Rozterki w wyborze zasilania do multivana
Regulamin forum
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
-
Zglanowany
- Początkujący T4
- 5
- Last active: -
- Tematy: 4
- Model:
- Auto: T4 Multivan 1994
- otrzymal podziekowanie: 2 razy
- Kontakt:
Rozterki w wyborze zasilania do multivana
Cześć wszystkim. Dziś stałem się szczęśliwym posiadaczem T4 Multivan z podnoszonym dachem, więc postanowiłem rozszerzyć zakres posiadanych informacji w temacie możliwości instalacji elektryki do użytku wewnętrznego.
Standardowa instalacja pozostanie bez zmian. 70ah z ładowaniem przez alternator obsługuje dwa panele Led i jedno wyjście 12v.
Reszta jest do zbudowania. Mniej więcej wiem co i jak muszę tam złożyć (a raczej firma, której to zlecę :P). Problemem jest miejsce. Instalacja, z całym zestawem zabezpieczeń, która wspiera coś powyżej 100 ah, zajmuje sporo miejsca. Nie mam w tym momencie kompletnie pomysłu na to, jak tym zarządzić w standardowym Multivanie, któremu nie chce zabierać mnóstwo miejsca. Dodatkowo problemem jest to, że samochód będzie czasami wykorzystywany w celach transportowych, więc wszystko powinno dawać możliwość szybkiego demontażu.
W tych tematach szukam inspiracji :) Instalował może ktoś pełną elektrykę na standardowym wnętrzu Multivana?
Standardowa instalacja pozostanie bez zmian. 70ah z ładowaniem przez alternator obsługuje dwa panele Led i jedno wyjście 12v.
Reszta jest do zbudowania. Mniej więcej wiem co i jak muszę tam złożyć (a raczej firma, której to zlecę :P). Problemem jest miejsce. Instalacja, z całym zestawem zabezpieczeń, która wspiera coś powyżej 100 ah, zajmuje sporo miejsca. Nie mam w tym momencie kompletnie pomysłu na to, jak tym zarządzić w standardowym Multivanie, któremu nie chce zabierać mnóstwo miejsca. Dodatkowo problemem jest to, że samochód będzie czasami wykorzystywany w celach transportowych, więc wszystko powinno dawać możliwość szybkiego demontażu.
W tych tematach szukam inspiracji :) Instalował może ktoś pełną elektrykę na standardowym wnętrzu Multivana?
-
Adampio
- Mistrz T4
- 10
- Tematy: 84
- Model:
- Auto: T4 Multivan '95
- podziekowal za post: 160 razy
- otrzymal podziekowanie: 164 razy
- Kontakt:
Re: Rozterki w wyborze zasilania do multivana
A czego Ci jeszcze brakuje, no może poza prostownikiem z podpięciem 230V z zewnątrz? Masz dwie przestrzenie pod fotelami przednimi i to musi starczyć.
-
Zglanowany
- Początkujący T4
- 5
- Model:
- Kontakt:
Nie mam. Fotel pasażera jest obracany, więc tam nie ma schowka. A jest to na tyle wygodne, że tego nie będę zmieniał. Nie zdejmowałem jeszcze fotel, ale nie wydaje mi się, żeby cała elektronika weszła pod fotel kierowcy.
-
maxtz
- Aktywny T4
- 8
- Model:
- Auto: T4 DIY POP-TOP
- podziekowal za post: 3 razy
- otrzymal podziekowanie: 46 razy
- Kontakt:
Zglanowany pisze:
Reszta jest do zbudowania.
Czyli co? Nic nie napisałeś do czego Ci potrzebne jeszcze jedno źródło zasilania?
Jeżeli chodzi o jeszcze jeden dodatkowy akumulator to tak jak napisał Adampio fotel pasażera będzie dobrym miejscem.
-
Zglanowany
- Początkujący T4
- 5
- Model:
- Kontakt:
Ciężko się prowadzi rozmowę, kiedy moje posty wymagają jeszcze akceptacji :)
W sumie, to nie wiem dlaczego skasowałem pełną treść posta przed pierwszą publikacją. .
Plan jest taki
W tym momencie prądu wystarczy w zupełności.
Planuje końcówkę sezonu 2021 i 2022 - w tym przypadku dwa laptopy w ramach pracy zdalnej i mała lodówka (konkretnego modelu będę szukał dopiero za kilka miesięcy) - ale jakaś mała kompresorowa z niewielkiem poborem (pojemność to pewnie coś ponad 30 litrów). Do tego standardowe porty USB i 12v, które miałyby być dostępne dla mniejszych urządzeń.
Jak pisałem wyżej (ale post został później zaakceptowany), fotel pasażera jest obracany, więc nie mam pod nim skrzynki. Dodatkowy fotel za fotelem kierowcy, będzie używany sporadycznie, więc nie mogę użyć pudła, które mam pod nim.
Jako resztę, mam na myśli komplet instalacji - kontroler, akumulator, inwerter, zabezpieczenia. System (nawet mały) jest na tyle duży, że w całości do skrzynki pod fotelem kierowcy się nie zmieści - szczególnie, jak chciałbym dodać zewnętrzną ładowarkę na potrzeby dłuższego postoju.
Zacząłem się zastanawiać nad szukaniem czegoś w rodzaju jakiegoś komba, które da się podpiąć pod solary i spełnia wszystkie kryteria, ale póki co, to oceny takich sprzętów nie napawają optymizmem :)
W sumie, to nie wiem dlaczego skasowałem pełną treść posta przed pierwszą publikacją. .
Plan jest taki
W tym momencie prądu wystarczy w zupełności.
Planuje końcówkę sezonu 2021 i 2022 - w tym przypadku dwa laptopy w ramach pracy zdalnej i mała lodówka (konkretnego modelu będę szukał dopiero za kilka miesięcy) - ale jakaś mała kompresorowa z niewielkiem poborem (pojemność to pewnie coś ponad 30 litrów). Do tego standardowe porty USB i 12v, które miałyby być dostępne dla mniejszych urządzeń.
Jak pisałem wyżej (ale post został później zaakceptowany), fotel pasażera jest obracany, więc nie mam pod nim skrzynki. Dodatkowy fotel za fotelem kierowcy, będzie używany sporadycznie, więc nie mogę użyć pudła, które mam pod nim.
Jako resztę, mam na myśli komplet instalacji - kontroler, akumulator, inwerter, zabezpieczenia. System (nawet mały) jest na tyle duży, że w całości do skrzynki pod fotelem kierowcy się nie zmieści - szczególnie, jak chciałbym dodać zewnętrzną ładowarkę na potrzeby dłuższego postoju.
Zacząłem się zastanawiać nad szukaniem czegoś w rodzaju jakiegoś komba, które da się podpiąć pod solary i spełnia wszystkie kryteria, ale póki co, to oceny takich sprzętów nie napawają optymizmem :)
-
Adampio
- Mistrz T4
- 10
- Model:
- Kontakt:
Kup aftermarketową obrotnicę, montowaną pomiędzy podstawę i fotel pasażera (przykładowe słowa kluczowe fasp swivel seat base, ale są i inne) oraz typową podstawę fotela i bedziesz miał dodatkowe miejce. Nigdzie indziej w typowym Mv nie ma na to miejsca, no chyba że zrezygnujesz z bocznej kieszeni przed stolikiem ale wtedy ciagnięcie kabli jest bardziej utrudnione.
-
Zglanowany
- Początkujący T4
- 5
- Model:
- Kontakt:
Mierzyłem i tak będzie ciasno. No nic :) platforma z elektroniką będzie zajmowała nieco miejsca bagażowego, ale nie ma innego wyjścia.
Skoro nie ruszam wnętrza, to będzie ciekawiej w temacie instalacji całości. Mogę całość przymocować do ramy kanapy/lóżka, albo jakoś to wkręcić w podłogę.
Jaki jest najlepszy sposób na przykręcanie nowych rzeczy do podłogi?
Skoro nie ruszam wnętrza, to będzie ciekawiej w temacie instalacji całości. Mogę całość przymocować do ramy kanapy/lóżka, albo jakoś to wkręcić w podłogę.
Jaki jest najlepszy sposób na przykręcanie nowych rzeczy do podłogi?
-
Adampio
- Mistrz T4
- 10
- Model:
- Kontakt:
Ja pasuję, bo wypływasz na akwenty na które mnie nawet nigdy nie ciągnęło. Do podlogi przykreciłem tylko suche webasto, bardzo prozaicznie, szpilki M6 w przelotowych otworach a od dołu nakrętki samohamowne z podkladkami
-
Zglanowany
- Początkujący T4
- 5
- Model:
- Kontakt:
To ostatecznie, wybór padł na zestaw - elastyczny panel na dach i coś w rodzaju Bluetti EB240. Na nic innego nie ma miejsca :)