2.5 + LPG szarpie i gaśnie
Regulamin forum
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
-
olek
- Stały bywalec
- 15
- Last active: -
- Tematy: 32
- Model:
- Auto: Highline 4Motion
- Opis: Niestety już nie t4.
- podziekowal za post: 16 razy
- otrzymal podziekowanie: 7 razy
- Kontakt:
2.5 + LPG szarpie i gaśnie
Koledzy widziałem, że temat był już wałkowany ale nie do końca wyczerpuje moje problemy.
Silniczek to ACU instalacja LPG to jakiś no-name, brak do niej papierów itp.
Silnik prycha, szarpie i gaśnie. Przy pracy na benzynie praktycznie nie da się jeździć, zachowanie jakby na 3 gary nie palił, po przełączeniu na lpg jest trochę lepiej. Sprawa znacząco się pogarsza po nagrzaniu silnika - praktycznie nie da się jechać, jak dodaję gazu to samochodem szarpie i gaśnie.
Powymieniałem już świece (NGK Bur5ET V-Line22), przewody (NGK RC-VW902), kopułke i palec (BERU), rozrząd z napinaczami (mechanik, który mi to robił, zajmuje się moimi samochodami od lat i zna się na rzeczy, to tak celem wyjaśnienia czy się nie pomylił i ząbków nie poprzestawiał, serwisuje mi jeszcze a6, jeepa i forda), oczywiście poszedł także olej w silniku, skrzyni oraz wszystkie filtry. Efekt - żadnych zmian. Posprawdzaliśmy wszystkie podciśnienia - wężyki są na miejscu, nic nie przetarte.
Może ktoś podpowie co jeszcze może być przyczyną? Uwalony silnik?
pzdr
Silniczek to ACU instalacja LPG to jakiś no-name, brak do niej papierów itp.
Silnik prycha, szarpie i gaśnie. Przy pracy na benzynie praktycznie nie da się jeździć, zachowanie jakby na 3 gary nie palił, po przełączeniu na lpg jest trochę lepiej. Sprawa znacząco się pogarsza po nagrzaniu silnika - praktycznie nie da się jechać, jak dodaję gazu to samochodem szarpie i gaśnie.
Powymieniałem już świece (NGK Bur5ET V-Line22), przewody (NGK RC-VW902), kopułke i palec (BERU), rozrząd z napinaczami (mechanik, który mi to robił, zajmuje się moimi samochodami od lat i zna się na rzeczy, to tak celem wyjaśnienia czy się nie pomylił i ząbków nie poprzestawiał, serwisuje mi jeszcze a6, jeepa i forda), oczywiście poszedł także olej w silniku, skrzyni oraz wszystkie filtry. Efekt - żadnych zmian. Posprawdzaliśmy wszystkie podciśnienia - wężyki są na miejscu, nic nie przetarte.
Może ktoś podpowie co jeszcze może być przyczyną? Uwalony silnik?
pzdr
-
olek
- Stały bywalec
- 15
- Model:
- Kontakt:
Re: 2.5 + LPG szarpie i gaśnie
Cewka jeszcze nie wymieniana bo nie było pod ręką ale pomierzona i podobno wszystko ok. A gdyby to była cewka to objawy by się zgadzały? bo jeżeli tak to zamówię, majątku nie kosztuje.
-
pacark
- Samodzielny mechanik
- 16
- Tematy: 3
- Model:
- Auto: T4
- podziekowal za post: 17 razy
- otrzymal podziekowanie: 41 razy
- Kontakt:
o ile mi wiadomo to cewkę mozna zmierzyc tylko na jakimś przyżądzie
czy objawy sie zgadzaja? hmmm róznie to bywa, czasami wilgoć daje znac o sobie, mi po prostu padła pod sklepem i nie mogłem zapalic w ogóle, najlepiej byłoby podmienic i sprawdzić, te cewki pasuja od skód, seatów, Vw i wiele innych
wyeliminujesz ja bedziemy myslec dalej bo przyczyn mozebyc sporo
-następnie sprawdziłbym czujnik temperatury cieczy, zdejmij wtyczkę z niebieskiego i zobacz jaki bedzie efekt (jeśli sie poprawi to do wymiany) znajduje się on na wężu u góry obok termostatu,
-sprawdx dokładnie te podciśnienia, u mnie trójnik był uwalony i nie chodził na wolnych (gasł) znalazłem przyczyne po 2 dniach
-zła kolejnośc przewodów WN, (kolejność zapłonu, pierwszy cylod alternatora i mamy 1-2-4-5-3, na kopułce kabel do 4go jest wpięty najwyżej kopułki a 1go najniżej)
-brak masy przy ECU pb, ktoś to przerabiał
-rozjechana adaptacja ECU przez lpg, niestety zdarza sie, więc trzeba zrobic reset kompa, zdjać klemy na 15min odpalić auto i na wolnych poczekac do właczenia sie wentylatorów
-uwalona pompa
-krokowiec
-zapchany filtr paliwa
-uwalona lambda
-czujnik Hala
-przekaźniki czy wszystkie dobrze włozone
-rozrząd, czy na pewno dobrze ustawiony
jesli dalej nic, najlepiej przeleć go VAGiem
czy objawy sie zgadzaja? hmmm róznie to bywa, czasami wilgoć daje znac o sobie, mi po prostu padła pod sklepem i nie mogłem zapalic w ogóle, najlepiej byłoby podmienic i sprawdzić, te cewki pasuja od skód, seatów, Vw i wiele innych
wyeliminujesz ja bedziemy myslec dalej bo przyczyn mozebyc sporo
-następnie sprawdziłbym czujnik temperatury cieczy, zdejmij wtyczkę z niebieskiego i zobacz jaki bedzie efekt (jeśli sie poprawi to do wymiany) znajduje się on na wężu u góry obok termostatu,
-sprawdx dokładnie te podciśnienia, u mnie trójnik był uwalony i nie chodził na wolnych (gasł) znalazłem przyczyne po 2 dniach
-zła kolejnośc przewodów WN, (kolejność zapłonu, pierwszy cylod alternatora i mamy 1-2-4-5-3, na kopułce kabel do 4go jest wpięty najwyżej kopułki a 1go najniżej)
-brak masy przy ECU pb, ktoś to przerabiał
-rozjechana adaptacja ECU przez lpg, niestety zdarza sie, więc trzeba zrobic reset kompa, zdjać klemy na 15min odpalić auto i na wolnych poczekac do właczenia sie wentylatorów
-uwalona pompa
-krokowiec
-zapchany filtr paliwa
-uwalona lambda
-czujnik Hala
-przekaźniki czy wszystkie dobrze włozone
-rozrząd, czy na pewno dobrze ustawiony
jesli dalej nic, najlepiej przeleć go VAGiem
-
andrewa1
- Kierowca T4
- 16
- Tematy: 58
- Model:
- Auto: transpo-carawella
- Opis: co dzień uczę się czegoś nowego
- otrzymal podziekowanie: 79 razy
- Kontakt:
kiedy te objawy wystąpiły ?
sprawdz kolejność kabli z aparatu do świec bo to tak wychodzi ze masz o 180stopni zapłon przestwiony
sprawdz kolejność kabli z aparatu do świec bo to tak wychodzi ze masz o 180stopni zapłon przestwiony
-
olek
- Stały bywalec
- 15
- Model:
- Kontakt:
Wow pacark niezła lista, po kolei:
-cewkę podmieniłem i brak efektu
- czujnik temperatury ok
- podciśnienia sprawdzone
- kolejność przewodów ok
- uwalona pompa (mówisz o paliwowej?) jest ok, filterek nowy
- rozrząd sprawdzany 2 krotnie
na dzisiaj mam dość jutro walczymy dalej, pozostaje kilka punktów z twojej listy
A apropo VAG'a to bym chętnie sprawdził ale niestety w tym samochodzie chyba go nie ma, nie mogę znaleźć ani wtyku obd2 (powinien być w okolicach deski rozdzielczej pod przełącznikiem) ani starszych wtyków nad skrzynką bezpieczników, albo ktoś to przeniósł a ja jeszcze tego nie znalazłem, albo busik ma 96 rok tylko w papierach i po prostu nie ma elektroniki, tak na marginesie to nie mogę znaleźć żadnego kompa ani nic, coraz bardziej się obawiam, że się wpakowałem w kabałę;(
Niemniej jednak dzięki za podpowiedzi, będę szukał dalej
-------------------------
Objawy wystąpiły jakieś 50 km od kiedy go kupiłem
A kable na 100% są ok, nie dowierzałem znacznikom na kole i organoleptycznie sprawdzałem (tzn, wywalona świeca i sprawdzałem czy na pewno na znacznikach 1 jest na górze i czy palec pokazuje to co ma)
-cewkę podmieniłem i brak efektu
- czujnik temperatury ok
- podciśnienia sprawdzone
- kolejność przewodów ok
- uwalona pompa (mówisz o paliwowej?) jest ok, filterek nowy
- rozrząd sprawdzany 2 krotnie
na dzisiaj mam dość jutro walczymy dalej, pozostaje kilka punktów z twojej listy
A apropo VAG'a to bym chętnie sprawdził ale niestety w tym samochodzie chyba go nie ma, nie mogę znaleźć ani wtyku obd2 (powinien być w okolicach deski rozdzielczej pod przełącznikiem) ani starszych wtyków nad skrzynką bezpieczników, albo ktoś to przeniósł a ja jeszcze tego nie znalazłem, albo busik ma 96 rok tylko w papierach i po prostu nie ma elektroniki, tak na marginesie to nie mogę znaleźć żadnego kompa ani nic, coraz bardziej się obawiam, że się wpakowałem w kabałę;(
Niemniej jednak dzięki za podpowiedzi, będę szukał dalej
-------------------------
Objawy wystąpiły jakieś 50 km od kiedy go kupiłem
A kable na 100% są ok, nie dowierzałem znacznikom na kole i organoleptycznie sprawdzałem (tzn, wywalona świeca i sprawdzałem czy na pewno na znacznikach 1 jest na górze i czy palec pokazuje to co ma)
-
andrewa1
- Kierowca T4
- 16
- Model:
- Kontakt:
sam aparat tam jest czujnik halla moze on szfankuje sprawdzałeś kopółkę ( na środku masz grafit moze on się wysypał i tez będą takie objawy
do tego jeszcze moze być sąda
do tego jeszcze moze być sąda
-
olek
- Stały bywalec
- 15
- Model:
- Kontakt:
Jak już pisałem kopułka, palec, przewody i świece są nowe, cewka także odpada, jutro sprawdzimy sonda, hala i dalej będę kopał
-
andrewa1
- Kierowca T4
- 16
- Model:
- Kontakt:
olek pisze:Jak już pisałem kopułka, palec, przewody i świece są nowe, cewka także odpada, jutro sprawdzimy sonda, hala i dalej będę kopał
a tak sprawdz masę na kompie nawet zapodaj dodatkowym przewodem bezpośrednio z aku na obudowę w miejscu przykręcania do karoserii
-
Kenobi
- Administrator
- Fanatyk T4
- 16
- Tematy: 45
- Model:
- Auto: Caravelle
- Opis: niech moc będzie z wami
- podziekowal za post: 49 razy
- otrzymal podziekowanie: 659 razy
- Kontakt:
andrewa1 jak ma sprawdzic masę na kompie skoro napisał:
proponuje czytac dokładnie posty, a potem dopiero odpowiadacolek pisze:tak na marginesie to nie mogę znaleźć żadnego kompa ani nic
-
olek
- Stały bywalec
- 15
- Model:
- Kontakt:
Chemik211 ciśnienie na cylindrach mam takie:15,7 15,5 15,8 16,0 15,4
Andrewa1 mogę pokombinować z masą tylko nie mogę żadnego kompa znaleźć;( po przewodach nawet szukałem i nic. Możesz przybliżyć obszar poszukiwań?
Andrewa1 mogę pokombinować z masą tylko nie mogę żadnego kompa znaleźć;( po przewodach nawet szukałem i nic. Możesz przybliżyć obszar poszukiwań?
-
PAWELZWLADKA
- Forumowicz T4
- 16
- Tematy: 14
- Model:
- Auto: t4
- podziekowal za post: 1 raz
- otrzymal podziekowanie: 1 raz
- Kontakt:
andrewa pewnie mnie poprawi jeżeli się mylę <dzięki> , komputer jest chyba w tym samym miejscu co w 2.0 benzyna, czyli po prawej stronie, w komorze silnika, przy nadkolu, obok aku
-
andrewa1
- Kierowca T4
- 16
- Model:
- Kontakt:
olek pisze:Chemik211 ciśnienie na cylindrach mam takie:15,7 15,5 15,8 16,0 15,4
przykręcony do błotnika obok aku i tam masz tez przewód podciśnienia do kompa
nie muszę no moze oprócz 1PAWELZWLADKA pisze:andrewa pewnie mnie poprawi jeżeli się mylę <dzięki> , komputer jest chyba w tym samym miejscu co w 2.0 benzyna, czyli po prawej stronie, w komorze silnika, przy nadkolu, obok aku
PS padnięta sonda nie daje takich objawów ją bym sobie narazie darował
piszez ze zrobiłeś autem 50km i dopiero się zaczeło
czyli od początku droga eliminacji
wolne obroty ?---kopci ? zalewa silnik?
Ostatnio zmieniony 14 kwie 2011, 20:11 przez andrewa1, łącznie zmieniany 1 raz.
-
PAWELZWLADKA
- Forumowicz T4
- 16
- Tematy: 14
- Model:
- Auto: t4
- otrzymal podziekowanie: 1 raz
- Kontakt:
pomyliły mi sie strony, napisałem tak jak patrzę przy otwartej masce <59> , swoją drogą jak by faktycznie ktoś wyciągnął komputer, to jak by to jeżdziło...
-
olek
- Stały bywalec
- 15
- Model:
- Kontakt:
No niestety, u mnie w tej części "jakby wydzielonej" na aku, taką przegrodą plastykową oddzielone od silnika, jest aku, abs, cewka i luzem leży sterownik podwójny, po przewodach patrząc to od wentylatorów, mam co prawda jeden wiatrak ale sterowanie jest na 2. Żadne podciśnienia tu nie dochodzą.
Inne propozycje?
PAWELZWLADKA a może to taki staroć który nie ma kompa? zerknijcie na fotki w mój vw/moja zmota
Inne propozycje?
PAWELZWLADKA a może to taki staroć który nie ma kompa? zerknijcie na fotki w mój vw/moja zmota
-
olek
- Stały bywalec
- 15
- Model:
- Kontakt:
wolne obroty idealnie - równo (dlatego nie dotykałem krokowego, to go praktycznie eliminuje), kopci tylko na gazie ale to raczej para, świece suchutkieandrewa1 pisze:olek pisze:Chemik211 ciśnienie na cylindrach mam takie:15,7 15,5 15,8 16,0 15,4
przykręcony do błotnika obok aku i tam masz tez przewód podciśnienia do kompa
nie muszę no moze oprócz 1PAWELZWLADKA pisze:andrewa pewnie mnie poprawi jeżeli się mylę <dzięki> , komputer jest chyba w tym samym miejscu co w 2.0 benzyna, czyli po prawej stronie, w komorze silnika, przy nadkolu, obok aku
PS padnięta sonda nie daje takich objawów ją bym sobie narazie darował
piszez ze zrobiłeś autem 50km i dopiero się zaczeło
czyli od początku droga eliminacji
wolne obroty ?---kopci ? zalewa silnik?
-
chemik211
- Ikona forum
- 16
- Tematy: 57
- Model:
- Auto: ...
- podziekowal za post: 39 razy
- otrzymal podziekowanie: 150 razy
- Kontakt:
Ciśnienie dziwnie duże ,powiedział bym że jest to nie możliwe , a czujnik spalania stukowego to cudo posiada
-
olek
- Stały bywalec
- 15
- Model:
- Kontakt:
chemik211 skoro tak twierdzisz to jutro sprawdzę osobiście, takie wyniki podał mi mechanior - a tak na marginesie to ile powinno być. A co do tego czujnika to było pytanie czy stwierdzenie? Ja go bynajmniej nie znalazłem, o ile rozmawiamy o tym samym, taki mini stetoskop lekarski z dziurką do silnika przykręcony?
-
andrewa1
- Kierowca T4
- 16
- Model:
- Kontakt:
zadne duze bardzo dobre bodaj 16 fabryczniechemik211 pisze:Ciśnienie dziwnie duże ,powiedział bym że jest to nie możliwe , a czujnik spalania stukowego to cudo posiada
i nawet nie ma duzych odchyłek
no nic innego tylko aparat lub cewka tylko dlaczego nie ma kompa ?
http://allegro.pl/komputer-silnika-vw-b ... 62816.html
3 od lewej do 2,0 podobny powinien być do 2,5
Ostatnio zmieniony 14 kwie 2011, 20:42 przez andrewa1, łącznie zmieniany 1 raz.
-
andrewa1
- Kierowca T4
- 16
- Model:
- Kontakt:
zaraz to jeszcze sprawdzę dokładnie ale jezeli faktycznie masz takie jak podałeś to tym bym sie nie przejmował ponizej 10 to juz takolek pisze:No jeżeli fabryka 16 to nie mam się czym martwić:)
no nie chce mi się wiezyć ze nie ma kompa
moze foto byś zrobił silnika i kmory aku tak zeby błotnik było troszkę widac
-
Piter
- Stały bywalec
- 15
- Tematy: 7
- Model:
- Auto: Westfalia/mixt L/+1
- podziekowal za post: 3 razy
- otrzymal podziekowanie: 17 razy
- Kontakt:
a może to czujnik położenia wału? Bo rozumiem, ze zapłon ustawiony na tip top? a iskra jest na każdej świecy?
-
olek
- Stały bywalec
- 15
- Model:
- Kontakt:
Jutro zrobię fotkę i wkleję, iskry piękne na wszystkich świeczkach, zapłon ok. Zastanawiam się nad tym czujnikiem położenia ale wydaje mi się że gdyby to czujnik to objawy byłyby takie same bez względu czy obroty wolne czy w trakcie jazdy.
-
andrewa1
- Kierowca T4
- 16
- Model:
- Kontakt:
odnośnie zapłonuolek pisze:Jutro zrobię fotkę i wkleję, iskry piękne na wszystkich świeczkach, zapłon ok. Zastanawiam się nad tym czujnikiem położenia ale wydaje mi się że gdyby to czujnik to objawy byłyby takie same bez względu czy obroty wolne czy w trakcie jazdy.
masz go ustawiony na )0( czy z jakimś wyprzedzeniem-opóznieniem
co do kompa jak niemasz jak na focie jest no chyba ze nie zrób fotke tego co tam masz
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
olek
- Stały bywalec
- 15
- Model:
- Kontakt:
No właśnie tam szukałem i nic nie ma, jedyne co w tej części jest to cewka i sterowanie wentylatorów, jutro zrobię dokładniejsze zdjęcie.
A zapłon początkowo był na zero ale już kombinowałem na różne sposoby.
A zapłon początkowo był na zero ale już kombinowałem na różne sposoby.
-
ronin36
- Stały bywalec
- 16
- Tematy: 7
- Model:
- Auto: T4 & ASB
- otrzymal podziekowanie: 17 razy
- Kontakt:
Stawiam na Tolka Banana (sprzedającego) <02> ciekawi mnie jaki uzdatniacz poszedł do silnika przed sprzedażą, chyba marny skoro auto przejechało 50 km, no i gdzie jest schowany komp :P , podejrzewam jakiegos garażowego swapa, sprawdź tak z czystej ciekawości jak wyglądają nr silnika. Jak juz wszystko sprawdzisz to znajdź kontakt z byłym właścicielem, może z łaski swojej opowie coś o tym aucie. Mam nadzieje, że okaże się to tylko jakiś duperel i nie będziesz płynął w koszta. Wymieniałeś olej? Jeżeli tak to jaki i jak wygladał ten stary?
-
pacark
- Samodzielny mechanik
- 16
- Tematy: 3
- Model:
- Auto: T4
- otrzymal podziekowanie: 41 razy
- Kontakt:
rozumiem ze palec na kopułce skierowany był do dołuolek pisze:A kable na 100% są ok, nie dowierzałem znacznikom na kole i organoleptycznie sprawdzałem (tzn, wywalona świeca i sprawdzałem czy na pewno na znacznikach 1 jest na górze i czy palec pokazuje to co ma)
-
chemik211
- Ikona forum
- 16
- Tematy: 57
- Model:
- Auto: ...
- podziekowal za post: 39 razy
- otrzymal podziekowanie: 150 razy
- Kontakt:
10-13 silnik zdrowy minimum 7,5 bara według danych więc twoje dane dziwnie duże, nawet niemożliwe, Powyżej 15 zaczyna się spalanie stukowe, więc radził bym przestawić zapłon i będzie dobrze