Wycieraczki i komputer

Kostki, przekaźniki, alarmy, światła, klaksony i inne cuda z kabli.
Regulamin forum
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.

Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.

Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.

Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
ODPOWIEDZ
M-team
Nowy T4

Answers: 0
10
Last active: -
Tematy: 1
Model:
Auto: T4
Kontakt:

Wycieraczki i komputer

Nieprzeczytany post autor: M-team »

Od dwóch lat walczę z moją Caravelle 2.5 benzyna rocznik 2000, porobiłem prawie wszystko, ale mam nadal dwa problemy i zmęczony już nimi szukam pomocy:
1. Po opadach deszczu i użyciu wycieraczek nie chcą się wyłączyć, mam przekaźnik czasowy, nową manetkę, przesmarowana, wyczyszczoną itp. (czytałem posty na forum w tej sprawie). Najciekawsze jest to, że jak auto wejdzie w ten stan, to nie pomaga nawet wyjęcie przekaźnika, wycieraczki pracują bez niego, tak jakby było zwarcie. Czy ktoś z Was miał taki problem i go rozwiązał?
2. Druga sprawa to komputer. Na początku bez problemu podłączałem się do niego VAG, od jakiegoś czasu nie mogę się już podłączyć, sprawdzałem także innym interfejsem u znajomego, więc problem jest po stronie auta. Podejrzewa jakieś przepięcie, które zniszczyło port OBD, tym bardziej, że w tym samym czasie gdy zawiodło podłączanie do kompa strzeliła mi też centralka od gazu. Czy może mi ktoś podrzucić namiar na kumatego elektryka w Poznaniu i okolicach, który pomoże mi rozwiązać ten problem i ma komputer na podmiankę? Kolega Stig pisał kiedyś, że ktoś mu pomógł....
W obu powyższych przypadkach mam jeszcze podejrzenie o przegnicie wiązki (miałem kiedyś taki przypadek w Skodzie Fabii, gniła pod obudową akumulatora i robiły się zwarcia - komputer wariował) - czy w T4 to się zdarza? A jeśli tak to gdzie szukać tego miejsca?
Pozdrawiam
M.
Wojti01
Forumowicz T4

15
Tematy: 4
Model:
Auto: t4
Opis: multivan generation
podziekowal za post: 1 raz
otrzymal podziekowanie: 1 raz
Kontakt:

Re: Wycieraczki i komputer

Nieprzeczytany post autor: Wojti01 »

Co do wycieraczek to trzeba wyczyścić styki w silniczku wycieraczek i nasmarować na nowo i będzie chulało
garbaty
Stały bywalec

10
Tematy: 17
Model:
Auto: t4 caravelle L syncr
podziekowal za post: 10 razy
otrzymal podziekowanie: 27 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: garbaty »

Wycieraczki przerabialem 2lata temu, dokładnie ten sam problem, przekaźnik 99. Wyczysciłem styki przekaźnika, przelutowałem miejsca gdzie cyna była matowa i działa. Co do kompa to takie problemy widziałem w samochodach które mają zdjęty immo, linia K nie ma ciągłości. Ew sprawdzić samą linię K z ecu do obd
M-team
Nowy T4

10
Tematy: 1
Model:
Auto: T4
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: M-team »

Odgrzewam temat, bo nadal mam problem z podłączeniem OBD, czy ktoś wie może na których pinach występuje linia K i L w sterowniku Siemens Simos 3.5 5WP4? Chciałbym wpiąć się przy nim, żeby sprawdzić czy chodzi o kable do gniazda OBD czy padł mi sterownik.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka”