Sciąganie glowicy na co zwracac uwagę

Regulamin forum
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.

Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.

Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.

Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
ODPOWIEDZ
martin88007
Początkujący T4

Answers: 0
15
Last active: -
Tematy: 11
Model:
Auto: t4
podziekowal za post: 1 raz
Kontakt:

Sciąganie glowicy na co zwracac uwagę

Nieprzeczytany post autor: martin88007 »

Witam Od niedawna jestem nieszczęsliwym posiadaczem vw t4. Oddalem auto do mechanika gdzie pojechalem na wymiane kolektora wydechowego bo byl pęknięty i juz nie mozna bylo go pospawac bo pękl na poprzednim spawie i jeszcze w 2 miejscach . Podczas sciągania mechanik pourywal 3 szpilki od kolektora i dzwoni do mnie ze trzeba zdejmowac glowice, rozwiercac i planowac itp .Nie bylem przygotowany na takie koszta ale ok sie zgodzilem, calosc ma wyniesc 1300 zł. Dlatego teraz mam takie pytanie na co sie patrzyc po sciągnieciu glowicy, i co przy okazji przydalo by sie wymienic . Dodam ze mam takie dziwne stukanie przy większych obrotach ( auto bez obrotomierza ale mniej wiecej 1200-1600 obr) . Niby mechanik mowi ze to pompa vacum ale tez nie jest pewny , mowi tez ze to popychacze mogą stukac. Bez przesady ale nie chce wymieniac pol silnika metoda prob i blędów bo to bez sensu . Ztego co wyczytalem na forum to pompe slychac na wolnych obrotach bez dodawania gazu. Nagralem filmik . Proszę o wszelkie sugestie i porady . Silnik to 2.4 l auto z 1998 roku
Kenobi
Administrator
Fanatyk T4

16
Tematy: 45
Model:
Auto: Caravelle
Opis: niech moc będzie z wami
podziekowal za post: 49 razy
otrzymal podziekowanie: 659 razy
Kontakt:

Re: Sciąganie glowicy na co zwracac uwagę

Nieprzeczytany post autor: Kenobi »

a czy zrobiłeś tak jak na forum jest opisane test hamulcowy na vakum, tak jak Ci pisałem w innym temacie ??
Probe041
Nadteczkownik Nieuleczalny

16
Tematy: 65
Model:
Auto: T4
podziekowal za post: 163 razy
otrzymal podziekowanie: 781 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: Probe041 »

Też chciałem to napisać ale teraz jest już raczej za późno...
martin88007
Początkujący T4

15
Model:
Kontakt:

Tak test był robiony i stuka cały czas . Jest jeszcze jakis inny sposob zeby to zdiagnozować? bo nie chce sie zabardzo pchac w koszta i wymieniac dobrych części na dobre .
Kenobi
Administrator
Fanatyk T4

16
Model:
Kontakt:

to trzeba szukać gdzie indziej,
jak już zdejmiesz głowicę to standardowa procedura czyli koniecznie badanie szczelności i dopiero wtedy jakieś decyzje ( w 2.4D nagminne są pęknięcia )
w dobrym warsztacie od regeneracji głowic będą potrafili ocenić czy szklanki już zużyte itp.

problem w tym, że skoro mechanik który wziął twój samochód urwał szpilki to moim zdaniem nie jest delikatnie pisząc godny zaufania, proponuję żebyś jak tylko zdejmie głowice zabrał ją do prawdziwych specjalistów na jej zbadanie
martin88007
Początkujący T4

15
Model:
Kontakt:

Witam dzisiaj mechanicy mi ściągnęli głowice i jest kolejny problem bo kanaliki przez które przechodzi olej są zapchane jakimś bardzo gęstym smarem ( stary olej ). Po kupnie auta zalalem olejem 15w40 mobil przejechalem na nim ogółem jakies 200 km i teraz znowu bede musial wymienic bo pelno syfu jest . Jak myślicie jaki olej teraz zalać ? i czy zastosować jakiś preparat do przeplukania silnika ?. Dodam jeszcze ze olej beddzie spuszczany przez wysysarke bo korek jest zapieczony i nie idzie odkręcić . Dodam jeszcze że po oglądnięciu głowicy widać jakby była w porządku jutro idzie na planowanie i sprawdzenie . Czy sprawdzenie glowicy poprzez zbadanie szczelności jest w stanie wykryć co moze powodować to stukanie w silniku ?
Kenobi
Administrator
Fanatyk T4

16
Model:
Kontakt:

czyli stukały popychacze, gdyż zapchane kanaliki powodowały, że do szklanek nie dochodził olej i nie kompensowały one luzów
martin88007
Początkujący T4

15
Model:
Kontakt:

wszystko możliwe chodź wszystkie kanaliki nie byly zapchane jak by to stwierdzić w większości ta maź jest na ściankach kanalików przez co widać ze mniej oleju przeplywa przez nie . Można zastosować jakiś środek do przeplukania silnika ? bo i tak bede olej wymienial .
Kenobi
Administrator
Fanatyk T4

16
Model:
Kontakt:

są różne środki ale ja się nie wypowiem bo nie znam ich działania
przede wszystkim trzeba dokładnie oczyścic w głowicy wszystko co związane z przepływem oleju
martin88007
Początkujący T4

15
Model:
Kontakt:

Wszystko będzie oczyszczone. A czy przy sprawdzaniu szczelności glowicy beda w stanie sprawdzic w jakim stanie sa popychacze ?
chemik211
Ikona forum

16
Tematy: 57
Model:
Auto: ...
podziekowal za post: 39 razy
otrzymal podziekowanie: 150 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: chemik211 »

Co do czyszczenia silnika z syfu to po robocie proponuje zrobić dwie szybkie zmiany oleju co 1tyś,km 10w40 olej oczywiście, co do popychaczy to dobry mechanik sobie z tym poradzi
martin88007
Początkujący T4

15
Model:
Kontakt:

Dzieki tak zrobie. Mam nadzieje ze po złozeniu silnika i wymiany pompy vacum nie bedzie mi nic stukac . Chodz do pompy to nie wiem czy jest sprawna czy nie . Mechanik wzioł jakies sluchawki podobne do lekarskich przykladal i powiedzial ze to stukanie dobiega z tych okolic . Test pompy opisany na forum był robiony kilkakrotnie i zadnych efektów nie przyniósł . Jest jeszcze jakas inna metoda sprawdzenia pompy ? Pompa jest wymontowana z auta i mozna jakoś to teraz stwierdzić w jakim jest stanie ?
ODPOWIEDZ

Wróć do „Tematy bez wersji silnika”