakt:
Lampka jarzeniowa na stolikiem
Mam multivana 92r i jarzeniówka nad stolikiem nie działa. Wymontowałem ją i na krótko podłączyłem do aku . Okazało się że sprawna w 100% . Sprawdziłem zasilanie i przychodzi tam około 5 do 7v więc gdzieś coś słabo przewodzi .Gdzie szukać bezpiecznika od niej skąd bierze zasilanie ?
-
slimak
- Ikona forum
- 16
- Tematy: 102
- Model:
- Auto: Mixt
- podziekowal za post: 17 razy
- otrzymal podziekowanie: 310 razy
- Kontakt:
Re: Lampka jarzeniowa na stolikiem
A nie jest zasilana z drugiego akku? Gdyby był spalony bezpiecznik nie byłoby wcale napięcia.
-
maciejxtrem
- Forumowicz T4
- 14
- Model:
- Kontakt:
Wydaje mi się ze jest zasilane z drugiego aku , ale mam podłączony i naładowany . Jak odłączam drugie aku to napiecie znika do 0 V jak podłącze drugie aku , lub odpale silnik to jest około 7 miernikiem ale żarówka ani lampka sie nie zapala.
-
slimak
- Ikona forum
- 16
- Model:
- Kontakt:
Spróbuj ostrożnie odłączyć drugi akku przy pracującym silniku i wtedy zmierz napięcie na zaciskach lampki. Uważaj tylko abyś nie zrobił zwarcia klemą plusową drugiego akku do masy.
-
maciejxtrem
- Forumowicz T4
- 14
- Model:
- Kontakt:
Napiecie obojętnie z którego aku jest takie same . oba akumulatory sa sprawne naładowane , ładowanie w aucie jest. Moim zdaniem gdzieś jest słabe przejscie , na bezpieczniku , wtyczce połączeniu . Musze porostu wiedzieć do kąd leci kabel zasilający od lampki . Na razie udało mi się sprawdzić że leci wzdłuż dachu do przodu , ale nie chce nie potrzebnie rozbierać plastików i nie wiem którędy i dokąd schodzi ani gdzie jest bezpiecznik ?
-
slimak
- Ikona forum
- 16
- Model:
- Kontakt:
Bezpiecznik 5A. Powinien być pod siedzeniem kierowcy lub w najniższym rzędzie bezpieczników pod skrzynką przekaźników. Przewody biegną w zależności od położenia bezpiecznika do przedniej skrzynki z bezpiecznikami lub od razu pod fotel kierowcy.
-
pt47
- Forumowicz T4
- 14
- Tematy: 5
- Model:
- Auto: Multivan syncro
- podziekowal za post: 1 raz
- Kontakt:
Nie wiem jak jest w T4 ale oświetlenie jarzeniowe w lampkach kempingowych i latarkach pracuje właśnie na napięciu 6V. Z 12V również "pójdzie" ale znacznie skraca to żywot żarników.
-
maciejxtrem
- Forumowicz T4
- 14
- Model:
- Kontakt:
Masa jest ok. do miernika i żarówki brałem mase z innego miejsca . Próbnik żarówkowy nie świeci się a miernik wykrywa jakieś za małe napięcie więc to na pewno wina połączenia lub przewodu plusowego . Sprawdziłem bezpieczniki wtyczki itd. czeka mnie zwalanie wszystkich boczków plastikowych i śledzenie cm. po cm. co sie stało z kablem.
-
BEN
- Forumowicz T4
- 15
- Tematy: 6
- Model:
- Auto: Multivan
- podziekowal za post: 2 razy
- otrzymal podziekowanie: 11 razy
- Kontakt:
Tu masz schematy. Lampa nad stolikiem świetlówka oznaczona jest jako W8.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
Adampio
- Mistrz T4
- 10
- Tematy: 84
- Model:
- Auto: T4 Multivan '95
- podziekowal za post: 160 razy
- otrzymal podziekowanie: 164 razy
- Kontakt:
Czy ktoś mógłby rozwinąć temat zasilania świetlówki?
Fabrycznie mam jeden aku, czyli chyba stosuje się do mnie ten schemat:
http://t4-forum.pl/download/file.php?id=2120
Rozumiem, że z wtyku L (pin L5) wychodzi czerwony przewód 1,5mm2 zakończony jednopinowym gniazdkiem T1e, w gniazdko to wchodzi jednopinowa wtyczka z kolejnym czerwonym przewodem 1,5mm2 zakończonym gniazdem T1b
Z gniazda T1b wychodzi dodatkowo czerwony przewód 1mm2 zasilający żarówkę w lampce lusterka w osłonie p-słonecznej (u mnie tylko W14, bo mam seksistowski model :mrgreen: )
W gniazdo T1b wchodzi stosowna wtyczka z czerwonym przewodem 1,5mm2, na końcu którego jest gniazdo T1s
Z gniazda T1s wychodzi dodatkowy czerwony przewód 1mm2 zasilający interesującą mnie świetlówkę (W8)
Bardzo proszę o potwierdzenie czy dobrze rozumiem schemat, i - jeśli ktoś widział naocznie - to jakiego rodzaju są to złącza (T1e, T1b, T1s), w tym jakiego są koloru?
Fabrycznie mam jeden aku, czyli chyba stosuje się do mnie ten schemat:
http://t4-forum.pl/download/file.php?id=2120
Rozumiem, że z wtyku L (pin L5) wychodzi czerwony przewód 1,5mm2 zakończony jednopinowym gniazdkiem T1e, w gniazdko to wchodzi jednopinowa wtyczka z kolejnym czerwonym przewodem 1,5mm2 zakończonym gniazdem T1b
Z gniazda T1b wychodzi dodatkowo czerwony przewód 1mm2 zasilający żarówkę w lampce lusterka w osłonie p-słonecznej (u mnie tylko W14, bo mam seksistowski model :mrgreen: )
W gniazdo T1b wchodzi stosowna wtyczka z czerwonym przewodem 1,5mm2, na końcu którego jest gniazdo T1s
Z gniazda T1s wychodzi dodatkowy czerwony przewód 1mm2 zasilający interesującą mnie świetlówkę (W8)
Bardzo proszę o potwierdzenie czy dobrze rozumiem schemat, i - jeśli ktoś widział naocznie - to jakiego rodzaju są to złącza (T1e, T1b, T1s), w tym jakiego są koloru?