Czerwony(podobno najszybszy)
-
Patryk1011
- Forumowicz T4
- 2
- Last active: -
- Tematy: 4
- Model:
- Auto: Multivan T4
- podziekowal za post: 6 razy
- otrzymal podziekowanie: 11 razy
- Kontakt:
Czerwony(podobno najszybszy)
Witam, jakiś czas już jestem na forum, więc czas dać jakiś opis mojego pojazdu!
Moim samochodem jest Volkswagen Multivan T4 z roku 1997, posiada silnik 2.5L TDI 102KM! Czyli coś lepszego niż liczyłem że uda się kupić!
Obecnie ma lekko ponad 400tys km, patrząc w historii pojazdów to raczej oryginalny przebieg!, zakupiony w sumie miesiąc temu i w 2 tygodnie zanim trafił do mechanika zrobił 1700km!
Jak na samochód 25 letni produkcji VW stan blacharski jest naprawdę zacny, nie liczyłem że uda się aż tak dobry kupić, ale udało się!
Kilka poprawek niestety jestem zmuszony przeprowadzić, ale nie oszukujmy się, 25 lat robi swoje <32>
Pomysł na T4 wpadł mi do głowy 4 lata temu, wtedy rozmyślałem nad transporterem(wiadomo najtańszy haha) plan był taki żeby kupić w miarę zdrowy blacharski i zrobić kampera, wtedy jedynie wysoki brałem pod uwagę, obejrzałem z 8 sztuk i porzuciłem temat na rzecz trojaczków, Transit, Master, cel wydawał się prosty, w miarę dobra blacha, minimum l2h2 do 25-30 tys zł i... no właśnie, praktycznie każdy samochód jaki oglądałem, był w okropnej kondycji i drugie tyle trzeba by było włożyć przed wyjazdem, finalnie skończyłem z pieknym GMC Vandura z potężnym 6.5 litrowym V8! trochę czasu minęło, samochód był genialny i niestety początkujący kierowca wywrotki zrzucił mi go z urwiska a że w Norwegii nie naprawia się samochodów, ponieważ się to nie opłaca to skoczyło się szybkim bildemontering, parę dni później kolega wracał do Bośni na 2 tygodnie i dał mi swojego Multivana T4 Westfalie żebym sobie nim jeździł w zamian za transfer na samolot, wtedy zrozumiałem że T4 to też jest fajny model i przez około 2 lata szukałem coś w miarę ok i finalnie przypadkowo trafił mi się Multivan w cenie Transportera <02>
W tym temacie zrobię sobie taki mały notatnik co, gdzie i jak!
Obecnie jest w trakcie prac i będzie robione(lub już jest gotowe):
- komplet hamulców wraz z zaciskami, łożyskami i prawdopodobnie przewodami przód i tył
- Ściąganie miski olejowej i czyszczenie smoka
- Filtry i olej Liqui Molly z dwusiarczkiem molibdenu
- Ustawianie zapłonu
- Wyważanie kół(przy 90 dość mocno bije)
- Nowe przewody podciśnieniowe
- Alternator 180A
- klimatyzacja nie działa
Gdy samochód wróci od mechanika, będę miał więcej czasu więc na dzień dobry wyrzucam całe wnętrze, będzie czyszczenie i klejenie plastików, usuwanie i zabezpieczanie wszelkiej korozji w środku, wygłuszenie, ocieplenie, być może klejenie podsufitki, zasłony w okna, wstępne rozprowadzanie elektryki pod panele solarne i dodatkowy akumulator
Plan jest też na webasto, natomiast mam pewne komplikacje, może ktoś doradzi, ponieważ chciałbym zrezygnować z tylnego nawiewu w podłodze na rzecz zamontowania webasta pod podłogą, nie będę musiał ciąć dziur a widziałem że każdy montuje w środku i chamsko tnie dziury, chińczyka nie da rady zamontować od spodu?
Rozmyślałem nad pełną zabudową, natomiast z racji że jest to multivan to przyznam że szkoda mi go więc będę rzeźbił żeby jak najbardziej zachować oryginał
Moim samochodem jest Volkswagen Multivan T4 z roku 1997, posiada silnik 2.5L TDI 102KM! Czyli coś lepszego niż liczyłem że uda się kupić!
Obecnie ma lekko ponad 400tys km, patrząc w historii pojazdów to raczej oryginalny przebieg!, zakupiony w sumie miesiąc temu i w 2 tygodnie zanim trafił do mechanika zrobił 1700km!
Jak na samochód 25 letni produkcji VW stan blacharski jest naprawdę zacny, nie liczyłem że uda się aż tak dobry kupić, ale udało się!
Kilka poprawek niestety jestem zmuszony przeprowadzić, ale nie oszukujmy się, 25 lat robi swoje <32>
Pomysł na T4 wpadł mi do głowy 4 lata temu, wtedy rozmyślałem nad transporterem(wiadomo najtańszy haha) plan był taki żeby kupić w miarę zdrowy blacharski i zrobić kampera, wtedy jedynie wysoki brałem pod uwagę, obejrzałem z 8 sztuk i porzuciłem temat na rzecz trojaczków, Transit, Master, cel wydawał się prosty, w miarę dobra blacha, minimum l2h2 do 25-30 tys zł i... no właśnie, praktycznie każdy samochód jaki oglądałem, był w okropnej kondycji i drugie tyle trzeba by było włożyć przed wyjazdem, finalnie skończyłem z pieknym GMC Vandura z potężnym 6.5 litrowym V8! trochę czasu minęło, samochód był genialny i niestety początkujący kierowca wywrotki zrzucił mi go z urwiska a że w Norwegii nie naprawia się samochodów, ponieważ się to nie opłaca to skoczyło się szybkim bildemontering, parę dni później kolega wracał do Bośni na 2 tygodnie i dał mi swojego Multivana T4 Westfalie żebym sobie nim jeździł w zamian za transfer na samolot, wtedy zrozumiałem że T4 to też jest fajny model i przez około 2 lata szukałem coś w miarę ok i finalnie przypadkowo trafił mi się Multivan w cenie Transportera <02>
W tym temacie zrobię sobie taki mały notatnik co, gdzie i jak!
Obecnie jest w trakcie prac i będzie robione(lub już jest gotowe):
- komplet hamulców wraz z zaciskami, łożyskami i prawdopodobnie przewodami przód i tył
- Ściąganie miski olejowej i czyszczenie smoka
- Filtry i olej Liqui Molly z dwusiarczkiem molibdenu
- Ustawianie zapłonu
- Wyważanie kół(przy 90 dość mocno bije)
- Nowe przewody podciśnieniowe
- Alternator 180A
- klimatyzacja nie działa
Gdy samochód wróci od mechanika, będę miał więcej czasu więc na dzień dobry wyrzucam całe wnętrze, będzie czyszczenie i klejenie plastików, usuwanie i zabezpieczanie wszelkiej korozji w środku, wygłuszenie, ocieplenie, być może klejenie podsufitki, zasłony w okna, wstępne rozprowadzanie elektryki pod panele solarne i dodatkowy akumulator
Plan jest też na webasto, natomiast mam pewne komplikacje, może ktoś doradzi, ponieważ chciałbym zrezygnować z tylnego nawiewu w podłodze na rzecz zamontowania webasta pod podłogą, nie będę musiał ciąć dziur a widziałem że każdy montuje w środku i chamsko tnie dziury, chińczyka nie da rady zamontować od spodu?
Rozmyślałem nad pełną zabudową, natomiast z racji że jest to multivan to przyznam że szkoda mi go więc będę rzeźbił żeby jak najbardziej zachować oryginał
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
Jackall
- profil zaufany

- Stały bywalec
- 10
- Tematy: 9
- Model:
- Auto: T4 long i Caravelle
- podziekowal za post: 5 razy
- otrzymal podziekowanie: 31 razy
- Kontakt:
Re: Czerwony(podobno najszybszy)
Da radę, ale montując w środku nie ma problemu z warunkami atmosferycznymi panującymi pod autem. Z tydzień temu kupiłem caravelkę i jest tam oryginalne suche webasto montowane pod podĺogą, obok nagrzewnicy . Wewnątrz auta są dwie kratki nawiewu do wnętrza. Nagrzewnica bierze powietrze ze stopnia przy drzwiach a webasto zasysa z lewego progu. Co dziwne w aucie nie ma mokrego webasta.
-
Zły Różowy Kotek
- Początkujący T4
- 2
- Tematy: 3
- Model:
- Auto: Caravelle
- otrzymal podziekowanie: 1 raz
- Kontakt:
-
Jackall
- profil zaufany

- Stały bywalec
- 10
- Model:
- Kontakt:
Jakie chcesz, ale raczej bez sensu dawać 45ah. Ja mam tylko pod maską 95ah i raczej większy by się nie zmieścił. A pod fotel pewnie z 75ah wejdzie. Alternator mam 140A chyba z golfa5
-
Patryk1011
- Forumowicz T4
- 2
- Model:
- Kontakt:
Bardziej mi chodzi o hałas jaki towarzyszy działaniu webasto... w środku jednak naprawdę mocno słychać...Jackall pisze:Da radę, ale montując w środku nie ma problemu z warunkami atmosferycznymi panującymi pod autem. Z tydzień temu kupiłem caravelkę i jest tam oryginalne suche webasto montowane pod podĺogą, obok nagrzewnicy . Wewnątrz auta są dwie kratki nawiewu do wnętrza. Nagrzewnica bierze powietrze ze stopnia przy drzwiach a webasto zasysa z lewego progu. Co dziwne w aucie nie ma mokrego webasta.
Skoro oryginalny 120A wystarcza na 2 akumulatory pod maską pewnie 90ah a pod fotelem zapomniałem jakie były <31>Zły Różowy Kotek pisze:jakie akumulatory będzie można wsadzać do 180A ?
to ten 180A spokojnie da radę na coś więcej! U mnie wiele wskazuje że nie będę się bawił w akumulatory pod fotelem, będę miał raczej ogniwa LiFePo4, plan mam taki żeby było 280Ah minimum i z tego właśnie powodu zmiana alternatora na coś lepszego, LiFePo4 przyjmą naprawdę duże ilości energii!
natomiast ostatnio coraz częściej rozmyślam nad stacją zasilania typu Delta 2 Max i tak, wiem, to mało opłacalne, wychodzi drożej niż ogniwa z całą elektryką, natomiast ma jedną ogromną zaletę! Mobilność i czas ładowania! Będąc w mojej pracy, podpinam się na chwilę i mam zapas energii na długi czas, plus jak mam wolne to mogę sobie pozwolić na to żeby używać też w domu jako awaryjne źródło zasilania, taką Deltę mogę ładować z solara, gniazdka i z zapalniczki w czasie jazdy!
-
Jackall
- profil zaufany

- Stały bywalec
- 10
- Model:
- Kontakt:
No właśnie nie słychać. W moim przypadku tylko naprawdę cichy szum powietrza wdmuchiwanego przez kratkę i delikatnie może przebija z zewnàtrz hałas wydechu ogrzewania. Jak stoisz na zewnątrz to wyrażnie słychać wydech. Jednak pompkę słychać najbardziej i mimo prób wyciszenia nic nie pomaga, po prostu trzeba się pogodzić z tym pukaniem. Najgorsza była pierwsza noc, potem coraz mniej to przeszkadza.
-
Patryk1011
- Forumowicz T4
- 2
- Model:
- Kontakt:
Ja mam ten etap za sobą, pół rodzinki ciężarówki ma, ja swego czasu miałem Mastera 10EP więc "na swoim" też przeżyłem nie jedną noc z webasto! W Master spałem w kurniku więc właśnie wtedy zrozumiałem jak ta pompka mnie zawsze tak denerwowała!Jackall pisze:Najgorsza była pierwsza noc, potem coraz mniej to przeszkadza.
Pojutrze mija 3 tydzień jak mój samochód jest u mechanika, coraz mocniej zaczynam żałować że sam się za niego nie wziąłem, ale było zimno, ja miałem umówione zlecenia, które odpadły... W tym czasie już bym go z 2 razy rozkręcił i skręcił... :roll:
Edit:
Coś powoli powoli zaczęło ruszać...
hamulce są <victory>
Alternator 180A jeszcze nie włożony, ponieważ... Napinacz stoi tak że paska nie da się ściągnąć
Ogólnie każda możliwa śruba wymagała/wymaga grzania palnikiem więc to potwierdza że T4 to naprawdę solidny samochód i raczej nie ma szans żeby coś się samo odkręciło
Dodatkowo 2 odpalenie, które przeprowadziłem na podnośniku spowodowało że... Rozrusznik zaczął cykać i zero kontaktu z bazą...
-
Patryk1011
- Forumowicz T4
- 2
- Model:
- Kontakt:
Małe odświeżenie tematu i pojawia się pierwsza chwila załamania :D
Plastiki są w tragicznym stanie, widać nasi tu byli, każdy możliwy plastik popękany oraz sklejony na superglue... uszczelki drzwi też! Wkręty trzeba rozwiercać a śruby... no właśnie!, niektóre będę musiał ucinać :D Miałem plan żeby zrobić sobie zabudowę na bazie oryginalnej z multivana ale teraz widzę jak bardzo dużo pracy na mnie czeka żeby doprowadzić plastiki do stanu akceptowalnego i chyba taniej i przede wszystkim szybciej ogarnę żeby zrobić wszystko nowe może tylko kanapę użyję
Z dobrych wiadomości, chyba nie będzie dużo spawania! Ale jednak 4 lata od remontu pokazały że dużo w tym czasie może się zmienić!
W tygodniu przyjdą do mnie uszczelki drzwi(liczę że będą pasować), rolki drzwi i kilka opakowań R-stop <32>
Plastiki są w tragicznym stanie, widać nasi tu byli, każdy możliwy plastik popękany oraz sklejony na superglue... uszczelki drzwi też! Wkręty trzeba rozwiercać a śruby... no właśnie!, niektóre będę musiał ucinać :D Miałem plan żeby zrobić sobie zabudowę na bazie oryginalnej z multivana ale teraz widzę jak bardzo dużo pracy na mnie czeka żeby doprowadzić plastiki do stanu akceptowalnego i chyba taniej i przede wszystkim szybciej ogarnę żeby zrobić wszystko nowe może tylko kanapę użyję
Z dobrych wiadomości, chyba nie będzie dużo spawania! Ale jednak 4 lata od remontu pokazały że dużo w tym czasie może się zmienić!
W tygodniu przyjdą do mnie uszczelki drzwi(liczę że będą pasować), rolki drzwi i kilka opakowań R-stop <32>
-
Jackall
- profil zaufany

- Stały bywalec
- 10
- Model:
- Kontakt:
He he, w mojej "nowej" caravelce też wszystkie plastiki poniszczone, ale wszystko inne też. Kupiłem za dwa tysiące, włożyłem już sześć i jeszcze zostało ze trzy. A narazie tylko mechanicznie ją doprowadzam do porządku, blacharkę zostawiam na koniec, więc dojdzie jeszcze z dziesięć klocków. Ratuje mnie to, że robię sam. Takie hobby teczwórkowe, bo ekonomicznie to bez sensu.
-
Patryk1011
- Forumowicz T4
- 2
- Model:
- Kontakt:
Właśnie te plastiki to dramat, chciałem zrobić sobie zabudowę na oryginalnym multivanie ale jak widzę co jest to chyba bez sensu obecnie, blacharsko wydaje się że jest w miarę ok(a nawet powiem że idealny patrząc na to ile za niego dałem!) ale będę chciał zabezpieczyć po swojemu, mechanicznie jeszcze trochę w częściach do wrzuceniaJackall pisze:He he, w mojej "nowej" caravelce też wszystkie plastiki poniszczone, ale wszystko inne też. Kupiłem za dwa tysiące, włożyłem już sześć i jeszcze zostało ze trzy. A narazie tylko mechanicznie ją doprowadzam do porządku, blacharkę zostawiam na koniec, więc dojdzie jeszcze z dziesięć klocków. Ratuje mnie to, że robię sam. Takie hobby teczwórkowe, bo ekonomicznie to bez sensu.
Najbliższe plany to rozrusznik, napinacz paska osprzętu, vacum pompa zaczyna przeciekać i czasem stuka lekko, przegub wewnętrzny i przewody podciśnień!
-
Jackall
- profil zaufany

- Stały bywalec
- 10
- Model:
- Kontakt:
Do żółtej strzały dorobiłem ściany ze sklejki lipowej 3mm i okleiłem to filcem samoprzylepnym. Pod ścianam i auto oklejone armaflexem. Na podłodze też armaflex ale przyklejony do nowej wykładziny, więc w razie czego mogę wyjąć całą podłogę bez problemu i zostaje sama blacha.
-
Patryk1011
- Forumowicz T4
- 2
- Model:
- Kontakt:
Dokładnie podobne pomysły zaczynam mieć odnośnie maty kauczukowej i jakieś obicia ze sklejki, regeneracja starych plastików to będzie horror, dużo spawania, później trzeba to jakoś polakierować a zabudowę chciałbym wcześniej "na wczoraj" haha
Rozmyślam jeszcze co zrobić z dokumentami, oryginalny Vin miałem WV2 czyli osobowy, obecnie zarejestrowany na 6 osobowy ciężarowy, kusi zrobić zabudowę na oryginalnym Multi ze względu na kanapę i miejsca, czasem się mogą przydać, ale z drugiej strony myślę zostawić ciężarowy 2 osobowy żeby się Policja nie czepiała że mniej miejsc, wiele osób, wiele teorii słyszałem... Dodatkowo podobno Niemcy lubią się doczepić jak są jakieś zmiany w stosunku do vin... i bądź człowieku mądry
Rozmyślam jeszcze co zrobić z dokumentami, oryginalny Vin miałem WV2 czyli osobowy, obecnie zarejestrowany na 6 osobowy ciężarowy, kusi zrobić zabudowę na oryginalnym Multi ze względu na kanapę i miejsca, czasem się mogą przydać, ale z drugiej strony myślę zostawić ciężarowy 2 osobowy żeby się Policja nie czepiała że mniej miejsc, wiele osób, wiele teorii słyszałem... Dodatkowo podobno Niemcy lubią się doczepić jak są jakieś zmiany w stosunku do vin... i bądź człowieku mądry
-
Jackall
- profil zaufany

- Stały bywalec
- 10
- Model:
- Kontakt:
Mój jest jako ciężarowy pięcioosobowy. Była zabudowa holenderka, ale wywaliłem w zeszłym roku. Jeszcze nie przerejestrowałem na osobowy. Liczby miejsc nie zamierzam zmieniać, ale brak ściany grodziowej może być kłopotem w razie kontroli lub wypadku. Najtrudniej jest zwiększyć liczbę miejsc. Jeśli auto opuściło fabrykę jako ciężarowe dwuosobowe, to nie dostaniesz świadectwa homologacji. A bez tego nie da rady. Mój bus jest takim przypadkiem, ale ratuje mnie to, że kiedyś tam zrobiono zabudowę i zarejestrowano na pięć osób, mimo że auto nie jest konstrukcyjnie przystosowane ( czyli po prostu nie ma w słupkach gwintów pod pasy, a w podłodze gwintów pod fotele) Teraz mam nadzieję, że w wydziale komunikacji nie będą oczekiwali odpisu świadectwa homologacji, jeśli nie zmieniam liczby miejsc, które są już w dowodzie.
-
Patryk1011
- Forumowicz T4
- 2
- Model:
- Kontakt:
W moim przypadku jak się dowiadywałem odnośnie zmiany z ciężarowego na osobowy to usłyszałem że jedyne co potrzeba to oświadczenie od diagnosty że jest błąd w dokumentach i samochód jest jednak osobowy i tyle, przychodzę, mówię że zmieniamy i na tej podstawie mi to ogarniają
I tu właśnie zastanawiam się czy zmieniać też liczbę miejsc czy rzeźbić na oryginale, niestety często będę poza granicami, szczególnie w Norwegii a tam z Policją nie da się dogadać, więc zależy mi żeby z papierami mieć w miarę w porządku, jedyne czego bym nie chciał to specjalny kempingowy, ponieważ boli akcyza od 2.5l...
I tu właśnie zastanawiam się czy zmieniać też liczbę miejsc czy rzeźbić na oryginale, niestety często będę poza granicami, szczególnie w Norwegii a tam z Policją nie da się dogadać, więc zależy mi żeby z papierami mieć w miarę w porządku, jedyne czego bym nie chciał to specjalny kempingowy, ponieważ boli akcyza od 2.5l...
-
niebieski-n2
- moderator
- Kierowca T4
- 14
- Tematy: 13
- Model:
- Auto: Escapade, holenderka
- Opis: Kapitan eMO
- podziekowal za post: 106 razy
- otrzymal podziekowanie: 115 razy
- Kontakt:
A jaka jest różnica w akcyzie, jeśli zmieniasz z ciężarowego na osobowy, w porównaniu do akcyzy przy zmianie z ciężarowego na specjalny kempingowy?Patryk1011 pisze:jedyne czego bym nie chciał to specjalny kempingowy, ponieważ boli akcyza od 2.5l...
-
Patryk1011
- Forumowicz T4
- 2
- Model:
- Kontakt:
W moim przypadku taka że wrzucą to jako błąd w papierach i podobno zapłacę tylko za nowy dowód, tak mi przekazała Pani w WKniebieski-n2 pisze:A jaka jest różnica w akcyzie, jeśli zmieniasz z ciężarowego na osobowy, w porównaniu do akcyzy przy zmianie z ciężarowego na specjalny kempingowy?
-
niebieski-n2
- moderator
- Kierowca T4
- 14
- Tematy: 13
- Model:
- Auto: Escapade, holenderka
- Opis: Kapitan eMO
- podziekowal za post: 106 razy
- otrzymal podziekowanie: 115 razy
- Kontakt:
Jak urząd skarbowy się zorientuje, że auto sprowadzone z zagranicy już nie jest ciężarowe (zwolnione z akcyzy), to poczekają 4 lata i 11 miesięcy i się upomną o zaległą akcyzę wraz z ustawowymi odsetkami (do 5 lat wstecz mogą drążyć i sprawdzać podatnika).
Nie zrobią tego zbyt szybko po zmianie, bo po co? To w gestii podatnika jest pilnować swoich spraw i płacić państwu należności w terminie.
Owszem, można w wydziałach komunikacji zagrywać w ten sposób i robić różne sztuczki (sam tak pomogłem koleżance z forum przemienić ciężarowego busa z 5 miejsc na 6, chociaż wcześniej próbowała wielu dróg i słyszała, że się nie da, albo się da za miliony). Okazało się, że da się za buziaka <38>
Wiesz co się okazało: Jej bus zawsze był 6 osobowy, tylko miała "błąd w kwitach", taka oczywista pomyłka pisarska <38> i sprostowanie "jej się po prostu należało" (zwłaszcza, że w tamtym czasie, była całkiem fajną laską <59> )
Natomiast nie myl Wydziału Komunikacji wraz z Okręgowymi Stacjami Kontroli Pojazdów z Urzędem Skarbowym !!!
Obawiam się, że "naprawienie błędów" w Twoim dowodzie rejestracyjnym będzie Cię kosztowało z nienacka, w najmniej spodziewanym momencie 18,6% x wartość pojazdu z umowy kupna/faktury plus ustawowe odsetki za okres od chwili powstania zobowiązania do chwili kiedy Cię ścigną...
A do ciężarowego już nigdy nie wrócisz
Nie zrobią tego zbyt szybko po zmianie, bo po co? To w gestii podatnika jest pilnować swoich spraw i płacić państwu należności w terminie.
Owszem, można w wydziałach komunikacji zagrywać w ten sposób i robić różne sztuczki (sam tak pomogłem koleżance z forum przemienić ciężarowego busa z 5 miejsc na 6, chociaż wcześniej próbowała wielu dróg i słyszała, że się nie da, albo się da za miliony). Okazało się, że da się za buziaka <38>
Wiesz co się okazało: Jej bus zawsze był 6 osobowy, tylko miała "błąd w kwitach", taka oczywista pomyłka pisarska <38> i sprostowanie "jej się po prostu należało" (zwłaszcza, że w tamtym czasie, była całkiem fajną laską <59> )
Natomiast nie myl Wydziału Komunikacji wraz z Okręgowymi Stacjami Kontroli Pojazdów z Urzędem Skarbowym !!!
Obawiam się, że "naprawienie błędów" w Twoim dowodzie rejestracyjnym będzie Cię kosztowało z nienacka, w najmniej spodziewanym momencie 18,6% x wartość pojazdu z umowy kupna/faktury plus ustawowe odsetki za okres od chwili powstania zobowiązania do chwili kiedy Cię ścigną...
A do ciężarowego już nigdy nie wrócisz
-
Patryk1011
- Forumowicz T4
- 2
- Model:
- Kontakt:
Czyli widać jakie kompetencje posiadają osoby w urzędach, mógłbym się lekko zdziwić jak to tylko "błąd w papierach"... W sumie w moich okolicach to już mnie nie dziwi, to jest cud jak coś powiedzą/zrobią dobrze...
Właśnie te błędy w dokumentach są najgorsze...
Teraz już sporo lepiej, ale 20 lat temu robili co chcieli, cóż, trzeba będzie zapłacić te 18.6%, tylko teraz pytanie czy policzą z systemu czy da się z umowy/faktury
Do ciężarowego raczej nie ma co wracać, raczej nic mi do życia nie wniesie haha
Dziś udało mi się w końcu znaleźć chwilę i rozbierania część kolejna, podłoga jest w świetnym stanie! tak jak miałem nadzieję, cieszy mnie to, natomiast z lewej za nadkolem mam dziurę, ponieważ komuś się nie chciało zamalować spawów... Do zrobienia jest też elektryka tył i w sumie dobrze że rozbieram, ponieważ niewiele brakowało a samochód mógłby się zapalić, ktoś przycisnął kabel, który puścił z jednej lampy do drugiej
Jest też szansa że będę miał plastiki jak nowe, ojciec wytłumaczył mi że jestem głupi i powiedział że jak ja nie chcę to on mi naprawi i pomaluje te plastiki <31>
Właśnie te błędy w dokumentach są najgorsze...
Teraz już sporo lepiej, ale 20 lat temu robili co chcieli, cóż, trzeba będzie zapłacić te 18.6%, tylko teraz pytanie czy policzą z systemu czy da się z umowy/faktury
Do ciężarowego raczej nie ma co wracać, raczej nic mi do życia nie wniesie haha
Dziś udało mi się w końcu znaleźć chwilę i rozbierania część kolejna, podłoga jest w świetnym stanie! tak jak miałem nadzieję, cieszy mnie to, natomiast z lewej za nadkolem mam dziurę, ponieważ komuś się nie chciało zamalować spawów... Do zrobienia jest też elektryka tył i w sumie dobrze że rozbieram, ponieważ niewiele brakowało a samochód mógłby się zapalić, ktoś przycisnął kabel, który puścił z jednej lampy do drugiej
Jest też szansa że będę miał plastiki jak nowe, ojciec wytłumaczył mi że jestem głupi i powiedział że jak ja nie chcę to on mi naprawi i pomaluje te plastiki <31>
-
Patryk1011
- Forumowicz T4
- 2
- Model:
- Kontakt:
Po wielu wielu dniach deszczy i błota, w końcu pojawiło się słońce i perspektywa pracy przy Teczce!
Powoli trzeba już wszystko składać, ogarniać na szybko papiery i niestety plany jak zawsze lubią się zmieniać, nie na wszystko wystarczyło czasu...
Podłoga zeszlifowana, rudej już prawie nie ma! Wszelkie niedoskonałości powoli są eliminowane, za miesiąc Teczka będzie musiała ruszyć w nieznane! Tam też niestety nie będzie miejsca na naprawy, więc co uda mi się ogarnąć, tak musi zostać! Mam tylko nadzieję że da radę dojechać bez przygód haha wiele rzeczy już wymieniłem, kilka jeszcze wymienię i liczę na bezawaryjną podróż do Norwegii i powrót!
Pojawiły się też wstępne przymiarki ekranu z carplayem(genialna rzecz, używałem go w drugim samochodzie, osobiście polecam!)
Powoli trzeba już wszystko składać, ogarniać na szybko papiery i niestety plany jak zawsze lubią się zmieniać, nie na wszystko wystarczyło czasu...
Podłoga zeszlifowana, rudej już prawie nie ma! Wszelkie niedoskonałości powoli są eliminowane, za miesiąc Teczka będzie musiała ruszyć w nieznane! Tam też niestety nie będzie miejsca na naprawy, więc co uda mi się ogarnąć, tak musi zostać! Mam tylko nadzieję że da radę dojechać bez przygód haha wiele rzeczy już wymieniłem, kilka jeszcze wymienię i liczę na bezawaryjną podróż do Norwegii i powrót!
Pojawiły się też wstępne przymiarki ekranu z carplayem(genialna rzecz, używałem go w drugim samochodzie, osobiście polecam!)
-
Patryk1011
- Forumowicz T4
- 2
- Model:
- Kontakt:
Jest to w sumie zwykły przenośny carplay firmy Carpuride(model W103 Pro jak pamiętam), ogólnie polecam produkty tej firmy! działają duuużo szybciej niż oryginalne carplay z Craftera 2020 i Sprintera 2021
https://carpuride.com/collections/carpu ... rd-console (na allegro kupisz czasem taniej, są też inne, mniejsze modele)
mój ma 10.3 calowy ekran, wbudowany carplay, android auto(czyli sterowanie głosem), do tego transmiter fm, bluetooth, mały głośnik, aux, kamerę cofania itd
Genialna sprawa w trasie, bez problemu łączę się z telefonem i bez wyciągania go mam mapy(nie muszę martwić się aktualizacjami itd), sterowanie muzyką(zawsze używam Apple Music, denerwują mnie reklamy w radiu..) do tego jak telefon jest w kieszeni to znacznie przedłuża czas pracy baterii, nie muszę już od razu po wsiadaniu do samochodu szukać telefonu żeby podpiąć pod ładowarkę
Mocowanie zrobiłem z małego zawiasu gdzie był taki płaskownik z 10cm długości, wystarczyło przerobić i założyć oryginalny plastikowy uchwyt a idealnie pasuje do T4!
Ekran kupiłem dlatego tak duży, ponieważ korzystałem w drugim samochodzie i tam idealnie pasował w dziurę z oryginalną nawigacją!
https://carpuride.com/collections/carpu ... rd-console (na allegro kupisz czasem taniej, są też inne, mniejsze modele)
mój ma 10.3 calowy ekran, wbudowany carplay, android auto(czyli sterowanie głosem), do tego transmiter fm, bluetooth, mały głośnik, aux, kamerę cofania itd
Genialna sprawa w trasie, bez problemu łączę się z telefonem i bez wyciągania go mam mapy(nie muszę martwić się aktualizacjami itd), sterowanie muzyką(zawsze używam Apple Music, denerwują mnie reklamy w radiu..) do tego jak telefon jest w kieszeni to znacznie przedłuża czas pracy baterii, nie muszę już od razu po wsiadaniu do samochodu szukać telefonu żeby podpiąć pod ładowarkę
Mocowanie zrobiłem z małego zawiasu gdzie był taki płaskownik z 10cm długości, wystarczyło przerobić i założyć oryginalny plastikowy uchwyt a idealnie pasuje do T4!
Ekran kupiłem dlatego tak duży, ponieważ korzystałem w drugim samochodzie i tam idealnie pasował w dziurę z oryginalną nawigacją!