Zmiena przeznaczenia na specjalny kempingowy a stawka OC

Transport, budowlanka, foodtrucki, serwis mobilny – jak T4 sprawdza się w pracy.
ODPOWIEDZ
niebieski-n2
moderator
Kierowca T4

Answers: 0
14
Last active: -
Tematy: 13
Model:
Auto: Escapade, holenderka
Opis: Kapitan eMO
podziekowal za post: 106 razy
otrzymal podziekowanie: 115 razy
Kontakt:

Zmiena przeznaczenia na specjalny kempingowy a stawka OC

Nieprzeczytany post autor: niebieski-n2 »

Czy jest ktoś na forum, kto ostatnio zmieniał przeznaczenie swojego auta na specjalny kempingowy?
Ciekaw jestem jak to wpłynęło na wysokość stawki OC względem poprzedniej stawki, kiedy to pojazd był osobowy/ciężarowy?

A pytam, gdyż trąbią wszem i wobec, że owa stawka w przypadku pojazdów specjalnych jest niższa (w przypadku ciągników siodłowych tak z pięć razy), tymczasem w przypadku mojego T4 ubezpieczonego w PZU - okazuje się, że składka byłaby prawie 300zł wyższa (niż jak jest ciężarowym)

Nie chodzi w tym temacie o dywagacje czy taka operacja (zmiana przeznaczenia) jest możliwa i jak to zrobić - lecz o poznanie relacji wysokości składki w innych towarzystwach ubezpieczeniowych, dla tego samego pojazdu, w przypadku, gdy był osobowy/ciężarowy i jest specjalny kempingowy (a może zrobił ktoś z osobowego/ciężarowego - karawan, bankowóz? - bo i takiej opcji nie wykluczam ;) )
Easy_Rider
Początkujący T4

7
Tematy: 0
Model:
Auto: Atlantis
Kontakt:

Re: Zmiena przeznaczenia na specjalny kempingowy a stawka OC

Nieprzeczytany post autor: Easy_Rider »

Witaj Niebieski

Kupiłem w tym roku T4 Atlantis z 1999 roku od gościa, co mia wpisane samochód specjalny kempingowy. Jednorazowa składka OC wynosiła go 744.14 zł. (firma ubezpieczeniowa Balcia). Po zakupie w sierpniu br. dokonałem zmiany na samochód osobowy i dostałem w HDI wycenę na 717.00 zl.

Dokonałem zmiany rodzaju pojazdu, ponieważ wg mojej oceny - i nie tylko mojej -samochodem specjalnym możesz mknąć maksymalnie 80 km/h <ziew> . Różne są na ten temat opinie, dla swojego spokoju stwierdziłem, że gra nie warta świeczki. Jeżdżę samochodem cały rok i tyle w temacie.

PzdROW
niebieski-n2
moderator
Kierowca T4

14
Tematy: 13
Model:
Auto: Escapade, holenderka
Opis: Kapitan eMO
podziekowal za post: 106 razy
otrzymal podziekowanie: 115 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: niebieski-n2 »

Tylko, że poprzedni właściciel miał zapewne inne miejsce zamieszkania, z pewnością mniej korzystne jeżeli chodzi o szkodowość (składkę).
Easy_Rider
Początkujący T4

7
Tematy: 0
Model:
Auto: Atlantis
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: Easy_Rider »

Moze i tak ale rzad wielkości byl zachowany.
Moim zdaniem nie ma to żadnego znaczenia. Jedynie majac samochod specjalny mozesz go czasowo wyrejestrowac. Trzeba chyba oddac do starostwa dowód rejestracyjny i tablice. Tez to cos chyba kosztuje ok 90 zl tak mi sie wydaje, a w tym czasie nie musisz placic OC. U mnie to odpada.
ODPOWIEDZ

Wróć do „T4 w firmie”