Wal korbowy ACV
Regulamin forum
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
-
pioter91
- Początkujący T4
- 9
- Last active: -
- Tematy: 10
- Model:
- Auto: Caravelle
- podziekowal za post: 6 razy
- Kontakt:
Wal korbowy ACV
Witam,
Czy wał korbowy z AJT jest kompatybilny z ACV?
Czy moge go wsadzic do ACV?
pozdrawiam
Piotrek
Czy wał korbowy z AJT jest kompatybilny z ACV?
Czy moge go wsadzic do ACV?
pozdrawiam
Piotrek
-
Kenobi
- Administrator
- Fanatyk T4
- 16
- Tematy: 45
- Model:
- Opis: niech moc będzie z wami
- podziekowal za post: 49 razy
- otrzymal podziekowanie: 659 razy
- Kontakt:
Re: Wal korbowy ACV
Możesz bo co do budowy są identyczne. Jednak jeśli chcesz przełożyć używkę to jest to wbrew pozorom karkołomna operacja. Aby na 100% to działało wymaga kompleksowej obróbki jak przy remoncie. Pasowanie, wyważanie, nowe panewki itp itd
-
chemik211
- Ikona forum
- 16
- Tematy: 57
- Model:
- Auto: ...
- podziekowal za post: 39 razy
- otrzymal podziekowanie: 150 razy
- Kontakt:
Jeśli używany jest dobry tzn, mieści się wymiarami w normie to albo tylko nowe panewki lub os tego wał co się kupuje, co do wyważenia wału znam 2 firmy w PL. co wywarzają wały do 5cyl, i nikt więcej się nie podejmuje tegoKenobi pisze:Możesz bo co do budowy są identyczne. Jednak jeśli chcesz przełożyć używkę to jest to wbrew pozorom karkołomna operacja. Aby na 100% to działało wymaga kompleksowej obróbki jak przy remoncie. Pasowanie, wyważanie, nowe panewki itp itd
-
Kenobi
- Administrator
- Fanatyk T4
- 16
- Tematy: 45
- Model:
- Opis: niech moc będzie z wami
- podziekowal za post: 49 razy
- otrzymal podziekowanie: 659 razy
- Kontakt:
Dlatego napisałem, że karkołomna operacja. Co do wyważenia to podejmą się niejedni ale co do efektu to sam wiesz jak będzie
-
pioter91
- Początkujący T4
- 9
- Model:
- Kontakt:
Mam na myśli sprawdzić go, do szlifu i nowe panewki z nadwymiarem.
Pasowanie macie na myśli osiowanie bloku czy jaką inna operacje?
Czyli wał do ACV i AJT to jest ten sam?
Jak kupowałem blok to nie zauważyłem, że jest wyrobiony rowek przy kole zębatym i luz jest znaczny. Tak to wał wygląda w porządku i obracał się leciutko w bloku.
Pasowanie macie na myśli osiowanie bloku czy jaką inna operacje?
Czyli wał do ACV i AJT to jest ten sam?
Jak kupowałem blok to nie zauważyłem, że jest wyrobiony rowek przy kole zębatym i luz jest znaczny. Tak to wał wygląda w porządku i obracał się leciutko w bloku.
-
pioter91
- Początkujący T4
- 9
- Model:
- Kontakt:
Jakieś polecenia firm, które to wykonają?
Widziałem dosyć konkretną firmę w Częstochowie, jakoś opinii złych nie miała.
Może być na priv ewentualnie może ktoś inny będzie szukał.
Zastanawia mnie, jak inni to robią?
Widziałem dosyć konkretną firmę w Częstochowie, jakoś opinii złych nie miała.
Może być na priv ewentualnie może ktoś inny będzie szukał.
Zastanawia mnie, jak inni to robią?
-
chemik211
- Ikona forum
- 16
- Model:
- Kontakt:
Tylko na filmie jest wał 4cyl, a to jest całkowicie cos innego wyważaniu niż 5cyl,Probe041 pisze:Tu masz wyważanie https://youtu.be/XjuGkXpha8Q
KenobiCo do wyważenia 5cyl nie sadzę aby się ktoś podjął oprócz Kuś z Staniątki i w warszawie jeszcze jest jedna firma nazwy nie podam gdyż nie jest zbytnio warta uwagi
-
pioter91
- Początkujący T4
- 9
- Model:
- Kontakt:
Napisałem pod filmem Prof. Chrisa jak składał silnik tdi do swojego Volvo czy przy remoncie wyważał wał. Nawet dostałem dzisiaj odpowiedź w komentarzu :D. Robił tylko szlif.
Trochę poczytałem o regeneracji wału. Też trochę materiałów niemieckojęzycznych obejrzałem. Jak zobaczyłem jak on osiował wał do VR6 to aż mi ciarki przeszły :). W drugiej części wyważanie już wyglądało bardzo fachowo.
To jest do części drugiej link
https://www.youtube.com/watch?v=SysszblIO_M
Wał jest wyważany co do dokładności 75 g x mm na jego filmikach. Wspominał, że wcześniej w formule 1 Toyota miały 50g tolerancji na cały silnik. Nie znalazłem jakie wyważanie jest fabryczne w vw. Praktycznie po zrobieniu szlifu zmniejsza się waga samego wału, ale zamiast tego materiału jest znowu nadwymiarowa panewka, która miałaby o te 0.25mm materiału więcej, czyli masy wirujące by się kompensowały w gruncie rzeczy, jeżeli założymy, że materiał wału i panewki mają podobne masy jednostkowe. Jedynie aby wał korbowy był pod wymiar dokładnie obrobiony i był w osi to jakoś powinno to działać.
Pomyślę jeszcze nad tym bo też budżet przede wszystkim. Jeżeli bym to wyważał to pewnie tylko przy nowych tłokach i po szlifie bloku, bo do silnika który ma 400-500 tyś km ze starymi gratami tego bym nie robił. Silnikiem chce zrobić myślę ze 100-200 tyś km, bo później i tak ze względu na normy spalania będzie zabronione takimi autami już jeździć. Muszę w ogóle te graty do Polski jakoś wysłać, bo granic to szybko nie otworzą.
Ale dzięki, że zwróciliście na to uwagę. Będę mieć co myśleć.
Trochę poczytałem o regeneracji wału. Też trochę materiałów niemieckojęzycznych obejrzałem. Jak zobaczyłem jak on osiował wał do VR6 to aż mi ciarki przeszły :). W drugiej części wyważanie już wyglądało bardzo fachowo.
To jest do części drugiej link
https://www.youtube.com/watch?v=SysszblIO_M
Wał jest wyważany co do dokładności 75 g x mm na jego filmikach. Wspominał, że wcześniej w formule 1 Toyota miały 50g tolerancji na cały silnik. Nie znalazłem jakie wyważanie jest fabryczne w vw. Praktycznie po zrobieniu szlifu zmniejsza się waga samego wału, ale zamiast tego materiału jest znowu nadwymiarowa panewka, która miałaby o te 0.25mm materiału więcej, czyli masy wirujące by się kompensowały w gruncie rzeczy, jeżeli założymy, że materiał wału i panewki mają podobne masy jednostkowe. Jedynie aby wał korbowy był pod wymiar dokładnie obrobiony i był w osi to jakoś powinno to działać.
Pomyślę jeszcze nad tym bo też budżet przede wszystkim. Jeżeli bym to wyważał to pewnie tylko przy nowych tłokach i po szlifie bloku, bo do silnika który ma 400-500 tyś km ze starymi gratami tego bym nie robił. Silnikiem chce zrobić myślę ze 100-200 tyś km, bo później i tak ze względu na normy spalania będzie zabronione takimi autami już jeździć. Muszę w ogóle te graty do Polski jakoś wysłać, bo granic to szybko nie otworzą.
Ale dzięki, że zwróciliście na to uwagę. Będę mieć co myśleć.
-
Probe041
- Nadteczkownik Nieuleczalny
- 16
- Tematy: 65
- Model:
- Auto: T4
- podziekowal za post: 163 razy
- otrzymal podziekowanie: 781 razy
- Kontakt:
Kolega Przemek robił taki silnik, szlify, tłoki itd. (w sumie potem podpowiedział Chrisowi o tych mocniejszych korbach do jego Volvo...) Szlifiernia nie wyważyła wału i popękały podpory wału po 50kkm....
-
pioter91
- Początkujący T4
- 9
- Model:
- Kontakt:
No z tymi podporami to hardo …
Zmieniał te korby na te grubsze i cięższe?
Sterownik miał zmienianego softa na więcej mocy?
Zmieniał te korby na te grubsze i cięższe?
Sterownik miał zmienianego softa na więcej mocy?
-
chemik211
- Ikona forum
- 16
- Model:
- Kontakt:
A gdzie będzie wyważał zapytajProbe041 pisze:Tak, teraz robi kute i wyważa wszystko od nowa.
-
pioter91
- Początkujący T4
- 9
- Model:
- Kontakt:
Chyba wiem o co Wam chodziło, co do jakości szlifierni.
Kupiony wał poszedł na 1 szlif. Panewki z KS i zakładam. Blok tez byl u gory planowany. Po zalozeniu tloków miałęm prostu różnice od 1 do 5 tłoka 0.13 różnicy w występie tłoków. No dobra, wyciągamy korbowdoy a tu patrze i na nowej panewce normalnie rysy. Rozumie, tam coś może sie przytrzeć, ale nie tak. Normalnie rysy wyczuwalne pod paznokciem. Normalnie ręce opadają.
Kupiony wał poszedł na 1 szlif. Panewki z KS i zakładam. Blok tez byl u gory planowany. Po zalozeniu tloków miałęm prostu różnice od 1 do 5 tłoka 0.13 różnicy w występie tłoków. No dobra, wyciągamy korbowdoy a tu patrze i na nowej panewce normalnie rysy. Rozumie, tam coś może sie przytrzeć, ale nie tak. Normalnie rysy wyczuwalne pod paznokciem. Normalnie ręce opadają.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
lukasz 1983
- Forumowicz T4
- 9
- Tematy: 8
- Model:
- Auto: multi
- podziekowal za post: 5 razy
- otrzymal podziekowanie: 20 razy
- Kontakt:
-
pioter91
- Początkujący T4
- 9
- Model:
- Kontakt:
Tak. Wstawilem tloki i mierzylem jedynie wystep tloków, aby dobrać uszczelke pod głowice.
Wał oczywiście czyściłem spręzonym powietrzem i zmywaczem po szlifie. Oleju też nie zapomniałem przed założeniem.
Wał oczywiście czyściłem spręzonym powietrzem i zmywaczem po szlifie. Oleju też nie zapomniałem przed założeniem.
-
lukasz 1983
- Forumowicz T4
- 9
- Model:
- Kontakt:
no to słabo to wyglada.A na wale nic nie widac? Po skreceniu i paru obrotch moze sie cos pojawic bardzo delikatnego ale nie tyle. Walł szlifuja i poleruja aby był gładki jak lustro i nie ma prawa drzec panewki
-
pioter91
- Początkujący T4
- 9
- Model:
- Kontakt:
Wal lekkie ryski optycznie, ale pod paznokciem to nic nie wyczulem. Lipa i tyle. Gdybym teraz nie wyjął korbowodów, to bym sie nieźle zdziwił przy odpaleniu.
Lekkie opory były, ale nie aż tak ogromne. Sciągłem dwa korbowody i panewki wyglądały podobnie.
Lekkie opory były, ale nie aż tak ogromne. Sciągłem dwa korbowody i panewki wyglądały podobnie.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
lukasz 1983
- Forumowicz T4
- 9
- Model:
- Kontakt:
-
chemik211
- Ikona forum
- 16
- Model:
- Kontakt:
Olej na panewki dawałes specjalny czy zwykły https://zmienolej.pl/pl/smary/3080-smar ... 4081798217, jesli zwykły to jak dla mnie norma co się stało, składać i będzie dobrze
-
pioter91
- Początkujący T4
- 9
- Model:
- Kontakt:
Dawałem zwykły olej, ale to nie powinno być z tym aż takiego problemu. Jakieś ryski rozumiem, ale tam rysy byly wyczuwalne palcem, a pod paznokciem to już nie wspomnę. Mam jedną fote hd, ale nie ma tu jak wrzucić. Jak odkręcałem stopę korbowodu, to aż coś zakleszczyło się i nie schodziła tak łatwo. Tu już podejrzenia moje były spore. O dziwo stopa sie fajnie zgrała przy skęcaniu. Robiłem to sprawdzonym kluczem dynamometrycznym. Panewki na pierwszy szlif, nawet pisze na nich 0.25. Szlifiernia zawalila sprawę na czopach korbowodowych prawdopodobnie.
Też swoją drogą, to chyba czekałem na to aż 2 miechy. Dopiero jak granice otwarli, to sie zdziwili że przyjechałem odebrać swoje rzeczy. No strona szlifiernia profesjonalna, ale warsztat to już lipny.
Też swoją drogą, to chyba czekałem na to aż 2 miechy. Dopiero jak granice otwarli, to sie zdziwili że przyjechałem odebrać swoje rzeczy. No strona szlifiernia profesjonalna, ale warsztat to już lipny.
-
lukasz 1983
- Forumowicz T4
- 9
- Model:
- Kontakt:
Ja jak zaczynałem nie bylo specjalnych olejow do skladania i uczyl mnie ojciec na silnikowym i nie załowac. Nigdy nie bylo problemu i do dzis tak składam i jest ok. w grudniu miałem okazje zagladac do motoru w ktorym 50tys km wczesniej zakładalem nowe panewki i nic. moze na jednej ryska malutka na srodku przy kanale olejowym.Nie widze tego na fotkach dokladnie ale skoro takie rysy glebokie ze paznokciem czuc i to po recznych kilku obrotach to ja bym tego nie zlozyl
-
chemik211
- Ikona forum
- 16
- Model:
- Kontakt:
Jeśli czuć to faktycznie dziwna sprawa, co do obróbki wału bym się nie czepiał, bardziej niestety do składania, może źle przedmuchane kanały olejowe, lub syf w bloku
-
pioter91
- Początkujący T4
- 9
- Model:
- Kontakt:
1 puszka zmywacza do hamulców poszła we wszystkie kanały olejowy silnika i wału i wszystko starannie przedmuchane powietrzem z kompresora 2 krotnie. Jeżeli by coś w kanałach było, porysowałoby to dopiero podczas uruchomienia, gdy ciśnienie oleju by to wypchało. Do tego ryski były równomiernie na całych panewkach. Klucz dynamometryczny sprawdzony ostatni w firmie i śruby korbowodowe nowe. Jak wcześniej pisałem, stopka aż się zakleszczyła na wale korbowodu.
Teraz nawet nie mam czasu kiedy tego oddać do szlifierni bo ciągle w delegacjach jestem.
Sprawdziłem też dodatkowo wymiar panewek z katalogu i instrukcji VW - pasują.
Teraz nawet nie mam czasu kiedy tego oddać do szlifierni bo ciągle w delegacjach jestem.
Sprawdziłem też dodatkowo wymiar panewek z katalogu i instrukcji VW - pasują.