Jak założyc pełną instalacje drugiego akumulatora
Regulamin forum
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
-
Szwejo88
- Początkujący T4
- 1
- Last active: -
- Tematy: 5
- Model:
- Auto: T4
- Kontakt:
Jak założyc pełną instalacje drugiego akumulatora
Cześc ponownie zakładam kolejny temat ponieważ prace idą na 3 fronty z moją t4. Jestem na etapie wygłuszania matami własnie zakończyłem przestrzen tylnią pasazerską i zblirzam się ku przodowi, ale zeby to zacząć muszę uporżądkować temat z instalacją el. Interesuje mnie założenie drugiego aku zeby cieszc sie webasto telewizją kempingową i ladowaniem tl i innych rzeczy. Problem polega na tym, ze nie wiem jak sie za to zabrac potrzebuje porady. Posiadam silnik 2.4d AAB nie wiem jaki alternator mam czy 90a cz 120a. Jakich podzespiłów uzyc i jak je podłaczyc potrzebowałbym jakis zdjec filmikow bądz schematów. Proszę o pomoc pozdraiam
-
niebieski-n2
- moderator
- Kierowca T4
- 14
- Tematy: 13
- Model:
- Auto: Escapade, holenderka
- Opis: Kapitan eMO
- podziekowal za post: 106 razy
- otrzymal podziekowanie: 115 razy
- Kontakt:
Re: Jak założyc pełną instalacje drugiego akumulatora
No to musisz użyć wyszukiwarki, bo akurat ten temat, to na forum rozłożony na czynniki pierwsze został i wątpię aby komuś się chciało kolejny raz wykładać kawę na ławę specjalnie dla Ciebie
-
Szwejo88
- Początkujący T4
- 1
- Model:
- Kontakt:
Ok duzo tego było ale znalazlem. Zakupiłem separator aku. Jezeli chodzi o alternator to czy pasowac bedzie od np passata lub innego modelu z grupy vag chodzi mi o zamiane z 90a na 120a wiekszego nie ma chyba sensu jdawac
-
siwy1958
- Forumowicz T4
- 4
- Tematy: 7
- Model:
- Auto: vw t4 california
- podziekowal za post: 1 raz
- otrzymal podziekowanie: 2 razy
- Kontakt:
Witam !
Tez juz dawno myslalem nad wymiana alternatora z 90 A, na wiekszy, ale tu nikt nie dodal ze wszystko zalezy jaki masz pasek. Jak wielorowkowy to problem jest niewielki lub go nie ma. Jezeli masz tak jak ja ,czyli waski wtedy jest problem z zamocowaniem innego alternatora, bo trzeba przerabiac mocowanie do silnika.
No chyba ze jest jakis patent o ktorym nie wiem... jak to zrobic ???!!! I co ewentualnie zrobic ???
Pozdrawiam
Marek Z.
Tez juz dawno myslalem nad wymiana alternatora z 90 A, na wiekszy, ale tu nikt nie dodal ze wszystko zalezy jaki masz pasek. Jak wielorowkowy to problem jest niewielki lub go nie ma. Jezeli masz tak jak ja ,czyli waski wtedy jest problem z zamocowaniem innego alternatora, bo trzeba przerabiac mocowanie do silnika.
No chyba ze jest jakis patent o ktorym nie wiem... jak to zrobic ???!!! I co ewentualnie zrobic ???
Pozdrawiam
Marek Z.
-
Szwejo88
- Początkujący T4
- 1
- Model:
- Kontakt:
Marku. A nie wystarczy podmienić koła pasowego z 90 na 120. Bo jak sie przyglądam alternatorom to róznicy nie widac miedzy nimi. Jutro zdemontuję i podjadę na szrocik porównać
-
Szwejo88
- Początkujący T4
- 1
- Model:
- Kontakt:
Heja wszystkim jestem po wymianie alternatora na 120 amperowy amperowy z jakiegoś 1.9 TDI chyba Golfa dwójki alternator był wyposażony sprzęgiełko i dodatkowo prowadzącą nie wiem chyba na jakieś dodatkowe porządnie wszystko kliknęło się co do joty Jedyne co musiałem zrobić to przerobić wtyczkę przyłożyłem pasek do tego do tego nowego alternatora i stwierdziłem że wszystko gra więc napiąłem go i jeździ Więc wymiana kółka to akurat w moim przypadku nie miała miejsca pozdrawiam
-
siwy1958
- Forumowicz T4
- 4
- Tematy: 7
- Model:
- Auto: vw t4 california
- podziekowal za post: 1 raz
- otrzymal podziekowanie: 2 razy
- Kontakt:
Witam !
To znaczy rozumiem ,ze u Ciebie byl pasek SZEROKI, czyli wielorowkowy ??? Tego nie napisales w poprzednich postach.
Wyjasnij to !
Pozdrawiam
Marek.
To znaczy rozumiem ,ze u Ciebie byl pasek SZEROKI, czyli wielorowkowy ??? Tego nie napisales w poprzednich postach.
Wyjasnij to !
Pozdrawiam
Marek.
-
Szwejo88
- Początkujący T4
- 1
- Model:
- Kontakt:
Tak był pasek wielorowkowy przepraszam za brak wyjaśnienia. Napią sie bez zadnych problemów. Ale zaóważylem ze obrotomierz przestał działac, dziwna sprawa bo działało po wymianie. Wczoraj uszczelniałem góre pompy wtryskowej i sie zapowietrzył układ, podczas odpowietrzania silnik się cały trząsł moze poluzowało się cos w zegarze na dodatek umyłem silnik zmywaczem do hamulców bo był caly w ropie po odpowietrzaniu