automatyczne światła mijania - jak to zmienić?
Regulamin forum
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
-
czoper
- Samodzielny mechanik
- 15
- Last active: -
- Tematy: 20
- Model:
- Auto: caravelle
- Opis: Sekcja Dolnośląsko-Opolska!
- podziekowal za post: 18 razy
- otrzymal podziekowanie: 18 razy
- Kontakt:
Re: automatyczne światła mijania - jak to zmienić?
To by się nawet dobrze składało bo mój i tak szwankuje.Tylko to bym musiał na alledrogo zamówić bo nawet jakbym tu w Norwegii na szrocie znalazł,to pewnie też z automatem będzie.Tutaj 99%aut ma światła wlaczajace się automatycznie po przekreceniu kluczyka.A jak znajdę inny włącznik to będę mógł w końcu dołożyć DRL i układ elektryczny odsapnie z ulgą.
Wysłane z mojego SM-G388F przy użyciu Tapatalka
Wysłane z mojego SM-G388F przy użyciu Tapatalka
-
Patrick
- Specjalista T4
- 13
- Tematy: 28
- Model:
- Auto: Mixt
- podziekowal za post: 53 razy
- otrzymal podziekowanie: 73 razy
- Kontakt:
Czy aby działały przednie lampy jako dzienne po przekręceniu stacyjki to z włacznika świateł wpinam się w skrzynkę czy w jakaś wolna wtyczkę która wychodzi gdzieś ze skrzynki? Jak to jest?
-
slimak
- Ikona forum
- 16
- Tematy: 102
- Model:
- podziekowal za post: 17 razy
- otrzymal podziekowanie: 310 razy
- Kontakt:
Z pinu J/3 powinien odchodzić przewód do którego się wpinasz.
-
czoper
- Samodzielny mechanik
- 15
- Model:
- Kontakt:
A ja kupiłem w końcu używany włącznik na alle... i okazało się,że teraz mam również automatyczne światła ale tylko przednie już bez tyłu i podświetlenia zegarów i deski.Obejrzałem ten nowy włącznik i nie ma w nim tej blaszki łączącej piny a w poprzednim jest.
-
hoopsii
- Samodzielny mechanik
- 12
- Tematy: 11
- Model:
- Auto: Allstar Westa SYNCRO
- podziekowal za post: 23 razy
- otrzymal podziekowanie: 70 razy
- Kontakt:
Może skandynawski. Oni tak mieli w standardzie.czoper pisze:A ja kupiłem w końcu używany włącznik na alle... i okazało się,że teraz mam również automatyczne światła ale tylko przednie już bez tyłu i podświetlenia zegarów i deski.Obejrzałem ten nowy włącznik i nie ma w nim tej blaszki łączącej piny a w poprzednim jest.
-
czoper
- Samodzielny mechanik
- 15
- Model:
- Kontakt:
Tu zazwyczaj włącza się wszystko wiem bo siedzę w norge już parę lat i niejedno auto miałem
-
Patrick
- Specjalista T4
- 13
- Tematy: 28
- Model:
- podziekowal za post: 53 razy
- otrzymal podziekowanie: 73 razy
- Kontakt:
Jeśli ktoś chciałby podpiać sobie przednie światla aby załaczały się jako dzienne, to za skrzynka trzeba szukać takiego oto żółtego kabelka (wychodzacego z czerwonej kostki J/3) z wtyczka 1-pin , która trzeba połaczyć z pinem tfl we właczniku świateł :)
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
Probe041
- Nadteczkownik Nieuleczalny
- 16
- Tematy: 65
- Model:
- Auto: T4
- podziekowal za post: 163 razy
- otrzymal podziekowanie: 781 razy
- Kontakt:
Chciałem dzisiaj to podpiąć u siebie i poległem, bo nie mam takiej wtyki aby się do tej kostki podpiąć. siedzi tam podwójny pin a kostka jest jednopinowa. W całej stercie pociętych wiązek nie mam takiego cuda. Ktoś wie gdzie taką wtykę dostać i jakiej szerokości ma być ten męski pin? Nie chciałem ciąć ori wiązki i zostawiłem to jak jest.Patrick pisze:Jeśli ktoś chciałby podpiać sobie przednie światla aby załaczały się jako dzienne, to za skrzynka trzeba szukać takiego oto żółtego kabelka (wychodzacego z czerwonej kostki J/3) z wtyczka 1-pin , która trzeba połaczyć z pinem tfl we właczniku świateł :)
Numer wtyki znalazłem 191 972 761, nowa ma cenę z kosmosu :P Numer pinu do niej z ruskiej strony N 103 192 03
-
xxxkamil
- Znawca T4
- 13
- Tematy: 8
- Model:
- Auto: Zwykły TRANSPORTER
- podziekowal za post: 55 razy
- otrzymal podziekowanie: 102 razy
- Kontakt:
Artur ja takie wtyczki targałem napewno z osobówki tylko z której to dokładnie nie pamiętam bo zaopatruje się w różnych, najczęściej golf3 bo tego najwięcej ;)
Co prawda wykorzystywałem je do czegoś innego ale napewno to były te wtyczki.
Co prawda wykorzystywałem je do czegoś innego ale napewno to były te wtyczki.
-
Perła
- Początkujący T4
- 14
- Tematy: 5
- Model:
- Auto: T4 Lang 1998
- podziekowal za post: 27 razy
- Kontakt:
Dwa pytania.
Kupiłem T4, który jeździł w Szwecji, wiec światła uruchamiają się automatycznie wraz z zapłonem - zarówno przednie, jak i tylne wraz z oświetleniem tablicy rejestracyjnej. Nie pasuje mi to, chciałbym, by działały "normalnie", po europejsku. Chciałem to zrobić jak fabryka.
1. Co zrobić / wymienić / przepiąć, by instalacja była taka, jak "normalna", europejska? Nie znam niemieckiego, coś tam translator mi przetłumaczył z T4-wiki, że żółty kabel, że dwa rodzaje włączników (mam oryginalny, ale od kontynentalnej werski też gdzieś znajdę), ale tak po ludzku to nie wiem co z tym kabelkiem, wyłącznikiem, przekaźnikiem. Najprościej jak się da - co zrobić, by zrezygnować z dobrodziejstwa tej funkcji?
2. Skoro jest ta instalacja, to czy ewentualnie dałoby się to przerobić łatwo tak, by światła dzienne faktycznie się uruchamiały, ale osobne (dodatkowe) i tylko z przodu, a nie tak jak jest - czyli światła mijania, tylne pozycyjne i tablica rejstracyjna?
Kupiłem T4, który jeździł w Szwecji, wiec światła uruchamiają się automatycznie wraz z zapłonem - zarówno przednie, jak i tylne wraz z oświetleniem tablicy rejestracyjnej. Nie pasuje mi to, chciałbym, by działały "normalnie", po europejsku. Chciałem to zrobić jak fabryka.
1. Co zrobić / wymienić / przepiąć, by instalacja była taka, jak "normalna", europejska? Nie znam niemieckiego, coś tam translator mi przetłumaczył z T4-wiki, że żółty kabel, że dwa rodzaje włączników (mam oryginalny, ale od kontynentalnej werski też gdzieś znajdę), ale tak po ludzku to nie wiem co z tym kabelkiem, wyłącznikiem, przekaźnikiem. Najprościej jak się da - co zrobić, by zrezygnować z dobrodziejstwa tej funkcji?
2. Skoro jest ta instalacja, to czy ewentualnie dałoby się to przerobić łatwo tak, by światła dzienne faktycznie się uruchamiały, ale osobne (dodatkowe) i tylko z przodu, a nie tak jak jest - czyli światła mijania, tylne pozycyjne i tablica rejstracyjna?