VW T-4 1.9 TDI 110 KM - za wysoka temperatura silnika
Regulamin forum
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
-
groocha
- Początkujący T4
- 15
- Last active: -
- Tematy: 3
- Model:
- Auto: T4 2.0 B , 2.5 TDI
- podziekowal za post: 2 razy
- Kontakt:
VW T-4 1.9 TDI 110 KM - za wysoka temperatura silnika
Witam, kupiłem kilka dni temu VW T-4 1.9 TDI z silnikiem 110KM od Golfa IV, autko chodzi ok tylko temperatura silnika na zegarach jest na maxa i miga kontrolka od temperatury, po podpięciu do kompa temperatura jest prawidłowa, poprzedni właściciel mówił że wymienili mu czujnik na nowy i od tamtej pory tak jest, zrobiłem już 400 km i silnik się nie przegrzewa, wentylatory włączają się prawidłowo, którym czujnikiem się zająć?? tym czteropinowym??
Dla rozświetlenia sprawy w moim T-4 był kiedyś silnik 2,4 D
Dziękuję bardzo za odpowiedzi i podpowiedzi, to mój pierwszy post na tym forum, od kilku lat jestem uzytkownikiem na forach BMW dlatego na t-4 znam się średnio ale mechanicznie podejdę do wszystkiego :D
Dla rozświetlenia sprawy w moim T-4 był kiedyś silnik 2,4 D
Dziękuję bardzo za odpowiedzi i podpowiedzi, to mój pierwszy post na tym forum, od kilku lat jestem uzytkownikiem na forach BMW dlatego na t-4 znam się średnio ale mechanicznie podejdę do wszystkiego :D
Ostatnio zmieniony 25 cze 2011, 9:31 przez slimak, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Pkt 7 Regulaminu.
Powód: Pkt 7 Regulaminu.
-
Kenobi
- Administrator
- Fanatyk T4
- 16
- Tematy: 45
- Model:
- Auto: Caravelle
- Opis: niech moc będzie z wami
- podziekowal za post: 49 razy
- otrzymal podziekowanie: 659 razy
- Kontakt:
Re: VW T-4 1.9 TDI 110 KM - za wysoka temperatura silnika
od czego masz zegary ??
oryginały z 2.4D zielone czy niebieskie ??
czy przełożone inne ??
oryginały z 2.4D zielone czy niebieskie ??
czy przełożone inne ??
-
Kenobi
- Administrator
- Fanatyk T4
- 16
- Model:
- Kontakt:
takie
1
http://img405.imageshack.us/img405/7113/img8059e.jpg
czy takie
2
http://img692.imageshack.us/img692/1837/img0354um.jpg
z którego roku jest fura
1
czy takie
2
http://img692.imageshack.us/img692/1837/img0354um.jpg
z którego roku jest fura
-
mikoli
- Znawca T4
- 16
- Model:
- Auto: T4
- podziekowal za post: 9 razy
- otrzymal podziekowanie: 102 razy
- Kontakt:
Jeżeli instalacja zaadoptowana z TDI to:
Fotki mógłbyś wrzucić nawet i w tym temacie, by się obkukało co i jak tam masz ;)
Tak, może założyli nowy ale do 2.4, na tym silniku masz tylko jeden czujnik (chyba że ktoś gdzieś dokładał na wężach) i ma być założony od 1.9 TDI.groocha pisze:którym czujnikiem się zająć?? tym czteropinowym??
Fotki mógłbyś wrzucić nawet i w tym temacie, by się obkukało co i jak tam masz ;)
-
groocha
- Początkujący T4
- 15
- Model:
- Kontakt:
Zegary mam te pierwsze:
Wczoraj byłem u znajomego który juz 15 lat siedzi w VW i sam nie dowierzał że tam siedzi 110KM 1,9TDI, czujnik mam w chłodnicy i jest 3 pinowy więc chyba od starego 2,4D, podłączał mi VAG-a i wyskoczył błąd cisnienia w kolektorze ssącym, a tak pozatym ok, skrzynia jest z multivana, tylko mówił że ten czujnik trzeba by było przerobić na 4 piny i bedzie wtedy pokazywał prawidłowo bo na kompie pokazało prawidłową temperaturę cieczy, mówił żeby nic nie ruszać bo jest wszystko dobrze, nie podobało mu sie tylko jak i mi z resztą bałagan pod maską
Ktoś jakieś opinie dorzuci? zmieniać licznik na ten od 2,5 TDI czy kombinować z tym starszym coś ??
Wczoraj byłem u znajomego który juz 15 lat siedzi w VW i sam nie dowierzał że tam siedzi 110KM 1,9TDI, czujnik mam w chłodnicy i jest 3 pinowy więc chyba od starego 2,4D, podłączał mi VAG-a i wyskoczył błąd cisnienia w kolektorze ssącym, a tak pozatym ok, skrzynia jest z multivana, tylko mówił że ten czujnik trzeba by było przerobić na 4 piny i bedzie wtedy pokazywał prawidłowo bo na kompie pokazało prawidłową temperaturę cieczy, mówił żeby nic nie ruszać bo jest wszystko dobrze, nie podobało mu sie tylko jak i mi z resztą bałagan pod maską
Ktoś jakieś opinie dorzuci? zmieniać licznik na ten od 2,5 TDI czy kombinować z tym starszym coś ??
-
Kenobi
- Administrator
- Fanatyk T4
- 16
- Model:
- Kontakt:
czujnik trzypinowy w chłodnicy służy tylko i wyłącznie do uruchamiania wentylatorów,
do zegarów i komputera sterującego silnikiem powinieneś mieć podłączony tak jak Mikoli napisał czujnik czteropinowy który jest przy silniku, a jak to podpiąć do zegarów to pewnie też ci on podpowie lub ktoś kto taką przekładkę silnika robił, a jest tu na forum parę takich osób
do zegarów i komputera sterującego silnikiem powinieneś mieć podłączony tak jak Mikoli napisał czujnik czteropinowy który jest przy silniku, a jak to podpiąć do zegarów to pewnie też ci on podpowie lub ktoś kto taką przekładkę silnika robił, a jest tu na forum parę takich osób
-
groocha
- Początkujący T4
- 15
- Model:
- Kontakt:
ok więc będę czekał na podpowiedź, podobno poprzedni własciciel mówił że na poczatku było dobrze tylko mechanik wymienił właśnie ten czujnik w silniku na 4 piny i się zaczęło palić
-
mikoli
- Znawca T4
- 16
- Model:
- Auto: T4
- podziekowal za post: 9 razy
- otrzymal podziekowanie: 102 razy
- Kontakt:
No to ja gratuluje znajomemu 15-to letniej znajomości <vw> skoro myli włącznik termiczny wentylatorów z czujnikiem temperatury silnika <brawo>
Wyżej napisałem abyś wymienił czujnik czteropinowy na silniku (który w tym modelu jest tylko jeden i mieści się na krućcu wychodzącym z głowicy do górnego węża chłodnicy), chyba że są jakieś dokładki (dodatkowe założone czujniki) na wężach, ale tego nie napisałeś, ani fotek silniczka nie wrzuciłeś, więc pewności nie mam co i kto tam robił (fabryka takich rzeczy nie robiła <zniesmaczony> ).
Jednak skoro silniczek pracuje prawidłowo i łączy się z VAG-iem i poprzedni właściciel twierdzi że było ok, to nie ma co mu nie wierzyć, a czujnik powinien być wpięty wedle schematu:http://www.t4-wiki.de/wiki/index.php?ti ... 1001085030
i powinien pochodzić z silnika który masz zamontowany (jeżeli to czujnik na płaskie piny) to:
nr katalogowy stary: 357 919 501 A (czujnik 4-o pinowy żółty) i zastępuje go:
nr katalogowy nowy: 6U0 919 501 B (czujnik 4-o pinowy niebieski)
Co do skrzyni z multivana to pojęcie dość względne, bywały Transportery, Caravelle , Multiwany (opinia że Carawelle są sybsze od Transporterów jest wyssana z palca) co miały takie same skrzynie na takich samych silnikach, bardziej by tu naświetlił temat symbol skrzyni odczytany ze skrzyni (o ile nikt w niej nie grzebał), a nie z wlepy, Tu masz rozpiskę skrzyń
Co do błędu ciśnienia w kolektorze, to przydało by się zrobić Log-i, no i pasowała by fotka turbiny i zaworu sterującego turbiną N75
Wyżej napisałem abyś wymienił czujnik czteropinowy na silniku (który w tym modelu jest tylko jeden i mieści się na krućcu wychodzącym z głowicy do górnego węża chłodnicy), chyba że są jakieś dokładki (dodatkowe założone czujniki) na wężach, ale tego nie napisałeś, ani fotek silniczka nie wrzuciłeś, więc pewności nie mam co i kto tam robił (fabryka takich rzeczy nie robiła <zniesmaczony> ).
Jednak skoro silniczek pracuje prawidłowo i łączy się z VAG-iem i poprzedni właściciel twierdzi że było ok, to nie ma co mu nie wierzyć, a czujnik powinien być wpięty wedle schematu:http://www.t4-wiki.de/wiki/index.php?ti ... 1001085030
i powinien pochodzić z silnika który masz zamontowany (jeżeli to czujnik na płaskie piny) to:
nr katalogowy stary: 357 919 501 A (czujnik 4-o pinowy żółty) i zastępuje go:
nr katalogowy nowy: 6U0 919 501 B (czujnik 4-o pinowy niebieski)
Co do skrzyni z multivana to pojęcie dość względne, bywały Transportery, Caravelle , Multiwany (opinia że Carawelle są sybsze od Transporterów jest wyssana z palca) co miały takie same skrzynie na takich samych silnikach, bardziej by tu naświetlił temat symbol skrzyni odczytany ze skrzyni (o ile nikt w niej nie grzebał), a nie z wlepy, Tu masz rozpiskę skrzyń
Co do błędu ciśnienia w kolektorze, to przydało by się zrobić Log-i, no i pasowała by fotka turbiny i zaworu sterującego turbiną N75