2.5TDI przegrzewa się, przyczyna?

https://www.t4-forum.pl/viewforum.php?f=89
T4 Forum dotyczące silnika „2.5 AJT, AAY, ACV, AUF, AXL, AYC, AHY, AXG”

Tematy dotyczące TDI – 88, 102, 111, 150 KM. Wszystko o turbo, intercoolerze, wtryskach, ECU i VAG.
Regulamin forum
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.

Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.

Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.

Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
ODPOWIEDZ
vwyogi
Znawca T4

Answers: 0
13
Last active: -
Tematy: 32
Model:
Auto: Caravelle Business
Opis: 2.8 V6
podziekowal za post: 18 razy
otrzymal podziekowanie: 51 razy
Kontakt:

2.5TDI przegrzewa się, przyczyna?

Nieprzeczytany post autor: vwyogi »

Pacjent: 2.5TDI, ale w VW LT nie w T4. Przebieg około 500tys. Wskazówka w trakcie ostatniej trasy zaczeła pokazywać, że sie przegrzewa, ale skacze w oczach góra dół, zarówno w trakcie jazdy ze stała pędkościa jak i na postoju. Zegary w LT sa "mercedesowski" więc wykluczam awarię wskaxnika temperatury czy czujnika cieczy chłodzącej. Generalnie to jak ciut mocniej depne to ciut mocniej sie przegrzewa, jak na wolnych to temp spada do połowy, ale dalej podskakuje opada +/-2mm od środkowego połozenia. Przy jeździe pod górkę właczenie nagrzewnicy pomaga minimalnie obnizyć temperaturę co potwierdza moja teze o poprawności wskazań temperatury. Jeden mechanik mówi, ze to uszczelka pod głowicą i wystarczy ja wymienić bez planowania głowicy <zniesmaczony> ( można tak wogóle ? ). Drugi mechanior twierdzi, że jakby sie tak grzał to w sekundzie byłoby po silniku i to raczej czyunik lub wskaxnik oszukuje. A ja głupi juz jestem i nie mam pomysłu.
Pozniżej dwa filmy. Na jednym wskazówka na postoju, a na drugim przy stalej prędkości 75km/godz na prawie pusto po autostradzie. Jakieś pomysły?

https://youtu.be/Vxn9nbmiL04

https://youtu.be/4UxKNvzVv20
Probe041
Nadteczkownik Nieuleczalny

16
Tematy: 65
Model:
Auto: T4
podziekowal za post: 163 razy
otrzymal podziekowanie: 781 razy
Kontakt:

Re: 2.5TDI przegrzewa się, przyczyna?

Nieprzeczytany post autor: Probe041 »

Ja bym ściągał głowicę i sprawdzał ją na szczelność. Już długo się z tym męczysz ;-)
xxxkamil
Znawca T4

13
Tematy: 8
Model:
Auto: Zwykły TRANSPORTER
podziekowal za post: 55 razy
otrzymal podziekowanie: 102 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: xxxkamil »

A może termostat się przycina?
vwyogi
Znawca T4

13
Model:
Kontakt:

Artur masz rację pierdziele się z tą awarią jak matka z łobuzem. A to dlatego że robię tym autem 4 trasy w roku i właśnie przed ostatnią do uk wymieniłem termostat i na chwilę pomogło ale jak już wracałem to znowu się zaczął grzać. Stary termostat miał odkeljoną gumę od klapki i mógł się zacinać. Wymieniłem też zawor nagrzewnicy bo mi puszczał. Wymieniłem na nowy oryginalny i prawie natychmiast zaczął mi przepuszczać. Pytanie jest czy puszczająca głowica może zrobić takie ciśnienie w układzie chłodzenia że plyn przelewa się przez nowy zawór?
I ponawiam pytanie czy w 2.5tdi można zrzucić głowicę na wymianę samej uszczelki bez planowania głowicy?
Probe041
Nadteczkownik Nieuleczalny

16
Tematy: 65
Model:
Auto: T4
podziekowal za post: 163 razy
otrzymal podziekowanie: 781 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: Probe041 »

Zawsze się planuje głowicę i warto przy okazji sprawdzić szczelność. Jak kompresja idzie do płynu to wszystko możliwe
vwyogi
Znawca T4

13
Model:
Kontakt:

Update
Pacjent u mechanika i po jeździe próbnej z kompem na kolanach wychodzi, że na kompie temperatura jest o 10 stopni niższa niż na liczniku. Nowy oryginalny czujnik zamówiony i jutro montaż.
Mechanior też patrzył czy węże nie puchną i według niego wszystko w normie. Więc na razie głowicy nie zrzucam.
xxxkamil
Znawca T4

13
Tematy: 8
Model:
Auto: Zwykły TRANSPORTER
podziekowal za post: 55 razy
otrzymal podziekowanie: 102 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: xxxkamil »

Ja też najpierw bym szukał usterki po stronie elektrycznej, czy to czujnik czy jednak licznik a może przewody/kostki-jakaś przerwa czy brak kontaktu. Co do glowicy to powinno się ją planować choć ja osobiście w bylej firmie jeździłem dwoma autami w benzynie i w dislu po strzale uszczelki. Glowice nie były planowane tylko nowa uszczelka na odpowiedzialność mechanika i auta jeździły bez zastrzeżeń. Tak czy siak ja dla siebie bym planował.
ODPOWIEDZ

Wróć do „2.5 AJT , AAY , ACV , AUF , AXL , AYC , AHY , AXG”