T4 1.9TD nie odpala

https://www.t4-forum.pl/viewforum.php?f=87
T4 Forum dotyczące silnika 1.9 TDI w VW T4 – typowe usterki, naprawy, schematy, diagnostyka VAG
Regulamin forum
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.

Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.

Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.

Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
piotruuch
Forumowicz T4

Answers: 0
15
Last active: -
Tematy: 24
Model:
Auto: Caravelle 2.5TDI ACV
podziekowal za post: 38 razy
otrzymal podziekowanie: 1 raz
Kontakt:

T4 1.9TD nie odpala

Nieprzeczytany post autor: piotruuch »

Witam,
tematów wiele już w tej dziedzinie ale mam niespotykany problem przynajmniej tak mi się wydaje.

Na wstępie mówię, że bez auta jestem jak bez ręki. W piątek kiedy ruszałem spod domu w momencie wciśnięcia sprzęgła żeby zmienić z bieg z jedynki na dwójkę zgasło mi auto. Byłem zaskoczony ale stwierdziłem, że zadusiłem. Odpaliłem i ruszyłem i znów identyczna sytuacja. Odpaliłem trzeci raz przegazowałem i sytuacji nie powtórzyła się już ani razu a od tego czasu zrobiłem z 800km. W sobotę rodzinka pojechała na działkę (pożyczyłem ojcu auto) i kiedy dojechał na działkę zaparkował pod domkiem. W niedzielę czyli ok po 1,5dnia stania auto nie odpaliło. Aku i rozrusznik kręcił jak głupi ale ani silnik drgnął. Przyszedł jakiś sąsiad, który jeździ na tirze i stwierdził, że na pewno nie ma paliwa (na wskaźniku było z 2 kreski i według kilometrów nie powinna nawet włączyć się rezerwa - załącza się od 800km a ja miałem przejechane z 750km). Wzięli go na hol bo im kazałem spróbować auto odpalało ale po chwili gasło. Przyjechałem z 10l ON i zalałem odpalił za pierwszym razem na dotyk. Stwierdziłem, że dziwne że nie ma paliwa ale najważniejsze, że chodzi. Jeszcze ok. 22 i 24 przemieszczałem się autem i było wszystko ok może nie duże odległości ale ok 3-4km. Rano wsiadam ok 11 i nic. Kręci jak głupi aku nowy i nic nie ma szans na zapalenie. Dzwonie do mechanika jedyny, który jest tu w okolicy mojej bo mieszkam na wsi i kazał mi sprawdzić czy mam napięcie na grzaniu świec i miałem z 12,5V. Mówi, że jak go przyholuję bez odpalania to zajrzy tam tylko musi być zimny silnik. Po krótkiej ale długiej podróży holując terenówką ważącą ledwo tonę wielu szarpnięciach dojechałem do mechanika. Mechanik mówi że podłączy go na chwilę do prostownika (herkules - taki duży co ma regulowany prąd ładowania i ustawił że ładował go ok 30A, ja wcześniej tak długo kręciłem że aku do zera siadł) Ładował może minute i gadamy co może być przyczyną i stwierdził że możliwe że świecie ale kazał mi spróbować odpalić. Wsiadłem i odpaliłem na dotyk. Potem sprawdził ładowanie aku i mówi że jest za mało bo na normalnych obrotach (jak stoi) przy włączonych światłach ma ok 13,3V i mówi że jest mało. Kazał podłączyć na noc prostownik i będzie niby dobrze na pewno to jest przyczyną. Ładowałem aku całą noc i rano dziś wstaję kręce i nic. Kręciłem 30min i mówię znów to samo. Walnąłem z nerwów w kierownicę rękoma i mówię ostatni raz a aku już był rozładowany prawie i odpalił po delikatnym przekręceniu (dosłownie jak nowy). Po zgaszeniu i do teraz odpalam go bez problemów.

Trochę zawile ale jak opiszę moją sytuację mam nadzieję że mi ktoś pomoże bo mechanik uważa, że to wina ładowania.

Co to może być. Pozdrawiam i czekam na odpowiedzi.
Probe041
Nadteczkownik Nieuleczalny

16
Tematy: 65
Model:
Auto: T4
podziekowal za post: 163 razy
otrzymal podziekowanie: 781 razy
Kontakt:

Re: T4 1.9TD nie odpala

Nieprzeczytany post autor: Probe041 »

Sprawdź styki, bezpiecznik nr 15 o ile dobrze pamiętam (8 od prawej licząc). Do tego wszystkie kabelki przy pompie czy są całe.

Możesz jeszcze spróbować 2 kluczykiem, może coś immo nie gada ale wtedy by palił i po chwili gasł
slimak
Ikona forum

16
Tematy: 102
Model:
Auto: Mixt
podziekowal za post: 17 razy
otrzymal podziekowanie: 310 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: slimak »

Wymień kostkę pod stacyjką.
Probe041

16
Model:
Kontakt:

Wtedy to by chyba wcale nie kręcił?
slimak
Ikona forum

16
Model:
Kontakt:

Kręciłby. Jak moja kostka odmówiła dalszej współpracy auto potrafiło zgasnąć podczas jazdy i odpalić dopiero po uderzeniu pięścią w kierownicę. Potem jakiś czas był spokój aż znów gasł.
piotruuch
Forumowicz T4

15
Model:
Kontakt:

No więc pewnie nie uwierzycie ale jakiś czas temu miałem wymienioną tą kostkę ponieważ zdarzało mu się że jechałem sobie i gdy stawałem i chciałem go zgasić przekręcałem kluczyk i wyciągałem wysiadam z auta i patrze nadal odpalone po chwili gasło. Radio i inna elektronika po stacyjce odrazu gasła, tylko silnik chodził. Mechanik stwierdził, że to ta kostka i wymienił mi ją i wszystko śmiga ok.

Ale z tym uderzeniem to wydaje mi się że to chyba nie to. Bo mi w czasie jazdy nie gaśnie. Mam problem z odpaleniem tylko rano. Nigdy więcej. Włąsnie wróciłem z pracy wyjechałem o 6 i tylko rano był problem. Cały dzień się przemieszczam i jest ok. Był moment że auto stało 5 godzin i odpaliłem teraz wracając na dotyk.

Co do bezpieczników są ok. Co do kabelków gdzie je znajdę może jakieś foto z pomocą?

Dziękuje za zainteresowanie ponieważ w piątek jadę nad morze na weekend a nie planowałem tam zostać na tydzień:)
slimak
Ikona forum

16
Model:
Kontakt:

W takim razie dokładnie sprawdź bezpiecznik płytkowy od świec żarowych. Lubi pęknąć i choć wygląda na dobry nie przewodzi prądu. Znajdziesz go w czarnej, plastikowej skrzyneczce w komorze silnika.
Kenobi
Administrator
Fanatyk T4

16
Tematy: 45
Model:
Auto: Caravelle
Opis: niech moc będzie z wami
podziekowal za post: 49 razy
otrzymal podziekowanie: 659 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: Kenobi »

zależy jaką kostkę wstawiłeś,
znajomy się szczypał z kasą i kupił taką za 28 zł i po 3 tygodniach padła - też się upierał, że to nie możliwe bo ma nową - kupiłem mu taką za 80 zł i jeździ bez problemów

jeśli nie kostka to immo jak masz, albo zawór odcinający na pompie
jest jeszcze opcja z alarmem, jak masz - za mały prąd potrafi uzbroić alarm podczas odpału
piotruuch
Forumowicz T4

15
Model:
Kontakt:

W takim razie dokładnie sprawdź bezpiecznik płytkowy od świec żarowych. Lubi pęknąć i choć wygląda na dobry nie przewodzi prądu. Znajdziesz go w czarnej, plastikowej skrzyneczce w komorze silnika.
Sprawdziłem miernikiem i wizualnie wszystko ok! Wszystkie są ok. Zaciekawił mnie fakt że jeden chyba 2 od prawej nie ma nic podłączone. Jest bezpiecznik ale nie ma żadnego kabla i raczej nie widać żeby się urwał bo nigdzie nie widać kabla ani nie ma oczka na gwincie.
zależy jaką kostkę wstawiłeś,
znajomy się szczypał z kasą i kupił taką za 28 zł i po 3 tygodniach padła - też się upierał, że to nie możliwe bo ma nową - kupiłem mu taką za 80 zł i jeździ bez problemów
Kostkę dokładnie kupiłem za 26zł - taką kupił mechanik. Idzie sprawdzić czy jest dobra?
eśli nie kostka to immo jak masz, albo zawór odcinający na pompie
jest jeszcze opcja z alarmem, jak masz - za mały prąd potrafi uzbroić alarm podczas odpału
Imo mam (jeżeli chodzi o tą pastylkę w kluczyku ale np. teraz jak już odpala jak wyjełem pastylkę kręci ale nie odpala po wsadzeniu pali). Alarmu nie mam. Kluczyka drugiego nie mam bo nie dostałem od sprzedającego. Już dawno miałem dorobić ale nie było czasu i kasy.

A zawór odcinający ma wpływ na odpalanie? Na gaszenie to rozumiem ale odpalanie? Gdzie jest ten zawór i jak go sprawdzić?
Do tego wszystkie kabelki przy pompie czy są całe.
Jak sprawdzić i gdzie jest pompa? Tzn. wiem gdzie jest pompa ale gdzie wchodzą kable do niej.

POTWIERDZAM!
Bezpiecznik 2 od prawej mam pusty. Tzn wsadzony jest 50A ale nic do niego nie jest podłączone. Bezpiecznik nr15 jest ok i wartość jego to 10A.

Czy te przewody które idą od bezpiecznika od świec idą do kabiny? Czy możliwe że w kabinie coś jest luźne za skrzynką bezpieczników? (Możliwe że wyświetla na pulpicie że grzeje a nie grzeje?) Sprawdzałem wprawdzie z mechanikiem czy po załączeniu stacyjki na tych blaszkach pojawia się napięcie i pojawia się i gaśnie ale i tak nie mogłem odpalić mimo tego. Od czego jeszcze jest ten kabel?
piotruuch
Forumowicz T4

15
Model:
Kontakt:

Witam panowie!

Na wstępie przepraszam, że nie dopisuje do starego posta tylko piszę nowego ale wydaje mi się że będzie tak przejrzyściej bo tamten jest zagmatwany.

Mam pytanie. Dziś po rannych próbach odpalenia mojej T4 (nie kręciłem długo tylko tak przekręcam na 3sekundy nie pali trudno puszczam bo przecież normalnie pali na dotyk!) zauważyłem chyba ciekawą i niepokojącą rzecz. Co to za dwa kable wchodzą przez taką specjalną złączkę koło wtryskiwaczy i jakby w dół jakiegoś urządzenia. Nie znam się na mechanice ale chyba to coś w ten deseń.

Więc załamany że nie odpala zacząłem po raz kolejny oglądać silnik (jak to się często robi w polsce nie mając o tym pojęcia ale w silnik się patrzy;) i myśli co by to mogło być) Zauważyłem tą ową złączkę i dwoma kabelkami i są one chyba trochę wyciągnięte z tej złączki (że już widać trochę miedzianych przewodów dosłownie minimetr). Zacząłem wiercić tą złączką ale nie palił (nie mogłem jej zdjąć) ale w pewnym momencie wydaje mi się że ruszyłem ją kawałek do góry może to złudzenie i odpalił na dotyk!!! ale nie zgasł:( cały czas był odpalony:( więc go zadusiłem poszedłem do silnika i wdusiłem te przewody mocno z całej siły poukładałem i pali ale nie gasł. Więc mówie trudno przejechałem się kawałek i teraz gaśnie.

Od czego mogą to być przewody?:)
I czy one mogą mieć wpływ na odpalanie lub gaszenie.

Pozdrawiam Piotrek
slimak
Ikona forum

16
Model:
Kontakt:

Jeśli masz możliwość to wstaw zdjęcie przewodów i złączki o których piszesz. Po mojemu to kable immo do pompy.
piotruuch
Forumowicz T4

15
Model:
Kontakt:

Probe041

16
Model:
Kontakt:

To jest czujnik temperatury dla świec żarowych, jeśli dobrze widzę. <01>
Ostatnio zmieniony 06 lip 2011, 9:41 przez Probe041, łącznie zmieniany 1 raz.
slimak
Ikona forum

16
Model:
Kontakt:

No tak, immo to to nie jest <sarkastyk>
piotruuch
Forumowicz T4

15
Model:
Kontakt:

WitAM, auto poszło do mechanika!

Jak na złość u mechanika wszystko działa, pali i gaśnie.
Zostawiłem moje t4 u niego na noc zobaczymy jak będzie gadał rano.

dam Wam znać!
pozdrawiam Piotrek
piotruuch
Forumowicz T4

15
Model:
Kontakt:

Witam!
Byłem u mechanika! Przepraszam że kolejny post ale będzie przejrzyściej.
Mechanik sam już nie wie co jest grane. Niby przejrzał. Wymieniłem kostkę pod stacyjką i niby mu od razu odpalił. Ale dziś rano mi znów nie odpala.

Kurde a za 3h miałem jechać nad morze.:( a tu nici
CD38
Aktywny T4

16
Tematy: 7
Model:
Auto: był MIXT
podziekowal za post: 4 razy
otrzymal podziekowanie: 11 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: CD38 »

A nie zapowietrza się pompa czyli łapie lewe powietrze .
Johnny
Aktywny T4

15
Tematy: 19
Model:
podziekowal za post: 3 razy
otrzymal podziekowanie: 9 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: Johnny »

U mnie podobne (ale nie identyczne) objawy spowodowane były wypaleniem się styków w skrzynce bezpieczników. Możesz oddać auto do elektryka - mnie taka przyjemność kosztowała 80 zł i problem minął bezpowrotnie.

Doraźnie, kiedy po nocy nie chce ci odpalić, możesz spróbować zagrzać świece na krótko, tj. łączysz kabelkiem + na akumulatorze z bezpiecznikiem świec żarowych, trzymasz kilka sekund, i potem szybko próbujesz odpalić. Jak zaskoczy to prawdopodobnie będą styki.
piotruuch
Forumowicz T4

15
Model:
Kontakt:

Witam!

tak więc wróciłem z nad morza cały opalony (dosłownie to spalony) z rodzinką i nasze t4 przewiozło nam tyłki znów 600km;) jesteśmy z niego dumni;) szedł na trasie 120km/h i ładnie spalił.

niestety w dniu wyjazdu nie mogłem auta odpalić. tak więc nie znając się na mechanice odkręciłem wtryski okazało się że nie dostaje paliwa ale napięcie na pompe jest;) tak więc szukając dalej przyczyny w internecie brat odpalił auto;) i mówi "słucha odpaliłem bez czekania na grzanie świec tzn.odrazu za jedynym ruchem przekręciłem na rozruch i odpalił na dotyk" mówię mu że to pewnie tak jak wcześniej że pokręcił i pali. ale dojechaliśmy nad morze następny dzień ta sama sytuacja nie mogę odpalić wokół zrobiło się liczne grono mechaników po 15min się wkurzyłem ale przyszło mi do głowy to co brachol mówił i tak spróbowałem odpalił na raz. wprawdzie musiałem odpalić jeszcze raz bo po chwili zgasł ale po pierwszym odpaleniu pali obojętnie czy czekam na świece czy nie. i wyobraźcie sobie dziś rano ta sama sytuacja też spróbuje normalnie poczekać i nie odpalił. Gdy przekręciłem stacyjkę szybko odpalił na raz.

Co to może być? Ktoś miał taką sytuację...?
Pozdrawiam i dziękuje za zainteresowanie.
Jarek
Początkujący T4

16
Tematy: 0
Model:
Auto: t4
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: Jarek »

piotruuch pisze:
Co to może być? Ktoś miał taką sytuację...?

Miałem kiedyś podobne objawy, raz przyczyną był zapchany filtr paliwa (przyczyną było paliwo ze shella, wtedy więcej aut padło), a za drugim razem immobilizer nawalał.
piotruuch
Forumowicz T4

15
Model:
Kontakt:

Witam,
auto nadal dycha jak dycha ale wczoraj stało się coś przedziwnie dziwnego....

zgodnie z zaleceniami wymieniłem filtr paliwa. niestety nie wiem jak sprawdzić poprawność imobilajzera? ktoś umie sobie z tym poradzić np. tylko używając miernika? (i czy imobizajzer to ta czarna pastylka w kluczyku?)

a co do dychania wczorajszego jadąc na trasie na 5 i przy redukcji (trzeba bylo zwolnic do 60) auto zaczęło mi strasznie szarpać) i tak jeszcze przejechałem z 5km nie ważne czy redukowałem czy jechałem na jednym biegu. obroty falowały a najdziwniejszym objawem było że jechałem np.70km/h i wciśnięty gaz a auto ewidentnie mocno hamuje ((tak jak bym mocno trzymał hamulec i obroty lecą w dół) jak wcisnąłem sprzęgło auto szło na 1000obrotów i chodziło. Po pewnym czasie zaczeło się dziać że już nie chciał wejśc na obroty 3-4tys

potem ruszyłem do domu po przerwie 30min i przez 20km nic się nie działo a po 20km w czasie jazdy przy 90km/h zdechł i koniec kręciłem i wszystko ale nic nie odzywał się.

kumpel po mnie przyjechał żeby mnie holować 23godzina a do domu 39km leje jak nie wiem co. mówie spróbujemy go na hol i odpalić i odpalił za 2 razem. od tamtego momentu znów miałem 19km na 5 bez redukcji i dopiero po redukcji zaczął mi szarpać udało mi się znów przejechać 1km ratując żeby nie zdechł ale zdechł i ta sama sytuacja. po stacyjce nic a na hol za 2/3 razem i tak do domu pozostałem 20km

dziś byłem znów u mechanika dobrał się do pompy i niby przewód czarny od pompy wtryskowej był luźny. przylutował i odpalił. ale najdziwniejsze jest to że kostka ma dwa przewody... gdzie idzie 2 bo był ucięty. co to może być?

1)jak myślicie czy to szarpanie, problem z odpalaniem rana (w dzień po 1 odpaleniu już jechał i odpalał na dotyk) było spowodowane luźnym kablem?
2) do czego jest drugi kabel
3) mam jeszcze takie pytanie na dole jak mechanik zdjął wentylatory pokazał się pod chłodnicą gruby wąz jakieś 50mm średnicy i na sobie miał jakiś silniczek i też tam jeden przewód jest odłączony od czego to jest?

pozdrawiam i czekam na odpowiedzi fachowców Piotrek
mariuszgim
Specjalista T4

16
Tematy: 10
Model:
Opis: Transporter 93 był
Multivan 95 był
Caravella 02 jest
podziekowal za post: 11 razy
otrzymal podziekowanie: 32 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: mariuszgim »

piotruuch pisze:

3) mam jeszcze takie pytanie na dole jak mechanik zdjął wentylatory pokazał się pod chłodnicą gruby wąz jakieś 50mm średnicy i na sobie miał jakiś silniczek i też tam jeden przewód jest odłączony od czego to jest?
To jest elektryczna pompka od wymuszenia obiegu chłodziwa przy jego wysokiej temperaturze i wyłączonym silniku - zapobiega przegrzaniu głowicy i powinna być podłączona bo grozi sporą awarią.
piotruuch
Forumowicz T4

15
Model:
Kontakt:

Ok! Jutro postaram się ją podłączyć, a powiedz mi proszę bo wentylatory działają po zgaszeniu samochodu jakiś czas w te ciepłe dni czyli jeszcze oprócz wentylatorów chodzi pompa tak?

a wiesz może od czego są pozostałe przewody przy pompie wtryskowej?

pozdrawiam
staszek
Znawca T4

15
Tematy: 20
Model:
Auto: T 4
podziekowal za post: 8 razy
otrzymal podziekowanie: 20 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: staszek »

Ja miałem podobnie ale w zimie zatankowałem dziadostwa na jakiejś stacji i mi paliwo zamarzło w filtrze . Może masz już zanieczyszczony filtr paliwa
piotruuch
Forumowicz T4

15
Model:
Kontakt:

filtr dziś rano wymieniony.
mariuszgim
Specjalista T4

16
Tematy: 10
Model:
Opis: Transporter 93 był
Multivan 95 był
Caravella 02 jest
podziekowal za post: 11 razy
otrzymal podziekowanie: 32 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: mariuszgim »

piotruuch pisze:
Ok! Jutro postaram się ją podłączyć, a powiedz mi proszę bo wentylatory działają po zgaszeniu samochodu jakiś czas w te ciepłe dni czyli jeszcze oprócz wentylatorów chodzi pompa tak?

a wiesz może od czego są pozostałe przewody przy pompie wtryskowej?

pozdrawiam
Pompka powinna chodzić tyle co wentylatory - ale tylko po zgaszeniu silnika.
syreniarz
Forumowicz T4

15
Tematy: 6
Model:
Auto:
podziekowal za post: 5 razy
otrzymal podziekowanie: 5 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: syreniarz »

Filtr może byc kijowy, miałem podobnie jak założyłem dziadostwo z kagera.
Założyłem ponownie stary i auto zaczęło znowu jechac.
piotruuch
Forumowicz T4

15
Model:
Kontakt:

Chyba sukces!

Wymieniony filtr wczoraj, wczoraj też mechanik dolutował przewód czarny do pompy wtryskowej (niby według niego był luźny) i auto dziś odpaliło na raz bez problemu, na razie nie miałem dłuższej trasy żeby sprawdzić czy nie szarpie ale wczoraj przez ok 10km nic się nie działo. Dziś zabiorę się za kostkę od tej pompki.

a wie ktoś już może co to za drugi kabel do pompy wtryskowej?
leszekgd
Forumowicz T4

15
Tematy: 4
Model:
Auto: t4
Opis: SCANIA pl.o /gdańsk
podziekowal za post: 4 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: leszekgd »

witam pewnie zaworek na filtrze paliwa nie szczelny i paliwo schodzi i się zapowietrza wymień zaworek i oring koszt około 20 zeta pozdrówka
piotruuch
Forumowicz T4

15
Model:
Kontakt:

wszytsko ok!
auto pali jak nowe;) wymieniłem filtr paliwa i przylutowałem na nowo ten kabelek przy pompie wtryskowej!

dziekuje wszystkim za pomoc temat uważam za zamknięty.
ODPOWIEDZ

Wróć do „1.9 ABL , AFN , 1X , 1Z”