Liczniki

Kostki, przekaźniki, alarmy, światła, klaksony i inne cuda z kabli.
Regulamin forum
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.

Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.

Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.

Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
ODPOWIEDZ
miszell1
Początkujący T4

Answers: 0
8
Last active: -
Tematy: 3
Model:
Auto: Multivan
otrzymal podziekowanie: 3 razy
Kontakt:

Liczniki

Nieprzeczytany post autor: miszell1 »

Witam wszystkich Vw MULTIVAN 2,5 ACV rok 1996 modelowo 1997 mam problem z licznikiem jak jest temperatura na minusie i go odpalam to tylko są kontrolki świec i kierunków i pozostałe , licznik jest podświetlony ale nie pokazuje żadnych wskazań dopiero po przejechaniu paru kilometrów jak się rozgrzeje wraca wszystko obroty ,prędkość paliwo, temperatura wody jak jest ciepło na plusie 5-10 stopni jest OK.z tego co wyczytałem na forum wina leży po stronie stabilizatora napięcia i zimnego lutu mój licznik jest jakiś inny bo elektryk patrzył i powiedział że takiego stabilizatora tu niema stwierdził że licznik jest OK. i skasował 30 zł <zamek> mam licznik z podświetleniem zielonym i wskażniki na silniczkach wrzucę zdjęcie rozebrał bym go sam i przejrzał bym wszystkie luty ale wskazówki tak mocno siedzą że boję się że je połamię a może to jakaś inna przyczyna może ktoś coś podpowie może jaki przekażnik albo coś innego Pozdrówko dla wszystkich !!!!!!!!
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
maja
Administrator
Kierowca T4

16
Tematy: 118
Model: Multivan, Caravelle , Syncro
Auto: t4/t4/t4/t4
Opis: ten co walczy od początku do końca
podziekowal za post: 21 razy
otrzymal podziekowanie: 43 razy
Kontakt:

Re: Liczniki

Nieprzeczytany post autor: maja »

Hej, jedynie zegar prędkości jest przykręcony a reszta ma swoje gniazda. Na spokojnie wszystko zdemontujesz. Po bokach całej płyty będziesz mieć plastikowe uchwyty do płyty, które też całości trzymają - forma zatrzasków. Po zdjęciu będziesz mieć małą śrubkę , którą wcześniej wykręć. Wyjmujesz płytkę i masz to czego szukasz. Spokojnie możesz tranzystor wyjąć - siedzi w kostce. Delikatnie poruszaj kostką i będziesz widział czy cyna puściła. Jeśli jest tam luźne to lutownica w dłoń i delikatnie połącz styki.
miszell1
Początkujący T4

8
Model:
Kontakt:

Witam dzięki będę jeszcze raz próbował puki co to jak próbowałem zdjąć wskazówki od prędkościomierza to rozleciał mi sie cały silniczek napędowy od prędkościomierza ale spoko można to łatwo złożyć no się trochę wystraszyłem i złożyłem wszystko bo bałem się że jak będę próbował zdjąć wskazówki od wskażników paliwa i temperatury to rozlecą mi się silniczki bo wskazówki siędzą bardzo mocno dzięki za poradę i pozdrawiam jak zrobię to coś napiszę
bigos1966
profil zaufany
profil zaufany
Specjalista T4

15
Tematy: 42
Model:
Auto: t4 caracelle
podziekowal za post: 33 razy
otrzymal podziekowanie: 201 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: bigos1966 »

wskazówki widelcem podważaj.
miszell1
Początkujący T4

8
Model:
Kontakt:

Witam zabrałem się za licznik rozebrałem jak pisałeś pomocne są małe wąskie szczypce i długie do przytrzymania ośki pod tarczą na której jest wskazówka nie mogą być ostre bo utniecie ośkę dodam zdjęcie na którym widać szczypce do rzeczy wracając do rozbierania licznika tych białych plastików nie da się wyjąć bo kontrolki w nich siedzą a one są przylutowane czy trzeba je odlutowywać żeby zdjąć ten biały plastik z płytki czy może da sie naprawić ten zimny lut bez zdejmowania tego plastiku i gdzie tego szukać w którym miejscu licznika pozdrawiam
bigos1966
profil zaufany
profil zaufany
Specjalista T4

15
Model:
Kontakt:

miszell1
Początkujący T4

8
Model:
Kontakt:

Witam wczoraj przelutował mi kolega elektronik wszystkie luty na tylnej stronie płyty licznika i nic nie pomogło chyba będę musiał odlutować wszystkie kontrolki i zdjąć ten cały biały plastik co jest na płycie licznika i zobaczyć na przedniej ściance licznika czy coś niema do lutowania albo przelutować wszystko po kolei jak będę robił porobię zdjęci i wrzucę może komuś się przydadzą
bigos1966
profil zaufany
profil zaufany
Specjalista T4

15
Model:
Kontakt:

W twoim przypadku bardziej bym sprawdził masy które dochodzą do licznika. https://t4-wiki.de/wiki/Kombiinstrument
miszell1
Początkujący T4

8
Model:
Kontakt:

myślisz że we wtyczce licznika coś nie tak czy w gnizdzie licznika czy może jakiś przewód potem jak będę wolniejszy poruszam wtyczką przy liczniku rano patrzyłem do licznika to nic nie wskazuje zobaczę może coś wyjdzie
bigos1966
profil zaufany
profil zaufany
Specjalista T4

15
Model:
Kontakt:

Jak nie działają zegary to lepiej, szybciej znajdziesz uszkodzenie. Najpierw poruszaj przewodami przy wtyczce, jak dalej nic to sprawdź miernikiem napięcie między 3 a 11 pinem. Jeżeli nie ma napięcia sprawdź co brakuje - czy + i podaj go nowym przewodem. Sprawdź efekt.
miszell1
Początkujący T4

8
Model:
Kontakt:

Ok zobaczę i dam znać
No to sprawa ma się tak dodam zdjęcia zrobiłem tak jak mówiłeś i wygląda że jest dobrze chyba będę musiał rozbierać cały licznik
a jeszcze jedno jak jest ciepło około 10 na + i w lecie tego nie ma przy zapalani licznik się zresetuje ale po zapaleniu wszystkie wskażniki pokazują wskazania i to jest zagadka ?
miszell1
Początkujący T4

8
Model:
Kontakt:

Witam licznik pojechał do elektryka coś przebąkiwał o wyschłym kondensatorze zobaczymy co zrobi kazałem mu robić zdjęcia
miszell1
Początkujący T4

8
Model:
Kontakt:

Witam nie edytuję postu żeby ktoś nie przegapił postu
Problem licznika rozwiązany tak jak pisałem pojechał do elektryka gość nie chciał powiedzieć co zrobił ale na 99 % wymienił kondensator bo widać było nowe luty no i kondensator nowy, o którym jest napisane w Wiki co prawda opisane są trochę inne objawy u mnie były inne dodam zdjęcie kondensator zaznaczony na czerwono link do wiki jest wyżej w poście kolegi bigos1966
bigos1966
profil zaufany
profil zaufany
Specjalista T4

15
Model:
Kontakt:

Jak do tej pory rzadki przypadek, ale trzeba będzie się oswoić z nim bo nasze T4 są już wiekowe. Cieszę się że licznik odzyskał oryginalną świetność. Bezawaryjności życzę.
miszell1
Początkujący T4

8
Model:
Kontakt:

A najdziwniejsze że nie było widać uszkodzeń ani wycieku elektryk powiedział że kondensator po czasie wysycha w środku i raz działa jak ciepło a jak jest zimno nie działa pozdrawiam i dzięki za pomoc i wskazówki !!!!!!!!
bigos1966
profil zaufany
profil zaufany
Specjalista T4

15
Model:
Kontakt:

Ma rację nie będzie widać wycieku bo on wysycha z biegiem czasu. Chyba że pęknie kondensator albo wystrzeli. Zapomniałem że nasze teczki już są takie stare bo to przypadłość starych urządzeń.
miszell1
Początkujący T4

8
Model:
Kontakt:

I jeszcze jedno zauważyłem nie wiem czy to miało wpływ ale przed naprawą tego kondensatora nie zapalała się kontrolka oleju pozostałe kontrolki świeciły po naprawie się zapala przy przekręceniu kluczyka może komuś to spostrzeżenie się przyda
KudlatyMati1
Początkujący T4

5
Tematy: 0
Model:
Auto: T4
podziekowal za post: 7 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: KudlatyMati1 »

Witam. Podepne sie do tematu. Mam t4 z 2002 2.5tdi. Mam probkem z palacym sie kondensatorem wlutowalem nowy i po podlaczeniu to samo zaraz idzie dymek i kondensator do wymiany. Dodam ze kontrolka oleju swiec i chlodziwa gasna w tym samym czasie. Oleju nawet przed odpaleniem, a kontrolka chlodziwa pali sie na czerwono. Czy ktos sie spotkal z czyms takim? Pozdrawiam Mateusz
hoopsii
Samodzielny mechanik

12
Tematy: 11
Model:
Auto: Allstar Westa SYNCRO
podziekowal za post: 23 razy
otrzymal podziekowanie: 70 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: hoopsii »

Po lewej stronie od kondensatora masz układ scalony. Czterdzieści kilka nóg. To on pada w tych licznikach. Kiedyś dostępny był na allegro teraz niestety tylko alliexpres. Kosztuje ponad 100zł. Najlepiej wyciągać z innego tylko delikatnie powietrzem od spodu bo wrażliwy na temperature.
KudlatyMati1
Początkujący T4

5
Model:
Kontakt:

Ok dzieki za odpowiedz. Mysle ze poszukam inny sprawny licznik i podmienie <56>
KudlatyMati1
Początkujący T4

5
Model:
Kontakt:

KudlatyMati1 pisze:
Ok dzieki za odpowiedz. Mysle ze poszukam inny sprawny licznik i podmienie <56>
friday
Nowy T4

3
Model:
Auto: T4 Transporter
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: friday »

Cześć, mam nadzieje, że to nie problem odgrzewać temat, ale bardzo dobra dyskusja tu się zaczęła i może komuś się jeszcze przyda.

Mam podobny problem jak kolega KudlatyMati1, pacjent jest z 1998 roku, wersja zielona z obrotomierzem.
Objawy mam takie jak piszą na T4wiki, czyli wskazówki stoją w miejscu. Pozostałe funcje (podświetlenie, licznik kilometrów, wszystkie diody działają poprawnie.

Jako pierwszy do wymiany poszedł kondensator, który wylał na ścieżki i zgodnie z opisem na T4wiki nie widać tego specjalnie dopóki się go nie wylutuje. Po oczyszczeniu okolicy i wlutowaniu nowego niestety nadal wskazówki się nie ruszają. Podejrzewam zgodnie z ostatnimi sugestiami, że to będzie układ ELMOS. Dam znać jak uda mi się go wymienić.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka”