Poduszka silnika lewa: zamiennik - jaki
Regulamin forum
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
-
qbek15
- Początkujący T4
- 6
- Last active: -
- Tematy: 3
- Model:
- Auto: Multivan
- Kontakt:
Poduszka silnika lewa: zamiennik - jaki
Cześć,
jako, że po zakupie auta okazało się, że wszystkie poduszki silnika są wychechłane, wymieniłem już dwie w swoim Multivanie TDI ACV z 1998 r.: tą na dole, od skrzyni biegów, i tą od strony pasażera. Obie dostępne bez większego problemu, znanych firm (zdaje się Febi).
Problem pojawił się z ostatnią, największą poduszką, tą od strony kierowcy o numerze 7D0399107AL. Wszelkie markowe zamienniki Lemfordera są absolutnie nie do dostania. Jedyne co widzę na Allegro, ebay czy w hurtowniach motoryzacyjnych to jakieś zamienniki pod marką MaxGear albo Auto Mega., ew. jeszcze AIC. Nie brzmi to jak coś wartego zaufania i nie wiem czy warto wkładać to do auta.
Orientuje się ktoś czy warto inwestować w ww. zamienniki i będzie to jakoś działać, ew. czy da się (i kto to robi) zregenerować moją poduszkę?
jako, że po zakupie auta okazało się, że wszystkie poduszki silnika są wychechłane, wymieniłem już dwie w swoim Multivanie TDI ACV z 1998 r.: tą na dole, od skrzyni biegów, i tą od strony pasażera. Obie dostępne bez większego problemu, znanych firm (zdaje się Febi).
Problem pojawił się z ostatnią, największą poduszką, tą od strony kierowcy o numerze 7D0399107AL. Wszelkie markowe zamienniki Lemfordera są absolutnie nie do dostania. Jedyne co widzę na Allegro, ebay czy w hurtowniach motoryzacyjnych to jakieś zamienniki pod marką MaxGear albo Auto Mega., ew. jeszcze AIC. Nie brzmi to jak coś wartego zaufania i nie wiem czy warto wkładać to do auta.
Orientuje się ktoś czy warto inwestować w ww. zamienniki i będzie to jakoś działać, ew. czy da się (i kto to robi) zregenerować moją poduszkę?
-
Kenobi
- Administrator
- Fanatyk T4
- 16
- Tematy: 45
- Model:
- Auto: Caravelle
- Opis: niech moc będzie z wami
- podziekowal za post: 49 razy
- otrzymal podziekowanie: 659 razy
- Kontakt:
Re: Poduszka silnika lewa: zamiennik - jaki
Nic innego nie znajdziesz. Niestety zostały tylko chińczyki w których potrafi pękać nawet metalowy stelaż. Jest jedna alternatywa polegająca na pozostawieni metalowego stelaza i wymianie samego elementu tłumiącego.
Ten daje radę według informacji które mam.
https://allegro.pl/oferta/metalcaucho-0 ... 1749777810
Ten daje radę według informacji które mam.
https://allegro.pl/oferta/metalcaucho-0 ... 1749777810
-
qbek15
- Początkujący T4
- 6
- Model:
- Kontakt:
Dzięki za informację. Natknąłem się na to, co podałeś w linku, ale właśnie nie pasował mi brak całego stelaża, który występuje w innych zamiennikach. Skoro można to przełożyć, to ok.
-
qbek15
- Początkujący T4
- 6
- Model:
- Kontakt:
Odgrzewając delikatnie temat, czy wymiana tej poduszki jest do zrobienia samodzielnie bez zrzucania skrzyni?
-
Sterciu
- Ekspert T4
- 16
- Tematy: 189
- Model:
- Auto: T5.1 , T6.0
- podziekowal za post: 24 razy
- otrzymal podziekowanie: 210 razy
- Kontakt:
A myślisz ze Febi to co to jest jak nie chińczyk, to tylko konfekcjoner co pakuje w swoje pudełka co popadnie...qbek15 pisze:Cześć,
Niestety tak samo Lemforder coraz więcej konfekcjonuje i coraz większy chłam pcha w swoje pudełka.... powoli staje się mitem , to że produkje jedne z lepszych zamienników...
-
toudi100
- Aktywny T4
- 16
- Tematy: 19
- Model:
- Auto:
- podziekowal za post: 3 razy
- otrzymal podziekowanie: 3 razy
- Kontakt:
Ja dzisiaj wymieniałem tą poduszke. Czas pracy jakieś 3-4 godziny . Zależy jak śruby idą . Poduszki nie kupowałem nowej tylko zregenerowałem starą. Czas oczekiwania to jakieś nie całe 3tygodnie ,tylko że ja mam drugą w rezerwie.
Oto link
https://poliuretany.olkusz.pl/pl/p/Rege ... ./23111798
Do wymiany węże trzeba poodkrecać i przód odchylić do przodu żeby lepszy był dostęp. A do wyciągnięcia to trzeba jeszcze odkręcić dolna poduszką i podważyć żeby poduszka zmieściła się pomiędzy podłużnicą a skrzynią.
Oto link
https://poliuretany.olkusz.pl/pl/p/Rege ... ./23111798
Do wymiany węże trzeba poodkrecać i przód odchylić do przodu żeby lepszy był dostęp. A do wyciągnięcia to trzeba jeszcze odkręcić dolna poduszką i podważyć żeby poduszka zmieściła się pomiędzy podłużnicą a skrzynią.
-
Kenobi
- Administrator
- Fanatyk T4
- 16
- Tematy: 45
- Model:
- Auto: Caravelle
- Opis: niech moc będzie z wami
- podziekowal za post: 49 razy
- otrzymal podziekowanie: 659 razy
- Kontakt:
Panie nic z tych rzeczy. Trzeba łyżwę odkręcić i silnik opuścić do dołu. Ja do wyjęcia skrzyni węży nie demontuje ani przodu nie odchylam, a co dopiero do samej wymiany poduszki <cool>toudi100 pisze:Do wymiany węże trzeba poodkrecać i przód odchylić do przodu żeby lepszy był dostęp
-
toudi100
- Aktywny T4
- 16
- Tematy: 19
- Model:
- Auto:
- podziekowal za post: 3 razy
- otrzymal podziekowanie: 3 razy
- Kontakt:
U mnie węże od intercolera odkręciłem i od góry odkrecalem poduszkę. Tak mi było lepiej. Ja mam 150km. Dokładnie trzeba jeszcze silnik opuścić ale jak już tą poduszkę odkrecisz to jest opuszczony. Ja "łyżwy"nie odkrecalem tylko samą poduszkę . Później tylko trochę odchyliłem silnik i poduszka wyszła.
-
qbek15
- Początkujący T4
- 6
- Model:
- Kontakt:
Dzięki za wszystkie odpowiedzi. W wolnej chwili powalczę z tą poduchą, bo dwie pozostałe wymienione, ale dalej szarpie budą przy ruszaniu i ogólnie czuć, że silnik przenosi wibracje na budę, co odbiera radość z jazdy ;)
-
peters
- Samodzielny mechanik
- 16
- Tematy: 13
- Model:
- Auto: T4
- podziekowal za post: 70 razy
- otrzymal podziekowanie: 35 razy
- Kontakt:
Wymienilem sama gume. Do dostania w sklepach internetowych. Czy w tej metalowej poduszce jest olej czy gas nie wiem zalezy co u ciebie jest do wymiany.qbek15 pisze:Cześć,
Jak ci szarpie przy ruszaniu to moze byc nawet dmumasa. Popytaj wiecej użytkowników T4.