Fotele - z czego najlatwiej przeszczepic?
-
naczelnykawa
- Nowy T4
- 13
- Last active: -
- Tematy: 0
- Model:
- Auto: vw t 4
- podziekowal za post: 4 razy
- Kontakt:
Re: Fotele - z czego najlatwiej przeszczepic?
Jeśli problem z podstawami to podstawa od fiat Ducato odwrócona wiercimy dziury dopasuje się większość foteli i obniża na maxx regulacja w 2 poziomach manualna
-
IgoR_KilleR
- Początkujący T4
- 11
- Tematy: 5
- Model:
- Auto: T4 Caravelle
- podziekowal za post: 1 raz
- Kontakt:
Cześć. Kupiłem sobie ostatnio nową T4, tym razem Caravelle. Niestety prócz wielu zalet nowego auta minusem jest tylko 5 foteli. Chciałbym przerobić to na 9. Tylną kanapę już mam, tylko obecnie jest w miejscu środkowego rzędu. Potrzebuję 2 koziołków i środkowego siedziska i tu pojawiają się pytania:
1) skąd wezmę i jak zamontuję zaczepy foteli? Zależy mi aby ławka w 3 rzędzie była demontowalna.
2) czy występowały podwójne fotele na przód z grzaniem dupska? Mam taki bajer z przodu dla 2 foteli i chciałbym żeby na podwójnym też były.
3) Czy mocowanie fotela pasażera z przodu jest takie same dla 1 i 2 osobowej wersji?
4) Jakie trudności mogę napotkać? Z tego co widzę, to szukanie siedzisk z takim kolorze tapicerki jak mój graniczy z cudem, ale może chociaż z montażem nie będzie tak źle?
1) skąd wezmę i jak zamontuję zaczepy foteli? Zależy mi aby ławka w 3 rzędzie była demontowalna.
2) czy występowały podwójne fotele na przód z grzaniem dupska? Mam taki bajer z przodu dla 2 foteli i chciałbym żeby na podwójnym też były.
3) Czy mocowanie fotela pasażera z przodu jest takie same dla 1 i 2 osobowej wersji?
4) Jakie trudności mogę napotkać? Z tego co widzę, to szukanie siedzisk z takim kolorze tapicerki jak mój graniczy z cudem, ale może chociaż z montażem nie będzie tak źle?
-
Bigbadwolf
- Nowy T4
- 10
- Tematy: 1
- Model:
- Auto: T4
- Kontakt:
Witam wszystkich.
Wracam do tego watku tematu w głowie juz po raz 10 ...
mam busika ktory ma kanape dwójkę z przodu.
Plan wymienic siedzenie kierowcy plus tą dwójkę na jakies wygodniejsze.
prosba o inspiracje jakie autko mialoby podobny rozsaw i wygodna kanape + fotel kierowcy ?
pozdrawiam
Wracam do tego watku tematu w głowie juz po raz 10 ...
mam busika ktory ma kanape dwójkę z przodu.
Plan wymienic siedzenie kierowcy plus tą dwójkę na jakies wygodniejsze.
prosba o inspiracje jakie autko mialoby podobny rozsaw i wygodna kanape + fotel kierowcy ?
pozdrawiam
-
4mario
- Forumowicz T4
- 10
- Tematy: 6
- Model:
- Auto: Karetka
- podziekowal za post: 6 razy
- otrzymal podziekowanie: 5 razy
- Kontakt:
Ja mam wstawione grzane, skórzane z alkantarą od Audi TT . Są megawygodne.
-
camer
- Forumowicz T4
- 10
- Tematy: 0
- Model:
- Auto: krotki polift
- podziekowal za post: 4 razy
- Kontakt:
to teraz w TT montuja tez kanapy 2osobowe? no no, co to sie porobilo ;)
a tak na serio, to gdyby chodzilo tylko o 2 fotele to moge polecic rowniez pseudo-kubelki ze starej hondy crx, tez sa bardzo wygodne, szczegolnie w odcinku ledzwiowym (przydatne dla osob z problemami z kregoslupem). nieduzo rzezbienia, trzymanie boczne tak dobre, ze niepotrzebne podlokietniki do zapierania sie w zakretach.
a tak na serio, to gdyby chodzilo tylko o 2 fotele to moge polecic rowniez pseudo-kubelki ze starej hondy crx, tez sa bardzo wygodne, szczegolnie w odcinku ledzwiowym (przydatne dla osob z problemami z kregoslupem). nieduzo rzezbienia, trzymanie boczne tak dobre, ze niepotrzebne podlokietniki do zapierania sie w zakretach.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
Bigbadwolf
- Nowy T4
- 10
- Model:
- Kontakt:
Fotele pojedyncze to mam cala listę ;) audi q7 sline, volvo s60 v70 czy nawet peugeoty 207.
Problem w tym ze chce ladne (niekoniecznie skorzane, ale moga byc) skompletowane = siedzenie kierowcy + kanapa 2 os.
Problem w tym ze chce ladne (niekoniecznie skorzane, ale moga byc) skompletowane = siedzenie kierowcy + kanapa 2 os.
-
4mario
- Forumowicz T4
- 10
- Tematy: 6
- Model:
- Auto: Karetka
- podziekowal za post: 6 razy
- Kontakt:
A w Audi TT tylna kanapa jest podwójna :-) ja nie próbowałem ( bo mam pojedynczy fotel pasażera) ale pewnie da się ładnie zaadaptować.
-
Bigbadwolf
- Nowy T4
- 10
- Model:
- Kontakt:
no wlasnie chciałbym kogos kto to już robił ;)
nikt nie ma kanapy same pojedyczne fotele ?
nikt nie ma kanapy same pojedyczne fotele ?
-
mario78
- Forumowicz T4
- 13
- Tematy: 20
- Model:
- Auto: t4 99 westfalia 94
- otrzymal podziekowanie: 3 razy
- Kontakt:
Witajcie jak by kogoś interesowało to mam taką jak na zdjęciach kanapę czwórkę do sprzedania oryginalna od t4 z kratka, plastikami, bocznymi i pasami montowanymi do siedzenia z mojego transportera
Zdjęcia są poglądowe więc tapicerka jest inna ale nie zniszczona i do tego 2 sztuki jedynek od voyagera do przodu niebawem wystawie do sprzedania na naszym forum tylko muszę porobić zdjęcia
Zdjęcia są poglądowe więc tapicerka jest inna ale nie zniszczona i do tego 2 sztuki jedynek od voyagera do przodu niebawem wystawie do sprzedania na naszym forum tylko muszę porobić zdjęcia
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
faraon3021
- Samodzielny mechanik
- 12
- Tematy: 4
- Model:
- Auto: t4
- podziekowal za post: 36 razy
- Kontakt:
Widzial moze ktos solidny komplet pokrowcow do holenderki? 2 + 3 z podlokietikami.
Pracuje z warsztatami i z czystoscia rak(ciagla brak czasu) i ubran bywa roznie. Pokrowce mozna czesciej i latwiej wyprac.
Pracuje z warsztatami i z czystoscia rak(ciagla brak czasu) i ubran bywa roznie. Pokrowce mozna czesciej i latwiej wyprac.
-
bigos1966
- profil zaufany

- Specjalista T4
- 15
- Tematy: 42
- Model:
- Auto: t4 caracelle
- podziekowal za post: 33 razy
- otrzymal podziekowanie: 201 razy
- Kontakt:
Marcin tu masz linka do tematu o pokrowcach. http://www.t4-forum.pl/viewtopic.php?f= ... 2&start=20 . Jest też tam firma w której ja zamawiałem. Moje pokrowce widziałeś. Zadzwoń, pogadaj może Ci coś innego doradzą.
-
faraon3021
- Samodzielny mechanik
- 12
- Model:
- Kontakt:
Dzieki wielkie.
Dzwonilem i tak: 55pln za miejsce + po 10 za dwa podlokietniki + 40 za niestandardowy nadruk(wyszycie).
Pytalem czy moga cos wszyc w siedzisko kierowcy, bo moja gabka sie "wysiedziala" i tez nie widzi problemu, jednak sugerowal jej naprawe jako lepsze wyjscie (1 dzien i 250pln w Szczecinie).
Musze sie z tym wszystkim przespac ;)
I male pytanie. Mozna fotel kierowcy jakos wysunac do prania, czy trzeba go odkrecac?
Dzwonilem i tak: 55pln za miejsce + po 10 za dwa podlokietniki + 40 za niestandardowy nadruk(wyszycie).
Pytalem czy moga cos wszyc w siedzisko kierowcy, bo moja gabka sie "wysiedziala" i tez nie widzi problemu, jednak sugerowal jej naprawe jako lepsze wyjscie (1 dzien i 250pln w Szczecinie).
Musze sie z tym wszystkim przespac ;)
I male pytanie. Mozna fotel kierowcy jakos wysunac do prania, czy trzeba go odkrecac?
-
Dudu$
- Znawca T4
- 9
- Tematy: 10
- Model:
- Auto: Caravelle
- podziekowal za post: 17 razy
- otrzymal podziekowanie: 32 razy
- Kontakt:
Oddałem siedzisko do naprawy i oczywiście jest wygodniej, ale jeżeli miałbym na to wydać 250zl to chyba bym trochę dozbieral i kupił nowe. Cena w ASO to 350zl, przynajmniej taką przysłali mi w styczniu br.faraon3021 pisze:Pytalem czy moga cos wszyc w siedzisko kierowcy, bo moja gabka sie "wysiedziala" i tez nie widzi problemu, jednak sugerowal jej naprawe jako lepsze wyjscie (1 dzien i 250pln w Szczecinie).
Co do wysuwania fotela, wg książki Sam Naprawiam, da się, ale korzystając z ich opisu, po godzinie straciłem nerwy i wykrecilem fotel z obronicą I tak oddałem do naprawy. Tapicer wiedział jak go wysunąć z prowadnic.
-
kriss
- Samodzielny mechanik
- 14
- Tematy: 7
- Model:
- Auto: Multivan
- Opis: Grupa Śląsk i Zagłębie
- podziekowal za post: 53 razy
- otrzymal podziekowanie: 29 razy
- Kontakt:
Jeśli chodzi o samo siedzisko to wystarczy odkręcić dwie śrubki od spodu i siedzisko wychodzi. - Ja zamieniłem siedzisko pasażera z siedziskiem kierowcy przez to teraz strony siedziska, które były już lekko wymęczone przy wsiadaniu-wysiadaniu są od wewnątrz auta i można powiedzieć ,że nie są narażone na wycieranie..Dudu$ pisze:Oddałem siedzisko do naprawy i oczywiście jest wygodniej, ale jeżeli miałbym na to wydać 250zl to chyba bym trochę dozbieral i kupił nowe. Cena w ASO to 350zl, przynajmniej taką przysłali mi w styczniu br.faraon3021 pisze:Pytalem czy moga cos wszyc w siedzisko kierowcy, bo moja gabka sie "wysiedziala" i tez nie widzi problemu, jednak sugerowal jej naprawe jako lepsze wyjscie (1 dzien i 250pln w Szczecinie).
Co do wysuwania fotela, wg książki Sam Naprawiam, da się, ale korzystając z ich opisu, po godzinie straciłem nerwy i wykrecilem fotel z obronicą I tak oddałem do naprawy. Tapicer wiedział jak go wysunąć z prowadnic.
-
faraon3021
- Samodzielny mechanik
- 12
- Model:
- Kontakt:
A to bardzo dziekuje musze jutro sprawdzic jak mi pojdzie podmianka.
350pln tez do przyjecia.
350pln tez do przyjecia.
-
Dudu$
- Znawca T4
- 9
- Tematy: 10
- Model:
- Auto: Caravelle
- podziekowal za post: 17 razy
- otrzymal podziekowanie: 32 razy
- Kontakt:
Kris, czy dostęp do tych śrub jest taki sam w wersji z obrotnicami I zwykłymi podstawami? Patrzyłem, ale śrubek nie widziałem:(kriss pisze:Jeśli chodzi o samo siedzisko to wystarczy odkręcić dwie śrubki od spodu i siedzisko wychodzi.Dudu$ pisze:Oddałem siedzisko do naprawy i oczywiście jest wygodniej, ale jeżeli miałbym na to wydać 250zl to chyba bym trochę dozbieral i kupił nowe. Cena w ASO to 350zl, przynajmniej taką przysłali mi w styczniu br.faraon3021 pisze:Pytalem czy moga cos wszyc w siedzisko kierowcy, bo moja gabka sie "wysiedziala" i tez nie widzi problemu, jednak sugerowal jej naprawe jako lepsze wyjscie (1 dzien i 250pln w Szczecinie).
-
kriss
- Samodzielny mechanik
- 14
- Tematy: 7
- Model:
- Auto: Multivan
- Opis: Grupa Śląsk i Zagłębie
- podziekowal za post: 53 razy
- otrzymal podziekowanie: 29 razy
- Kontakt:
Jak dobrze pamiętam to wystarczy wysunać fotel lekko do przodu i od dołu na początku prowadnicy jednej i drugiej jest przykręcone siedzisko śrubą imbusową , jutro sie upewnię i napiszę..Jesli chodzi o podstawy to nie ma to znaczenia siedzisko jest przykręcone do górnej części prowadnicy.Dudu$ pisze:Kris, czy dostęp do tych śrub jest taki sam w wersji z obrotnicami I zwykłymi podstawami? Patrzyłem, ale śrubek nie widziałem:(
Ostatnio zmieniony 25 cze 2017, 18:41 przez niebieski-n2, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: poprawione cytowanie
Powód: poprawione cytowanie
-
Probe041
- Nadteczkownik Nieuleczalny
- 16
- Tematy: 65
- Model:
- podziekowal za post: 163 razy
- otrzymal podziekowanie: 781 razy
- Kontakt:
Siedzisko do fotela 2 torxy. Fotel do podstawy przez szyny 4 imbusowe śrubki