T4 2.5tdi 88km K-line problem z komunikacją sterownika sil.
Regulamin forum
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
-
Dima99
- Początkujący T4
- 6
- Last active: -
- Tematy: 5
- Model:
- Auto: T4
- otrzymal podziekowanie: 4 razy
- Kontakt:
T4 2.5tdi 88km K-line problem z komunikacją sterownika sil.
Witam, mam problem z diagnostyką sterownika silnika, samochód kupiłem z 1 kluczykiem który daje słaby sygnał do immo, kupiłem sterownik bez immo, samochód odpala jeździ, kablem viakena z ecu łączę się lecz cokolwiek chcę sprawdzić czasem przerywa połączenie i wyrzuca błąd komunikacji, wyczytałem że obd idzie przez puszkę immo w jej środku widać ,że ktoś lutował a na zewnątrz przy pinach jest zaznaczony + ,więc kiedyś musiał być jakiś problem, gdy mam połączenie ze sterownikiem to na kablu obd czerwona dioda od masy mruga, wszystkie przewody mają przejście od k-line, czy można ominąć tą puszkę ?
-
Probe041
- Nadteczkownik Nieuleczalny
- 16
- Tematy: 65
- Model:
- podziekowal za post: 163 razy
- otrzymal podziekowanie: 781 razy
- Kontakt:
Re: T4 2.5tdi 88km K-line problem z komunikacją sterownika s
Odpinasz wtyczkę od tej puszki, łączysz w-line razem z k-line i tyle.
-
Dima99
- Początkujący T4
- 6
- Model:
- Kontakt:
Przy puszce jedna wtyczka była od stacyjki 3pin, czytnik sygnału się rozleciał, została druga na 10pin z pięcioma przewodami, jest biało szary kabelek od obd, a reszta szary, brązowy, czarny i niebiesko czerwony , które to w Line i k-line?
-
Dima99
- Początkujący T4
- 6
- Model:
- Kontakt:
Witam wymieniłem kostkę stacyjki bo + po zapłonie był słabszy od + aku o 0.2v i myślałem że to stwarza problem lecz niestety dalej występuje problem z komunikacją, skacze mi napięcie na nastawniku o 0.2v, kąt wtrysku o 0.5btdc ,a w rozdzielni :D na lini K napięcie skacze z 13.5v na 13.05v czy to prawidłowe napięcie?, wszystkie skoki jednostek i napięć są w jednym rytmie, immo usunięte k line i w line zlutowane razem, raz jest tak silnik po nocy trzeba chwilę po kręcić żeby odpalił chodzi cicho na wolnych obrotach i podczas jazdy twardo rechocze, a raz pali na strzał i chodzi cichutko jak nowy jakby coś nie łączyło,na wybojach zapalają się klocki, normalnie zagłębie usterek, pomoże ktoś?
-
Probe041
- 16
- Model:
- Kontakt:
Jakiś większy problem z wiązką, sprawdź masy w komorze silnika
-
Dima99
- Początkujący T4
- 6
- Model:
- Kontakt:
Wszystkie masy poczyściłem, jak go kupiłem, na skrzyni, od ecu, przejście do sterownika bez oporu, ecu bez zimnych lutów, po przekręceniu kluczyka kąt wtrysku wynosi 38j w grupie 000 i słabo odpala, po odcięciu jednego z przewodów z n108 wynosi 255j. i pali z ćwierć obrotu,
-
Probe041
- 16
- Model:
- Kontakt:
Problem z pompą wtryskową ale to moje gdybanie. Wyjąć n108, sprawdzić czy syf tam siedzi. Nastawnik też można sprawdzić czy się nie zacina, tak samo dozownik dawki w pompie
-
Dima99
- Początkujący T4
- 6
- Model:
- Kontakt:
Na gorącym silniku rośnie opór wtrysku sterującego do 128.2om to chyba za dużo, na zimnym ma 114 i wraz ze wzrostem temperatury praca robi się twardsza, to jest ten chochlik?
-
Dima99
- Początkujący T4
- 6
- Model:
- Kontakt:
Ok, przy grzebaniu w instalacji zauważyłem nie podłączony czarny kabelek wychodzący do wtrysku sterującego, szary i niebieski jest podłączony, czarny to jakaś masa, jest przejście do silnika.
-
przemojek
- Nowy T4
- 7
- Tematy: 1
- Model:
- podziekowal za post: 1 raz
- Kontakt:
witam, mam podobny problem do kolegi z pierwszego postu, ktoś grzebał przy immo boxie i pojawiały się problemy z diagnozą
jako że immo było off, dopasowałem innego boxa, jednak teraz przy autoscanie na vcdsie nr vin podaje mi od auta z którego mam nowego immo boxa
chciałbym to doprowadzic do oryginału i włączyć immo, dopisać klucze, z tego co zdążyłem się zorientować odczytać eeprom z puszki można tylko zewnętrznym programatorem - probowałem ch341 ale nie mogę odczytać pamięci
może mógłby ktoś podpowiedzieć jakim programatorem łatwo odczytać ten eeprom i później jak zmodyfikować bin by zmienić nr vin i odczytać pin
jako że immo było off, dopasowałem innego boxa, jednak teraz przy autoscanie na vcdsie nr vin podaje mi od auta z którego mam nowego immo boxa
chciałbym to doprowadzic do oryginału i włączyć immo, dopisać klucze, z tego co zdążyłem się zorientować odczytać eeprom z puszki można tylko zewnętrznym programatorem - probowałem ch341 ale nie mogę odczytać pamięci
może mógłby ktoś podpowiedzieć jakim programatorem łatwo odczytać ten eeprom i później jak zmodyfikować bin by zmienić nr vin i odczytać pin