Alsstar by MAZZY
-
MAZZY137
- Stały bywalec
- 10
- Last active: Online now
- Tematy: 3
- Model:
- Auto: MK1
- podziekowal za post: 2 razy
- otrzymal podziekowanie: 37 razy
- Kontakt:
Alsstar by MAZZY
Serwus!
Przedstawiam Wam mój aktualny wóz bojowo-pościgowy:
1993, Mulivan Allstar, Silnik: 2,5 TDI ACV, Napęd na koła przednie, skrzynka manualna 5b: AFK.
Zadaniowo ma służyć jako auto na trasy, weekendy i sporadycznie do ciągnięcia lawety. Chodząc do szkoły podstawowej mijałem bardzo ładne T4 - tu powstała żądza posiadania tefira, sprzedałem poprzednie auto codzienne (Golf 4 Vaiant) i do tego powiększyła mi się rodzina - stąd męska decyzja o zakupie porządnego auta.
Zakupiony - trochę wirtualnie - ponad rok temu, z uszkodzonym silnikiem (2,4D), korozją, bajzlem w dokumentach, ale za to z sensownym wyposażeniem i jako kompletny Multi. Pojechał lawetą do poleconego mechanika na zmianę silnika, zakupiłem w tym celu drugie auto z sprawnym motorem (na liczniku miał prawie 500k km i byl od ponad 10 lat w kraju - stąd może mieć i około miliona...). Powoli doprowadzany jest do ładu i mojej koncepcji/potrzeb. Podczas zakupu miał 370k km na liczniku.
Blacharsko zrobiłem (mój fachowiec): podszybie - całe...., komorę silnika z podłużnicami, prawą stronę (progi i słupki do wysokości szyb) - do tylnego nadkola.
Niedawno wyprostowałem dokumenty - dlatego dopiero teraz mogę go swobodnie zaprezentować.
Wyposażenie fabryczne:
- Multi Allstar:
-- Fotele z wzorem w kolorowe ciapki
-- przednie fotele z podlokietnikami
-- koziołki tyłem do kierunku jazdy w 2-gim rzędzie siedzeń (pasy 2-punktowe mocowane do przednich foteli!)
-- Łóżko na tyle
-- Stolik i schowki typowe dla Multi z tego okresu
-- Uchwyty na kubki w schowku prawym w desce
-- Podświetlane lustro w daszku p.słonecznym prawym
-- Zderzaki w kolorze szarym + pasy boczne
-- Ogrzewanie na nogi na tył
-- El. lusterka zewnętrzne
-- El. szyby przednie
-- Otwierane okna w 2-gim rzędzie
-- Zielone szyby atermiczne
-- Felgi aluminiowe (zmieniłem je na inne)
-- Centralny zamek
Ponadto:
- Obrotomierz
- Fabryczny Hak Westfalii z kontrolką podpięcia przyczepy
- Ogrzewanie postojowe suche D2L, z panelem z wyświetlaczem na przodzie oraz drugim panelem za kierowcą - na górze
- Klimatyzacja na przód
- Instalacja z dodatkowym akumulatorem pod siedzeniem kierowcy
- Wycieraczki z przekaźnikiem czasowym sterowanym (99)
Po zmianie silnika zamontowałem:
- Tempomat
- MFA (kombinacja licznika z Diesla, z licznikiem z Otto)
- Podgrzewane fotele przednie (w prawym nie mam jeszcze maty zamontowanej)
- Spryskiwacze lamp przednich i podgrzewane dysze spr. szyby.
- Hamulce przednie i tylne z VR-a (zaciski, tarcze itp...)
- Lampy przednie ZWO po regeneracji
- Szare kierunkowskazy przednie
- Koła 215/60R16 XL - zimowe
- Wyzerowałem licznik przebiegu
- Zmieniłem tylne sprężyny na Eibach -40 (wcale nie jest jakoś bardzo nisko, a ma jeszcze resztki komfortu)
Silnik był przekładany bez zdejmowania głowicy - stąd nie wiem do końca co w nim siedzi, ale aktualnie po zmianie turbiny na większą, wtrysków i programu wypluł około 160KM.
Pozostaje do zrobienia:
- Alarm z pilotem do CZ
- Zamontować chłodnicę oleju zewnętrzną
- poprawić przewody wodne - nie są do końca prawidłowo popodpinane...
- Blacharka lewej strony pojazdu
- Blacharka tylnej części pojazdu
- Zamontowanie klimatyzacji na tył
- Wymiana części przewodów hamulcowych na nowe (część już porobiona)
Z planów dalszych:
- Zamontować matę grzewczą na prawy fotel
- Wymienić uszczelki drzwi przednich i prawych bocznych
- Zamontować ESP?
- Zdobyć hak odkręcany / wyczepiany pasujący do starych zderzaków.
- Pomodzić licznik tak, aby pokazywał spalanie (po za tym całe MFA działa poprawnie)
Przedstawiam Wam mój aktualny wóz bojowo-pościgowy:
1993, Mulivan Allstar, Silnik: 2,5 TDI ACV, Napęd na koła przednie, skrzynka manualna 5b: AFK.
Zadaniowo ma służyć jako auto na trasy, weekendy i sporadycznie do ciągnięcia lawety. Chodząc do szkoły podstawowej mijałem bardzo ładne T4 - tu powstała żądza posiadania tefira, sprzedałem poprzednie auto codzienne (Golf 4 Vaiant) i do tego powiększyła mi się rodzina - stąd męska decyzja o zakupie porządnego auta.
Zakupiony - trochę wirtualnie - ponad rok temu, z uszkodzonym silnikiem (2,4D), korozją, bajzlem w dokumentach, ale za to z sensownym wyposażeniem i jako kompletny Multi. Pojechał lawetą do poleconego mechanika na zmianę silnika, zakupiłem w tym celu drugie auto z sprawnym motorem (na liczniku miał prawie 500k km i byl od ponad 10 lat w kraju - stąd może mieć i około miliona...). Powoli doprowadzany jest do ładu i mojej koncepcji/potrzeb. Podczas zakupu miał 370k km na liczniku.
Blacharsko zrobiłem (mój fachowiec): podszybie - całe...., komorę silnika z podłużnicami, prawą stronę (progi i słupki do wysokości szyb) - do tylnego nadkola.
Niedawno wyprostowałem dokumenty - dlatego dopiero teraz mogę go swobodnie zaprezentować.
Wyposażenie fabryczne:
- Multi Allstar:
-- Fotele z wzorem w kolorowe ciapki
-- przednie fotele z podlokietnikami
-- koziołki tyłem do kierunku jazdy w 2-gim rzędzie siedzeń (pasy 2-punktowe mocowane do przednich foteli!)
-- Łóżko na tyle
-- Stolik i schowki typowe dla Multi z tego okresu
-- Uchwyty na kubki w schowku prawym w desce
-- Podświetlane lustro w daszku p.słonecznym prawym
-- Zderzaki w kolorze szarym + pasy boczne
-- Ogrzewanie na nogi na tył
-- El. lusterka zewnętrzne
-- El. szyby przednie
-- Otwierane okna w 2-gim rzędzie
-- Zielone szyby atermiczne
-- Felgi aluminiowe (zmieniłem je na inne)
-- Centralny zamek
Ponadto:
- Obrotomierz
- Fabryczny Hak Westfalii z kontrolką podpięcia przyczepy
- Ogrzewanie postojowe suche D2L, z panelem z wyświetlaczem na przodzie oraz drugim panelem za kierowcą - na górze
- Klimatyzacja na przód
- Instalacja z dodatkowym akumulatorem pod siedzeniem kierowcy
- Wycieraczki z przekaźnikiem czasowym sterowanym (99)
Po zmianie silnika zamontowałem:
- Tempomat
- MFA (kombinacja licznika z Diesla, z licznikiem z Otto)
- Podgrzewane fotele przednie (w prawym nie mam jeszcze maty zamontowanej)
- Spryskiwacze lamp przednich i podgrzewane dysze spr. szyby.
- Hamulce przednie i tylne z VR-a (zaciski, tarcze itp...)
- Lampy przednie ZWO po regeneracji
- Szare kierunkowskazy przednie
- Koła 215/60R16 XL - zimowe
- Wyzerowałem licznik przebiegu
- Zmieniłem tylne sprężyny na Eibach -40 (wcale nie jest jakoś bardzo nisko, a ma jeszcze resztki komfortu)
Silnik był przekładany bez zdejmowania głowicy - stąd nie wiem do końca co w nim siedzi, ale aktualnie po zmianie turbiny na większą, wtrysków i programu wypluł około 160KM.
Pozostaje do zrobienia:
- Alarm z pilotem do CZ
- Zamontować chłodnicę oleju zewnętrzną
- poprawić przewody wodne - nie są do końca prawidłowo popodpinane...
- Blacharka lewej strony pojazdu
- Blacharka tylnej części pojazdu
- Zamontowanie klimatyzacji na tył
- Wymiana części przewodów hamulcowych na nowe (część już porobiona)
Z planów dalszych:
- Zamontować matę grzewczą na prawy fotel
- Wymienić uszczelki drzwi przednich i prawych bocznych
- Zamontować ESP?
- Zdobyć hak odkręcany / wyczepiany pasujący do starych zderzaków.
- Pomodzić licznik tak, aby pokazywał spalanie (po za tym całe MFA działa poprawnie)
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Ostatnio zmieniony 20 mar 2020, 20:34 przez MAZZY137, łącznie zmieniany 2 razy.
-
sgt_raffe
- Początkujący T4
- 6
- Last active: -
- Model:
- Auto: Transporter
- podziekowal za post: 5 razy
- otrzymal podziekowanie: 6 razy
- Kontakt:
Re: Alsstar by MAZZY
Hej. Imponująca lista.
Trzy rzeczy mnie zaintrygowały:
1. Dodatkowa chłodnica oleju - dlaczego? Robiłes jakieś pomiary?
2. Wyzerowanie licznika - pytałeś w SKP? Bo obecnie jak są jakieś flagi w CEPIK-u to się różne dziwne rzeczy dzieją przy kontroli Policji.
3. Montaż ESP - wiesz ile to jest roboty? Orientowałeś się w kosztach? Bo mnie też ten temat interesuje..
Trzy rzeczy mnie zaintrygowały:
1. Dodatkowa chłodnica oleju - dlaczego? Robiłes jakieś pomiary?
2. Wyzerowanie licznika - pytałeś w SKP? Bo obecnie jak są jakieś flagi w CEPIK-u to się różne dziwne rzeczy dzieją przy kontroli Policji.
3. Montaż ESP - wiesz ile to jest roboty? Orientowałeś się w kosztach? Bo mnie też ten temat interesuje..
-
MAZZY137
- Stały bywalec
- 10
- Model:
- Kontakt:
MFA pokazuje mi w trasie 108-110 st. C. Przy prędkościach do 110km/h, natomiast przy 130km/h na tempomacie pokazuje już 116-118st.C. A to już mocno ryzykowny wynik.... Możliwe, że problem częściowo rozwiąże ogarnięcie prawidłowe węży wodnych, ale na razie nie mam czasu i fachowca do tego. Jak będzie ktoś ogarnięty to niech się zgłosi :)
Licznik zerowałem w zeszłym roku i po tej zmianie robiłem przegląd roczny - wiec nic nie musiałem zgłaszać. NA dziś jedziesz do SKP z zmienionym licznikiem - płacisz za zalegalizowanie (zgłoszenie zmiany we wskazaniu drogomierza) około 50-60zł i jesteś legalny.
ESP to już konkretne koszty - szacowałbym, że z 2-3k zł całość może wyjść. Ponieważ i tak zmieniałem hamulce to czujniki i część kabli mam już pomontowane - pozostaje zamontowanie: Pompy ESP wraz z wiązką, czujników kąta skrętu kierownicy na kolumnie i czujników przechyłu Problemem może być zgranie sterowników do mojego starego komputera z 96'.
Zamontowałem dość ordynarnie światła dzienne w miejscu starych świateł p.mgielnych.
Na dziś auto wygląda tak: (w wolnym czasie porobię porządne zdjęcia)
Licznik zerowałem w zeszłym roku i po tej zmianie robiłem przegląd roczny - wiec nic nie musiałem zgłaszać. NA dziś jedziesz do SKP z zmienionym licznikiem - płacisz za zalegalizowanie (zgłoszenie zmiany we wskazaniu drogomierza) około 50-60zł i jesteś legalny.
ESP to już konkretne koszty - szacowałbym, że z 2-3k zł całość może wyjść. Ponieważ i tak zmieniałem hamulce to czujniki i część kabli mam już pomontowane - pozostaje zamontowanie: Pompy ESP wraz z wiązką, czujników kąta skrętu kierownicy na kolumnie i czujników przechyłu Problemem może być zgranie sterowników do mojego starego komputera z 96'.
Zamontowałem dość ordynarnie światła dzienne w miejscu starych świateł p.mgielnych.
Na dziś auto wygląda tak: (w wolnym czasie porobię porządne zdjęcia)
-
MAZZY137
- Stały bywalec
- 10
- Model:
- Kontakt:
Połatałem osłonę fotela 2-go rzędu: (plastiki do kołków nie trzymały się na żaden klej, a pod pokrętło dałem okrągłą blaszkę, wszystko zamocowane na...śruby z nakrętkami na tyle... )
-
Adampio
- Mistrz T4
- 10
- Tematy: 84
- Model:
- Auto: T4 Multivan '95
- podziekowal za post: 160 razy
- otrzymal podziekowanie: 164 razy
- Kontakt:
Przecież do tej osłony są zatrzaski, podobne do tych co są np w boczku ze stolikiem. Do kupieniam nowe
-
MAZZY137
- Stały bywalec
- 10
- Model:
- Kontakt:
Tak, ale zatrzaski są mocowane do plastikowych adapterów - a te się nie chcą trzymać do szarej osłony.
-
Adampio
- Mistrz T4
- 10
- Tematy: 84
- Model:
- Auto: T4 Multivan '95
- podziekowal za post: 160 razy
- otrzymal podziekowanie: 164 razy
- Kontakt:
Aż muszę zobaczyć swoje. Dla mnie te osłony to za dużo szczęścia więc może będą (jedna para) do kupienia ;)
-
kurol
- Kierowca T4
- 15
- Tematy: 28
- Model:
- Auto: Multivelle Long
- Opis: GRUPA MAŁOPOLSKA
sekcja "MŁODE WILKI" - Lokalizacja: Kraków
- podziekowal za post: 51 razy
- otrzymal podziekowanie: 127 razy
- Kontakt:
Nie wiem jak sie maja temperatury silnikow samochodowych do motocyklowych ale jeden z producentow motocykli zalecajacy jazde na mineralnym 20w50 nakazuje gasic motorownie dopiero jak temperatura oleju przekroczy 140 stopni celsjusza.MFA pokazuje mi w trasie 108-110 st. C. Przy prędkościach do 110km/h, natomiast przy 130km/h na tempomacie pokazuje już 116-118st.C. A to już mocno ryzykowny wynik.
Co prawda silnik w tym mopedzie specjalnie moca nie grzeszy,ale przebiegi robi prawie jak teczka w benzynie :)
-
Probe041
- Nadteczkownik Nieuleczalny
- 16
- Tematy: 65
- Model:
- Auto: T4
- podziekowal za post: 163 razy
- otrzymal podziekowanie: 781 razy
- Kontakt:
A ten silnik w mopedzie ma chłodnicę cieczy? Takie temperatury dla chłodzonych powietrzem to normalka. W aucie 120 stopni to już absolutny maks dla oleju i znak, że trzeba zwolnić.
-
MAZZY137
- Stały bywalec
- 10
- Model:
- Kontakt:
Dzień po zamontowaniu chłodnicy oleju blacharz zabrał auto - 3 miesiące przed terminem!
Zamówiłem ostatnią w PL (podobno) uszczelkę drzwi bocznych - po blacharce zobaczymy jaki efekt dźwiękowy będzie w odczuciu.
Zamówiłem ostatnią w PL (podobno) uszczelkę drzwi bocznych - po blacharce zobaczymy jaki efekt dźwiękowy będzie w odczuciu.
-
MAZZY137
- Stały bywalec
- 10
- Model:
- Kontakt:
Auto po blacharce - zostało polakierowanie porządne, bo jest łaciaty, jednak jest to plan nie prędzej jak za rok. + Pozostała klapa tył do ogarnięcia.
Koszt roboty tyłu, w tym piaskowania i pomalowania wstępnego to około 12k. Podłoga jest nowa, inna iż ori, ale myślę, że nie muszę się wstydzić.
Wygłuszyłem lekko podłogę, oraz poprawione zostały maty na bokach. Nowa uszczelka drzwi suwanych. Tylna uszczelka po zamontowaniu okazuje się być 2cm za krótka - z czasem poszukam nową. Okazało się, że brakowało zaworu do tylnej nagrzewnicy, stąd wiało tylko ciepłym. Zamontowałem sufit pod nawiewy (bez podłączenia elektryki i klimy). W aucie, na tyle, do 130km/h jest cicho i przyjemnie - sam kształt i materiał sufitu sprawia, że jest dużo milej.
Wyprowadziłem przewody do wzmacniacza i / lub przetwornicy na tył, oraz do gniazdek w bagażniku, do lodówki.
Szukam deski pod materac na tył wersja wąska - pod nawiew sufitowy.
W planach firanki.
Koszt roboty tyłu, w tym piaskowania i pomalowania wstępnego to około 12k. Podłoga jest nowa, inna iż ori, ale myślę, że nie muszę się wstydzić.
Wygłuszyłem lekko podłogę, oraz poprawione zostały maty na bokach. Nowa uszczelka drzwi suwanych. Tylna uszczelka po zamontowaniu okazuje się być 2cm za krótka - z czasem poszukam nową. Okazało się, że brakowało zaworu do tylnej nagrzewnicy, stąd wiało tylko ciepłym. Zamontowałem sufit pod nawiewy (bez podłączenia elektryki i klimy). W aucie, na tyle, do 130km/h jest cicho i przyjemnie - sam kształt i materiał sufitu sprawia, że jest dużo milej.
Wyprowadziłem przewody do wzmacniacza i / lub przetwornicy na tył, oraz do gniazdek w bagażniku, do lodówki.
Szukam deski pod materac na tył wersja wąska - pod nawiew sufitowy.
W planach firanki.
-
PanieSzymonie
- Nowy T4
- 5
- Tematy: 0
- Model:
- Auto: brak
- Kontakt:
potwierdzam :DMAZZY137 pisze:W aucie, na tyle, do 130km/h jest cicho i przyjemnie .
-
slawi75td
- profil zaufany

- Aktywny T4
- 10
- Tematy: 5
- Model:
- Auto: t4
- podziekowal za post: 12 razy
- otrzymal podziekowanie: 4 razy
- Kontakt:
"Tylna uszczelka po zamontowaniu okazuje się być 2cm za krótka - z czasem poszukam nową." - spróbuj ją naciągnąć, 2 cm powinna spokojnie pujść. Już kilka razy zdażyło mi się że przy zakładaniu nowej uszczelki drzwi, klapy wydawała się być za krótka, po lekkim naciągnięciu pasowała idealnie.