[2,5 TDI ACV] Tryby awaryjne i błąd niedoładowania pytanie
Regulamin forum
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
-
author0928
- Nowy T4
- 15
- Last active: -
- Tematy: 1
- Model:
- Auto: caravelle
- Kontakt:
[2,5 TDI ACV] Tryby awaryjne i błąd niedoładowania pytanie
Witam !!!
To mój pierwszy post więc proszę o wyrozumiałość gdyby coś...
Nawiązując do tematu mam taki problem, silnik ACV z wgranym softem na 140 KM. Wszystko ładnie śmiga, ale od czasu do czasu lubi złapać tryb awaryjny i wywala błęda związanego z niedoładowaniem... Dowiedziałem się że na zaworze N75 ma być 12V, a u mnie jest zaledwie 8V i jak zapnę żarówkę to wtedy w ogóle nie świeci więc gdzieś powinna być mała przerwa... Sprawdziłem również i jak zapnę masę z zewnątrz to żarówka świeci więc problem z masą. Czy mogę podpiąć masę z zewnątrz czy N75 jest sterowany właśnie masą i nie da się ?? Jeśli druga opcja to może ktoś wie jaki kolor przewodu jest właśnie odpowiedzialny za owe sterowanie. Pod lewym reflektorem idzie wiązka kabli i nie mogę dojść który to... Następne pytanie to takie że dowiedziałem się że turbo w tym silniku nie ma zmiennej geometrii.. Po co zaś w nim grucha ze sztangą i sam zawór N75... Z góry dzięki za odp...
To mój pierwszy post więc proszę o wyrozumiałość gdyby coś...
Nawiązując do tematu mam taki problem, silnik ACV z wgranym softem na 140 KM. Wszystko ładnie śmiga, ale od czasu do czasu lubi złapać tryb awaryjny i wywala błęda związanego z niedoładowaniem... Dowiedziałem się że na zaworze N75 ma być 12V, a u mnie jest zaledwie 8V i jak zapnę żarówkę to wtedy w ogóle nie świeci więc gdzieś powinna być mała przerwa... Sprawdziłem również i jak zapnę masę z zewnątrz to żarówka świeci więc problem z masą. Czy mogę podpiąć masę z zewnątrz czy N75 jest sterowany właśnie masą i nie da się ?? Jeśli druga opcja to może ktoś wie jaki kolor przewodu jest właśnie odpowiedzialny za owe sterowanie. Pod lewym reflektorem idzie wiązka kabli i nie mogę dojść który to... Następne pytanie to takie że dowiedziałem się że turbo w tym silniku nie ma zmiennej geometrii.. Po co zaś w nim grucha ze sztangą i sam zawór N75... Z góry dzięki za odp...
-
Kenobi
- Administrator
- Fanatyk T4
- 16
- Tematy: 45
- Model:
- Auto: Caravelle
- Opis: niech moc będzie z wami
- podziekowal za post: 49 razy
- otrzymal podziekowanie: 659 razy
- Kontakt:
Re: [2,5 TDI ACV] Tryby awaryjne i błąd niedoładowania pytan
w tym silniku N75 steruje zaworem upustowym, sztanga otwiera wraz ze wzrostem obrotów zawór na gorącej stronie aby turbina wolniej się kręciła ( zamiast zmiany kąta natarcia łopatek jak w geometrii )author0928 pisze:Witam !!!
Następne pytanie to takie że dowiedziałem się że turbo w tym silniku nie ma zmiennej geometrii.. Po co zaś w nim grucha ze sztangą i sam zawór N75... Z góry dzięki za odp...
przy zmiennej geometrii grucha jest na podciśnienie, w twoim przypadku grucha jest zasilana ciśnieniem z za turbiny ( zobacz że wężyk do N75 idzie od turbiny a drugi od N75 do gruchy )
-
author0928
- Nowy T4
- 15
- Model:
- Kontakt:
Czyli zapchane łopatki nie wchodzą w grę więc kwestia zaworów... Podmieniłem obydwa i obydwa są OK ponieważ na innych jest to samo... Wężyki ciśnieniowe i podciśnieniowe sprawdzone a i sam dolot szczelny więc pewnie zostaje to zasilanie zaworów... Co radzicie... Na N75 jest 8V a na drugim co idzie do chyba EGRa 11V ale jak na obydwu zapne żarówkę to nie świeci, po podłączeniu masy z zewnątrz świeci...
-
Kenobi
- Administrator
- Fanatyk T4
- 16
- Model:
- Kontakt:
elektryka nie jest moją mocną stroną, ale patrząc od strony działania to N75 według logów dynamicznych wykonanych pod obciążeniem w czasie jazdy ( u mnie ) zaczyna się otwierać dopiero w okolicach 2400 obr wtedy ciśnienie z turbiny zaczyna przekraczać dopuszczalną górną wartość 1850mbar ( dla standardowej mocy ) i uruchamiany jest zawór upustowy,
myślę, że napięcia nie sprawdzałeś w czasie jazdy - nawet na postoju jak kręcisz obroty to sztanga na turbinie nie porusza się
ja bym stawiał na ten wgrany soft jeśli przed jego wgraniem było wszystko o.k.
jeszcze jedno sztanga i zawór upustowy też potrafią się przycinać - sprawdź jak to chodzi
myślę, że napięcia nie sprawdzałeś w czasie jazdy - nawet na postoju jak kręcisz obroty to sztanga na turbinie nie porusza się
ja bym stawiał na ten wgrany soft jeśli przed jego wgraniem było wszystko o.k.
jeszcze jedno sztanga i zawór upustowy też potrafią się przycinać - sprawdź jak to chodzi
-
author0928
- Nowy T4
- 15
- Model:
- Kontakt:
Przed wgraniem nie wiem ponieważ takiego już kupiłem... Sztanga nie rusza się praktycznie wcale jak dodaje gazu natomiast w rękach swobodnie pracuje i nie ma żadnych zacięć...
-
Kenobi
- Administrator
- Fanatyk T4
- 16
- Model:
- Kontakt:
ściągnij tą serwisówkę :
http://www.t4-forum.pl/viewtopic.php?f=6&t=98
i od strony 23-78 masz opisane jak sprawdzić działanie N75
http://www.t4-forum.pl/viewtopic.php?f=6&t=98
i od strony 23-78 masz opisane jak sprawdzić działanie N75
-
toudi100
- Aktywny T4
- 16
- Tematy: 19
- Model:
- Auto:
- podziekowal za post: 3 razy
- otrzymal podziekowanie: 3 razy
- Kontakt:
ja to najpierw bym sprawdził wężyki od podciśnienia co idą do komputera,turbiny i gruchy.
-
author0928
- Nowy T4
- 15
- Model:
- Kontakt:
Wężyki już sprawdzone i wszystko ok, a te które były nie pewne wymienione... Dolot też szczelny. Jedyne co mnie niepokoi to rozszczelnione serwo z którego słychać co jakiś czas syczenie... Ma to jakiś wpływ ??
-
wilu8
- Samodzielny mechanik
- 16
- Tematy: 32
- Model:
- Auto: T4
- podziekowal za post: 12 razy
- otrzymal podziekowanie: 36 razy
- Kontakt:
A turbina jak myślisz czym jest zasilana właśnie tym samym podciśnieniem z vacu co hamulce czyli brak podciśnienie = brak sterowania turbiną i wspomagania hamulcówauthor0928 pisze:Wężyki już sprawdzone i wszystko ok, a te które były nie pewne wymienione... Dolot też szczelny. Jedyne co mnie niepokoi to rozszczelnione serwo z którego słychać co jakiś czas syczenie... Ma to jakiś wpływ ??
-
Kenobi
- Administrator
- Fanatyk T4
- 16
- Model:
- Kontakt:
w acv gruszka i sztanga poprzez N75 jest zasilana ciśnieniem z turbiny, nie podciśnieniem jak w AHY, AXG 150km
-
wilu8
- Samodzielny mechanik
- 16
- Tematy: 32
- Model:
- Auto: T4
- podziekowal za post: 12 razy
- otrzymal podziekowanie: 36 razy
- Kontakt: