1.9 ABL z 2 bagnetami
Regulamin forum
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
-
ultras115
- Początkujący T4
- 1
- Last active: -
- Tematy: 1
- Model:
- Auto: caravelle
- podziekowal za post: 1 raz
- Kontakt:
1.9 ABL z 2 bagnetami
Niedawno kupiłem swoje pierwsze T4. Przy demontażu głowicy odkryłem że silnik ma 2 bagnety od poziomu oleju; pierwszy z tyłu taki długi jak wiekszość T4 i drugi z przodu krótki jak w AAZ. Ten z przodu pokazuje ok 1cm ponad max a ten z tyłu pokazuje prawidłowy stan. Spotkał się ktoś z czymś takim?
-
Jackall
- profil zaufany

- Stały bywalec
- 10
- Tematy: 9
- Model:
- Auto: T4 long i Caravelle
- podziekowal za post: 5 razy
- otrzymal podziekowanie: 31 razy
- Kontakt:
Re: 1.9 ABL z 2 bagnetami
Pewnie silnik po przeszczepie z osobówki. Spóścić olej, wlać cztery litry i zobaczyć co pokazują miarki. Tą z przodu przy jakiejś okazji usunąć i zaślepić otwór.
-
ultras115
- Początkujący T4
- 1
- Model:
- Kontakt:
Tak zamierzam zrobic jak dam blok do szlifowania cylindrów pod nowe tłoki na 1 szlif. Też mi się wydawało że jest po przeszczepie z osobówki ale to mało prawdopodobne bo głowica jest z ABL ponieważ AAZ nie ma krócca odpowietrzającego płyn chłodzący a u mnie jest, poza tym mam na obrotnicy rozebranego AAZ i tam nie ma z tylu otworu ani gniazda mocującego śrube od rurki prowadzącej bagnet jak jest w T4 a na bloku jest logo VW audi. Jest też mozliwość że ktoś wymienił sam blok, uszczelka głowicy raczej wymieniana bo nie znalazłem znaczka vw jak wyjme blok to może się upewnie po kształcie miski bo z tego co wiem w T4 była inna niż w AAZ.
-
Jackall
- profil zaufany

- Stały bywalec
- 10
- Model:
- Kontakt:
Pod tylną miarkę jest przewidziane miejsce, wystarczy przewiercić otwór- w swoim afn tak zrobiłem. Miska i smok na pewno musi być z T4. A w głowicy również można wywiercić otwór na odpowietrzenie.
Czy nie lepiej byłoby wstawić 1.9 tdi? Mocy miałbyś sporo więcej a koszt zmieściłby się pewnie w cenie nowych tłoków do ABL.
Czy nie lepiej byłoby wstawić 1.9 tdi? Mocy miałbyś sporo więcej a koszt zmieściłby się pewnie w cenie nowych tłoków do ABL.
-
ultras115
- Początkujący T4
- 1
- Model:
- Kontakt:
Dzieki za info. To znaczy że moge miec głowice i blok z osobówki. Nie chcę TDI bo musiałbym dołożyć komputer i wiązkę a srednio sie znam na elektryce. Poza tym chciałem jak najprostszy silnik żadnych komputerów i zbędnej elektroniki najbardziej widziałbym 2.4 d rozważałem nawet zakup takiego silnika ale chce ori silnik więc zostaje ABL. Druga przyczyna to zraziłem się do 1.9 tdi mam audi 80 z tym silnikiem i miałem już kilka awarii a 2 dni temu panewka sie obróciła i mam już dosc tych nowoczesnych silników. Kupując T4 miesiąc temu liczyłem się z tym że może być konieczny remont silnika. Co do mocy na ABL myśle że uzyskam tyle co w 2.5 tdi bo planuje modyfikacje w tym wymiane pompy na aaz 9mm do tego boost pin, turbo k14 z aaz bo jest wieksze i w lepszym stanie niż moje z podkreconym doładowaniem do 0,9 bara, intercooler z ducato pod belke za zderzakiem i wyciecie otworu w zderzaku na to kratka, filtr KN i zaslepienie egr. Oczywicie wiekszosc modyfikacji dokonam po dotarciu silnika.
-
Jackall
- profil zaufany

- Stały bywalec
- 10
- Model:
- Kontakt:
Ok, ale myślę, że przez ten intercooler bedziesz miał dużego laga, zwykły od 102 konnego acv da radę i z węzami będzie łatwiej. Tylko wlew oleju od abl będzie przeszkadzał, ale zmiana pokrywki na taką z osobówki załatwia sprawę. W moim afn mam taki cooler i daje radę, jedynie na długich podjazdach latem w Bośni, czy Słowenii było mu za gorąco i silnik puchł.
-
ultras115
- Początkujący T4
- 1
- Model:
- Kontakt:
Nie chce u góry intercoolera bo chce widzieć błyszcząca pokrywe zaworów nie chce też żeby mi zasłaniał silnik lubie mieć wszystko na wierzchu bo raz że łatwiej zauważyć wycieki a oprocz tego ułatwia czynności serwisowe a tak żeby dolać olej albo zajrzeć do silnika musiałbym za każdym razem zdejmować IC. On nie jest jakis mega duzy bo chciałem żeby nie był wysoki żeby nie wycinać tych "styropianów" pod zderzakiem ma jakies 70x13cm grubosc 6. Turbo k14 lepiej pompuje od seryjnej T15 więc mysle że bedzie dobrze.