T4 2.5 TDI i czarny dym

https://www.t4-forum.pl/viewforum.php?f=89
T4 Forum dotyczące silnika „2.5 AJT, AAY, ACV, AUF, AXL, AYC, AHY, AXG”

Tematy dotyczące TDI – 88, 102, 111, 150 KM. Wszystko o turbo, intercoolerze, wtryskach, ECU i VAG.
Regulamin forum
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.

Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.

Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.

Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
ODPOWIEDZ
lukle
Nowy T4

Answers: 0
15
Last active: -
Tematy: 1
Model:
Auto: T4
Kontakt:

T4 2.5 TDI i czarny dym

Nieprzeczytany post autor: lukle »

Witam Panowie!
mam mały problem... mianowicie... chce kupic T4 2002 r 88 KM po chipie na 102... problem polega na tym ze po podłaczeniu komputera wszystko było perfekcyjnie wykazało jedynie błąd czujnika cieczy chyba... i wszystko było super do momentu az nie pojechałem na jazde próbną... po prostu auto zostawia za sobą zasłone dymna jak sie go przycisnie... wiem ze to nie wtryski itd itp... bo komputer nic nie wykazał... co to może być... i czy warto kupowac takie auto z założeniem ze bedzie jezdził na trasy miedzy narodowe po 10 000 km miesiecznie... prosze o pomoc!
Kenobi
Administrator
Fanatyk T4

16
Tematy: 45
Model:
Auto: Caravelle
Opis: niech moc będzie z wami
podziekowal za post: 49 razy
otrzymal podziekowanie: 659 razy
Kontakt:

Re: T4 2.5 TDI i czarny dym

Nieprzeczytany post autor: Kenobi »

lukle pisze:
problem polega na tym ze po podłaczeniu komputera wszystko było perfekcyjnie !
no w to to ja niestety nie uwierzę, albo ktoś nie umie korzystać z komputera albo cię oszukał - biorąc pod uwagę czarną chmurę za samochodem
odczytanie tylko samych błędów to trochę za mało jak na diagnozę samochodu przed kupnem !
lukle pisze:
wykazało jedynie błąd czujnika cieczy chyba
jeśli oczekujesz dokładnej odpowiedzi to musisz podać dokładne dane, nie CHYBA - konkretnie jaki błąd jakiego czujnika
lukle pisze:
88 KM po chipie na 102
samochód zostawiający za sobą zasłone czarnego dymu sugeruje, że ten czip to "box" z allegro za 200 zł - jak wiesz gdzie podłączony to wywal i ponów jazdę próbną

ogólnie i krótko - czarna chmura oznacza za dużo paliwa, a za mało powietrza
mikoli
Znawca T4

16
Tematy: 3
Model:
Auto: T4
podziekowal za post: 9 razy
otrzymal podziekowanie: 102 razy
Kontakt:

Re: T4 2.5 TDI i czarny dym

Nieprzeczytany post autor: mikoli »

lukle pisze:
wiem ze to nie wtryski itd itp... bo komputer nic nie wykazał...
Aby mieć 100% pewność o sprawnych wtryskach trzeba by je wyciągnąć i dać do sprawdzenia do pompiarza i to nie byle jakiego, diagnoza komputerowa nie daje takiej pewnośći, a co do reszty to bardzo fajnie opisał Kenobi
ODPOWIEDZ

Wróć do „2.5 AJT , AAY , ACV , AUF , AXL , AYC , AHY , AXG”