t4 Caravelle 2.4D GL: zbyt niskie napięcie

Kostki, przekaźniki, alarmy, światła, klaksony i inne cuda z kabli.
Regulamin forum
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.

Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.

Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.

Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
ODPOWIEDZ
marh
Aktywny T4

Answers: 0
16
Last active: -
Tematy: 24
Model:
Auto: VW T4 Caravelle GL
podziekowal za post: 9 razy
otrzymal podziekowanie: 5 razy
Kontakt:

t4 Caravelle 2.4D GL: zbyt niskie napięcie

Nieprzeczytany post autor: marh »

No i znowu coś nowego: kupując nowy akumulator (poprzedni Centra Futura+ wysiadł - autoryzowany serwis stwierdził "destrukcję mas czynnych płyt dodatnich w ogniwach akumulatora" i reklamację odrzucił) zrobiłem przy okazji test ładowania w aucie.

Sprawa miała się tak:
- napięcie rozruchu 9.65V w normie
- ładowanie bez obciążenia 13.40V
- ładowanie pod obciążeniem 13.63V
-pulsacja nap. 0.21V w normie
Przeczyściłem klemy i dziś powtórzyłem test:
- napięcie rozruchu 9.55V za małe
- ładowanie bez obciążenia 11.98V
- ładowanie pod obciążeniem 11.68V
- pulsacja nap. 0.04V w normie

Pytanie - co szwankuje? Regulator napięcia wymieniony pół roku temu. Czy zakup nowego alternatora może być w tej sytuacji koniecznością? Wyniki testów które dzieli jakieś 2 tygodnie znacznie się różnią.
BOGUSS
Aktywny T4

16
Tematy: 14
Model:
Auto: CARAVELLE GL
Opis: 90 KM
podziekowal za post: 5 razy
otrzymal podziekowanie: 24 razy
Kontakt:

Re: t4 Caravelle 2.4D GL: zbyt niskie napięcie

Nieprzeczytany post autor: BOGUSS »

A ślizgi wirnika nie wyglądają tak :
po lewej nowy.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
andrewa1
Kierowca T4

16
Tematy: 58
Model:
Auto: transpo-carawella
Opis: co dzień uczę się czegoś nowego
podziekowal za post: 17 razy
otrzymal podziekowanie: 79 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: andrewa1 »

masa na silnik w prawdzie w benzynie ale to samo przerabiałem łącznie z regeneracją alternatora i nie pomogło dopiero zapodanie masy na silnik spowodowało poprawne ładowanie czyli 14,2

z tego co ja wiem to takie jest poprawne 13,8V pod obciażeniem
Ostatnio zmieniony 06 mar 2011, 14:19 przez slimak, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: ort. i literówki
marh
Aktywny T4

16
Model:
Kontakt:

Dzięx, w przyszłym tygodniu jestem umówiony z elektrykiem, z nadzieją że wstępna diagnoza wykaże, czy to masa czy coś więcej. Te pierścienie sprawdzaliśmy ale bez rozkręcania alternatora - wydawały się ok, choć po tych zdjęciach widać, że lepiej byłoby jednak altka rozkręcić. Producent mojego akku zaleca rozpiętość 14,1 - 14,5 V i jednak wolałbym tych granic nie przekroczać. Jak oceniacie cenową granicę decyzji w przypadku jakiś robótek z alternatorem - w moim odczuciu koszt powyżej 100 zł się już nie kalkuluje, skoro nowy alternator można kupić już od 350 zł (może jeszcze ktoś zna tańsze źródło?). Dodam że w wymianę szczotek i regulatora kilka miesiaków temu zainwestowałem już 80 złoci :?
andrewa1
Kierowca T4

16
Model:
Kontakt:

marh pisze:
Dzięx, w przyszłym tygodniu jestem umówiony z elektrykiem, z nadzieją że wstępna diagnoza wykaże, czy to masa czy coś więcej. Te pierścienie sprawdzaliśmy ale bez rozkręcania alternatora - wydawały się ok, choć po tych zdjęciach widać, że lepiej byłoby jednak altka rozkręcić. Producent mojego akku zaleca rozpiętość 14,1 - 14,5 V i jednak wolałbym tych granic nie przekroczać. Jak oceniacie cenową granicę decyzji w przypadku jakiś robótek z alternatorem - w moim odczuciu koszt powyżej 100 zł się już nie kalkuluje, skoro nowy alternator można kupić już od 350 zł (może jeszcze ktoś zna tańsze źródło?). Dodam że w wymianę szczotek i regulatora kilka miesiaków temu zainwestowałem już 80 złoci :?

mnie remont alternatora wyszedł 200zł na orginałach
po tym zabiegu i podpięciu odpowiedniej masy 14,2 V czasem na chwile spadnie do 13.8V ...
350 zł to chyba jakiś made in krzak ....
marh
Aktywny T4

16
Model:
Kontakt:

Dowiedziałem się dziś od elektryka, że z ładowaniem wszystko ok, co mnie uspokoiło. Wcześniej w sklepie zmierzono mi napięcie ładowania zaraz na starcie i bez "gazowania" (wyniki opisałem powyżej).
absajler
Forumowicz T4

15
Tematy: 16
Model:
Auto: T4
podziekowal za post: 11 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: absajler »

andrewa1 pisze:
marh pisze:

mnie remont alternatora wyszedł 200zł na orginałach
po tym zabiegu i podpięciu odpowiedniej masy 14,2 V czasem na chwile spadnie do 13.8V ...
350 zł to chyba jakiś made in krzak ....
Odświeżę temacik fakt moje autko 2.5 TDI, ale to prawie to samo :)

Andrzej pytanko jak powinna być ta prawidłowa masa ? Dzisiaj zmierzyłem i mam niecałe 13 V ładowanie. Nie wiem może szczotki może regulator, albo ta masa. Parę tygodni temu było prawie 13,90V dzisiaj 12.80V

Zwróciłem na to uwage ponieważ dzisiaj rano wyraźniej wolniej przekręcił rozrusznikiem
andrewa1
Kierowca T4

16
Model:
Kontakt:

absajler pisze:

Odświeżę temacik fakt moje autko 2.5 TDI, ale to prawie to samo :)

Andrzej pytanko jak powinna być ta prawidłowa masa ? Dzisiaj zmierzyłem i mam niecałe 13 V ładowanie. Nie wiem może szczotki może regulator, albo ta masa. Parę tygodni temu było prawie 13,90V dzisiaj 12.80V

Zwróciłem na to uwage ponieważ dzisiaj rano wyraźniej wolniej przekręcił rozrusznikiem
zacznij od regulatora napiecia pewnie szczotki sie juz kończą wyjecie tego regulatora nie jest prostą sprawą w TDI na aucie raczej nie mozliwe no ale

prawidłowe ładowanie to 14,3 V z odchyłką do 13,8V
ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka”