VW T4 2001r. problem z obrotomierzem
Regulamin forum
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
-
adblock
- Początkujący T4
- 6
- Last active: -
- Tematy: 1
- Model:
- Auto: t4
- Kontakt:
VW T4 2001r. problem z obrotomierzem
Witam wszystkich serdecznie. Przeczytałem dużo stron na forum ale nie znalazłem odpowiedzi. Jest kilka podobnych tematów ale nie znalazłem rozwiązania. Kolega kupił VW T4 z roku 2001. Auto pochodzi z Danii. Po sprowadzeniu do Polski stało 3 lata w remoncie. W chwili obecnej auto jest na chodzie ale nie działa obrotomierz. Są tam już zegary z obrotomierzem (niebieskie podświetlenie). Niestety obrotomierz nie działa. Alternator sprawdzony i na zacisku W jest impuls. Bezpieczniki sprawdzone i ok. Licznik włożony do innego auta i obrotomierz działa. Po rozebraniu zielonej kostki w miejscu pin 5 jest puste miejsce. Wg opisów które znalazłem na forum powinien tam dochodzić sygnał z alternatora (W) Czy jest możliwe, że zegary są wstawione od innego auta i obrotomierz nie działał nigdy w tym aucie? Wiązka do licznika jest oryginalna. Dziękuję za wszelką sugestię.
-
adblock
- Początkujący T4
- 6
- Model:
- Kontakt:
Re: VW T4 licznik z obrotomierzem 2001 r
Silnik 2,4 D Numer z zegarów 7D920801H Z tego co znalazłem po zdjęciach na forum auto posiada CAN. Licznik posiada naklejkę wydrukowaną przez serwis VW w Danii dlatego pomyślałem, że może licznik jest zamieniony i obrotomierz nie działał już wcześniej.
Ostatnio zmieniony 14 gru 2019, 18:38 przez adblock, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Probe041
- Nadteczkownik Nieuleczalny
- 16
- Tematy: 65
- Model:
- Auto: T4
- podziekowal za post: 163 razy
- otrzymal podziekowanie: 781 razy
- Kontakt:
Nie ma canu, licznik powinien działać. Schemat z wiki w dłoń plus kodowanie i do dzieła
-
ROMEK3
- Forumowicz T4
- 8
- Tematy: 0
- Model:
- Auto: Caravelle
- podziekowal za post: 3 razy
- otrzymal podziekowanie: 6 razy
- Kontakt:
2.4 D to stary silnik bez komputera. W niebieskich zegarach komputer steruje obrotomierz.
-
adblock
- Początkujący T4
- 6
- Model:
- Kontakt:
Czyli sygnał W z alternatora idzie na komputer a nie bezpośrednio na licznik? Przez ELM nie łączy się z kompem. Spróbuję przez kabel i VAG. Skrzynka wygląda jak na zdjęciu. Ciekawe wtedy dlaczego obrotomierz nie działa. Czy to może być wina adaptacji? Sprawdzę jeszcze gdzie idzie przewód W z alternatora. Na razie sprawdziłem gdzie wchodzi do skrzynki.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
Kenobi
- Administrator
- Fanatyk T4
- 16
- Tematy: 45
- Model:
- Opis: niech moc będzie z wami
- podziekowal za post: 49 razy
- otrzymal podziekowanie: 659 razy
- Kontakt:
W 2.4D na 100% skrzynka tak nie wygląda. To, że jest przekaźnik 140 i klima to jeszcze jestem wstanie uwierzyć choć to rzadkość przy 2.4 ale przekaźnik 109 to już tylko w 2.5 TDI siedzi.
-
adblock
- Początkujący T4
- 6
- Model:
- Kontakt:
Zrobię dokładne zdjęcie skrzynki w poniedziałek. Niestety wygląda podobnie. Nad przekaźnikiem tu widocznym nr 53 jest wstawiona dodatkowo jakaś szyna. Alternator sprawdzony i na zacisku W są impulsy. Gdzie dalej szukać przyczyny nie działającego obrotomierza? Poza tym na liczniku wszystko działa.
Tak na szybkiego znalazłem zdjęcie z elementem o którym piszę. Zaznaczony strzałką - szyna CAN. W tym T4 jest wpięte jedno złącze. Może jeszcze coś trzeba podpiąć tym bardziej, że w opisie jest, że steruje wskaźnikami.
Tak na szybkiego znalazłem zdjęcie z elementem o którym piszę. Zaznaczony strzałką - szyna CAN. W tym T4 jest wpięte jedno złącze. Może jeszcze coś trzeba podpiąć tym bardziej, że w opisie jest, że steruje wskaźnikami.
-
Kenobi
- Administrator
- Fanatyk T4
- 16
- Tematy: 45
- Model:
- Opis: niech moc będzie z wami
- podziekowal za post: 49 razy
- otrzymal podziekowanie: 659 razy
- Kontakt:
Zrób ty zdjęcie silnika pod maską, bo to co na zdjęciu to rozdzielnik CAN, Do tego jak tam siedzi przekaźnik 109 to masz nie 2.4D tylko 2.5TDI, a wtedy sygnał obrotów nie idzie z alternatora tylko z czujnika położenia wału/obrotów co skutkuje kompletną zmianą poszukiwań genezy twojego problemu.
-
krzysaudi
- Stały bywalec
- 15
- Tematy: 6
- Model:
- Opis: Elektronika nade wszystko - Touran i A3 :)
- otrzymal podziekowanie: 22 razy
- Kontakt:
Vag w dłoń i robimy test zegarów. Licznik jest dla auta z canem . Jak wskazówki działają wchodzisz w bloki pomiarowe i sprawdzasz czy widzi obroty. Nastepnie sprawdzasz kodowanie. Jeszcze w blokach adaptacyjnych jest ustawienie w jakim trybie ma dzialac - czy po analogu czy canie - tak jest w golfie 4 i passacie b5 fl , a one maja blizniacze liczniki . Sprawdze ma jutro bo mam gólfa pod domem do wożenia węgla ...
-
adblock
- Początkujący T4
- 6
- Model:
- Kontakt:
Kenobi jakieś konkretne zdjęcia porobić? Sprawdzałem ELM 327 ale się nie połączył z autem. W poniedziałek spróbuję przez kabel i kompa. Tu kolega podesłał mi fotkę z tego auta . Dziękuję za wszelkie rady.
-
Probe041
- 16
- Model:
- Kontakt:
801H nie ma canu, z tym że niebieskie zegary tylko chodzą przez ECU z sygnałem obrotów to też bzdury. Ja wiem, że weekend ale rutyna was gubi :-P
-
adblock
- Początkujący T4
- 6
- Model:
- Kontakt:
Probe041 to od czego zacząć sprawdzenie dlaczego obrotomierz nie działa? Alternator sprawdzony. Czy po podpięciu VAG pokaże obroty mimo, że ta wskaźnikach cisza?
-
krzysaudi
- Stały bywalec
- 15
- Model:
- Kontakt:
No to klops. Jesli jest bez can - sugerowałem się oznaczeniami 920 - zawsze golfi , paski i audiki z tamtych lat z tym numerem latały po canie - nawet mój gólf , to oznaczałoby że jest włożony od innego auta .Pociągnąć kabel do zacisku alternatora i sprawdzić działanie. Uff weekend i to pracujący ...
Pozdr.
Pozdr.
-
Probe041
- 16
- Model:
- Kontakt:
2.4d nie będzie miał licznika z canem nawet 2003r.
Zacząć od sprawdzenia kodowania
Zacząć od sprawdzenia kodowania
-
krzysaudi
- Stały bywalec
- 15
- Model:
- Kontakt:
Tylko dziwna sprawa ze nie ma instalacji od obrotomierza ??? Wtyczka niebieska pin 11?
-
adblock
- Początkujący T4
- 6
- Model:
- Kontakt:
Mam kilka opisów tych wtyczek i znalazłem raz pin 5 raz 10 odpowiedzialny za obrotomierz. Licznik jest bez Can bo widziałem w opisie na stronie, że ten mimo numeru 801H na końcu nie posiada CAN - wyjątek :D Jutro sprawdzę kodowanie.
-
Probe041
- 16
- Model:
- Kontakt:
T4-wiki.de, ki Umbau, na dole strony masz schemat
Ostatnio zmieniony 16 gru 2019, 11:23 przez Probe041, łącznie zmieniany 1 raz.
-
adblock
- Początkujący T4
- 6
- Model:
- Kontakt:
-
adblock
- Początkujący T4
- 6
- Model:
- Kontakt:
Dziś udało mi się połączyć z autem. Niestety w programie VagCom obroty też na zero. Po wejściu w licznik stwierdzam, że kodowanie jest złe. Pokazuje 18068 czyli liczba cylindrów jest zła. Próba zmiany kodowania kończy się błędem. Nie wiem czy wina programu czy źle obliczyłem nowe kodowanie. Sama liczba 18 jest chyba zła bo z wyposażenia mi wychodzi 21. Próbowałem dać na początek 00 ale też po kliknięciu TEST wywala ERROR. Kolejny problem to immo. Po odczytach pokazuje inny numer VIN więc jest wymienione. Raczej podmiana wyła w Dani bo na liczniku jest wydruk z serwisu z jakimiś cyframi i chyba kodem PIN. Jakieś pomysły co dalej? Jaki powinno być właściwe kodowanie licznika? Z wyposażenia nie ma za dużo. Dziękuję.
-
Probe041
- 16
- Model:
- Kontakt:
Recode w tym vagcom, nie adaptacja. Obecne kodowanie 01111, jak dla mnie to nie tu leży problem.
-
bigos1966
- profil zaufany

- Specjalista T4
- 15
- Tematy: 42
- Model:
- Auto: t4 caracelle
- podziekowal za post: 33 razy
- otrzymal podziekowanie: 201 razy
- Kontakt:
Moim zdaniem to problem z czujnikiem G28. Sygnał z tego czujnika idzie do komputera i dla tego nie widzi obrotów VAG. Z komputera sygnał idzie na licznik pin 11. Nie było u Ciebie przypadkiem przekładki silnika. Sprawdź co pisze na wlepce. https://www.t4-wiki.de/wiki/Geber_G28_(Drehzahl)
-
bigos1966
- profil zaufany

- Specjalista T4
- 15
- Model:
- Kontakt:
Na moje oko licznik i reszta jest od innego, a został wstawiony 2,4d. Dlatego dobrze było by zobaczyć co pisze na wlepce.
-
adblock
- Początkujący T4
- 6
- Model:
- Kontakt:
Auto jest w oryginale. Silnik AJA był w nim od początku. Jedynie immo musiało byc wymienione bo ma inny VIN. Do auta są wszystkie książki od nowości i wszystko się zgadza. Nawet przebieg sprawdziłem i ma oryginalne 180 tys. Dziwne tylko, że Vag nie pokazuje obrotów. Sygnał na obrotomierz idzie z alternatora. Alternator jest ok więc podejrzewam, że gdzieś w skrzynce jest przerwa. Jutro jeszcze spróbuję przekodować licznik. Przeszukałem forum i jeżeli chodzi o kodowanie licznika to różnie piszą o liczbie 4 tego kodu. Raz podają, że ma tam być liczba cylindrów a raz, że przelicznik czyli 1 lub 2. Jutro spróbuję różnych kombinacji.
-
bigos1966
- profil zaufany

- Specjalista T4
- 15
- Model:
- Kontakt:
Skoro podmieniłeś licznik i na drugim pokazuje obroty, to znaczy że sygnał z alternatora dochodzi do licznika. Pomieniony licznik albo uszkodzony, ewentualnie zimne luty. Wcześniej obroty chodziły na liczniku.
-
adblock
- Początkujący T4
- 6
- Model:
- Kontakt:
Licznik z T4 sprawdzałem w Golf 4 co prawda bez jego kodowania ale wskazówka obrotomierza drgnęła w górę. Dziś sprawdziłem na programie i prędkość pojazdu pokazuje, temperaturę też ale obroty zero. Czy bez poprawnego kodowania czy nawet bez licznika obroty w programie będą widoczne? Czy jak podepnę sygnał W z alternatora na niebieską kostkę pin 11 to obrotomierz powinien ruszyć?