Hybrydowe Turbo do VW T4 2.5 Benzyna
-
OutSider
- Nowy T4
- 11
- Last active: -
- Tematy: 2
- Model:
- Auto: Syncro
- Kontakt:
Hybrydowe Turbo do VW T4 2.5 Benzyna
Witam wszystkich użytkowników forum T4 !
Czy jest tu ktoś kto ma jakiekolwiek pojęcie doświadczenie lub chociażby widział dostawione Turbo do silnika 2.5 w benzynie w T4 ?
Ponoć można wywalić z niej ponad 200 Koni.
Jak myślicie jak to się może mieć do silnika z przebiegiem ponad 340tys ?
Pewnie coś będzie pasowało wymienić by go lepiej przygotować może jakieś lepsze wtryski doloty inne ?
Zapodaję link do strony z ową turbiną ponoć u nich można to ogarnąć ciekaw jestem czy są w PL jakieś już tak zaturbione.
Z tego co mi Translator tłumaczy na stronie producenta to pisze że pasuje w oryginalne otwory.. tylko w które ?
http://gt-power.net/index.php?page=product&info=1029625
I tu coś o tym trajkoczą ale nie jest mi dane coś z tego wiedzieć ;D
http://www.motor-talk.de/forum/motorumbau-t2342107.html
Pozdrawiam.
Czy jest tu ktoś kto ma jakiekolwiek pojęcie doświadczenie lub chociażby widział dostawione Turbo do silnika 2.5 w benzynie w T4 ?
Ponoć można wywalić z niej ponad 200 Koni.
Jak myślicie jak to się może mieć do silnika z przebiegiem ponad 340tys ?
Pewnie coś będzie pasowało wymienić by go lepiej przygotować może jakieś lepsze wtryski doloty inne ?
Zapodaję link do strony z ową turbiną ponoć u nich można to ogarnąć ciekaw jestem czy są w PL jakieś już tak zaturbione.
Z tego co mi Translator tłumaczy na stronie producenta to pisze że pasuje w oryginalne otwory.. tylko w które ?
http://gt-power.net/index.php?page=product&info=1029625
I tu coś o tym trajkoczą ale nie jest mi dane coś z tego wiedzieć ;D
http://www.motor-talk.de/forum/motorumbau-t2342107.html
Pozdrawiam.
-
Kenobi
- Administrator
- Fanatyk T4
- 16
- Tematy: 45
- Model:
- Auto: Caravelle
- Opis: niech moc będzie z wami
- podziekowal za post: 49 razy
- otrzymal podziekowanie: 659 razy
- Kontakt:
Re: Hybrydowe Turbo do VW T4 2.5 Benzyna
Można było kontynuować w już istniejącym wątku:
http://www.t4-forum.pl/viewtopic.php?f=33&t=14626
http://www.t4-forum.pl/viewtopic.php?f=33&t=14626
-
chemik211
- Ikona forum
- 16
- Tematy: 57
- Model:
- Auto: ...
- podziekowal za post: 39 razy
- otrzymal podziekowanie: 150 razy
- Kontakt:
Sprawa szybka, po pierwsze odprężenie silnika poprzez wyliczenie kanapka lub sklejaniem uszczelek, po drugie kolektor z 2,5tdi 151km później turbo chłodzone wodą np vw 1,8t k03 tylko nie pamiętam dokładnie końcowego oznaczenia aby było to większe, mądrego programiste, dobrze panewki na spótery wymienić , wtryski mogą być wystarczą, o sprawach typowo mechanicznych nie piszę bo przy montażu to chyba wiadomo co ma być miłego montowania , temat bez sensu
-
chemik211
- Ikona forum
- 16
- Model:
- Kontakt:
A co ma być, dajesz silnik z osprzętem plus lekka rzeźba jak to przy takich projektach i jazdaszoo pisze:Odgrzewan kotleta a co z osprzętem z audi 2,2t
-
ZIOMAN
- Początkujący T4
- 11
- Tematy: 12
- Model:
- Auto: T4
- podziekowal za post: 2 razy
- Kontakt:
Wszyscy o tym piszą ale nikt nie montuje. Jedyne co ja się podejmuje to swapy na większe motory z ACC na 2E teraz chce wsadzić 2,5l ale nie powiem bo temat fajny motor audi 2,2 ciekawy ten ng tylko trza przerobić chyba wtrysk bo ten mechaniczny to porażka jak się montuje LPG.
-
chemik211
- Ikona forum
- 16
- Model:
- Kontakt:
Bo po co rzeźbić, szkoda kasy do takiego auta, dać się da tylko czy koszty są do uciągnięcia
-
Szklanka
- Początkujący T4
- 12
- Tematy: 2
- Model:
- Opis: Only the petrol engine...
- Kontakt:
A ktoś wykonywał swapa do t4? Oczywiscie benzyne. I podejdzie to pod syncro? Chemik211 mi się wydaje że jest sens ponieważ te samochody są nie do zajechania. Moja 2.5 Caravelle ma już 550k i był kręcony licznik i dosuwa. Mało tego to w dupe już tyle dostała ile razy sprzęgło aż smierdzialo i co najlepsze sprzeglo jest od nowosci. Ja mysle coraz powzniej nad wsadzeniem jakies innej tez niezwodnej jednostki tak zeby miała chociaż te 150kucy
-
chemik211
- Ikona forum
- 16
- Model:
- Kontakt:
Tyle że wiesz że do takiego auta jak jest t4 to spalanie zabije, do tego moment troszkę słabo i trzeba program zrobić aby fajnie nm były, i znów spalanie, i najważniejsze koszta swapu (robota czesci ) większe niż auto , mowa o silniku sprawnym czyli remontProbe041 pisze:Mając 2.5b aż się prosi o silnik 2.2T 20V
-
Probe041
- Nadteczkownik Nieuleczalny
- 16
- Tematy: 65
- Model:
- podziekowal za post: 163 razy
- otrzymal podziekowanie: 781 razy
- Kontakt:
No i wychodzi na to, że jak ktoś chce benzynę to musi swapa zrobić na 1.8T [emoji16]
-
Viking
- Aktywny T4
- 16
- Tematy: 13
- Model:
- Auto:
- podziekowal za post: 4 razy
- otrzymal podziekowanie: 27 razy
- Kontakt:
Kupiłem dawcę -octavia, biorcą będzie baldinger -laweta. Tylko czasu wśród innych swapów brak -eeeech. Na pewno niejeden T4 1.8t w PL jeździ -to się aż prosi. Wypluwa moment nisko, jak jeżdzisz soft -będzie wąchał paliwo, jak trzeba to dmuchasz i deptasz. Zaraz z loży szyderców będzie, że moment z 1.8 t jest gorszy niż z 6 czy nawet 5 garów :-P Z abf-a (też 4 garnki)w krótkim T4 jestem megazadowolony, 1.8t powinien być zdecydowanie fajniejszy - napisze jak się dowiem -nieprędko zapewne :-(
-
chemik211
- Ikona forum
- 16
- Model:
- Kontakt:
Viking skoro dla ciebie r4 benzyna fajnie jeździ to i 1,8t będzie fajnie jeździł tylko przypominam waga jest całkiem inna i dołem 1,8t nie pojedzie więc będziesz kręcił i spalanie będzie ciekawe tyle że lpg przyjmuje fajnie ten silnik,
-
Viking
- Aktywny T4
- 16
- Tematy: 13
- Model:
- Auto:
- podziekowal za post: 4 razy
- otrzymal podziekowanie: 27 razy
- Kontakt:
Ja tam w gusła nie wierzę - wierzę w wykres momentu i mocy bez względu z jakiej pojemności i ilu garów jest krzesany.I poza uprzedzeniami i gusłami niewiele przemawia na korzyść wielkich loch. Fakt 5 garów pięknie mi brzmi, 6 garów było znów bardzo elastyczne, ale żaden nie ma potencjału 1.8t, A spalanie to kolejny wielki atut - turbak żre jak go cisnę, vr6 żarł zawsze :-) Inaczej i po nie-inżyniersku: turbo to zmienna, elastyczna pojemność silnika -to wybiera rozum bez potrzeby leczenia kompleksów i podnoszenia ego. A serce z kolei wybrałoby wolnoobrotowy i wielki v12 :-) eeech.
-
chemik211
- Ikona forum
- 16
- Model:
- Kontakt:
To dlatego pomyśl jak jeździ 1,8t zakres obrotów, kiedy turbo działa, jak nie dział to jak moment wygląda i się okazuje że 2,4d bedzie bardziej elastyczne w tedy ekonomia będzie przy 1,8t albo będzie to jechać ale turbo dmucha i w tedy spalanie zabija, To jednak lepiej zrobić 2,5t soft turbo 0,3-0,5bara uda się bez odpręzania, tylko kumaty programista aby to ładnie wystroił
-
robsonn
- Nowy T4
- 9
- Tematy: 0
- Model:
- Auto: t4
- Kontakt:
Jeżdże bmw e 34 2.0 benzyna 150 koni .Sąsiad ma audi a4 1.8 turbo 150 koni. Powiem wam audi ma taki dół i reakcje na pedał gazu jakby miała silnik co najmniej 2.8 litra w porównaniu do bmw.Silnik 1.8 t ma maksymalny moment obrotowy od 1750 obr/min.
W zeszłym roku było na olx t5 z silnikiem 1.8 t w lpg.Sprzedawca mówił,że na trasie schodzi do 10l lpg/100km.
Bardzo jestem ciekawy tego swapu jak będzie zachowywał się w praktyce.
W zeszłym roku było na olx t5 z silnikiem 1.8 t w lpg.Sprzedawca mówił,że na trasie schodzi do 10l lpg/100km.
-
chemik211
- Ikona forum
- 16
- Model:
- Kontakt:
Bardzo złe porównanie, inna waga auta, całkiem inne straty mocy na napędzie, weź dwa litry w e36 i się okazuje że a4 nie ma szansrobsonn pisze:Jeżdże bmw e 34 2.0 benzyna 150 koni .Sąsiad ma audi a4 1.8 turbo 150 koni. Powiem wam audi ma taki dół i reakcje na pedał gazu jakby miała silnik co najmniej 2.8 litra w porównaniu do bmw.Silnik 1.8 t ma maksymalny moment obrotowy od 1750 obr/min.
-
robsonn
- Nowy T4
- 9
- Tematy: 0
- Model:
- Auto: t4
- Kontakt:
Bardzo złe porównanie, inna waga auta, całkiem inne straty mocy na napędzie, weź dwa litry w e36 i się okazuje że a4 nie ma szans[/quote]
Pewnie masz rację ,że to jest złe porównanie.Przy sprincie będą porównywalne .Silnika 1.8 t nie trzeba trzymać na wysokich obrotach aby auto sprawnie przyspieszało,a wolnossące bmw m50b20 poniżej 3tys.obr słabo jedzie.
Pewnie masz rację ,że to jest złe porównanie.Przy sprincie będą porównywalne .Silnika 1.8 t nie trzeba trzymać na wysokich obrotach aby auto sprawnie przyspieszało,a wolnossące bmw m50b20 poniżej 3tys.obr słabo jedzie.
-
ZIOMAN
- Początkujący T4
- 11
- Tematy: 12
- Model:
- podziekowal za post: 2 razy
- Kontakt:
I co ktoś w PL zrobił swapa na 1.8t bo mam zamiar włożyć w mojego 2.5AAF i się zastanawiam czy go remontować czy pieniądze zachować na 1.8t