Problem z odpalaniem po nocy
Regulamin forum
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
-
piotruuch
- Forumowicz T4
- 15
- Last active: -
- Tematy: 24
- Model:
- Auto: Caravelle 2.5TDI ACV
- podziekowal za post: 38 razy
- otrzymal podziekowanie: 1 raz
- Kontakt:
Problem z odpalaniem po nocy
Witam,
mam dziwne objawy i nie znalazłem ich na tym forum i innym. Mam t4 1.9TD
Po nocy kiedy wstaję i chce odpalić auto przekręcam stacyjkę na pierwszą pozycję, kontrolka od grzania zapala się i po jakimś czasie gaśnie, przekaźnik jednak nadal grzeje i po chwili też odłącza grzanie. Wtedy próbuję odpalić. Auto kręci ale nic. Nie chce zapalić. Próbuję kilka razy i nic. Ale kiedy przekręcę stacyjkę odrazu na rozruch auto odpala. Co to może być?
Innym objawem jest że po odpaleniu po chwili 2-10sek gaśnie. Odpalam kolejny raz obojętnie czy czekam czy odrazu na rozruch. I tak potrafi 2 do 5 razy zgasnąć nieważne czy gazuję czy nie. Potem auto odpala i elegancko równo chodzi.
Dodam że auto odpala cały dzień na raz. Np. odpalam o 8 i mam problemy. Odpalam jak wracam (bo czasami tyle stoi) koło 18-20 i też odpala bez problemu. A to jest ok 10-12 godzin stania. Natomiast kiedy zjeżdżam do domu około 22-24 czyli auto stoi przez noc 8-10godzin nie może odpalić po nocy.
co to może być?
Po nocy kiedy wstaję i chce odpalić auto przekręcam stacyjkę na pierwszą pozycję, kontrolka od grzania zapala się i po jakimś czasie gaśnie, przekaźnik jednak nadal grzeje i po chwili też odłącza grzanie. Wtedy próbuję odpalić. Auto kręci ale nic. Nie chce zapalić. Próbuję kilka razy i nic. Ale kiedy przekręcę stacyjkę odrazu na rozruch auto odpala. Co to może być?
Innym objawem jest że po odpaleniu po chwili 2-10sek gaśnie. Odpalam kolejny raz obojętnie czy czekam czy odrazu na rozruch. I tak potrafi 2 do 5 razy zgasnąć nieważne czy gazuję czy nie. Potem auto odpala i elegancko równo chodzi.
Dodam że auto odpala cały dzień na raz. Np. odpalam o 8 i mam problemy. Odpalam jak wracam (bo czasami tyle stoi) koło 18-20 i też odpala bez problemu. A to jest ok 10-12 godzin stania. Natomiast kiedy zjeżdżam do domu około 22-24 czyli auto stoi przez noc 8-10godzin nie może odpalić po nocy.
co to może być?
-
slimak
- Ikona forum
- 16
- Tematy: 102
- Model:
- Auto: Mixt
- podziekowal za post: 17 razy
- otrzymal podziekowanie: 310 razy
- Kontakt:
Re: Problem z odpalaniem po nocy
Popełniasz błąd czekając z odpalaniem aż przekaźnik odłączy świece. Powinieneś odpalać w momencie zgaśnięcia kontrolki.piotruuch pisze:Witam,
Po nocy kiedy wstaję i chce odpalić auto przekręcam stacyjkę na pierwszą pozycję, kontrolka od grzania zapala się i po jakimś czasie gaśnie, przekaźnik jednak nadal grzeje i po chwili też odłącza grzanie. Wtedy próbuję odpalić. Auto kręci ale nic. Nie chce zapalić. Próbuję kilka razy i nic. Ale kiedy przekręcę stacyjkę od razu na rozruch auto odpala. Co to może być?
Sprawdź, czy nie cofa się paliwo i układ wtryskowy sie nie zapowietrza..piotruuch pisze:Innym objawem jest że po odpaleniu po chwili 2-10sek gaśnie. Odpalam kolejny raz obojętnie czy czekam czy odrazu na rozruch. I tak potrafi 2 do 5 razy zgasnąć nieważne czy gazuję czy nie. Potem auto odpala i elegancko równo chodzi.
-
piotruuch
- Forumowicz T4
- 15
- Model:
- Kontakt:
Jeżeli nie czekam, odpalam odrazu po zgaśnięciu te same objawy tylko przestałem tak robić bo szybciej aku padał(potrafiłem kręcić 15min oczywiście w odstępach i nic) a jak nie czekałem aż przekaźnik rozłączy tylko 4/5minPopełniasz błąd czekając z odpalaniem aż przekaźnik odłączy świece. Powinieneś odpalać w momencie zgaśnięcia kontrolki.
Jak to sprawdzić? Jeżeli odkręcę przewody przy filtrze to paliwo powinno wypłynąć? Mógłbyś opisać sposób jak to spradzić?Sprawdź, czy nie cofa się paliwo i układ wtryskowy sie nie zapowietrza..
pozdrawiam
-
Kenobi
- Administrator
- Fanatyk T4
- 16
- Tematy: 45
- Model:
- Auto: Caravelle
- Opis: niech moc będzie z wami
- podziekowal za post: 49 razy
- otrzymal podziekowanie: 659 razy
- Kontakt:
ale wtedy odpalasz bez rozgrzanych świec czyli pogarszasz sprawę, bo świeca po odłączeniu napięcia stygnie natychmiastpiotruuch pisze:Jeżeli nie czekam, odpalam odrazu po zgaśnięciu te same objawy tylko przestałem tak robić bo szybciej aku padał(potrafiłem kręcić 15min oczywiście w odstępach i nic) a jak nie czekałem aż przekaźnik rozłączy tylko 4/5min
to akurat na forum jest szeroko i dokładnie opisane - nie sugeruj się silnikiem układ paliwowy od zbiornika do pompy jest zawsze taki sampiotruuch pisze:Jak to sprawdzić? Jeżeli odkręcę przewody przy filtrze to paliwo powinno wypłynąć? Mógłbyś opisać sposób jak to spradzić?
-
piotruuch
- Forumowicz T4
- 15
- Model:
- Kontakt:
Ok dobrze wiedzieć.Popełniasz błąd czekając z odpalaniem aż przekaźnik odłączy świece. Powinieneś odpalać w momencie zgaśnięcia kontrolki.
ok poszukam sobie, dam jutro znać jak chodzi autoJak to sprawdzić? Jeżeli odkręcę przewody przy filtrze to paliwo powinno wypłynąć? Mógłbyś opisać sposób jak to spradzić?
to akurat na forum jest szeroko i dokładnie opisane - nie sugeruj się silnikiem układ paliwowy od zbiornika do pompy jest zawsze taki sam
-
piotruuch
- Forumowicz T4
- 15
- Model:
- Kontakt:
Witam,
nie miałem okazji sprawdzić czy układ się nie zapowietrza. Ale dziś przy odpalaniu kazałem jak robiłeś czyli po przekręceniu stacyjki czekałem aż kontrolka zgaśnie i odpalałem. Z pięć razy odpalałem i nic (kręci i nawet nie zakaszle). Dopiero gdy zacząłem odpalać odrazu na rozruch i zaczął kaszleć parę razy. Za drugim albo trzecim takim ruchem odpalił. Zgasł raz po kilku sekundach. Następny raz odpaliłem po kontrolce i odpalił na raz i już chodził.
Czy zapowietrzanie się układu może mieć wpływ na odpalanie po rozgrzaniu świec nie może odpalić a jak kręcę stacyjkę odrazu na rozruch pali?
Pozdrawiam Piotrek
nie miałem okazji sprawdzić czy układ się nie zapowietrza. Ale dziś przy odpalaniu kazałem jak robiłeś czyli po przekręceniu stacyjki czekałem aż kontrolka zgaśnie i odpalałem. Z pięć razy odpalałem i nic (kręci i nawet nie zakaszle). Dopiero gdy zacząłem odpalać odrazu na rozruch i zaczął kaszleć parę razy. Za drugim albo trzecim takim ruchem odpalił. Zgasł raz po kilku sekundach. Następny raz odpaliłem po kontrolce i odpalił na raz i już chodził.
Czy zapowietrzanie się układu może mieć wpływ na odpalanie po rozgrzaniu świec nie może odpalić a jak kręcę stacyjkę odrazu na rozruch pali?
Pozdrawiam Piotrek
-
aztec
- Początkujący T4
- 15
- Tematy: 3
- Model:
- Auto: T4
- podziekowal za post: 2 razy
- otrzymal podziekowanie: 2 razy
- Kontakt:
miałem podobne objawy i po wymianie filtra paliwa i renowacji pompy przeszło <yes> , aha, mam jeszcze wymienione świece trzy miesiące temu
-
piotruuch
- Forumowicz T4
- 15
- Model:
- Kontakt:
filtr wymienilem;) swiec i pompy nie;( ile kosztowala cie regenracja pompy i ile czasu gdzies trwa?
i co z pompą było nie tak?
i co z pompą było nie tak?
-
aztec
- Początkujący T4
- 15
- Tematy: 3
- Model:
- podziekowal za post: 2 razy
- Kontakt:
regeneracja pompy niestety szarpnęła mnie 1000 pln, ale jużczas był najwyższy bo ciekła i miałem problemy z odpalaniem, operacja trwała 3dni, co zostało wymienione/naprawione nie wiem ale warto było -teczka śmiga jak nigdy przedtem <yes>
-
piotruuch
- Forumowicz T4
- 15
- Model:
- Kontakt:
Witam,
więc rękoma i nogami narazie zapieram się od regeneracji pompy bo mnie nie stać;(
ale znalazłem na forum taki link z probelem http://t4-forum.pl/viewtopic.php?f=6&t= ... w=previous i wyczytałem ze mam podobne objawy trochę inne ale podobne (bo ja tylko na zimnym po długiej nocy nie mogę odpalić jak jest +10 to odpala).
zauważyłem że u mnie też leci biały dym dość mocny czasem, nie może wejść na obroty a później wskoczy i nigdy już nie zadymi.
wyczytałem takie coś co mnie zaciekawiło drugi post w tamtym linku:
pozdrawiam
więc rękoma i nogami narazie zapieram się od regeneracji pompy bo mnie nie stać;(
ale znalazłem na forum taki link z probelem http://t4-forum.pl/viewtopic.php?f=6&t= ... w=previous i wyczytałem ze mam podobne objawy trochę inne ale podobne (bo ja tylko na zimnym po długiej nocy nie mogę odpalić jak jest +10 to odpala).
zauważyłem że u mnie też leci biały dym dość mocny czasem, nie może wejść na obroty a później wskoczy i nigdy już nie zadymi.
wyczytałem takie coś co mnie zaciekawiło drugi post w tamtym linku:
No właśnie mi ubywa...:( raz na 3 miesiące jak mam max to po 3 miesiącach dolewam bo mam ok min;(mechanikiem nie jestem ale co sprawdzić w takim razie?Wg. mnie to woda dostaje się do komory spalania. Sprawdź czy płyn chłodniczy Ci nie ubywa a będziesz miał pewność.
pozdrawiam
-
piotruuch
- Forumowicz T4
- 15
- Model:
- Kontakt:
Witam, niestety nikt nie odpowiedzial mi na poprzedniego posta dlatego ponawiam prosbe...
Dzis tez niestety nie moglem odpalic auta i w miedzyczasie pojechalem po zaworek zwrotny, kupilem i zalozylem. Jak sie okazalo po zdjeciu filtra i odlaczeniu w wezyku doprowadzajacym pojawil sie bombel (maly) przy pompie co chyba oznacza ze paliwo dochodzi do pompy. zalozylem zaworek i po podlaczeniu kabli odpalil na raz (dziwne zawsze musial sie pomeczyc gdy mial rozladowany aku ale mniejsza). zdziwil mnie wczesniejszy fakt poniewaz wczesniej (jeszcze przed montazem zaworka zwrotnego) odkrecilem wtrysk paliwa i nic nie lecialo. a do pompy na zawor dochodzilo 12V.
jutro zobacze moze zaworek rozwiaze problemy. jak nie bedziemy szukac dalej.
Dzis tez niestety nie moglem odpalic auta i w miedzyczasie pojechalem po zaworek zwrotny, kupilem i zalozylem. Jak sie okazalo po zdjeciu filtra i odlaczeniu w wezyku doprowadzajacym pojawil sie bombel (maly) przy pompie co chyba oznacza ze paliwo dochodzi do pompy. zalozylem zaworek i po podlaczeniu kabli odpalil na raz (dziwne zawsze musial sie pomeczyc gdy mial rozladowany aku ale mniejsza). zdziwil mnie wczesniejszy fakt poniewaz wczesniej (jeszcze przed montazem zaworka zwrotnego) odkrecilem wtrysk paliwa i nic nie lecialo. a do pompy na zawor dochodzilo 12V.
jutro zobacze moze zaworek rozwiaze problemy. jak nie bedziemy szukac dalej.
-
piotruuch
- Forumowicz T4
- 15
- Model:
- Kontakt:
no wiec dzis:
nie odpaliłem zgodnie z zaleceniami czyli nagrzac swiece, jak zgasnie kontrolka to odpalac,
odpalilem tak ze kluczyk odrazu na rozruch, zgasl z 3/4 razy i teraz chodzi bez przerwy.
pomocy...
nie odpaliłem zgodnie z zaleceniami czyli nagrzac swiece, jak zgasnie kontrolka to odpalac,
odpalilem tak ze kluczyk odrazu na rozruch, zgasl z 3/4 razy i teraz chodzi bez przerwy.
pomocy...
-
mariuszgim
- Specjalista T4
- 16
- Tematy: 10
- Model:
- Opis: Transporter 93 był
Multivan 95 był
Caravella 02 jest - Lokalizacja: Bydgoszcz / okolice
- podziekowal za post: 11 razy
- otrzymal podziekowanie: 32 razy
- Kontakt:
-
piotruuch
- Forumowicz T4
- 15
- Model:
- Kontakt:
witam,
nie widzę zbytnio przecieków ale też mam tylko kawałek odsłoniętego bo reszta idzie w fabrycznych peszlach, a od czego jest ten żółty przewód który przy filtrze też się łączy z powrotem.
nie widzę zbytnio przecieków ale też mam tylko kawałek odsłoniętego bo reszta idzie w fabrycznych peszlach, a od czego jest ten żółty przewód który przy filtrze też się łączy z powrotem.
-
Kenobi
- Administrator
- Fanatyk T4
- 16
- Model:
- Kontakt:
co to znaczy że chodzi bez przerwy <szok> <szok>piotruuch pisze:i teraz chodzi bez przerwy.
znaczy się nie możesz go kluczykiem wyłączyć ??
-
piotruuch
- Forumowicz T4
- 15
- Model:
- Kontakt:
nie, nie pewnie ze da sie wylaczyc, tylko ze na poczatku jak rano odpalam to jak zapale to po kilku sekundach gasnie, i znow musze odpalic pochodzi chwilke i gasnie, za ktoryms razem jak odpale to chodzi i dopiero gdy zgasze kluczykiem to silnik gasnie, w ciagu dnia odrazu odpala na raz i chodzi dopuki nie zgasze
-
piotruuch
- Forumowicz T4
- 15
- Model:
- Kontakt:
tak ale mechanik stwierdzil ze odlaczony bo do pompy dochodza dwa przewody ale jeden chyba fioletowy jest odciety, tylko czarny i na czarnym pojawia sie napiecie
-
kentos
- Forumowicz T4
- 15
- Tematy: 18
- Model:
- Kontakt:
jak uszkodzenie jest na przewodzie powrotnym w tych obecnych temperaturach otoczenia to i tak się będzie zapowietrzał mimo "dodatkowego-zbytecznego" zaworka zwrotnego ......zresztą takowy jest już zamontowany na filtrze ON w oryginale (pytanie tylko czy sprawny)syreniarz pisze:A w którym miejscu założyłeś zaworek zwrotny?
ewidentnie auto sie zapowietrza i stawiam na O-ring pod zaworkiem na filtrze ON
żadnych bąbelków nie może być widocznych na przewodzie zasilania !!!! auto słabnie i bardzo ŻLE odpala i traci na mocy...
ściągnij peszle ,w których idą przewody (przezroczysty i niebieski ) zobaczysz czy nie są pozaginane ( widok ugiętego przewodu go dyskwalifikuje do dalszego użytkowania= trzeba naprawić lub wymienić )
-
Kenobi
- Administrator
- Fanatyk T4
- 16
- Model:
- Kontakt:
mógłbyś opisac lub pokazac fotografię gdzie ??kentos pisze:zresztą takowy jest już zamontowany na filtrze ON w oryginale
-
kentos
- Forumowicz T4
- 15
- Model:
- Kontakt:
Rozumiem z tego że mnie sprawdzasz !!!! Ale OK, znajduje sie w środku tego białego plastiku zamontowanego na filtrze paliwa podłączony jest do niego niebieski przewód powrotu paliwaKenobi pisze:mógłbyś opisac lub pokazac fotografię gdzie ??kentos pisze:zresztą takowy jest już zamontowany na filtrze ON w oryginale
konkretne jego umiejscowienie to centralna część wchodząca do filtra (widać go po demontażu z filtra po odwróceniu do "góry nogami "=== budowa tego sprężynka i kulka) foto nie posiadam ale postaram sie coś poszukać......
Być może sama nazwa (zawór zwrotny) tego jest nie do końca prawdziwa ponieważ cały element pełni podwójną funkcję
1. podgrzewacza paliwa ; poprzez zasilanie filtra paliwa podgrzanym w pompie wtryskowej ON
2. zaworu zwrotnego o podwójnym działaniu ---część BI-metalowa
zawór otwarty w pełni przy mniej niż 5 st. C ---> zasilanie ciepłym ON poprzez niebieski przewód do filtra (wypełnianie)
zawór w pełni zamknięty przy 15st. C -----> całe paliwo powrotu z pompy wraca bezpośrednio do baku
o znalazłem _PROSZE
http://figurel.w.interia.pl/filtrpaliwa.jpg
NR 4 j/w to ten zawór" REGULACYJNY"
NR 3 j/w to element ,który podejrzewam że u założyciela tematu jest uszkodzony lub ŹLE dobrany rozmiarowo
opisywany przedmiot i jego "wnętrzności" poniżej
http://allegro.pl/zawor-filtra-paliwa-a ... 36925.html
POZDRAWIAM
Ostatnio zmieniony 06 gru 2011, 21:04 przez kentos, łącznie zmieniany 2 razy.
-
Kenobi
- Administrator
- Fanatyk T4
- 16
- Model:
- Kontakt:
niekentos pisze:Rozumiem z tego że mnie sprawdzasz !!!!
staram się tylko aby informacje zawarte na forum były ścisłe i prawdziwe, a to o czym piszesz nie ma nic wspólnego z zaworem zwrotnym montowanym na przewodzie zasilania !!
więc to co napisałeś wcześniej jest wprowadzaniem w błąd
za to to co napisałeś powyżej jest już 100% prawdą jest to zawór przelewowy termiczny który pod wpływem temperatury puszcza paliwo powrotne do filtra ( w celu jego podgrzania ) lub do baku
jednak nadal się będę upierał, że nie pełni on żadnej roli zaworu zwrotnego ponieważ poniżej temperatury 15 st jest on zawsze otwarty
-
kentos
- Forumowicz T4
- 15
- Model:
- Kontakt:
uważam żę ten zaworek zwrotny montowany na przewodzie zasilania w niczym autorowi tematu nie pomoże ............... jak będzie nieszczelność w układzie zasilania od filtra poprzez pompę wtryskową do powrotu ----> PALIWO będzie się cofać do baku po dłuższym postoju === kłopot z zimnym rozruchem ....Kenobi pisze:niekentos pisze:Rozumiem z tego że mnie sprawdzasz !!!!
staram się tylko aby informacje zawarte na forum były ścisłe i prawdziwe, a to o czym piszesz nie ma nic wspólnego z zaworem zwrotnym montowanym na przewodzie zasilania !!
więc to co napisałeś wcześniej jest wprowadzaniem w błąd
za to to co napisałeś powyżej jest już 100% prawdą jest to zawór przelewowy termiczny który pod wpływem temperatury puszcza paliwo powrotne do filtra ( w celu jego podgrzania ) lub do baku
jednak nadal się będę upierał, że nie pełni on żadnej roli zaworu zwrotnego ponieważ poniżej temperatury 15 st jest on zawsze otwarty
OK --po przemyśleniu wycofuje sie z nazywania zaworu na filtrze "ZWROTNYM" i faktycznie nie można go porównywać do
zaworu zwrotnego np. takiego
http://allegro.pl/zawor-zaworek-zwrotny ... 32428.html
faktycznie kogoś mniej doświadczonego mógłbym wprowadzić niechcący w błąd.
Ostatnio zmieniony 07 gru 2011, 8:19 przez kentos, łącznie zmieniany 1 raz.
-
piotruuch
- Forumowicz T4
- 15
- Model:
- Kontakt:
Witam, przepraszam ale byłem chwilę nieobecny i teraz wrocilem do domu wlasnie.
Co do Waszych pytań odpowiadam że zaworek zwrotny założyłem przed filtrem paliwa tak jak kazali inni koledzy (oczywiście zgodnie z ruchem przepływu)
Co do bombli, nie ma właśnie nawet najmniejszych w przewodzie zasilania. Przejrzałem starannie i nic nie ma. Zostawiłem go dziś od 18 do 7 i przejrzałem przewód podświetlając od dołu latarką i nie ma bombli.
Dzisiaj może uda mi się rozebrać wszystkie peszle od przewodów i dokładnie obejrze przewody. Zobacze też może wymienie wszystkie obejmy ściskające przewody paliwowe.
Aha i dziś znów nie mogłem odpalić. Auto podłączyłem na kable i odpaliło za którymś razem.
Co do Waszych pytań odpowiadam że zaworek zwrotny założyłem przed filtrem paliwa tak jak kazali inni koledzy (oczywiście zgodnie z ruchem przepływu)
Co do bombli, nie ma właśnie nawet najmniejszych w przewodzie zasilania. Przejrzałem starannie i nic nie ma. Zostawiłem go dziś od 18 do 7 i przejrzałem przewód podświetlając od dołu latarką i nie ma bombli.
Dzisiaj może uda mi się rozebrać wszystkie peszle od przewodów i dokładnie obejrze przewody. Zobacze też może wymienie wszystkie obejmy ściskające przewody paliwowe.
Aha i dziś znów nie mogłem odpalić. Auto podłączyłem na kable i odpaliło za którymś razem.
-
kentos
- Forumowicz T4
- 15
- Model:
- Kontakt:
proponuje ściągnąć te peszle bo to uprości sprawę...... jak to uczynisz to zaraz po zapaleniu zimnego silnika obejrzyj przewód przezroczysty (zasilanie pompy) pod względem znajdującego się tam powietrza ...najprościej by było żeby to obserwować właśnie podczas tego zimnego rozruchu np. Ty patrzysz, a inna osoba w tym samym momencie próbuje uruchomić silnik.....piotruuch pisze:Witam, przepraszam ale byłem chwilę nieobecny i teraz wrocilem do domu wlasnie.
-
piotruuch
- Forumowicz T4
- 15
- Model:
- Kontakt:
ok zwroce uwage, ale to dopiero jutro rano bo w ciagu dnia pali na raz
-
piotruuch
- Forumowicz T4
- 15
- Model:
- Kontakt:
kurcze paliwo się nie wraca!!! mechanik sprawdził świece i wszystko ok!grzeją się wszystkie ładnie od czubków i pobierają trochę mniej niż 10A (tzn.jedną dziesiątą np), pompa podaje paliwo niby wszystko ok!:( ale auto ma nadal problemy z odpalaniem
ale przedwczoraj zrozpaczony sytuacja wstawilem farelkę pod maskę, maskę zamknęłem i grzałem około 20-30min no i dziwne bo auto odpalilo na raz, dziś powtorzylem zabieg i to samo, co to może wpływać na odpalanie (latem też palił na raz), dziwne jest też że nie ma mrozów (u mnie narazie w nocy między 10 - 2stopnie)
ale przedwczoraj zrozpaczony sytuacja wstawilem farelkę pod maskę, maskę zamknęłem i grzałem około 20-30min no i dziwne bo auto odpalilo na raz, dziś powtorzylem zabieg i to samo, co to może wpływać na odpalanie (latem też palił na raz), dziwne jest też że nie ma mrozów (u mnie narazie w nocy między 10 - 2stopnie)