Problem z wymianą rozrusznika
Regulamin forum
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
-
Łukasz12502
- Aktywny T4
- 8
- Last active: -
- Tematy: 3
- Model:
- Auto: T4
- podziekowal za post: 13 razy
- otrzymal podziekowanie: 22 razy
- Kontakt:
Re: Problem z wymianą rozrusznika
Panowie kto mi podpowie jaki rozrusznik będzie w T4 z 1992roku 2.4D AAB,skrzynia CRN?bo chciałem wymienić bendiks bo rano jak mróz lubi przepuścić.szukałem w internecie i pokazuje mi dwa rodzaje rozruszników do 2.4D blink :
narazie nie wyciągałem swojego bo auto potrzebne dlatego chciałem kupić bendiks i wtedy rozebrać i wymienić ale nie wiem który.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
mjanusz69
- Samodzielny mechanik
- 15
- Tematy: 61
- Model:
- Auto: Caravelle
- podziekowal za post: 29 razy
- otrzymal podziekowanie: 51 razy
- Kontakt:
Mam taki sam silnik i skrzynie rocznik 93''u mnie jest ten pierwszy , jak wyjmiesz sprawdz tulejkę która jest zabita w obudowie skrzyni i podpiera wałek rozrusznika po złożeniu, jest to dość istotny element bo jeśli jest wybita "kosi" wałek i ciężko rozrusznik kręci
-
mazi
- Początkujący T4
- 13
- Tematy: 0
- Model:
- Auto: multivan
- Kontakt:
-
Łukasz12502
- Aktywny T4
- 8
- Model:
- Kontakt:
zimno się zrobiło i temat powrocił <zastrzelę> czyli do 2.4D ten drugi podejdzie plug&play?i który wg Ciebie lepiej "kręci"?a czy ktoś się orientuje czy od 1.9td z 95 roku jest to samo co w 2.4D,bo tylko taki mają obecnie na pobliskim szrocie?
-
Jackall
- profil zaufany

- Stały bywalec
- 10
- Last active: Online now
- Tematy: 9
- Model:
- Auto: T4 long i Caravelle
- podziekowal za post: 5 razy
- otrzymal podziekowanie: 32 razy
- Kontakt:
Wszystkie rozruszniki w t4 diesel są zamienne za sobą, poza wersją 150 KM. W benzynach nie wiem, ale pewnie też są takie same
-
Łukasz12502
- Aktywny T4
- 8
- Model:
- Kontakt:
dzięki za podpowiedź Jackall.w takim razie muszę uderzyć na szrot po ten z 1.9TD.
mogę potwierdzić że ten mniejszy rozrusznik z ABL-a pasuje do AAB.ciekawe tylko jak zimą sobie poradzi z dodatkowym cylindrem? ;)
mogę potwierdzić że ten mniejszy rozrusznik z ABL-a pasuje do AAB.ciekawe tylko jak zimą sobie poradzi z dodatkowym cylindrem? ;)
-
chemik1980
- Początkujący T4
- 12
- Model:
- Auto: LONG
- podziekowal za post: 1 raz
- Kontakt:
Odgrzewam
A regenerowal ktos sam rozrusznik w pelni? U mnie musialbym przed zima zajrzec, bo slabo kreci, ale tak jak ktorys z kolegow pisal oryginalu niczym nie zastapisz, wiec wolalbym mojego robic. Znalazlem zestawy naprawcze BOSCH 1007010079, prubowal ktos?
A regenerowal ktos sam rozrusznik w pelni? U mnie musialbym przed zima zajrzec, bo slabo kreci, ale tak jak ktorys z kolegow pisal oryginalu niczym nie zastapisz, wiec wolalbym mojego robic. Znalazlem zestawy naprawcze BOSCH 1007010079, prubowal ktos?
-
bigos1966
- profil zaufany

- Specjalista T4
- 15
- Tematy: 42
- Model:
- Auto: t4 caracelle
- podziekowal za post: 33 razy
- otrzymal podziekowanie: 201 razy
- Kontakt:
A czy sprawdziłeś czemu słabo kręci. Nie musi to być wina rozrusznika. Za słaby prąd lub za duże opory silnika też dadzą taki objaw. Najpierw bym to sprawdził.
-
mjanusz69
- Samodzielny mechanik
- 15
- Model:
- Kontakt:
Coś w tym jest co kolega wyżej pisze , a co do samodzielnej regeneracji to uważam za błąd no chyba że dysponujesz pełnym zakresem narzędzi i wyposażenia typu ściągacze, prasa,stół mierniczy, ja takie podzespoły jak rozrusznik ,alternator, pompa wspomagania nie mówię tu o pompie wtryskowej czy wtryskiwaczach bo to obowiązkowo oddaję do specjalisty , zawożę do wyspecjalizowanego zakładu mam gwarancje na usługę i na części zazwyczaj zakład informuje na jakich częściach regenerują, jeśli nie odpowiada mi marka proszę o zakup i zamontowanie takiej części jak chcę ,a sam to tylko montuję do samochodu
-
bigos1966
- profil zaufany

- Specjalista T4
- 15
- Model:
- Kontakt:
Nie przesadzajmy, regeneracja rozrusznika tym zestawem to nic nadzwyczajnego. Piszemy tu o ludziach którzy chociaż trochę liznęli mechaniki i elektryki. Stół mierniczy jest zbędny. Nie wymieniasz komutatora w wirniku tylko tuleje i łożyska. Sama mechanika. Dlatego warto najpierw sprawdzić to co wcześniej napisałem.
-
mjanusz69
- Samodzielny mechanik
- 15
- Model:
- Kontakt:
Poniekąd mogę się z Tobą zgodzić lecz jeśli rozrusznik jest z deka zmęczony a tegoż zmęczenia w postaci przegrzanego uzwojenia nie zobaczysz to założenie nowych łożysk szczotek wraz z diodami i tulejek mogą (choć nie muszą ) doprowadzić do spalenia (nowe ''sztywne '' elementy) i wtedy nie będzie co ratować .więc nadal uważam że oddanie do regeneracji firmie która się tym zajmuje w moim mniemaniu jest pożądane Ale zaznaczam to jest moje zdanie więc każdy zrobi jak uważa ,wolna wola
-
bigos1966
- profil zaufany

- Specjalista T4
- 15
- Model:
- Kontakt:
Jestem z wykształcenia elektrykiem i silniki przezwajałem nie jeden. Uważasz że jak oddasz do regeneracji rozrusznik to oni coś zrobią ze starą przegrzaną izolacją, to jesteś w błędzie. Przy tak dużych pądach to jak jest uszkodzona izolacja to rozrusznik nadaje się do kosza.
-
chemik1980
- Początkujący T4
- 12
- Model:
- Kontakt:
Co do oporow silnika itp. jak pisal ktorys z kolegow, w tej materii jest wszyszko dobrze, a jestem tego pewien, bo wymienialem skrzynie z automata i tam byl nowy rozrusznik, ktory krecil jak wsciekly, a ten ktory dostalem z manualem, juz srednio, myslalem tez zeby zamienic tylko glowiczke (o ile reszta jest taka sama) z tego co mam teraz na ten co byl w automacie, ale w samej glowiczce tez sa fanty ktore przydaloby sie od razu wymienic. A co do zaplecza sprzetowego to bez obaw, poza stolem to dysponuje odpowiednia iloscia sprzetu mniej lub wiecej potrzebnego do takich i nie tylko, operacji
-
mjanusz69
- Samodzielny mechanik
- 15
- Model:
- Kontakt:
Masz racje nic nie zrobią ale są w stanie na przyrządach to stwierdzić a jeśli nie masz oprzyrządowania to kupisz części poskładasz do kupy zamontujesz do samochodu i po tygodniu trafi szlak „regenerowany” rozrusznik a właściciel poszedł w koszty bo co się dało wymienił a wynik taki ze trzeba kupić nowy i znów kasabigos1966 pisze:Jestem z wykształcenia elektrykiem i silniki przezwajałem nie jeden. Uważasz że jak oddasz do regeneracji rozrusznik to oni coś zrobią ze starą przegrzaną izolacją, to jesteś w błędzie. Przy tak dużych pądach to jak jest uszkodzona izolacja to rozrusznik nadaje się do kosza.
-
bigos1966
- profil zaufany

- Specjalista T4
- 15
- Model:
- Kontakt:
Ale jak rozbierzesz rozrusznik, to widać czy izolacja jest przegrzana. Zwykłym mirnikiem sprawdzisz czy jaki jest opór uzwojenia względem obudowy. W rozruszniku są duże prądy a nie napięcia. Bardziej skupiłbym się na łożyskach i czystym komutatorze. Wybite łożyska powodują zmniejszenie szczeliny między wirnikiem a stojanem co doprowadza do przegrzania i straty mocy. Tak samo jest z komutatorem, jak jest brudny w rowkach, traci prąd i staje się słabszy. To tylko tak na szybko moja opinia. A z drugiej strony taki zestaw to nie są duże pieniądze i warte ryzyka. Nie mówię tu o satysfakcji z naprawiania samemu. Jeżeli chodzi o firmy specjalizujące się w naprawach, to ja mam do nich pecha. Nigdy nie zrobili to dobrze.
-
chemik1980
- Początkujący T4
- 12
- Model:
- Kontakt:
Dokladnie to chcialbym zrobic, kwestia tylko czy w tym zestawie bedzie wszystko co potrzebne. A jesli komutator bedzie K.O. to mam nadzieje ze obydwa rozruszniki sa takie same konstrukcyjnie i wystarczy zamiana glowiczki, ktora uda mi sie wczesniej zregenerowac.bigos1966 pisze:Bardziej skupiłbym się na łożyskach i czystym komutatorze. Wybite łożyska powodują zmniejszenie szczeliny między wirnikiem a stojanem co doprowadza do przegrzania i straty mocy.
-
mjanusz69
- Samodzielny mechanik
- 15
- Model:
- Kontakt:
bigos1966 może faktycznie trafiasz na kiepskie zakłady ,ja nie narzekam oddaję do naprawy wszystkie elektryczne rzeczy typu alternator, rozrusznik do tego samego warsztatu i nawet kiedyś przy innym aucie wymieniłem szczotki i po jakimś czasie zawiozłem go do sprawdzenia przy odbiorze gość powiedział że ta część nie była u nich wymieniana bo oni zakładają co innego więc uważam że dobrze o nich świadczy ,wiedzą co wkładają i odpowiadają za to. A co do regeneracji samemu jak napisałem wolna wola dla Ciebie było by dyshonorem oddanie czegoś na czym się znasz więc jestem w stanie zrozumieć stanowisko że lepiej samemu ogarnąć temat. <england>