Montaż wtrysków 2.5TDI- na sucho? czy na jakiś smar?
Regulamin forum
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
-
toudi100
- Aktywny T4
- 16
- Last active: -
- Tematy: 19
- Model:
- Auto:
- podziekowal za post: 3 razy
- otrzymal podziekowanie: 3 razy
- Kontakt:
Montaż wtrysków 2.5TDI- na sucho? czy na jakiś smar?
Nie wiem czy jest sens zakładania nowego tematu ale nie wiedziałem gdzie zapytać <bezradny> .
mam takie pytanie czy podczas montażu wtrysków smaruje się je jakimś smarem? Jak tak to jakim? czy po prostu wkłada się je na sucho? I jeszcze jedno -podkładki miedziane są jednorazowe? Bo te płaskie wymieniam na pewno ale te stożkowe też???
Z góry dzięki za odp
mam takie pytanie czy podczas montażu wtrysków smaruje się je jakimś smarem? Jak tak to jakim? czy po prostu wkłada się je na sucho? I jeszcze jedno -podkładki miedziane są jednorazowe? Bo te płaskie wymieniam na pewno ale te stożkowe też???
Z góry dzięki za odp
-
maja
- Administrator
- Kierowca T4
- 16
- Tematy: 118
- Model: Multivan, Caravelle , Syncro
- Auto: t4/t4/t4/t4
- Opis: ten co walczy od początku do końca
- podziekowal za post: 21 razy
- otrzymal podziekowanie: 43 razy
- Kontakt:
Re: Montaż wtrysków 2.5TDI- na sucho? czy na jakiś smar?
Wtryski wkłada się tak jak je wyjmujesz z opakowania a podkładkami można regulować wtryski. Przeważnie są jednorazowe.
-
Kenobi
- Administrator
- Fanatyk T4
- 16
- Tematy: 45
- Model:
- Auto: Caravelle
- Opis: niech moc będzie z wami
- podziekowal za post: 49 razy
- otrzymal podziekowanie: 659 razy
- Kontakt:
nie w TDI !!maja pisze:a podkładkami można regulować wtryski
-
FocusMED
- Samodzielny mechanik
- 14
- Tematy: 7
- Model:
- Auto: T4 Ambulans
- otrzymal podziekowanie: 57 razy
- Kontakt:
Mój znajomy w mercedesie CDI z racji że się zapiekają obsadzał na jakąś pastę ceramiczną. Ale w TDI się nie spotkałem żeby wtryskiwacz nie chciał wyjść.
Poza tym wtrysków nie da się zamontować bo wtrysk to czynność jaką wykonuje wtryskiwacz który możesz zamontować :)
Poza tym wtrysków nie da się zamontować bo wtrysk to czynność jaką wykonuje wtryskiwacz który możesz zamontować :)
-
toudi100
- Aktywny T4
- 16
- Model:
- Auto:
- Kontakt:
Ważne że wiemy o co chodzi <01>FocusMED pisze:Poza tym wtrysków nie da się zamontować bo wtrysk to czynność jaką wykonuje wtryskiwacz który możesz zamontować :)
Właśnie chodziło mi o rade bardziej z doświadczenia ,bo gdzieś słyszałem że się smaruje tylko nie wiedziałem po co. I fakt że z wyciągnięciem wtrysków nie było problemu .To nie ma sensu ich smarować .
-
mikoli
- Znawca T4
- 16
- Tematy: 3
- Model:
- Auto: T4
- podziekowal za post: 9 razy
- otrzymal podziekowanie: 102 razy
- Kontakt:
Podkładki miedzianie są jednorazowe i można składać na sucho (ważne aby gniazda wtrysków były czyste), choć ja delikatnie smarowałem podkładki i zakładałem na wtrysk tak aby przy wkładaniu wtrysku te mi nie spadywały.toudi100 pisze:I jeszcze jedno -podkładki miedziane są jednorazowe? Bo te płaskie wymieniam na pewno
Które bo nie bardzo rozumie :?:toudi100 pisze:... ale te stożkowe też???
W TDI teżKenobi pisze:nie w TDI !!maja pisze:a podkładkami można regulować wtryski
Cytat pochodzi z:http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=332478są 2 sprężyny i każda odpowiada za jedno cisnienie otwarcia wtrysku, podkładając odpowiednie podkładki dobierane mikrometrem w odpowiednich miejscach i uzywając przekładki i kołeczka regulacyjnego doświadczony pompiarz jest w stanie ustawić obydwa cisnienia otwarcia z dokładnościa do 1-2 Bar !!
-
toudi100
- Aktywny T4
- 16
- Model:
- Auto:
- Kontakt:
Nie wiem jak to fachowo napisać bo nie znam nazw ,ale chodziło mi o podkładke co jest między śrubą a tym rozdzielaczem??? <bezradny> nadmiaru. Jak coś to na foto lepiej pokażemikoli pisze:toudi100 pisze:Które bo nie bardzo rozumie :?:toudi100 pisze:... ale te stożkowe też???
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
mikoli
- Znawca T4
- 16
- Tematy: 3
- Model:
- Auto: T4
- podziekowal za post: 9 razy
- otrzymal podziekowanie: 102 razy
- Kontakt:
A widzisz w 1.9 TDI nie mam takich (inny model wtrysków), ale ogólnie jeżeli coś jest uszczelniane na podkładce miedzianej i odkręcane to się ją wymienia na nową, choć czasem udaje się poskładać na starej.W tym przypadku jeżeli, nie były ruszane, to nie ruszaj, jeżeli tak to możesz składać na starych o ile nie są uszkodzone, ryzyko nieszczelności jest nie wielkie bo tam już jest niskie ciśnienie, a i w razie "w" do wymiany nie trzeba wyciągać wtryskiwacza.
-
kurol
- Kierowca T4
- 15
- Tematy: 28
- Model:
- Auto: Multivelle Long
- Opis: GRUPA MAŁOPOLSKA
sekcja "MŁODE WILKI" - Lokalizacja: Kraków
- podziekowal za post: 51 razy
- otrzymal podziekowanie: 127 razy
- Kontakt:
Podkladki miedziane mozna zmiekczyc przed zalozeniem zeby mialy szanse sie ulozyc
Robi sie to dokladnie tak jak hartuje sie stal ale w miedzi dziala to odwrotnie
Grzejemy np palnikiem acetylenowo tlenowym (od biedy mozna tez nad kuchenka gazowa) i wrzucamy do wody
Kilka razy reanimowalem tak podkladni uszczelniajace w ukladzie hamulcowym i zawsze sie udawalo
Robi sie to dokladnie tak jak hartuje sie stal ale w miedzi dziala to odwrotnie
Grzejemy np palnikiem acetylenowo tlenowym (od biedy mozna tez nad kuchenka gazowa) i wrzucamy do wody
Kilka razy reanimowalem tak podkladni uszczelniajace w ukladzie hamulcowym i zawsze sie udawalo
-
toudi100
- Aktywny T4
- 16
- Model:
- Auto:
- Kontakt:
Znaczy zwykłe podkładki to wymieniłem bo dostałem od pompiarza co mi sprawdzał wtryskiwacze a te drugie stożkowe to założyłem stare . A jak będzie nieszczelność to dopiero wtedy wymienię bo tak jak mówisz wyciągać wtryskiwacza nie trzeba i dostęp jest jako taki. Z tym podgrzewaniem podkładek to słyszałem ale nigdy nie próbowałem .