HALOGENY
Regulamin forum
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
-
JOT
- Forumowicz T4
- 15
- Last active: -
- Tematy: 17
- Model:
- Auto: T4
- podziekowal za post: 3 razy
- Kontakt:
HALOGENY
Panowie szukam halogenów do mojej T4 znalazłem na allegro coś takiego , na pewno nie jest to co oryginał , ale drogę chyba oświetli . Jeszcze jedno pytanie nie mam dziur w zderzaku czym najlepiej je wyciąć i jaki otwór zostawić żeby nie wypadły, może macie jakiś patent montażu .
http://moto.allegro.pl/vw-t4-96-03-halo ... 67734.html
http://moto.allegro.pl/vw-t4-96-03-halo ... 67734.html
-
Miętus89
- Samodzielny mechanik
- 16
- Tematy: 76
- Model:
- Auto: Transporter 1999
- podziekowal za post: 32 razy
- otrzymal podziekowanie: 23 razy
- Kontakt:
Re: HALOGENY
podepne sie pod temat bo też chce zamontować w tym że w przed liftingowym zderzaku
p.s. mi jeden facent co handluje lampami mówił że jak kupywać to zamienniki firmy depo są dobre bo szczelnie zrbione są i nie parują
p.s. mi jeden facent co handluje lampami mówił że jak kupywać to zamienniki firmy depo są dobre bo szczelnie zrbione są i nie parują
-
andrewa1
- Kierowca T4
- 16
- Tematy: 58
- Model:
- Auto: transpo-carawella
- Opis: co dzień uczę się czegoś nowego
- podziekowal za post: 17 razy
- otrzymal podziekowanie: 79 razy
- Kontakt:
w tym zderzaku masz przetłoczenia całość musisz wyciąć razem z przetłoczeniem
do tych halogenów będziesz potrzebował uchwytów (ramki..)
ja wycinałem wyzynarką bardzo fajnie szło potem troszkę pilnikiem zciągnołem niedokładności cięcia
ja wycinałem wyzynarką bardzo fajnie szło potem troszkę pilnikiem zciągnołem niedokładności cięcia
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
Miętus89
- Samodzielny mechanik
- 16
- Tematy: 76
- Model:
- Auto: Transporter 1999
- podziekowal za post: 32 razy
- otrzymal podziekowanie: 23 razy
- Kontakt:
andrewa a pomagają te halogeny w czasie mgły ? Bo różne teorie słyszałem. I jak u siebie montowałeś to jaki włącznik zastosowałeś? Podpiełeś się pod oryginalny ten co tylne włancza czy samoróbke?
-
Kart
- Początkujący T4
- 16
- Tematy: 1
- Model:
- Auto: T4 Multivan
- otrzymal podziekowanie: 1 raz
- Kontakt:
Przed liftem sprawa jest banalna. Wycinasz dziury (jak nie masz) i przykręcasz na chyba 3 śruby do belki (otwory powinny być).podepne sie pod temat bo też chce zamontować w tym że w przed liftingowym zderzaku
A jeżeli chodzi o podłączenie to wykorzystujesz oryginalny przełącznik od przeciwmgielnych (jest 2 pozycyjny). Co do samego podłączenia to u mnie były kostki ale chyba miał oryginalnie halogeny bo dziury były ale zaślepione. Ale wydaje mi się że wyjście gdzieś przy bezpiecznikach jest. (w polo z 92 miałem normalnie wtyczkę koło bezpieczników). Co do t4 to niech się ktoś wypowie jak to dokładnie, ale na 100% instalacja jest zrobiona pomiędzy włącznikiem a skrzynką bezpieczników.
-
KrzySieK
- Znawca T4
- 16
- Tematy: 21
- Model:
- Auto: Transporter Looong
- podziekowal za post: 7 razy
- otrzymal podziekowanie: 18 razy
- Kontakt:
A ja nie mam oryginalnie wyprowadzonej instalacji od przełącznika do skrzynki bezpieczników.
-
JOT
- Forumowicz T4
- 15
- Model:
- Kontakt:
andrewa1 pisze:w tym zderzaku masz przetłoczenia całość musisz wyciąć razem z przetłoczeniem
to znaczy że ramki dokupuje się osobno ? na zdjęciu widać miejsce na dwie śruby może to by wystarczyło zamiast tej ramki ?
-
andrewa1
- Kierowca T4
- 16
- Model:
- Kontakt:
jezeli mowa o tym otworze to on jest do regulacji połozenia halogenówJOT pisze:andrewa1 pisze:w tym zderzaku masz przetłoczenia całość musisz wyciąć razem z przetłoczeniem
to znaczy że ramki dokupuje się osobno ? na zdjęciu widać miejsce na dwie śruby może to by wystarczyło zamiast tej ramki ?
co do tej ramki to jest tak ramkę wklejasz do zderzaka a dopiero do niej przykręcasz halogen
ja swoje nowe halogeny troszke zmodyfikowałem i jestem zadowolony doświetlają dość dobrze , wyłącznik kupowałem nowy aby mieć jak oryginał czyli 2 stopniowy oraz robiłem nową instalację.Miętus89 pisze:andrewa 1 a pomagają te halogeny w czasie mgły ? Bo różne teorie słyszałem. I jak u siebie montowałeś to jaki włącznik zastosowałeś? Podpiełeś się pod oryginalny ten co tylne włancza czy samoróbke?
ps zrobie jutro wieczorne fotki sam ocenisz .....
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Ostatnio zmieniony 11 cze 2011, 22:04 przez grzesiex, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: literówka
Powód: literówka
-
sid666
- Forumowicz T4
- 15
- Model:
- Auto: Caravelle 96'
- podziekowal za post: 6 razy
- Kontakt:
Ktos ma cierpliwosc tlumaczyc laikowi krok po kroku jak halogeny podlaczyc? Czy zdrowiej bedzie pojsc z tym do mechanika i nie truc Wam krwi? :)
-
andrewa1
- Kierowca T4
- 16
- Model:
- Kontakt:
sid666 pisze:Ktos ma cierpliwosc tlumaczyc laikowi krok po kroku jak halogeny podlaczyc? Czy zdrowiej bedzie pojsc z tym do mechanika i nie truc Wam krwi? :)
pytaj
-
JOT
- Forumowicz T4
- 15
- Model:
- Kontakt:
sid666 pisze:Ktos ma cierpliwosc tlumaczyc laikowi krok po kroku jak halogeny podlaczyc? Czy zdrowiej bedzie pojsc z tym do mechanika i nie truc Wam krwi? :)
kolego sid666 mi nie chodzi o podłączenie tych halogenów tylko o ich zamontowanie , nie wiem chyba nie umiesz czytać postów . Na każdych forach internetowych ludzie zadają różnego typu pytania i normalni ludzie im odpisują , jeżeli masz wszechstronną wiedzę o tym samochodzie to tylko ci pogratulować , z resztą jak wiesz wszystko to co tu robisz :?: :?:
-
mariuszgim
- Specjalista T4
- 16
- Tematy: 10
- Model:
- Opis: Transporter 93 był
Multivan 95 był
Caravella 02 jest - Lokalizacja: Bydgoszcz / okolice
- podziekowal za post: 11 razy
- otrzymal podziekowanie: 32 razy
- Kontakt:
JOT pisze:sid666 pisze:Ktoś ma cierpliwość tłumaczyć laikowi krok po kroku jak halogeny podłączyć? Czy zdrowiej będzie pójść z tym do mechanika i nie truć Wam krwi? :)
kolego sid666 mi nie chodzi o podłączenie tych halogenów tylko o ich zamontowanie , nie wiem chyba nie umiesz czytać postów . Na każdych forach internetowych ludzie zadają różnego typu pytania i normalni ludzie im odpisują , jeżeli masz wszechstronną wiedzę o tym samochodzie to tylko ci pogratulować , z resztą jak wiesz wszystko to co tu robisz :?: :?:
Kolego - trochę cierpliwości.
Mam wrażenie , że to ty nie zrozumiałeś sensu postu kolegi.
A tak poza tematem to nie jesteś upoważniony do oceniania czy ktoś ma wiedzę czy nie i dlaczego gości na naszym forum.
Jest takim samym forumowiczem jak ty i proszę byście się wzajemnie szanowali.
-
andrewa1
- Kierowca T4
- 16
- Model:
- Kontakt:
Tak ja i każdemu innemu userowi ,który o to poprosi <england>sid666 pisze:Ktos ma cierpliwosc tlumaczyc laikowi krok po kroku jak halogeny podlaczyc? Czy zdrowiej bedzie pojsc z tym do mechanika i nie truc Wam krwi? :)
-
sid666
- Forumowicz T4
- 15
- Model:
- Kontakt:
Oj, ja mam problem z instalacja haha.
otwory wycięte, ramki wklejone, halogeny osadzone. kable 1,5mm zakupione, przekaźnik też (chociaż lokalnie mieli tylko coś, co nazwali "uniwersalnym"), mam teraz zamiar pójść po kablu od włącznika, bo może instalacja już jest, tylko wystarczy się podpiąć.
A pytałem o pomoc dla siebie, bo niewiele mi mówi patrzenie na przekaźniki - czarna magia. a przy puszce bezpieczników kabli od groma.
Także na spokojnie ;]
otwory wycięte, ramki wklejone, halogeny osadzone. kable 1,5mm zakupione, przekaźnik też (chociaż lokalnie mieli tylko coś, co nazwali "uniwersalnym"), mam teraz zamiar pójść po kablu od włącznika, bo może instalacja już jest, tylko wystarczy się podpiąć.
A pytałem o pomoc dla siebie, bo niewiele mi mówi patrzenie na przekaźniki - czarna magia. a przy puszce bezpieczników kabli od groma.
Także na spokojnie ;]
Ostatnio zmieniony 12 cze 2011, 16:04 przez mariuszgim, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: ortografia
Powód: ortografia
-
sid666
- Forumowicz T4
- 15
- Model:
- Kontakt:
poczekam do powrotu do gdyni i sprawdze calosc na spokojnie i bede pytal. dziekuje panowie za chec pomocy!
-
sid666
- Forumowicz T4
- 15
- Model:
- Kontakt:
No dobra, startujemy z testem na Wasza cierpliwosc... :)
Wyciagnalem gniazdo wlacznika halogenow - moze ktos patrzac po "pinach" jest w stanie okreslic czy mam juz instalacje halogenow..
http://img683.imageshack.us/img683/7047/halo2p.th.jpg http://img17.imageshack.us/img17/5760/halo6a.th.jpg
Konsola bezpiecznikow i przekaznikow:
http://img11.imageshack.us/img11/7595/halo3n.th.jpg http://img813.imageshack.us/img813/2103/halo1.th.jpg
Pod przednim zderzakiem:
http://img846.imageshack.us/img846/4248/halo5x.th.jpg http://img202.imageshack.us/img202/9855/halo4.th.jpg
Rozumiem, ze jesli nie mam instalacji, to uzgrajam sie w kabel 1,5mm (mam 2,5 metra), gniazdo bezpiecznika i bezp. 15A, konektory + zaciskacz, przekaznik....
Halogeny juz osadzilem w ramkach i zamontowalem w wycietych otworach w zderzaku.
Przekaznik kupilem, co prawda nie J5, tylko jakis zamiennik, bo tylko to mieli na miejscu. Postaram sie go znalezc i dac foto.
Wyciagnalem gniazdo wlacznika halogenow - moze ktos patrzac po "pinach" jest w stanie okreslic czy mam juz instalacje halogenow..
http://img683.imageshack.us/img683/7047/halo2p.th.jpg http://img17.imageshack.us/img17/5760/halo6a.th.jpg
Konsola bezpiecznikow i przekaznikow:
http://img11.imageshack.us/img11/7595/halo3n.th.jpg http://img813.imageshack.us/img813/2103/halo1.th.jpg
Pod przednim zderzakiem:
http://img846.imageshack.us/img846/4248/halo5x.th.jpg http://img202.imageshack.us/img202/9855/halo4.th.jpg
Rozumiem, ze jesli nie mam instalacji, to uzgrajam sie w kabel 1,5mm (mam 2,5 metra), gniazdo bezpiecznika i bezp. 15A, konektory + zaciskacz, przekaznik....
Halogeny juz osadzilem w ramkach i zamontowalem w wycietych otworach w zderzaku.
Przekaznik kupilem, co prawda nie J5, tylko jakis zamiennik, bo tylko to mieli na miejscu. Postaram sie go znalezc i dac foto.
-
slimak
- Ikona forum
- 16
- Tematy: 102
- Model:
- Auto: Mixt
- otrzymal podziekowanie: 310 razy
- Kontakt:
Lampy podłączasz do pinu 8/A2 z tyłu skrzynki bezpieczników. Wyciągasz zworkę w polu 10 skrzynki bezpieczników i w jej miejsce wstawiasz przekaźnik. Zmieniasz wyłącznik na obsługujący przednie przeciwmgielne i po wszystkim.
-
mario1430
- Nowy T4
- 14
- Tematy: 0
- Model:
- Auto: t4
- Kontakt:
Witam serdecznie.Od kilku dni jestem posiadaczem vw t4 i zamierzam zamontować halogeny,śledząc ten wątek wywnioskowałem że będę potrzebował specjalnych ramek do mocowania lecz nie bardzo wiem gdzie mogę je kupić.Bardzo proszę o podpowiedź z namiarem lub jakiś pomocny link.
-
tomas19tdi
- Forumowicz T4
- 14
- Tematy: 9
- Model:
- Auto: vw t4
- podziekowal za post: 4 razy
- otrzymal podziekowanie: 7 razy
- Kontakt:
-
mario1430
- Nowy T4
- 14
- Model:
- Auto: t4
- Kontakt:
Witam.Dzięki za podpowiedzi,ramki wklejone(bardzo ułatwiły montaż,34 zł/szt)Wszystko działa jak należy.
-
Sterciu
- Ekspert T4
- 16
- Tematy: 189
- Model:
- Auto: T5.1 , T6.0
- podziekowal za post: 24 razy
- otrzymal podziekowanie: 210 razy
- Kontakt:
Mam pytanko , jak wyciąc otwór pod halogen , bo z tego co andrewa1 napisal i ja tak zrozumialem to wycina się całe przetłoczenie , tzn zaslepkę z tym takim wglębiony rowkiem wokoło. Czy wycina się samo to przetłoczenie a rowek zostaje ?? Bo wycielem przetloczenie samo i za cholere nie chce mi halogen przez nie wejsc.... Chyba ze to wina zamiennika... Ma ktoś jakies foto poglądowe jak ma u siebie w oryginalne ??
Ostatnio zmieniony 07 cze 2012, 10:31 przez Sterciu, łącznie zmieniany 2 razy.
-
Sterciu
- Ekspert T4
- 16
- Model:
- Kontakt:
Juz mam gdzie lezy u mnie bląd takze można uznac ze pytania powyzszego nie było ;). Wycięty został drugi otwór w zderzaku do rowka i halogen lezy idealnie , z drugiej strony okazuje się ze super , hiper oryginalna ramka ma za krótkie wycięcia na te języki ze zderzaka i dlatego jest cala ramka przesunięta w bok i mi halogen nie pasi :)
-
Sterciu
- Ekspert T4
- 16
- Model:
- Kontakt:
Wyjasnilo sie , ramka na która czekałem az sprowadzą z niemiec w aso okazała się spierdzielona z wadami fabrycznymi , zle wycięte otwory montazowe do zderzaka , spierdzielone , za długie odlewy na wkręt do mocowania halogenu do ramki... Musiałem troche poprzycinać , ponacinać i jakoś wlazła i halogen nienajgorzej wygląda. Jedną ramkę miałem Made in Slovakia i była idealna , a druga Made in Taiwan , oczywiście z logo VW , nr referencyjnym wytloczonym i ta nie pasowała wogóle...
-
nnmmrr
- Początkujący T4
- 14
- Model:
- podziekowal za post: 1 raz
- Kontakt:
Witam,
moje pytanie dotyczy halogenów, więc nie zakładam nowego tematu. Mam problem, bo kupiłem na allegro zderzak z fabrycznymi otworami na halogeny (mój juz do niczego się nie nadaje:/) oraz halogeny depo i mam problem, bo po wstępnej przymiarce na górze między zderzakiem a halogenem jest równiutka szczelina tak ok. 5mm, prawa i lewa strona tak samo. Chciałbym Was zapytać, czy tak ma być, czy walczyć żeby to dopasować? Może ktoś wrzuci jakąś fotkę zderzaka z zamontowanymi halogenami?
Linki do gratów:
http://allegro.pl/zderzak-przod-vw-tran ... 20459.html
http://allegro.pl/vw-transporter-t4-97- ... 07901.html
Z góry dzięki za odpowiedź.
moje pytanie dotyczy halogenów, więc nie zakładam nowego tematu. Mam problem, bo kupiłem na allegro zderzak z fabrycznymi otworami na halogeny (mój juz do niczego się nie nadaje:/) oraz halogeny depo i mam problem, bo po wstępnej przymiarce na górze między zderzakiem a halogenem jest równiutka szczelina tak ok. 5mm, prawa i lewa strona tak samo. Chciałbym Was zapytać, czy tak ma być, czy walczyć żeby to dopasować? Może ktoś wrzuci jakąś fotkę zderzaka z zamontowanymi halogenami?
Linki do gratów:
http://allegro.pl/zderzak-przod-vw-tran ... 20459.html
http://allegro.pl/vw-transporter-t4-97- ... 07901.html
Z góry dzięki za odpowiedź.