Tyla szyba grzala i przestała pomocy z tym fantem
Regulamin forum
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
-
Wroonex
- Forumowicz T4
- 15
- Last active: -
- Tematy: 24
- Model:
- Auto: multivan
- otrzymal podziekowanie: 10 razy
- Kontakt:
Tyla szyba grzala i przestała pomocy z tym fantem
1.Witam kolegow, mam problem jak wyżej dodam tylko ze prad do wlacznika wchodzi sprawdzilem na trzech wlacznikach i nic moze wie ktos gdzie ida kable i czy sa jakies przekazniki
Prosze o porady co i jak robic z gory dziekuje
Prosze o porady co i jak robic z gory dziekuje
-
Johnny
- Aktywny T4
- 15
- Tematy: 19
- Model:
- Auto: T4
- podziekowal za post: 3 razy
- otrzymal podziekowanie: 9 razy
- Kontakt:
Re: Tyla szyba grzala i przestała pomocy z tym fantem
A może coś wiozłeś i poprzerywało paski ogrzewania?
-
Wroonex
- Forumowicz T4
- 15
- Model:
- Kontakt:
szyba na sto procent sprawna, bo jest oklejona folia przyciemniajaca i nie ma zadnych uszkodzen bo sprawdzalem. A co do bezpiecznika to tez jest ok
-
Kenobi
- Administrator
- Fanatyk T4
- 16
- Tematy: 45
- Model:
- Auto: Caravelle
- Opis: niech moc będzie z wami
- podziekowal za post: 49 razy
- otrzymal podziekowanie: 659 razy
- Kontakt:
po lewej stronie szyby na bocznej krawędzi pod tapicerką masz podłączenie kabla, zajrzyj tam
-
Wroonex
- Forumowicz T4
- 15
- Model:
- Kontakt:
witam kolegow dopiero w sobote wziąłem sie za ta usterke i po sprawdzeniu instalacji miernikiem okazalo sie ze to jednak wina bezpiecznika, byl dziwny chyba jeszcze oryginalny i spalil sie tak ze nie bylo widac ze jest spalony a co najciekawsze gdy sprawdzalem napiecie przy kostce na mierniku pokazywalo 12 z groszami dzieki za pomoc.
Ostatnio zmieniony 12 gru 2011, 17:05 przez grzesiex, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: ort
Powód: ort
-
duchol
- Forumowicz T4
- 14
- Tematy: 4
- Model:
- Auto: T4 Caravelle
- podziekowal za post: 2 razy
- Kontakt:
Podepnę się pod temat. Ostatnio sprawdzałem napięcie na wtykach przy paskach grzewczych i okazało się, że z dwóch stron jest +. Ktoś może podpowie dlaczego tak jest?
-
Wroonex
- Forumowicz T4
- 15
- Model:
- Kontakt:
wydaje mi się ze mogą być dwie opcje 1.to taka ze są tak jakby dwa obwody ale raczej nie a druga to taka ze po prostu szyba jest na tyle duża ze potrzebuje dobrego kopa żeby się szybko nagrzać i jeden styk mógłby nie wystarczyć ale czy tak jest na 100% to nie wiem takie wnioski mi się nasuwają po walce z tym tematem i z tego co się orientuje to nie tylko w t4 tak jest
-
duchol
- Forumowicz T4
- 14
- Model:
- Kontakt:
Zapomniałem dodać że szyba nie grzeje, a lusterka tak
-
Wroonex
- Forumowicz T4
- 15
- Model:
- Kontakt:
A co już sprawdziłeś w tym kierunku ?Pytam w ten sposób ,bo sam niedawno to przerabiałem i wiem, że szybciej będzie ,jeżeli będziemy wykluczać kolejne rzeczy.
-
piotruuch
- Forumowicz T4
- 15
- Model:
- Auto: Caravelle 2.5TDI ACV
- podziekowal za post: 38 razy
- otrzymal podziekowanie: 1 raz
- Kontakt:
na 100% nie mogą być dwa plusy bo to przecież nic innego jak drut oporowy tylko cienki, który nagrzewa się pod wpływem przepływu prądu.
Jak sprawdziłeś napięcie że na dwóch stykach jest +12v? bo jeżeli raz miernik przełożyłeś jeden bagnet do jednego złącza drugi do drugiego a potem zamieniłeś to jesteś w błędzie;) ale opisz dokładnie jak to sprawdziłeś.
Najsensowniej jest sprawdzić tak... dotykasz jakieś śruby czarny przewodem podłączonym na mierniku do COM nie ubrudzonej, zardzewiałej (tzw.masy) a drugi czerwony przewód podłączony do V/OHM (ohm ma taki znaczek dziwny nie wiem jak go opisać) przykładasz najpierw do jednego zlącza potem do drugiego (oczywiście na szybie).
Daj znać co i jak, jak dalej będziesz miał dwa plusy będziemy szukać dalej;)
Jak sprawdziłeś napięcie że na dwóch stykach jest +12v? bo jeżeli raz miernik przełożyłeś jeden bagnet do jednego złącza drugi do drugiego a potem zamieniłeś to jesteś w błędzie;) ale opisz dokładnie jak to sprawdziłeś.
Najsensowniej jest sprawdzić tak... dotykasz jakieś śruby czarny przewodem podłączonym na mierniku do COM nie ubrudzonej, zardzewiałej (tzw.masy) a drugi czerwony przewód podłączony do V/OHM (ohm ma taki znaczek dziwny nie wiem jak go opisać) przykładasz najpierw do jednego zlącza potem do drugiego (oczywiście na szybie).
Daj znać co i jak, jak dalej będziesz miał dwa plusy będziemy szukać dalej;)
-
duchol
- Forumowicz T4
- 14
- Model:
- Kontakt:
Opiszę co i jak. Jak na spowiedzi ;)
Najpierw montowałem głośniki w klapie. Jako, że miałem już rozebrany tył, sprawdziłem sobie dlaczego nie działa ogrzewanie szyby. Wziąłem miernik i ustawiłem na 20V prądu stałego. Sprawdziłem jedną stronę dotykając czarnym klapę (na śrubie) a drugim dotknąłem kabel dochodzący do taśmy. Z drugiej strony postąpiłem tak samo. Nie chcę drutować, bo mógłbym podpiąć jedną stronę pod klapę, ale chciałbym po ludzku to zrobić.
Najpierw montowałem głośniki w klapie. Jako, że miałem już rozebrany tył, sprawdziłem sobie dlaczego nie działa ogrzewanie szyby. Wziąłem miernik i ustawiłem na 20V prądu stałego. Sprawdziłem jedną stronę dotykając czarnym klapę (na śrubie) a drugim dotknąłem kabel dochodzący do taśmy. Z drugiej strony postąpiłem tak samo. Nie chcę drutować, bo mógłbym podpiąć jedną stronę pod klapę, ale chciałbym po ludzku to zrobić.
-
piotruuch
- Forumowicz T4
- 15
- Model:
- Auto: Caravelle 2.5TDI ACV
- podziekowal za post: 38 razy
- otrzymal podziekowanie: 1 raz
- Kontakt:
ok! a jakie kolorki kabli dochodzą ci do szyby;) ja za chwilę będę ruszał w drogę więc też sprawdzę(ok mam dwa czarne chyba)
ja mam jak patrze na zamkniętą klapę to po prawej +12V, a po lewej mam - (masę). Wydaje mi się że masa brana jest gdzieś z klapy bo przecież wątpię że idzie przez całe auto ale to sprawdzę pod wieczór koło 17. (jak uda mi się wcześniej dam znać, mam tam dyktę a nie tapicerkę więc dość szybko pójdzie mi rozmontowanie).
A weź sprawdź najpierw jeszcze jedno (najlepiej jak szyba jest zaparowana) odłącz ten twój "+" z lewej strony kup zwykły konektor wepnij się tam a drugim końcem kabelka dotknij do masy. (zobaczymy czy szyba grzeje:) ). Jeżeli będzie grzała to objaw moim zdaniem braku masu (czemu tak się stało nie wiem). Jeżeli nie będzie zaparowana to musisz chuchać i patrzyć czy przy ścieżkach szybciej odparowywuje niż pomiędzy (w środku).
aha i jeszcze jedno oczywiście napięcie jest tylko gdy włączysz grzanie szyb? jak wyłączysz to nie ma napięcia nigdzie?
pzdr.piotruuch
ja mam jak patrze na zamkniętą klapę to po prawej +12V, a po lewej mam - (masę). Wydaje mi się że masa brana jest gdzieś z klapy bo przecież wątpię że idzie przez całe auto ale to sprawdzę pod wieczór koło 17. (jak uda mi się wcześniej dam znać, mam tam dyktę a nie tapicerkę więc dość szybko pójdzie mi rozmontowanie).
A weź sprawdź najpierw jeszcze jedno (najlepiej jak szyba jest zaparowana) odłącz ten twój "+" z lewej strony kup zwykły konektor wepnij się tam a drugim końcem kabelka dotknij do masy. (zobaczymy czy szyba grzeje:) ). Jeżeli będzie grzała to objaw moim zdaniem braku masu (czemu tak się stało nie wiem). Jeżeli nie będzie zaparowana to musisz chuchać i patrzyć czy przy ścieżkach szybciej odparowywuje niż pomiędzy (w środku).
aha i jeszcze jedno oczywiście napięcie jest tylko gdy włączysz grzanie szyb? jak wyłączysz to nie ma napięcia nigdzie?
pzdr.piotruuch
-
duchol
- Forumowicz T4
- 14
- Model:
- Kontakt:
Sprawdziłem dzisiaj i napięcie włącza się z dwóch stron.Nie wiem czy przypadkiem ktoś coś źle podpiął, bo w okolicy świateł tylnych jest trochę kabli podpiętych w/g mnie trochę domowym sposobem.
-
Wroonex
- Forumowicz T4
- 15
- Model:
- Kontakt:
i tak powinno byc u mnie tez po obu stronach sa +
-
slimak
- Ikona forum
- 16
- Tematy: 102
- Model:
- Auto: Mixt
- podziekowal za post: 17 razy
- otrzymal podziekowanie: 310 razy
- Kontakt:
Masa powinna być na obu podłączeniach ale tylko przy wyłączonym ogrzewaniu szyby.
-
duchol
- Forumowicz T4
- 14
- Model:
- Kontakt:
No i jest. Ale jak włączę ogrzewanie to z dwóch stron jest +.
-
slimak
- Ikona forum
- 16
- Model:
- Kontakt:
Przy włączonym ogrzewaniu odłącz oba kable i sprawdź w którym jest "+". Potem wyłącz ogrzewanie i sprawdź czy drugi przewód ma przejście do masy.
-
BEN
- Forumowicz T4
- 15
- Tematy: 6
- Model:
- Auto: Multivan
- otrzymal podziekowanie: 11 razy
- Kontakt:
Jeśli nikt nic nie przerabiał to brązowy kolor jest masą (-)
-
BUNIEK
- Aktywny T4
- 15
- Tematy: 13
- Model:
- podziekowal za post: 15 razy
- otrzymal podziekowanie: 38 razy
- Kontakt:
Podepnę się pod temat, możecie mi powiedzieć jak to jest z ogrzewaniem tylnej szyby i lusterek, bo mam wrażenie że słabo działają. Ogrzewanie mam z wyłącznikiem czasowym, czas grzania to około 5 - 10 min. Przy temperaturze około -5 i lekki szron na szybie i lusterkach, muszę grzać 2 lub 3 razy. W innych autach (przeważnie japończyki) nie miałem tego problemu, zaraz po włączeniu wszystko ładnie schodziło. Możecie mi powiedzieć jak to jest u was, ewentualnie co może być przyczyną tak słabego ogrzewania.
-
SzymonK
- Nowy T4
- 14
- Tematy: 2
- Model:
- Kontakt:
Takie pytanie techniczne mam t4 z 97 roku, po włączeniu ogrzewania tylnej szyby powinno mi się zaświecić coś na desce rozdzielczej?
U mnie jest tak ze przekaźnik nie reaguje nie wybija i nie zmienia kolorów po wciśnięciu a ogrzewanie szyby nie działa.
Jak powinien zachować się prawidłowo działający włącznik?
Pozdrawiam
SzymonK
U mnie jest tak ze przekaźnik nie reaguje nie wybija i nie zmienia kolorów po wciśnięciu a ogrzewanie szyby nie działa.
Jak powinien zachować się prawidłowo działający włącznik?
Pozdrawiam
SzymonK
-
slimak
- Ikona forum
- 16
- Model:
- Kontakt:
Powinna zapalić się pomarańczowa kontrolka na wyłączniku. Przekaźnik masz zintegrowany z wyłącznikiem.
-
Goliat
- Początkujący T4
- 13
- Tematy: 0
- Model:
- Kontakt:
W 2002r tez tak jest czy tam idzie przez przekaźnik?slimak pisze:Powinna zapalić się pomarańczowa kontrolka na wyłączniku. Przekaźnik masz zintegrowany z wyłącznikiem.
-
Rafcikx
- Początkujący T4
- 13
- Model:
- Kontakt:
Podgrzewanie tylnej szyby.
Witajcie wszyscy!
Mam problem w swojej t4. nie działa mi podgrzewanie tylnej szyby. Jak włączam przełącznik nie pali się żadna lampka na tym przełączniku. Teraz w zimie jest to bardzo uciążliwe i przez to porysowałem sobie zderzak. Możecie mi powiedzieć czym to możne być spowodowane? Co powinienem sprawdzić? i Czy lepiej niczego nie ruszać, aby nie połamać plastików?
Mam problem w swojej t4. nie działa mi podgrzewanie tylnej szyby. Jak włączam przełącznik nie pali się żadna lampka na tym przełączniku. Teraz w zimie jest to bardzo uciążliwe i przez to porysowałem sobie zderzak. Możecie mi powiedzieć czym to możne być spowodowane? Co powinienem sprawdzić? i Czy lepiej niczego nie ruszać, aby nie połamać plastików?
-
grzesiex
- Znawca T4
- 16
- Tematy: 7
- Model:
- Opis: Krzywy ryj
- otrzymal podziekowanie: 83 razy
- Kontakt:
Re: Podgrzewanie tylnej szyby.
Zapoznaj się na początek z tym co koledzy napisali powyżej - wyklucz opisane usterki, jak to nie "wyleczy" szyby to będziemy się wspólnie zastanawiać co dalej.Rafcikx pisze:Witajcie wszyscy!
-
staszek
- Znawca T4
- 15
- Tematy: 20
- Model:
- Auto: T 4
- podziekowal za post: 8 razy
- otrzymal podziekowanie: 20 razy
- Kontakt:
Re: Podgrzewanie tylnej szyby.
1 Przewody ,wtyczki przy szybieRafcikx pisze:Witajcie wszyscy!
2 bezpiecznik skoro żadna lampka się nie pali
-
Rafcikx
- Początkujący T4
- 13
- Model:
- Kontakt:
dzisiaj sprawdzilem bezpieczniki i wszystkie sa ok. pewnie to wina przelacznika albo prąd wgl nie dociera.