Cieknąca pompa wtryskowa
Regulamin forum
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
-
marh
- Aktywny T4
- 16
- Last active: -
- Tematy: 24
- Model:
- Auto: VW T4 Caravelle GL
- podziekowal za post: 9 razy
- otrzymal podziekowanie: 5 razy
- Kontakt:
Cieknąca pompa wtryskowa
Sprawa cieknięcia pompy wtryskowej przy osi od gazu wstrzymała się u mechanika znacznie. Najpierw kupiłem w necie nie cieknącą używkę w dobrej cenie która jak się okazało potem różniła się od mojej z powodu automatycznej skrzyni biegów. Sprawa z pozoru banalna zaczęła się dłużyć w czasie po tym jak mechanik zdecydował się zawieść pompę do uszczelnienia w serwisie zajmującym się takimi rzeczami, bo sam nie chciał jej ruszać.
Pytania do was:
1) Czy wymiana ośka+tulejka+oring jest skomplikowana i czasochłonna w takim przypadku, jaki koszt mniej więcej całego zestawu naprawczego (z ośką)? Czy może ktoś płacił już za taką robótkę - jaka to była kwota? Rozumiem że po takim zabiegu nie jest konieczne ustawianie pompy?
2) A jeśli w serwisie powiedzą, że uszczelniać trzeba było środek (czego się obawiam, bo tu już wcale nie muszą być prawdomówni) - jakie punkty są tam do uszczelnienia, jaki przybliżony koszt uszczelek i robocizny?
Pytania do was:
1) Czy wymiana ośka+tulejka+oring jest skomplikowana i czasochłonna w takim przypadku, jaki koszt mniej więcej całego zestawu naprawczego (z ośką)? Czy może ktoś płacił już za taką robótkę - jaka to była kwota? Rozumiem że po takim zabiegu nie jest konieczne ustawianie pompy?
2) A jeśli w serwisie powiedzą, że uszczelniać trzeba było środek (czego się obawiam, bo tu już wcale nie muszą być prawdomówni) - jakie punkty są tam do uszczelnienia, jaki przybliżony koszt uszczelek i robocizny?
-
FocusMED
- Samodzielny mechanik
- 14
- Tematy: 7
- Model:
- Auto: T4 Ambulans
- podziekowal za post: 3 razy
- otrzymal podziekowanie: 57 razy
- Kontakt:
Re: Cieknąca pompa wtryskowa
Jak zawiozłeś pompę do serwisu to licz się z kosztami.
Ja uszczelniałem górę sam, to naprawdę nic trudnego, kosztowało mnie to zestaw naprawczy i nie trzeba po tym regulować pompy.
Ja uszczelniałem górę sam, to naprawdę nic trudnego, kosztowało mnie to zestaw naprawczy i nie trzeba po tym regulować pompy.
-
marh
- Aktywny T4
- 16
- Model:
- Kontakt:
No, tego się najbardziej boję. Byłem zrezygnowany po nietrafionym zakupie, a mechanik stwierdził, że uszczelnienie góry nie wyjdzie drogo w serwisie i mi ją tam zawiózł; w sumie facet też się faktem zmartwił. Umówił się, że dadzą mu dać znać jeśli naprawa przekroczy pewną kwotę i jak dotąd od nich żadnego sygnału, martwi mnie że to tak długo trwa. Wiem, że zawsze mogę zażądać zwrotu rzeczy jeśli zaśpiewają za dużo. Skoro piszesz że to nic skomplikowanego...
Pytanie tylko, czy ciekło tylko i wyłącznie spod osi, bo przy pompie oblanej ropą nie jest to chyba łatwo stwierdzić.
Które jeszcze miejsca w tych pompach są newralgiczne i czy znowu samemu dałbym radę?
Pytanie tylko, czy ciekło tylko i wyłącznie spod osi, bo przy pompie oblanej ropą nie jest to chyba łatwo stwierdzić.
Które jeszcze miejsca w tych pompach są newralgiczne i czy znowu samemu dałbym radę?
-
wilu8
- Samodzielny mechanik
- 16
- Tematy: 32
- Model:
- Auto: T4
- podziekowal za post: 12 razy
- otrzymal podziekowanie: 36 razy
- Kontakt:
Po 1 do tego zabiegu nie trzeba demontować pompy
Po 2 części to koszt ok 150zł
Po 3 robota max 100zł
Po 3 robota max 100zł
-
marh
- Aktywny T4
- 16
- Model:
- Kontakt:
Czyli ok. 250 zł, ale to sama "góra"?wilu8 pisze:Po 1 do tego zabiegu nie trzeba demontować pompy
Po 3 robota max 100zł
A jak z uszczelnieniem środka? Ile tam uszczelek wchodzi i jak wtedy ceny z ustawieniem włącznie mogą wyglądać?
-
wilu8
- Samodzielny mechanik
- 16
- Model:
- Kontakt:
Po co ci ruszac reszte w zestawie sa wszystkie uszczelki do regeneracji osi gazu plus nowa ośka , ustawiać też nic nie trzeba tylko zaznaczyć trzeba śrube od dawki
-
marh
- Aktywny T4
- 16
- Model:
- Kontakt:
Aha, wilu czyli mam rozumieć że z innych miejsc raczej wycieków być nie może? - Tak wypytuję na wypadek próby wciśnięcia mi w serwisie że np. trzeba było rozkręcać pompę i uszczelniać środek.
-
wilu8
- Samodzielny mechanik
- 16
- Model:
- Kontakt:
Oczywiście jak ci ciekło z góry to tylko z ośki przy wymianie i tak zmieniasz nowa uszczelka pod pokrywą górną i ew. reszte z tej lokalizacji
-
FocusMED
- Samodzielny mechanik
- 14
- Model:
- Kontakt:
Może jeszcze ciec z pod głowicy tłokorozdzielacza lub krććców i z pod przestawiacza kąta wtrysku, uszczelnienie tego też nie jest specjalnie problematyczne.
Jedynie przy odkręcaniu głowicy trzeba uważać żeby tłokorozdzielacza nie złamać. Nie wiem ile to może kosztować w serwisie.
Jedynie przy odkręcaniu głowicy trzeba uważać żeby tłokorozdzielacza nie złamać. Nie wiem ile to może kosztować w serwisie.
Ostatnio zmieniony 05 sty 2012, 17:30 przez FocusMED, łącznie zmieniany 1 raz.
-
marh
- Aktywny T4
- 16
- Model:
- Kontakt:
Ok, ja nigdy pompy nie tykałem, dlatego dzięki za info bo teraz przynajmniej ci od uszczelnienia nie wcisną kitu że czary nie wiadomo jakie nad pompą odprawiali:-). Cena w okolicach 200 zeta jest do zaakceptowania.
Aha, pozostaje mi poczekać na bieg wydarzeń a jakby przypadkiem dali znać mechanikowi że wyjdzie dużo drożej to spróbuję zrobić sam i odezwę się jeszcze. Gdybym miał świadomość jak wygląda sprawa to zabrałbym ją od mechesa i rzeczywiście spróbował, teraz już po ptokach ;-)FocusMED pisze:Może jeszcze ciec z pod głowicy tłokorozdzielacza lub krććców i z pod przestawiacza kąta wtrysku, uszczelnienie tego też nie jest specjalnie problematyczne.
Ostatnio zmieniony 05 sty 2012, 18:02 przez slimak, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: post pod postem
Powód: post pod postem
-
maciejxtrem
- Forumowicz T4
- 14
- Tematy: 3
- Model:
- podziekowal za post: 5 razy
- otrzymal podziekowanie: 2 razy
- Kontakt:
FocusMED pisze:Ja uszczelniałem górę sam, to naprawdę nic trudnego, kosztowało mnie to zestaw naprawczy i nie trzeba po tym regulować pompy.
Gdzie można nabyć takie zestawy ? Będe wdzięczny za info bo dziś u mnie zauwazyłem że na zimnym przez chwile ciekła , pózniej się uspokoiło ale i tak chce to zrobić.
-
wilu8
- Samodzielny mechanik
- 16
- Model:
- Kontakt:
http://allegro.pl/listing/user.php?us_id=11291476
Ja do ABLa zamówiłem u nich
ośka 110zł
zestaw 28zł niemiecki zamiennik
Ja do ABLa zamówiłem u nich
ośka 110zł
zestaw 28zł niemiecki zamiennik
-
FocusMED
- Samodzielny mechanik
- 14
- Model:
- Kontakt:
Ja bym jednak udał się do intercarsu lub podobnej hurtowni ponieważ np. do AAB w zależności od nr. pompy są różne zestawy.
Oś nie zawsze jest do wymiany, czasami nadcina się tylko oring, wtedy wystarczy wymienić go razem z tuleją.
Oś nie zawsze jest do wymiany, czasami nadcina się tylko oring, wtedy wystarczy wymienić go razem z tuleją.
-
Bruneek
- Forumowicz T4
- 15
- Tematy: 13
- Model:
- Auto: t4 trasporter
- Opis: only tdi
- podziekowal za post: 2 razy
- otrzymal podziekowanie: 4 razy
- Kontakt:
Witam. Mi również ciekło spod cięgna gazu wymieniłem oring (rozmiar8mm) i jest git nie jest to trudne ino trzeba uważać przy zakładaniu dzwigni gazu bo lekkie uderzenie może uszkodzić oring i znowu będzie ciekło.
Ostatnio zmieniony 06 sty 2012, 16:00 przez mariuszgim, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: literówki
Powód: literówki
-
wilu8
- Samodzielny mechanik
- 16
- Model:
- Kontakt:
No a widzicie u mnie nie cieknie , luz jest dość spory ale nie cieknie , ale za to silnik chodzi jak chce bo ośka nie ma stałej pozycji
-
maciejxtrem
- Forumowicz T4
- 14
- Tematy: 3
- Model:
- podziekowal za post: 5 razy
- otrzymal podziekowanie: 2 razy
- Kontakt:
Robił ktoś może jakąś fotorelacje z tej operacji wymiany oringu ? lub wie gdzie taką można znaleźć ?
-
marh
- Aktywny T4
- 16
- Model:
- Kontakt:
Stwierdziłem że więcej niż tygodniu czekania na głupie uszczelnienie pompy zajrzę w poniedziałek do tych pompiarzy i obczaję sprawę. Jakby coś, to zabieram tą pompę i sam uszczelniam. Mam wątpliwość, czy łatwo dostanę taki komplet z osią do tego rodzaju pompy, bo jest stosunkowo rzadka. Oś i sama sprężyna jest dłuższa niż przy pompach od manuali. Nie mam niestety zdjęcia żeby wam to zobrazować.
-
Maciek
- Forumowicz T4
- 16
- Tematy: 17
- Model:
- otrzymal podziekowanie: 1 raz
- Kontakt:
Uszczelnienie w Trzebnicy koło Wrocławia w 1.9TD kosztowało mnie 80zł. Nie trzeba potem ustawiać pompy. Mechanik który zajmuje się wtryskami i pompami zrobił to w 30 min. Dodam ,że robiłem to rok temu. W serwisie BOSHa we wrocławiu chcieli mnie naciągnąć tłumacząc że uszczelnienie nic nie da i trzeba regenerować. Koszt od 1000 do 1200zł. Ciekło spod cięgna linki gazu.
-
marh
- Aktywny T4
- 16
- Model:
- Kontakt:
No tak, mnie samo uszczelnienie kosztowało w tym serwisie 400 zł ale mechanik odebrał pompę od pompiarza, nikt się ze mną w sprawie wyceny nie kontaktował. Zdzierstwo w biały dzień!
-
Wroonex
- Forumowicz T4
- 15
- Model:
- Auto: multivan
- otrzymal podziekowanie: 10 razy
- Kontakt:
Witam szanownych kolegów czeka mnie w sobote uszczelnianie osi gazu w 2.4 i za bardzo nie wiem jak sie do tego zabrac bede bardzo wdzieczny za wszystkie wskazówki z góry dzięki
-
FocusMED
- Samodzielny mechanik
- 14
- Model:
- Kontakt:
Masz zamiar robić to sam? Jak nie masz pojęcia to jedź do pompiarza!
Musisz zdjąć dźwignię gazu i sprężynę. Następnie odkręcić śrubę dawki i dekiel, wyciągnąć go tak żeby wałek nastawczy został w pompie. Odpiąć wałek nastawczy. Następnie wymieniasz tuleję w deklu, wałek nastawczy i o-ring na nim, po czym składasz w odwrotnej kolejności.
Musisz zdjąć dźwignię gazu i sprężynę. Następnie odkręcić śrubę dawki i dekiel, wyciągnąć go tak żeby wałek nastawczy został w pompie. Odpiąć wałek nastawczy. Następnie wymieniasz tuleję w deklu, wałek nastawczy i o-ring na nim, po czym składasz w odwrotnej kolejności.
-
marh
- Aktywny T4
- 16
- Model:
- Kontakt:
W moim przypadku nawet mechanik nie chciał się tego tykać ale zawiózł do pompiarza. Zwróć uwagę czy nie cieknie też z króćców, u mnie lało sporo spod ośki tak że drugie miejsce wycieku wykryto w serwisie. Popytaj, jeśli znajdziesz pompiarza w przystępnej cenie to warto się zastanowić. Może też któryś z kolegów którzy już to robili podjąłby się robótki - w końcu fajnie sobie wzajemnie pomagać;-)
Ewentualnie kontakt z kolegą Maćkiem, bo fajny koszt uszczelnienia podał w temacie.
Ewentualnie kontakt z kolegą Maćkiem, bo fajny koszt uszczelnienia podał w temacie.
-
Wroonex
- Forumowicz T4
- 15
- Model:
- Kontakt:
Witam rady Focusmeda dały mi troche do myslenia ale mysle ze nie bedzie tak strasznie troche znam sie na mechanice postaram sie zrobic foto relacje z tej pracy
-
FocusMED
- Samodzielny mechanik
- 14
- Model:
- Kontakt:
Tylko nie zapomnij sobie wszystkiego pozaznaczać, żebyś potem nie płakał że nie możesz odpalić albo masz obroty max 1100rpm albo cały czas 4000rpm.
TAK wygląda dekiel z wałkiem nastawczym z tym że najpierw zapinasz wałek w pompie a potem zakładasz dekiel, tak jak NA TYM zdjęciu. U Ciebie będzie tam dodatkowo regulator wolnych obrotów.
Wymieniasz TĄ tulejkę a TO i śrubę dawki musisz sobie dobrze zaznaczyć.
TAK wygląda dekiel z wałkiem nastawczym z tym że najpierw zapinasz wałek w pompie a potem zakładasz dekiel, tak jak NA TYM zdjęciu. U Ciebie będzie tam dodatkowo regulator wolnych obrotów.
Wymieniasz TĄ tulejkę a TO i śrubę dawki musisz sobie dobrze zaznaczyć.
-
Wroonex
- Forumowicz T4
- 15
- Model:
- Kontakt:
Witam kolegów wczoraj zabrałem się za uszczelnienie osi gazu. Czas wymiany zajął mi około 1.5 godz w tym większość czasu poświęciłem na wyczyszczenie części i dekla z brudu. Ogólnie mówiąc nie taki diabeł straszny jak go malują. Więc jeżeli ktoś by brał się za to to służę pomocą.
-
rafi29t4
- Forumowicz T4
- 15
- Model:
- Auto: t4
- Kontakt:
Witam, moja pompa też sączy z tym ,że z pod górnej pokrywy motor 2,5 tdi , pytanie czy uszczelnienie tej pokrywy to jakiś problem? co znajduje się pod tą pokrywą
-
FocusMED
- Samodzielny mechanik
- 14
- Model:
- Kontakt:
Jeżeli cieknie z pod samej pokrywy ton nie ma problemu. Pod pokrywą jest nastawnik. Natomiast jeżeli cieknie z pod nastawnika to już większa robota i potrzebny jest VAG.
-
rafi29t4
- Forumowicz T4
- 15
- Model:
- Auto: t4
- Kontakt:
czyli mogę spokojnie ściągnąć pokrywę celem uszczelnienia ,bez obaw że coś mi wyskoczy typu sprężynki itp?