Świece nie palą (chyba)
Regulamin forum
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
-
ncnk
- Początkujący T4
- 15
- Last active: -
- Tematy: 3
- Model:
- Auto: Transporter T4 long
- Kontakt:
Świece nie palą (chyba)
Witam panowie ;)
Mam problem z moim T4:
- kontrolka świec się nie zapala
- silnik kręci, ale nie zaskakuje nawet na chwilę.
- bezpieczniki całe
Wygląda na to, że świece nie palą. Mam silnik 1.9 TD 68KM. Czy ktoś wie, co może być przyczyną? Jak w tym silniku połączone są świece, szeregowo czy równolegle?
Pozdawiam,
ncnk ;)
Mam problem z moim T4:
- kontrolka świec się nie zapala
- silnik kręci, ale nie zaskakuje nawet na chwilę.
- bezpieczniki całe
Wygląda na to, że świece nie palą. Mam silnik 1.9 TD 68KM. Czy ktoś wie, co może być przyczyną? Jak w tym silniku połączone są świece, szeregowo czy równolegle?
Pozdawiam,
ncnk ;)
-
FocusMED
- Samodzielny mechanik
- 14
- Tematy: 7
- Model:
- Auto: T4 Ambulans
- podziekowal za post: 3 razy
- otrzymal podziekowanie: 57 razy
- Kontakt:
Re: Świece nie palą (chyba)
Ja jest padnięty czujnik to raczej świece grzeją cały czas, znaczy nie zależnie od temp. Wyjmij przekaźnik od świec i na 20sek zrób mostek między dwoma grubymi stykami, jak silnik odpali to wymień przekaźnik.
-
Kenobi
- Administrator
- Fanatyk T4
- 16
- Tematy: 45
- Model:
- Auto: Caravelle
- Opis: niech moc będzie z wami
- podziekowal za post: 49 razy
- otrzymal podziekowanie: 659 razy
- Kontakt:
jak zrobi zwarcie to symuluje stale nagrzany silnik, a wtedy ani świece nie grzeją ani sprężynka się nie świeciFocusMED pisze:Ja jest padnięty czujnik to raczej świece grzeją cały czas, znaczy nie zależnie od temp
-
ncnk
- Początkujący T4
- 15
- Model:
- Kontakt:
Z tego co widzę, jest jeden przekaźnik do pompy paliwowej i grzania świec. Jak on działa? Zwiera w momencie grzania świec, czy włącza pompę, czy jak, bo jakoś nie mogę tego powiązać :/
-
perelka
- Nowy T4
- 15
- Tematy: 1
- Model:
- Auto: WV TRANSPORTER
- Kontakt:
miałem ten sam problem. Padły wszystkie świece
Sprawdzisz to w prosty sposób. Podłącz kawałek przewodu do plusowej klemy a następnie dotknij do świecy. Jeżeli nie zaiskrzy to znaczy że padnięta. Pozdrawiam i powodzenia
Sprawdzisz to w prosty sposób. Podłącz kawałek przewodu do plusowej klemy a następnie dotknij do świecy. Jeżeli nie zaiskrzy to znaczy że padnięta. Pozdrawiam i powodzenia
Ostatnio zmieniony 05 sty 2012, 9:27 przez Kenobi, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: post pod postem, proszę używaj opcji edycja
Powód: post pod postem, proszę używaj opcji edycja
-
Kenobi
- Administrator
- Fanatyk T4
- 16
- Model:
- Kontakt:
nie daje to żadnej gwarancji, że świeca prawidłowo grzeje - zresztą to i jak sprawdzić świece itp jest już na forum szeroko opisane np. tu:perelka pisze:Sprawdzisz to w prosty sposób. Podłącz kawałek przewodu do plusowej klemy a następnie dotknij do świecy. Jeżeli nie zaiskrzy to znaczy że padnięta. Pozdrawiam i powodzenia
http://www.t4-forum.pl/viewtopic.php?f= ... owe#p34262
ten temat istnieje nie po to aby opisywać sprawdzenie świec bo takie już są, a dlatego iż jest tu dość ciekawy przypadek nie odpalania w połączeniu z brakiem kontrolki grzania świec która zazwyczaj działa mimo tego, że świece nie grzeją
-
slimak
- Ikona forum
- 16
- Tematy: 102
- Model:
- Auto: Mixt
- podziekowal za post: 17 razy
- otrzymal podziekowanie: 310 razy
- Kontakt:
Przy robieniu zworek i innych druciarstw przy świecach byłbym ostrożny, tam płyną spore prądy...
-
FocusMED
- Samodzielny mechanik
- 14
- Model:
- Kontakt:
Kenobi to że czujnik się zewrze niby jest możliwe ale ja się przez tyle lat nie spotkałem.
Dla pewności można zdjąć wtyczkę z czujnika i będzie wiadomo.
slimak co do zworek to nikt mu nie każe robić żadnej zwory na stałe tylko w celach diagnostycznych, jak masz lepszy pomysł to napisz!
Zawsze można kupić nowy przekaźnik, z tym że trochę szkoda kasy jak się okaże że to coś innego a przekaźnik tani nie jest bo Chinolona za 25pln nie polecam!
Dla pewności można zdjąć wtyczkę z czujnika i będzie wiadomo.
slimak co do zworek to nikt mu nie każe robić żadnej zwory na stałe tylko w celach diagnostycznych, jak masz lepszy pomysł to napisz!
Zawsze można kupić nowy przekaźnik, z tym że trochę szkoda kasy jak się okaże że to coś innego a przekaźnik tani nie jest bo Chinolona za 25pln nie polecam!
-
slimak
- Ikona forum
- 16
- Model:
- Kontakt:
Załóżmy, że zainteresowany bierze w palce drucik o przekroju 0,5 mm2 i jak radzisz robi zworkę na 20 sekund w obwodzie zasilania świec... Gdybyś od razu napisał, że powinien użyć grubego kabla i najlepiej kombinerek to uniknąłby poparzenia. To miałem na myśli pisząc o ostrożności.FocusMED pisze:slimak co do zworek to nikt mu nie każe robić żadnej zwory na stałe tylko w celach diagnostycznych, jak masz lepszy pomysł to napisz!
-
ncnk
- Początkujący T4
- 15
- Model:
- Kontakt:
Właśnie sprawdziłem przekaźnik. Niestety działa... Trochę dziwne, żeby na raz wszystkie świece padły. Sprawdzę świece, ale czekam na dalsze sugestie. Może jakaś wtyczka odpadła/zabrudziła się?
-
FocusMED
- Samodzielny mechanik
- 14
- Model:
- Kontakt:
Jak sprawdziłeś przekaźnik? Lampka w zegarach jest sterowana przez przekaźnik zwarciem do masy więc skoro się nie zapala to albo przekaźnik jest zepsuty albo nie ma masy albo nie dostaje + po stacyjce.
-
ncnk
- Początkujący T4
- 15
- Model:
- Kontakt:
Otworzyłem przekaźnik i podałem napięcie na uzwojenie cewki. Ładnie pracuje. Dobrze byłoby posłuchać czy cyka w aucie, bo w sumie o tym nie pomyślałem wcześniej. No i nie sprawdziłem, czy pompa paliwowa działa. Skoro to przekaźnik również od pompy, to ona też nie powinna działać w przypadku uszkodzenia przekaźnika
-
Kenobi
- Administrator
- Fanatyk T4
- 16
- Model:
- Kontakt:
ncnk pisze:Skoro to przekaźnik również od pompy
on nie ma nic wspólnego z pompą paliwa w dieslu !!!ncnk pisze:. No i nie sprawdziłem, czy pompa paliwowa działa.
w tym miejscu w silniku benzynowym jest przekaźnik od pompy paliwa która jest elektryczna !!!!
-
slimak
- Ikona forum
- 16
- Model:
- Kontakt:
Twoje auto nie ma pompy sterowanej przekaźnikiem. Które bezpieczniki sprawdzałeś?, w oprawie przekaźnika w polu 30 jest napięcie?, jest przejście pinu 47 przekaźnika do listwy świec? Po włączeniu zapłonu pojawia się napięcie na elektrozaworze pompy? Elektrozawór działa? Z którego roku masz auto, podaj kod silnika.
-
ncnk
- Początkujący T4
- 15
- Model:
- Kontakt:
Teraz jestem w pracy, sprawdzę wszystko jak wrócę do domu, Porządnie za auto wezmę się jutro - wolne. Jakbyście jutro od 11:00 co jakiś czas sprawdzali ten temat i pomagali w bojach byłbym dźwięczny :)
-
czoper
- Samodzielny mechanik
- 15
- Tematy: 20
- Model:
- Auto: caravelle
- Opis: Sekcja Dolnośląsko-Opolska!
- podziekowal za post: 18 razy
- otrzymal podziekowanie: 18 razy
- Kontakt:
Proponuję zdjąć wtyczkę z czujnika temperatury,wtedy układ powinien przejść w tryb awaryjny i jeżeli reszta jest ok świece powinny zagrzać,miałem podobny przypadek i u mnie to zadziałało-okazało się,że czujnik temperatury był padnięty i nie dawał masy na przekaznik świec żarowych.Moim zdaniem,zakładając oczywiście,że bezpieczniki są całe,przyczyny należy szukać na ,,trasie''-przekaznik-czujnik-świece.Wskaznik napięcia 12V będzie niezbędny <33>
-
FocusMED
- Samodzielny mechanik
- 14
- Model:
- Kontakt:
Jeżeli czujnik nie daje masy to efekt jest dokładnie taki jak byś odpiął wtyczkę drogi kolego!czoper pisze:Proponuję zdjąć wtyczkę z czujnika temperatury,wtedy układ powinien przejść w tryb awaryjny i jeżeli reszta jest ok świece powinny zagrzać,miałem podobny przypadek i u mnie to zadziałało-okazało się,że czujnik temperatury był padnięty i nie dawał masy na przekaznik świec żarowych.Moim zdaniem,zakładając oczywiście,że bezpieczniki są całe,przyczyny należy szukać na ,,trasie''-przekaznik-czujnik-świece.Wskaznik napięcia 12V będzie niezbędny <33>
Idąc dalej, nawet jak odepniesz świece to przekaźnik i tak się załączy więc trasa przekaźnik świece nie ma tu nic do rzeczy! O czujniku napisałem wyżej.
U kolegi ewidentnie problemem jest brak napięcia sterującego przekaźnikiem lub przekaźnik nie ma masy ewentualnie jest uszkodzony (to że cyka po podaniu prądu na cewkę nie wyklucza jego uszkodzenia.
Żeby nie było niedomówień
http://img195.imageshack.us/img195/6295 ... isj52g.jpg
Kolego sprawdź zaciski oznaczone na schemacie kl15 +, kl31 masa, i profilaktycznie zacisk 6/30
Chyba że masz ABLa to zmienia postać rzeczy bo tam przekaźnik sterowany jest sterownikiem
http://img580.imageshack.us/img580/9742 ... isj52g.jpg
Tu sytuacja się komplikuje bo może być padnięty sterownik.
-
czoper
- Samodzielny mechanik
- 15
- Tematy: 20
- Model:
- Auto: caravelle
- Opis: Sekcja Dolnośląsko-Opolska!
- podziekowal za post: 18 razy
- otrzymal podziekowanie: 18 razy
- Kontakt:
To jak wytłumaczysz mi fakt o którym napisałem powyżej:miałem padnięty czujnik temperatury i świece nie grzały,po zdjęciu wtyczki świece działały normalnie,wymieniłem czujnik na nowy i po kłopocie,autko pali na strzał <yes>Oczywiście wcześniej sprawdziłem inne opcje,czyli napięcie na przekażniku zarówno do cewki,jak i obieg na świece(dwa grube czerwone kable na przekazniku)wystarczy na 2-3 sekundy zewrzeć te kable jakimś porządnym przekrojem kabla i już wiadomo czy napięcie dochodzi do świec.Czasami przyczyna potrafi być błacha i wcale nie trzeba zagłębiać się w schematy elektryczne,które nie dla wszystkich są tak oczywiste do odczytania i zrozumienia.FocusMED pisze:Jeżeli czujnik nie daje masy to efekt jest dokładnie taki jak byś odpiął wtyczkę drogi kolego!czoper pisze:Proponuję zdjąć wtyczkę z czujnika temperatury,wtedy układ powinien przejść w tryb awaryjny i jeżeli reszta jest ok świece powinny zagrzać,miałem podobny przypadek i u mnie to zadziałało-okazało się,że czujnik temperatury był padnięty i nie dawał masy na przekaznik świec żarowych.Moim zdaniem,zakładając oczywiście,że bezpieczniki są całe,przyczyny należy szukać na ,,trasie''-przekaznik-czujnik-świece.Wskaznik napięcia 12V będzie niezbędny <33>
Idąc dalej, nawet jak odepniesz świece to przekaźnik i tak się załączy więc trasa przekaźnik świece nie ma tu nic do rzeczy! O czujniku napisałem wyżej.
U kolegi ewidentnie problemem jest brak napięcia sterującego przekaźnikiem lub przekaźnik nie ma masy ewentualnie jest uszkodzony (to że cyka po podaniu prądu na cewkę nie wyklucza jego uszkodzenia.
Żeby nie było niedomówień
http://img195.imageshack.us/img195/6295 ... isj52g.jpg
Kolego sprawdź zaciski oznaczone na schemacie kl15 +, kl31 masa, i profilaktycznie zacisk 6/30
Chyba że masz ABLa to zmienia postać rzeczy bo tam przekaźnik sterowany jest sterownikiem
http://img580.imageshack.us/img580/9742 ... isj52g.jpg
Tu sytuacja się komplikuje bo może być padnięty sterownik.
-
FocusMED
- Samodzielny mechanik
- 14
- Model:
- Kontakt:
Bardzo prosto, czujnik zwierał do masy.czoper pisze:To jak wytłumaczysz mi fakt o którym napisałem powyżej:miałem padnięty czujnik temperatury i świece nie grzały,po zdjęciu wtyczki świece działały normalnie..........
-
b8tz
- Znawca T4
- 16
- Tematy: 15
- Model:
- Auto: Transporter Kombi
- podziekowal za post: 5 razy
- otrzymal podziekowanie: 30 razy
- Kontakt:
Niech kolega sprawdzi sobie najpierw bezpiecznik zasilający elektrozawór na pompie wtryskowej (nr 14 lub 15 - dokładnie nie pamiętam). U mnie gdy upaliło kabel na elektrozaworze i ten bezpiecznik poszedł - zapodałem plusa na elektozawór z akku przez bezpiecznik - a auto odpalić nie chciało.... dym z rury a nie zapala i brak kontrolki. Wymieniłem bezpiecznik - kontrolka się zapaliła i auto zagadało. Pomimo tego że elektrozawór zasilony był obejściem.