1.9 abl wyciek . Ostatnia deska ratunku
Regulamin forum
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
-
stiv88
- Nowy T4
- 2
- Last active: -
- Tematy: 1
- Model:
- Auto: Allstar
- Kontakt:
1.9 abl wyciek . Ostatnia deska ratunku
Dzień dobry.Panowie stwierdziłem że opiszę swój problem jaki mam od miesiąca z moim 1.9td abl. Może ktoś miał podobną sytuację . Cieknie mi i to dość ostro z pod pokrywy zaworów w miejscu który zaznaczyłem na zdjęciu. Wymieniłem już 5 uszczelek i victoria i elringa . Dawałem silikonu pod uszczelkę potem nad uszczelkę. Również dawałem silikon pod stopkę wałka rozrządu. Wymieniłem wałek rozrządu ( na używany ) wymieniłem oczywiście simmering na wałku .Potem pomyślałem że może wałek nie trzyma wymiaru w miejscu przylegania simmeringu. To sprężynkę skróciłem . Dalej cieknie .. wymieniłem dwa dekle pokrywy zaworów mam na sto % prosty dekiel . Dalej cieknie . Już rozkładam ręce . Szpilki na stopach wałka rozrządu są równe przykręcone .Może ktoś coś doradzi ? O co tutaj do cholery chodzi ..? Pozdrawiam maniaków
-
maja
- Administrator
- Kierowca T4
- 16
- Tematy: 113
- Model: Multivan, Caravelle , Syncro
- Auto: t4/t4/t4/t4
- Opis: ten co walczy od początku do końca
- podziekowal za post: 20 razy
- otrzymal podziekowanie: 43 razy
- Kontakt:
Re: 1.9 abl wyciek . Ostatnia deska ratunku
Witaj , może nie było opcji wstawienia zdjecia ,więc dobrze jakbyś dodał.
Z silikonów najlepszy jest Reinz. Sam kleiłem dziurę w misce olejowej wraz z całym obwodem miski kilkanaście tysięcy km temu i trzyma. Nowa lezy kupiona ,ale nie ma czasu na wymianę.
Z silikonów najlepszy jest Reinz. Sam kleiłem dziurę w misce olejowej wraz z całym obwodem miski kilkanaście tysięcy km temu i trzyma. Nowa lezy kupiona ,ale nie ma czasu na wymianę.
-
stiv88
- Nowy T4
- 2
- Model:
- Kontakt:
Faktycznie coś mi zdjęcie nie załadowało się. Dzisiaj znowu wszystko rozebrałem stawiam na stopę wałka rozrządu co dziwne dałem victor reinz pod nią .Dzisiaj rozebrałem wszystko wyczyściłem dałem victora pod stopę wałka rozrządu, kupiłem znowu nową uszczelke elringa ponieważ stara była zawalona silikonem . Złożyłem wszystko jak ma być czyli uszczelka bez żadnego silikonu i zobaczymy aktualnie czekam aż wyschnie victor reinz
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
stiv88
- Nowy T4
- 2
- Model:
- Kontakt:
-
maja
- Administrator
- Kierowca T4
- 16
- Tematy: 113
- Model: Multivan, Caravelle , Syncro
- Auto: t4/t4/t4/t4
- Opis: ten co walczy od początku do końca
- podziekowal za post: 20 razy
- otrzymal podziekowanie: 43 razy
- Kontakt:
U mnie było tak : obie powierzchnie były czyste a dodatkowo umyte środkiem do mycia hamulców ( z action ) . Czas wyschniecia zalezy od tego ile nakładasz silikonu oraz temperatura w jakiej wysycha. Wszystkie śruby przykręciłem delikatnie po przeciwnych stronach aby powierzchnia dolegała idealnie. Po wkręceniu wszystkich śrub można dokręcić mocniej ,ale aby nie urwać . Ja zostawiłem na 24h ,bo po kilku godzinach dalej delikatnie kleił sie do palca. Nawet dziura w misce się zakleiła , gdzie było więcej silikonu i cały czas trzyma.
Być może Twój czas schniecia był zbyt krótki .
Silikon dałeś po obu stronach uszczelki ?
Sprawdź czy pokrywa zaworów nie jest nigdzie krzywa lub miejsce na głowicy.
Być może Twój czas schniecia był zbyt krótki .
Uzyłes samej uszczelki czy razem z silikonem ?stiv88 pisze:Złożyłem wszystko jak ma być czyli uszczelka bez żadnego silikonu i zobaczymy aktualnie czekam aż wyschnie victor reinz
Silikon dałeś po obu stronach uszczelki ?
Sprawdź czy pokrywa zaworów nie jest nigdzie krzywa lub miejsce na głowicy.
-
Jackall
- profil zaufany

- Stały bywalec
- 10
- Tematy: 9
- Model:
- Auto: T4 long i Caravelle
- podziekowal za post: 5 razy
- otrzymal podziekowanie: 31 razy
- Kontakt:
Często pokrywka jest wygnieciona w miejscu otworów na śróby i zbyt słabo dociska do głowicy. Biorę wtedy dwa klucze nasadowe i odklepuję pokrywkę przy tych otworach, żeby zwiększyć jej wysokość w tym miejscu.
-
stiv88
- Nowy T4
- 2
- Model:
- Kontakt:
Możesz wyjaśnić dokładnie o co chodzi z tymi dwoma.kluczami nasadowymi bo nie do końca rozumiem :D
Ostatnio zmieniony 06 lis 2024, 15:59 przez stiv88, łącznie zmieniany 1 raz.
-
stiv88
- Nowy T4
- 2
- Model:
- Kontakt:
Tak jak pisałem używałem wszystkiego pod uszczelkę silikon na uszczelkę . Dzisiaj znowu wymieniłem simmering jest to samo co było. Cieknie mi centralnie z lewej strony na dole. Wszystko czyste . Dzisiaj jeszcze raz użyje silikonu w tym rogu pod uszczelka i ma uszczelce .Grubo dawać tego silikonu ?
-
Jackall
- profil zaufany

- Stały bywalec
- 10
- Tematy: 9
- Model:
- Auto: T4 long i Caravelle
- podziekowal za post: 5 razy
- otrzymal podziekowanie: 31 razy
- Kontakt:
Dopasuj sobie nasadkę do rozmiaru przetłoczenia, tam gdzie montuje się podkładkę z usszczelką śróby pokrywki, a drugą mniejszą nasadką podbij pokrywkę. Coś jak stempel i forma na prasie. Chodzi o to, żeby zwiększyć wysokość pokrywki w miejscu gdzie się odkształca po latach dokręcania. Przez zwiększenie wysokości uszczelka zostanie bardziej dociśnięta. Reinza też bym dał po całości z dwóch stron, ale nie za dużo.
-
Probe041
- Nadteczkownik Nieuleczalny
- 16
- Tematy: 65
- Model:
- Auto: T4
- podziekowal za post: 163 razy
- otrzymal podziekowanie: 781 razy
- Kontakt:
Uszczelkę po całości silikonem do pokrywy wklej, na głowicy tylko po bokach na załamaniach wystarczy dać po kropelce. Całość skręcaj od środka stopniowo aż osiągniesz 10Nm