Wtyk gniazda zapalniczki. Problem z oświetleniem gniazda.
Regulamin forum
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
-
czabaj
- Początkujący T4
- 13
- Last active: -
- Tematy: 4
- Model:
- Auto: T4 1994 Multivan
- podziekowal za post: 3 razy
- Kontakt:
Wtyk gniazda zapalniczki. Problem z oświetleniem gniazda.
Witam wszystkich forumowiczów. Od niedawna jestem szczęśliwym posiadaczem T4 1,9td `97. To druga te-czwórka w mojej karierze. Pierwszą sprzedałem trzy lata temu i cały czas żałuje tej decyzji ;)
Doprowadzam samochód do porządku. Był niezły burdel w elektryce (jakieś chińskie centralne zamki, pseudo alarmy, czujniki cofania itd. Kupa niepotrzebnych przewodów do i tak nie działających "udogodnień". Nie zastałem za to gniazda zapalniczki. Rozebrałem co trzeba i znalazłem tylko wtyk. Kupiłem zapalniczkę, podłączyłem i działa, tylko, że bez podświetlenia... Sprawdziłem żarówkę i jest ok. Wtyk zapalniczki jest trzy pinowy i tam jest 6V, 12V i masa. Przy czym to 6V pojawia się po włączeniu świateł więc zakładam, że to od oświetlenia. I teraz pytanie - Czy tam nie powinno być 12V? Skąd to 6V?
Z góry dzięki za podpowiedź.
Doprowadzam samochód do porządku. Był niezły burdel w elektryce (jakieś chińskie centralne zamki, pseudo alarmy, czujniki cofania itd. Kupa niepotrzebnych przewodów do i tak nie działających "udogodnień". Nie zastałem za to gniazda zapalniczki. Rozebrałem co trzeba i znalazłem tylko wtyk. Kupiłem zapalniczkę, podłączyłem i działa, tylko, że bez podświetlenia... Sprawdziłem żarówkę i jest ok. Wtyk zapalniczki jest trzy pinowy i tam jest 6V, 12V i masa. Przy czym to 6V pojawia się po włączeniu świateł więc zakładam, że to od oświetlenia. I teraz pytanie - Czy tam nie powinno być 12V? Skąd to 6V?
Z góry dzięki za podpowiedź.
-
Kloit777
- Forumowicz T4
- 16
- Tematy: 11
- Model:
- Auto: T4 Lift będzie ;-))
- podziekowal za post: 4 razy
- otrzymal podziekowanie: 4 razy
- Kontakt:
Re: Wtyk gniazda zapalniczki. Problem z oświetleniem gniazda
Nie kupuje się ryżowych tylko oryginał nawet jak używka to 100 razy lepszy od ryżu i bez domysłów skąd 6V haha
-
czabaj
- Początkujący T4
- 13
- Model:
- Kontakt:
Zapalniczka jest oryginalna. A co ma napięcie na wtyku, wspólnego z krajem producenta zapalniczki, to nie wiem :)
Ostatnio zmieniony 29 wrz 2017, 18:58 przez niebieski-n2, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: stosuj znaki inyerpunkcyjne
Powód: stosuj znaki inyerpunkcyjne
-
slimak
- Ikona forum
- 16
- Tematy: 102
- Model:
- Auto: Mixt
- podziekowal za post: 17 razy
- otrzymal podziekowanie: 310 razy
- Kontakt:
Sprawdź, czy nie masz przyciemnionego oświetlenia deski rozdzielczej. Ustaw potencjometr przyciemnienia w pozycji "0" i wtedy zmierz napięcie na żarówce.
-
Kloit777
- Forumowicz T4
- 16
- Tematy: 11
- Model:
- Auto: T4 Lift będzie ;-))
- podziekowal za post: 4 razy
- otrzymal podziekowanie: 4 razy
- Kontakt:
Nie pisałeś,że kupiłeś oryginał a z treści postu cyt." ..... burdel w elektryce "(jakieś chińskie centralne zamki, pseudo alarmy, czujniki cofania itd...." wywnioskowałem co napisałem.czabaj pisze:Zapalniczka jest oryginalna. A co ma napięcie na wtyku wspólnego z krajem producenta zapalniczki to nie wiem :)
czabaj pisze:A co ma napięcie na wtyku wspólnego z krajem producenta zapalniczki to nie wiem :)
o byś się zdziwił ;)
-
bigos1966
- profil zaufany

- Specjalista T4
- 15
- Tematy: 42
- Model:
- Auto: t4 caracelle
- podziekowal za post: 33 razy
- otrzymal podziekowanie: 201 razy
- Kontakt:
Większość kupuję na AliExpress i jestem zadowolony. Dzisiaj i tak prawie wszystko jest robione w Chinach, kwestia jest taka że nie kupuje się najtańsze. Problem z oświetleniem ta tak jak napisał Slimak, albo zaśniedziałe przewody lub styki.
-
czabaj
- Początkujący T4
- 13
- Model:
- Kontakt:
Problem rozwiązany! Tak jak zasugerował slimak miałem ściemnioną deskę i stąd 6V zamiast 12V. Po przeczyszczeniu styków papierem ściernym i podkręceniu oświetlenia deski wszystko działa.