Po odpaleniu świecą sie kontrolki od oleju i ładowania
Regulamin forum
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
-
martin88007
- Początkujący T4
- 15
- Last active: -
- Tematy: 11
- Model:
- Auto: t4
- podziekowal za post: 1 raz
- Kontakt:
Po odpaleniu świecą sie kontrolki od oleju i ładowania
Witam dzisiaj odebralem auto od mechanika i ku mojemu zaskoczeniu po odpaleniu silnika świecą sie kontrolki od akumulatora i od oleju lecz gdy lekko przygazuje kontrolki gasną . Gdy zgasze i ponownie odpale odrazu gasną, dopiero jak postoi nie odpalane 15-20 minut znowu sie świecą . Dodam ze mialem sciagana glowice lecz to juz pisalem w innych tematach , ale oprócz tego mialem wymieniane szczotki w alternatorze. Wczesniej o ile pamietam nie swiecily sie kontrolki od razu gasły.
-
czester52
- Specjalista T4
- 15
- Tematy: 15
- Model:
- Auto: Leon
- podziekowal za post: 4 razy
- otrzymal podziekowanie: 26 razy
- Kontakt:
Re: Po odpaleniu świecą sie kontrolki od oleju i ładowania
Może regulator napięcia? Sprawdź miernikiem ładowanie.
-
martin88007
- Początkujący T4
- 15
- Model:
- Kontakt:
jutro sprawdze a jakie powinno być prawidłowe ?
-
martin88007
- Początkujący T4
- 15
- Model:
- Kontakt:
Witam sprawdzalem ladowanie i jest w normie wynosi 14,4 nie mam nigdzie lewego poboru prądu . Te kontrolki sie swieca tylko i wylącznie po pierwszym odpaleniu silnika, gdy dodam troche gazu odrazu gasną, jak nie dodam to sie caly czas swiecą . Po chwili gasze silnik ponownie odpalam i sie nie swieca . To wystepuje jak auto postoi dobre 20-30 minut sprawdzalem po 5-10 -15 minutach i odrazu kontrolki sie gaszą. Dodam jeszcze gdy przy tym 1 odpaleniu jak dodam lekko gazu to czuje wtedy takie lekkie obciązenie silnika wtedy sie chyba zaczyna zalanczac alternator. I mam pytanie czym to moze byc spowodowane czy jak mi wymieniali szczotki mogli cos przeoczyć ? Dzisiaj bylem u innego mechanika i powiedzial ze to normalne ale cos mi sie nie chce wieżyć wczesniej tego nie zaobserwowalem . Co o tym sądzicie ?
-
Kenobi
- Administrator
- Fanatyk T4
- 16
- Tematy: 45
- Model:
- Auto: Caravelle
- Opis: niech moc będzie z wami
- podziekowal za post: 49 razy
- otrzymal podziekowanie: 659 razy
- Kontakt:
ja u siebie miałem dwa razy dokładnie tą samą sytuację i za każdym razem wystarczyło wymienić regulator napięcia ( jest on razem ze szczotkami )martin88007 pisze:Te kontrolki sie swieca tylko i wylącznie po pierwszym odpaleniu silnika, gdy dodam troche gazu odrazu gasną, jak nie dodam to sie caly czas swiecą
masz ładowanie nawet wtedy jak się te kontrolki świecą ??
bo ja nie miałem
-
leszekgd
- Forumowicz T4
- 15
- Tematy: 4
- Model:
- Opis: SCANIA pl.o /gdańsk
- podziekowal za post: 4 razy
- otrzymal podziekowanie: 1 raz
- Kontakt:
miałem to samo w toledo 1.9d . i winę za tą sytuacje ponosi zegar . musisz go wyjąć rozebrać i tam jest kondensator pewnie się rozlał znajdż jakiegoś elektronika żeby go wymienił koszt kondensatora około 0.50 zeta ja tak zrobiłem i jak ręką odjął