T4 2,5 TDI 102ps ACV nie idzie powyżej 120km/h
Regulamin forum
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
-
pitbull200
- Początkujący T4
- 15
- Last active: -
- Tematy: 2
- Model:
- Auto: T4
- Kontakt:
T4 2,5 TDI 102ps ACV nie idzie powyżej 120km/h
Witam,
Mam następujący problem w autku, napędza się chyba normalnie, spokojnie jeszcze z dwójki zerwie przyczepność i do 120km/h idzie gładko.
I klapa, jakby odcięcie paliwa, zatrzymuje się na 120km/h i na rozpędzenie do 130 km/h potrzeba następnych kilkunastu sekund, nie ma przy tym żadnego dymienia.
Nawet jak sobie dociągnę na 4tym biegu do tych 110 bodajże, to sprawa nadal wygląda tak samo.
Mam wskaźnik doładowania-w normie, filtr powietrza, paliwa, rozrząd, pasek pompy, wszystkie rolki i świece były niedawno wymienione, spalanie po mieście 8,5l/100km
Żadnych innych objawów poza tą blokadą, pamiętam że kiedyś leciałem nim 180 i nie było problemów, później go odstawiłem i przez zimę nie cisnąłem.
Wydaję mi się też, że po ostrym hamowaniu auto lepiej przyspiesza.
Zauważyłem też że jest jakieś połączenie z serwem hamulca, hamowanie lewą noga do ustawiania się w ciasnych zakrętach jest niemożliwe, wciśniecie hamulca mimo wciśniętego pedału gazu powoduje spadek obrotów do około 1200 obr/min.
Trochę sporo info, może ktoś z Was domyśla się co go boli :)
Mam następujący problem w autku, napędza się chyba normalnie, spokojnie jeszcze z dwójki zerwie przyczepność i do 120km/h idzie gładko.
I klapa, jakby odcięcie paliwa, zatrzymuje się na 120km/h i na rozpędzenie do 130 km/h potrzeba następnych kilkunastu sekund, nie ma przy tym żadnego dymienia.
Nawet jak sobie dociągnę na 4tym biegu do tych 110 bodajże, to sprawa nadal wygląda tak samo.
Mam wskaźnik doładowania-w normie, filtr powietrza, paliwa, rozrząd, pasek pompy, wszystkie rolki i świece były niedawno wymienione, spalanie po mieście 8,5l/100km
Żadnych innych objawów poza tą blokadą, pamiętam że kiedyś leciałem nim 180 i nie było problemów, później go odstawiłem i przez zimę nie cisnąłem.
Wydaję mi się też, że po ostrym hamowaniu auto lepiej przyspiesza.
Zauważyłem też że jest jakieś połączenie z serwem hamulca, hamowanie lewą noga do ustawiania się w ciasnych zakrętach jest niemożliwe, wciśniecie hamulca mimo wciśniętego pedału gazu powoduje spadek obrotów do około 1200 obr/min.
Trochę sporo info, może ktoś z Was domyśla się co go boli :)
-
Robin
- Stały bywalec
- 16
- Tematy: 16
- Model:
- Auto:
- podziekowal za post: 2 razy
- otrzymal podziekowanie: 6 razy
- Kontakt:
Re: T4 2,5 TDI 102ps ACV nie idzie powyżej 120km/h
Wciśnięcie hamulca odcina gaz to nie rajdowe auto, to tak ma być. A sprawdź tarcze czy są gorące po paru minutach jazdy, może zacisk któryś się zapiekł i trzyma, sprawdź też przepływomierz i turbinę .
-
peter
- Stały bywalec
- 16
- Tematy: 6
- Model:
- podziekowal za post: 7 razy
- otrzymal podziekowanie: 7 razy
- Kontakt:
pomijając resztę opisu to jeśli chodzi o to, że idzie do 120 i stop to na 90% przepływomierz. Najlepiej podmienić od jakiegoś kolegi, który ma sprawny przejechać się i będzie wszystko wiadomo oczywiście jeśli to ona jest winna. <01>
-
Kenobi
- Administrator
- Fanatyk T4
- 16
- Tematy: 45
- Model:
- Auto: Caravelle
- Opis: niech moc będzie z wami
- podziekowal za post: 49 razy
- otrzymal podziekowanie: 659 razy
- Kontakt:
w TDI wciśnięcie hamulca odcina obroty - nie da się świrowac
co do reszty to tylko podpięcie VAG-a prawdę ci powie - błędy i logi dynamiczne
co do reszty to tylko podpięcie VAG-a prawdę ci powie - błędy i logi dynamiczne
-
marcin_z1
Podpinając się pod temat ( co by nowych nie tworzyć ) to mam pytanko. Otóż po złożeniu i odpaleniu silnika mam wrażenie że jest dużo słabszy niż był. A dokładnie z "dołu" praktycznie w ogóle nie ciągnie, dopiero przy 2-2,2 dostaje "kopa" ale ten kop też "szału nie ma" . W dodatku zauważyłem zwiększony apetyt na paliwo ( przedtem 7,5-8 , a teraz 9 może i więcej ). Jakieś pomysły, sugestie???
-
Probe041
- Nadteczkownik Nieuleczalny
- 16
- Tematy: 65
- Model:
- podziekowal za post: 163 razy
- otrzymal podziekowanie: 781 razy
- Kontakt:
Kąt wtrysku??marcin_z1 pisze:Podpinając się pod temat ( co by nowych nie tworzyć ) to mam pytanko. Otóż po złożeniu i odpaleniu silnika mam wrażenie że jest dużo słabszy niż był. A dokładnie z "dołu" praktycznie w ogóle nie ciągnie, dopiero przy 2-2,2 dostaje "kopa" ale ten kop też "szału nie ma" . W dodatku zauważyłem zwiększony apetyt na paliwo ( przedtem 7,5-8 , a teraz 9 może i więcej ). Jakieś pomysły, sugestie???
-
wilu8
- Samodzielny mechanik
- 16
- Tematy: 32
- Model:
- podziekowal za post: 12 razy
- otrzymal podziekowanie: 36 razy
- Kontakt:
Zapnij vaga sprawdz zartości ew .jakieś logi dynamiczne
-
pitbull200
- Początkujący T4
- 15
- Model:
- Kontakt:
Dobra zamówiłem sobie viakena, ELM 327 nie mógł dojść do porozumienia.
Sprawdzałem też cdif-em, ale nie mam tam t4 tylko ogólnie silniki grupy VW i jest błąd ciśnienia w kolektorze dolotowym, tylko mam ten wyjątkowy niefart, że mam najdroższy przepływomierz Pierburga...
Jak się potwierdzi na vagu trzeba będzie zmienić, może ktoś ma pojecie czy da się go podmienić?
W jaki najlepiej zainwestować?
Sprawdzałem też cdif-em, ale nie mam tam t4 tylko ogólnie silniki grupy VW i jest błąd ciśnienia w kolektorze dolotowym, tylko mam ten wyjątkowy niefart, że mam najdroższy przepływomierz Pierburga...
Jak się potwierdzi na vagu trzeba będzie zmienić, może ktoś ma pojecie czy da się go podmienić?
W jaki najlepiej zainwestować?
-
pieczysty
- Forumowicz T4
- 15
- Tematy: 6
- Model:
- Auto: acv+,acv+,axg
- podziekowal za post: 4 razy
- otrzymal podziekowanie: 3 razy
- Kontakt:
na przeplywke bvym nie stawial,ale sprawdz wszystkie wezyki podcisnienia.Mialem 2 krotnie taka sytuacje ze auto 110 szlo i nic wiecej,pozniej nawet jak byl but w podloge nic sie nie dzialo,zero dymienia.Obstawialem przeplywke ,ale to byly tylko dziurawe wezyki (ps. 2 miesiace temu wymieniane :-) ) ,Co do pierburga latwo go zdiagnozowac zwykla dioda elektroniczna,kolega darkob mial gdzies linka do sprawdzania,(ja z tego skorzystalem i teraz dioda zesze jezdzi ze mna :-)
-
robcio27053
- Początkujący T4
- 15
- Tematy: 1
- Model:
- Auto: TRANSPORTER
- Opis: NIE PIJ ZA KIEROWNICĄ STUKNIESZ KOGOŚ I SOBIE ROZLEJESZ
- Kontakt:
wyjmij wtyczkę od zaworu podciśnienia ten nad zbiorniczkiem wyrównawczym jeżeli bedzie poprawa to zawór do wymiany
koszt jakieś 200 zł zamiennik miałem to samo w passacie
koszt jakieś 200 zł zamiennik miałem to samo w passacie
-
Kenobi
- Administrator
- Fanatyk T4
- 16
- Model:
- Kontakt:
tylko tego błędu są trzy wersje:pitbull200 pisze:jest błąd ciśnienia w kolektorze dolotowym,
-stale za duże
-stale za małe
-nieregularne skoki poza normę
-
pitbull200
- Początkujący T4
- 15
- Model:
- Kontakt:
Czasami dłużej szukam samochodu po imprezie niż paczki z viakena przychodzą, potwierdziłem wczoraj o 15 mailowo, dziś o 12 odebrałem paczkę <tajniak>
Zaraz zobaczę co mu dolega.
EDIT:
Głównie 575 Ciśnienie w przewodzie dolotowym różnica doregulowania - błąd sporadyczny
Rozebrałem zawór N75, sprawdziłem, wszystko działa.
Nie mam na tą chwile zaślepionego EGR(czysty,sprawny), ale zawór pyka więc pewnie działa.
Jedyna niewiadoma dla mnie to która kostka idzie do N75, a która do zaworu EGR.
Jedna ma jeden rowek i pasuje do obydwu, a druga dwa rowki i przedłużkę w postaci kostki która pasuje do obydwu :)
Jedna ma czerwoną gumkę uszczelniającą, drugą czarną.
Zaraz zobaczę co mu dolega.
EDIT:
Głównie 575 Ciśnienie w przewodzie dolotowym różnica doregulowania - błąd sporadyczny
Rozebrałem zawór N75, sprawdziłem, wszystko działa.
Nie mam na tą chwile zaślepionego EGR(czysty,sprawny), ale zawór pyka więc pewnie działa.
Jedyna niewiadoma dla mnie to która kostka idzie do N75, a która do zaworu EGR.
Jedna ma jeden rowek i pasuje do obydwu, a druga dwa rowki i przedłużkę w postaci kostki która pasuje do obydwu :)
Jedna ma czerwoną gumkę uszczelniającą, drugą czarną.
-
pitbull200
- Początkujący T4
- 15
- Model:
- Kontakt:
Jeszcze tak na marginesie, jakie winno być seryjnie doładowanie w ACV?
-
Kenobi
- Administrator
- Fanatyk T4
- 16
- Model:
- Kontakt:
powinno być jeszcze rozszerzenie typu P..... lub opis który określi w którą stronę jest ta różnicapitbull200 pisze:
sprawdź ( wymień - jak masz oryginały w materiałowym oplocie to często z zewnątrz wyglądają dobrze, a w środku guma to próchno ) wszystkie wężyki od N75 do turbiny lub od IC do kompa
ciśnienie w ACV powinno zwierać się pomiędzy 1600 mbar do 1850 mbar
-
Kenobi
- Administrator
- Fanatyk T4
- 16
- Model:
- Kontakt:
słuszna sugestia
w oryginale tak, choc nie sądzę aby przy takich rocznikach i przebiegach ktoś go jeszcze posiadał
w oryginale tak, choc nie sądzę aby przy takich rocznikach i przebiegach ktoś go jeszcze posiadał
-
Probe041
- Nadteczkownik Nieuleczalny
- 16
- Tematy: 65
- Model:
- podziekowal za post: 163 razy
- otrzymal podziekowanie: 781 razy
- Kontakt:
Kolego jeśli masz jeszcze katalizator i go będziesz wycinał to zostaw go sobie ;) Parę stówek wpadnie do kieszeni ;)
-
pitbull200
- Początkujący T4
- 15
- Model:
- Kontakt:
Nie mam kata, za to doładowanie 0,4 bara.
Wszystkie wężyki wymieniałem przy wywalaniu dwumasu, także mają niecały rok.
Wczoraj bujnąłem go do 150km/h z lekkiej górki.
Ile waży taki tranporter w longu?
Swojego kiedyś ważyłem i wyszło mi 1800kg z pustym bakiem i ogólnie na pusto.
Mam około 3cm pancerną szybę i cały przód obspawany blachą około 5mm.
Ostatnie spalanie na dystansie 1400km 8,5 litra głównie miasto.
Przy 100km/h na 5-tym biegu mam około 2300obr/min.
Może ten samochód z tą skrzynią w normalnych warunkach nie jedzie po prostu szybciej?
Wszystkie wężyki wymieniałem przy wywalaniu dwumasu, także mają niecały rok.
Wczoraj bujnąłem go do 150km/h z lekkiej górki.
Ile waży taki tranporter w longu?
Swojego kiedyś ważyłem i wyszło mi 1800kg z pustym bakiem i ogólnie na pusto.
Mam około 3cm pancerną szybę i cały przód obspawany blachą około 5mm.
Ostatnie spalanie na dystansie 1400km 8,5 litra głównie miasto.
Przy 100km/h na 5-tym biegu mam około 2300obr/min.
Może ten samochód z tą skrzynią w normalnych warunkach nie jedzie po prostu szybciej?
-
Kenobi
- Administrator
- Fanatyk T4
- 16
- Model:
- Kontakt:
za mało, minimum to 0,6 bara, a powinno być 0.8 bara ( w przedziale obrotów od około 2000 tyś do maksa ), szukaj usterki związanej z turbiną:pitbull200 pisze:Nie mam kata, za to doładowanie 0,4 bara.
- padła turbina
- dziurawy dolot
- zapieczona sztanga zaworu upustowego na turbinie w pozycji otwartej
co do skrzyni to mam najszybszą i na 5 przy 100 km/h mam niecałe 2100 tyś
EDIT
sory, namieszałem 2100 mam przy 90, przy 100 tak jak ty 2300, mój bez problemu idzie 170km/h
-
pitbull200
- Początkujący T4
- 15
- Model:
- Kontakt:
W dzień święty poświeciłem trochę czasu, zaślepiłem egr i wszystkie jego wężyki, zostawiłem tylko podłączony zaworek żeby nie wywalało błędu.
Odłączyłem N75 od zaworu upustowego.
Jakiś czas temu podczas konkretnej ulewy auto nie chciało mi schodzić z obrotów i miało długą reakcję na gaz, później na kompie były błędy związane ze sterowaniem pedału gazu jako sporadyczne.
Po odłączeniu EGR-a odrazu było lepiej, przyspieszał do 130 i widzę, że poprostu odpuszcza mi gaz, doładwanie z 0.8 leci na 0.6, robię kick-down i dalej leci jak trzeba.
Także przyczyna leży chyba głównie w czujniku położenia pedału gazu.
Z tym że doładowanie przy 2000obr/min nie przekracza nigdy 0.4, a 0.8 osiąga dopiero przy około 2800obr/min
Nadal też jest błąd 575 bez żadnego rozszerzenia.
Jeszcze jedna sprawa, może ktoś się orientuje przy okazji, przywaliła mi baba pod sklepem przedwczoraj w przedni lewy róg, mam uszkodzony błotnik zderzak i przednia atrapa się wygięła do przodu, skosiła mi też zbieżność ale niestety nic nie widać po kole, nikt zdjęć nie robił, niedługo będzie rzeczoznawca.
Ile to jest warte w transporterze z 97 roku LONG? Zderzaki są poliftowe, ale tu chyba nie było takich seryjnie.
Warto to cisnąć?
Odłączyłem N75 od zaworu upustowego.
Jakiś czas temu podczas konkretnej ulewy auto nie chciało mi schodzić z obrotów i miało długą reakcję na gaz, później na kompie były błędy związane ze sterowaniem pedału gazu jako sporadyczne.
Po odłączeniu EGR-a odrazu było lepiej, przyspieszał do 130 i widzę, że poprostu odpuszcza mi gaz, doładwanie z 0.8 leci na 0.6, robię kick-down i dalej leci jak trzeba.
Także przyczyna leży chyba głównie w czujniku położenia pedału gazu.
Z tym że doładowanie przy 2000obr/min nie przekracza nigdy 0.4, a 0.8 osiąga dopiero przy około 2800obr/min
Jeszcze jedna sprawa, może ktoś się orientuje przy okazji, przywaliła mi baba pod sklepem przedwczoraj w przedni lewy róg, mam uszkodzony błotnik zderzak i przednia atrapa się wygięła do przodu, skosiła mi też zbieżność ale niestety nic nie widać po kole, nikt zdjęć nie robił, niedługo będzie rzeczoznawca.
Ile to jest warte w transporterze z 97 roku LONG? Zderzaki są poliftowe, ale tu chyba nie było takich seryjnie.
Warto to cisnąć?
-
Kenobi
- Administrator
- Fanatyk T4
- 16
- Model:
- Kontakt:
jeśli odpiąłeś N75 to turbina powinna przeładowywać i to mocno, a u ciebie mimo tego ciśnienia za małopitbull200 pisze:Z tym że doładowanie przy 2000obr/min nie przekracza nigdy 0.4, a 0.8 osiąga dopiero przy około 2800obr/min
to nie jest dobrze, moim zdaniem turbina padnięta
u mnie 0.6 bara jest przy 1940 obr, a 0.8 od 2120 obr i trzyma do 4000 tyś
jak umiesz to zrób logi dynamiczne grupy 011 - ciśnienia doładowania w zakresie obrotów od 1400 do 4000 oczywiście z podpiętym N75
z jakiego programu korzystasz do diagnozy ??
-
pitbull200
- Początkujący T4
- 15
- Model:
- Kontakt:
Hmm, turbinę wymieniałem 2 miesiące temu, kupiłem z 2003 roku, bez luzów i cichutko chodzi.
Może olej za gęsty do niej? Leje Mobila super 1000.
Korzystam z Polskiego Vaga 4.9 i Vag Com 311
Dolot do turbo jest skręcony na cybant, do IC też wszystko szczelne jak i z IC do EGR.
Turbinę skręcałem uszczelniając wszystko pastą do wydechów chociaż uszczelek nowych nie zakładałem.
Sprawdzę logi i zobaczymy.
Może olej za gęsty do niej? Leje Mobila super 1000.
Korzystam z Polskiego Vaga 4.9 i Vag Com 311
Dolot do turbo jest skręcony na cybant, do IC też wszystko szczelne jak i z IC do EGR.
Turbinę skręcałem uszczelniając wszystko pastą do wydechów chociaż uszczelek nowych nie zakładałem.
Sprawdzę logi i zobaczymy.
-
wilu8
- Samodzielny mechanik
- 16
- Tematy: 32
- Model:
- podziekowal za post: 12 razy
- otrzymal podziekowanie: 36 razy
- Kontakt:
Przy logach o tyle jest dobrze że obok masz żądanie mapy wiec nie ma żadnej pomyłki w odczycie i przeliczeniach
Możesz zrobić loga z odpietą gruchą ale ostrożnie kontrolując cały czas doładowanie na vagu
Możesz zrobić loga z odpietą gruchą ale ostrożnie kontrolując cały czas doładowanie na vagu