Wymiana -lampy przednie- opinie

Silnik, zawieszenie, zderzaki, felgi, wnętrze – jak poprawić osiągi i wygląd.
zielak_k
Początkujący T4

Answers: 0
9
Last active: -
Tematy: 3
Model:
Auto: VW Multivan T4
otrzymal podziekowanie: 1 raz
Kontakt:

Wymiana -lampy przednie- opinie

Nieprzeczytany post autor: zielak_k »

Witam. NIe wiem czy zakładam temat w dobrym dziale (bo może należało by założyć go w dziale Elektryka), ale ja uważam że wymiana lamp na inne niż fabryczne jest to ingerencja w oryginalny wygląd auta tak więc tuning. Przed założeniem tego wątku przejrzałem całe forum starając się dowiedzieć informacji jakie chciałbym uzyskać, gdzieś coś tam było wspominane o lampach jakie mnie interesują, ale albo zdjęcia nie działają albo linki przestały się wyświetlać i nie do końca wiadomo o co chodzi, tak więc postanowiłem założyć temat w którym przy linkach będzie załączone zdjęcie poglądowe i przybliżona cena, żeby temat mógł pożyć trochę dłużej niż działanie poszczególnego linku.
A mianowicie chodzi mi o opinie osób które użytkują poszczególne lampy, a dokładniej żeby opisali jakość świecenia i wykonania, bo to jest najważniejsze, no i fajnie by było jak by znalazły się tu zdjęcia forumiczów jakie właśnie lampy mają pozakładane, wtedy będzie bardziej wiadomo np. do jakiego koloru auta pasują jakie lampy (chrom, czy czarne). Fajnie by było jak by były również zdjęcia z lampami tylnymi <victory>
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
niebieski-n2
moderator
Kierowca T4

14
Tematy: 13
Model:
Auto: Escapade, holenderka
Opis: Kapitan eMO
podziekowal za post: 106 razy
otrzymal podziekowanie: 115 razy
Kontakt:

Re: Wymiana -lampy przednie- opinie

Nieprzeczytany post autor: niebieski-n2 »

Projektzwo do fabrycznych to przepaść, nie przywiązuję wagi do takich drobiazgów jak świecenie lamp, gdyż po oświetlonym mieście jeżdżę głównie, ale nawet ja to widzę.
W projektzwo widać równo odciętą kreskę, jak na rysunku w książce dla diagnostów o prawidłowym ustawieniu lamp.
Adampio
Mistrz T4

10
Tematy: 84
Model:
Auto: T4 Multivan '95
podziekowal za post: 160 razy
otrzymal podziekowanie: 164 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: Adampio »

Ja dumalem nad wymianą bo nic nie bylo widac podczas jazdy w totalnej ciemnosci a przekaźników zakładać mi się nie chcialo. Ale po przemyciu sprajkontaktem pająka i zalożeniu żarówek typu najtbrejker +xxx% straciłem zainteresowanie tematem
pittrans
Znawca T4

14
Tematy: 7
Model:
Auto: Caravelle
podziekowal za post: 14 razy
otrzymal podziekowanie: 34 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: pittrans »

Polecam depo Angel Eyes Black. Mam takie u siebie i jestem zadowolony lepiej świecą od orgi.
Probe041
Nadteczkownik Nieuleczalny

16
Tematy: 65
Model:
Auto: T4
podziekowal za post: 163 razy
otrzymal podziekowanie: 781 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: Probe041 »

Jak ktoś narzeka na świecenie ori lamp to niech zregeneruje odbłyśniki, niebo a ziemia :)
Piotr_CT
Początkujący T4

9
Tematy: 2
Model:
Auto: Szukam T4
otrzymal podziekowanie: 4 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: Piotr_CT »

Cześć,

Projektzwo czy ktoś robił zdjęcia jak świeci względem oryginalnych ?

Głównie śmigam nocą dlatego bardzo ważny jest dla mnie silny strumień lamp mijania.
Nie używam świateł drogowych do oświetlania drogi, a tylko do migania i przekonywania.

Mocno zastanawiam się nad przekładką na duże soczewki (nie kity made in china) + palnik.
Jest firma w necie która świadczy usługę przekładki + poziomowania + daje papier.

Osobiście mam uraz do Depo. Używasz DEPO jeździsz ślepo.
Dlaczego ludzie się zachwycają ? Dlatego, że zmiana starych wypalonych odbłyśników na nowe klosze zawsze przynosi poprawę - kwestia tylko czasu. Już o zimnych barwach i deszczu nie wspominam ....
Oczywiście nie wiem jak to jest w lampach T4, ale w porównaniu do dużych oryginalnych kloszy Peugeot'a lampy soczewkowe i ringi kiepsko wypadały.
hoopsii
Samodzielny mechanik

12
Tematy: 11
Model:
Auto: Allstar Westa SYNCRO
podziekowal za post: 23 razy
otrzymal podziekowanie: 70 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: hoopsii »

Oryginalne lampy t4 z czystym szkłem i niezabrudzonym odbłyśnikiem + dobre markowe żarówki + przekaźniki są wystarczające. Swieci to rewelacyjnie. Od takiego zestawu jest tylko xenon lub bixenon lepszy. Oczywiście też markowy a nie china. Żadna lampa depo nie będzie świeciła lepiej od takiego zestawu. Najwyżej porównywalnie. Jeśli ktoś ma kiepskie światła w t4 to albo stara instalacja ledwo zipie albo lampy do regeneracji. Marzą mi się projektzwo ale cena na długi przód powala.
Probe041

16
Model:
Kontakt:

Prawda, ja wymieniłem odbłyśniki, umyłem przy okazji lampy w środku i żarówki osram nightbreaker gold (przekaźników nie mam ale za to nowa manetka od tempomatu) i światła świecą rewelacyjnie. Oczywiście światła muszą być jeszcze ustawione przez kumatego diagnostę, raz pojechałem w inne miejsce i w nocy strach było jechać za miastem... ;-)
niebieski-n2
moderator
Kierowca T4

14
Model:
Auto: Escapade, holenderka
Opis: Kapitan eMO
podziekowal za post: 106 razy
otrzymal podziekowanie: 115 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: niebieski-n2 »

Odbłyśniki wymieniłeś na jakie, nowe? stare lepsze? regenerowałeś?
Probe041

16
Model:
Kontakt:

Na idealne używki od kolegi vwyogi ;-)
vwyogi
Znawca T4

13
Tematy: 32
Model:
Auto: Caravelle Business
Opis: 2.8 V6
podziekowal za post: 18 razy
otrzymal podziekowanie: 51 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: vwyogi »

Probe041 pisze:
Na idealne używki od kolegi vwyogi ;-)

<hi> polecam sie uprzejmie na przyszłość
co do tematu świecenia to ja mam PZ i .... i pupy nie urywa. W garbusie mam lepsze światła, że o starej tojce z 2004 roku nie wspomne. Światła mam ustawione przez diagnostę. Załozyłbym zwrokę, zeby na długich swieciły obie lampy, ale bez przekaźnika nie chce puszczaą 200W przez włącznik świateł. Zostaje instalacja z przekaźnikami + dobre żarówki. Jezeli tu mówimy o poprawie świecenia to ori lampa z lux odłbyśnikiem + dobre żarówki + przekaźniki a nie lampy PZ. Same lampy PZ poza wygladem same z siebie nie poprawią widocznosci w nocy. A co do instalacji z przekaźnikami to do krótkiego przodu są gotowce bez ingerencji w ori instalacje a do długiego przodu nie ma. Oczywiscie nie jest to jakos specjalnie trudne, ale ja osobiscie chciałbym zostać z ori instalacją. No chyba, że ktoś zaczął robic to jestem gotowy wydac parę złoty za porządną instalację do długiego przodu.
hoopsii
Samodzielny mechanik

12
Model:
Kontakt:

A ja zrobiłem tak:
Nowe kostki ceramiczne. Kable 2.5 kwadrat. Przewierciłem inne dekielki i cała instalacja jest do zdemontowania w 3 minuty. Oryg kostki zostały w lampach. Plus minus do aku. A sterowanie przekaźnikami podlutowane do wiązki przy lewym migaczu. Różnica jest wiecej niż zauważalna.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
slimak
Ikona forum

16
Tematy: 102
Model:
Auto: Mixt
podziekowal za post: 17 razy
otrzymal podziekowanie: 310 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: slimak »

Zgłaszam sprzeciw! Mam PZ od nowości, do tego przekaźniki i instalację przerobioną tak, aby po włączeniu drogowych świeciły 4 lampy i jestem bardzo zadowolony. W lampach zwykłe żarówki 55W.
Adampio
Mistrz T4

10
Tematy: 84
Model:
Auto: T4 Multivan '95
podziekowal za post: 160 razy
otrzymal podziekowanie: 164 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: Adampio »

@vwyogi: mógłbyś podać jakis konkret z tymi gotowcami do krotkiego przodu?
vwyogi
Znawca T4

13
Tematy: 32
Model:
Auto: Caravelle Business
Opis: 2.8 V6
podziekowal za post: 18 razy
otrzymal podziekowanie: 51 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: vwyogi »

Adampio pisze:
@vwyogi: mógłbyś podać jakis konkret z tymi gotowcami do krotkiego przodu?

U Anglików widziałem made in uk ale uwaga są też chinczyki. Te angielskie są na 2 przekaźnikach i 4 bezpiecznikach bo tak jak ma kolega hoopsi to jak mu nagle przekaźnik padnie to w czasie jazdy zostanie bez świateł.

Ślimak oczywiście rozumiem Twój sprzeciw ale masz tak jak ja nie mam czyli masz zworke i przekaźniki, bez tego jest średnio w PZ
Mayer
Początkujący T4

9
Model:
Auto: Multivan Generation
podziekowal za post: 2 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: Mayer »

A znalazłbym kogoś kto by mi zrobił te przekaźniki na światła? Ja się za bardzo nie znam na tym, a tematy na forum niestety potraciły zdjęcia i bez tego nie bardzo wiem co z czym.

Też się zastanawiam nad wymianą ori na te angel eyes od DEPO, w związku z czym przyszedł mi do głowy taki pomysł.
W nowszych VW, widziałem to np. w T5 2012 i Alhambra 2016 (które mają takie same lampy), że żarówki od świateł drogowych działają jako światła dzienne. Przypuszczam że dostają mniejsze napięcie niż normalnie i wyłączają się po załączeniu świateł mijania. Dało by się tak przerobić te DEPO żeby działały w ten sposób?
Ideałem by było założyć takie lampy z tą przeróbką + przy włączeniu drogowych świecą wszystkie cztery i jeszcze przekaźniki.
garbaty
Stały bywalec

9
Tematy: 17
Model:
Auto: t4 caravelle L syncr
podziekowal za post: 10 razy
otrzymal podziekowanie: 27 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: garbaty »

Da się, ale nie jest to zgodne z przepisami bo takie lampy nie mają homologacji na dzienne. Mam depo i świeca o niebo lepiej od oryginalnych, chociaż nie podobają mi się w ogóle. Przede wszystkim na dzień dobry postojowki do wymiany na led, 20sztuk bo nawet 1,2W palą się w oka mgnieniu.
Nawet bez przekaźników z żarówkami osram night breaker jest ogień
Mayer
Początkujący T4

9
Model:
Kontakt:

A to szkoda że tak niemożna. Było by to mega rozwiązanie.
No cóż tyle żaróweczek po 1,2w to trochę będą brały.
Pewnie na razie zostanę przy oryginałach tylko wymienię żarówki na osramy i spróbuje zrozumieć te przekaźniki. Na razie się wstrzymam z wymianą lamp bo żona już się wkurza, że auto kupiłem dwa tygodnie temu, a władowałem już w niego tyle kasy i spędzam przy nim tyle czasu jak by to była kochanka :D
garbaty
Stały bywalec

9
Tematy: 17
Model:
Auto: t4 caravelle L syncr
podziekowal za post: 10 razy
otrzymal podziekowanie: 27 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: garbaty »

Z tymi 1,2W nie jest prolemem pobór prądu tylko temperatura w małej przestrzeni ringow
BUNIEK
Aktywny T4

15
Model:
podziekowal za post: 15 razy
otrzymal podziekowanie: 38 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: BUNIEK »

Ja mam lampy Depo ANGEL EYES i jestem z nich zadowolony, posiadam je od prawie roku i jeszcze żadna żaróweczka mi się nie przepaliła od postojówek. Mam wszystko na przekaźnikach i dołożony moduł świateł dziennych że światła drogowe świecą z mocą 40% po odpaleniu auta. Jedyny minus to również podświetlona kontrolka świateł drogowych jadąc na dziennych.
Mayer
Początkujący T4

9
Model:
Kontakt:

I kolega BUNIEK ma to zrobione dokładnie tak jak by mi się to marzyło :) Chyba będę jednak musiał poszukać mądrego elektryka który by się tym zajął.
BUNIEK miałeś jakikolwiek problem w związku z tymi dziennymi światłami? W sensie że policja się doczepiła albo diagnosta na stacji?
BUNIEK pisze:
Jedyny minus to również podświetlona kontrolka świateł drogowych jadąc na dziennych.
Może to też da się jakoś rozwiązać elektrycznie.
Ostatnio zmieniony 23 mar 2017, 18:39 przez Mayer, łącznie zmieniany 1 raz.
BUNIEK
Aktywny T4

15
Model:
Kontakt:

Mayer pisze:
BUNIEK miałeś jakikolwiek problem w związki z tymi dziennymi światłami? W sensie że policja się doczepiła albo diagnosta na stacji?
Dziś byłem akurat na przeglądzie i nawet słowem nie wspomniał choć dobrze widział te światła, a i ze strony policji nie miałem jeszcze żadnych nieprzyjemności czy pytań. A z kontrolką świateł drogowych pewnie dało by się coś zrobić np. diody prostownicze zastosować, ale mnie to już nie przeszkadza. Przynajmniej wiem że moduł działa :)
arecki skoki
Forumowicz T4

11
Tematy: 0
Model:
Auto: multivan
podziekowal za post: 1 raz
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: arecki skoki »

BUNIEK pisze:
Ja mam lampy Depo ANGEL EYES i jestem z nich zadowolony, posiadam je od prawie roku i jeszcze żadna żaróweczka mi się nie przepaliła od postojówek. Mam wszystko na przekaźnikach i dołożony moduł świateł dziennych że światła drogowe świecą z mocą 40% po odpaleniu auta. Jedyny minus to również podświetlona kontrolka świateł drogowych jadąc na dziennych.
Chyba to nie minus ;) że świeci kontrolka od drogowych, da się żyć. ja mam złożony moduł do jazdy dziennej na ori lampach. I działa ;)
Fakt, że ori w deszcz i zmroku nie świecą najlepiej ;(
ozyrys486
profil zaufany
profil zaufany
Samodzielny mechanik

11
Tematy: 23
Model:
Auto: T4 transporter
podziekowal za post: 4 razy
otrzymal podziekowanie: 25 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: ozyrys486 »

ludzie a zdajecie sobie sprawę ze drogowe nawet na 40% ośliepiają innych kierowców

każdemu kto tak ma zamontowane zabrał bym dowód rejestracyjny od razu <30> <30> <30>
BUNIEK
Aktywny T4

15
Model:
Kontakt:

ozyrys486 pisze:
ludzie a zdajecie sobie sprawę ze drogowe nawet na 40% ośliepiają innych kierowców

każdemu kto tak ma zamontowane zabrał bym dowód rejestracyjny od razu <30> <30> <30>
A czy kolega ma coś takiego u siebie? lub widział jak to świeci na żywo? podejrzewam że nie, ja patrzyłem jak to świeci u mnie i nic nie razi, pozatym jest możliwość świecenia z mocą 30 % i miałem początkowo na 30% ale słabo widoczne było dlatego przestawiłem na 40%.
ozyrys486
profil zaufany
profil zaufany
Samodzielny mechanik

11
Tematy: 23
Model:
Auto: T4 transporter
podziekowal za post: 4 razy
otrzymal podziekowanie: 25 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: ozyrys486 »

nie mam

mam ori dzienne

ale lampa do świateł drogowych i tak razi nawet na 40 %. jestem kierowcą robię ponad 400 km dziennie i od razu widzę kto to ma założone do po prostu oślepia. i nikt mi nie wmówi że to jest bezpieczne
arecki skoki
Forumowicz T4

11
Tematy: 0
Model:
Auto: multivan
podziekowal za post: 1 raz
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: arecki skoki »

oślepiają to chińskie "LEDY-y" które dodatkowo świecą ze światłąmi mijania i to jest niebezpieczne . przesadą jest, że 40 % mocy oślepia
Mayer
Początkujący T4

9
Model:
Kontakt:

ozyrys486 pisze:
mam ori dzienne
A jak wyglądają ori dzienne w t4? Nie słyszałem nigdy o takich, mógłbyś wstawić zdjęcie?

ozyrys486 a jesteś pewien że te auta które spotykasz to nie mają po prostu włączonych "długich"? Też jestem zawodowym kierowcą i właśnie z takimi, co przez przypadek włączyli sobie długie w dzień, miałem do czynienia. Bo mięli włączone wszystkie lampy, a nie tylko drogowe. W dzień nie widzisz że jedziesz na długich jak nie patrzysz na deskę i nie zobaczysz kontrolki. Mnie jadącego z przeciwka one co prawda jeszcze nie oślepiały ale na pewno już przeszkadzały (jak ktoś jadący przed tobą z cały czas włączonym kierunkowskazem)

Pisałem wcześniej, że właśnie w nowszych VW jest ten chwyt zastosowany oryginalnie. Mój teść (też zawodowy kierowca i właściciel firmy transportowej od prawie 40 lat) kupił Multivana z 2012r i ma takie światła. Na jesień w zeszłym roku dostałem na auto zastępcze Seata z 2016r który miał identyczne. A przecież te reflektory nie różnią się konstrukcyjnie od starszych reflektorów na żarówki h7. I nikogo one nie oślepiały.

Myślę też nie chodzi nikomu o to by akurat ciebie przekonać (no chyba że masz uprawnienia do zabierania dowodów :)), tylko jak podchodzą do tego nasi dzielni stróże ograniczeń prędkości. Zanim założę te lampy to wybiorę się jeszcze na stacje diagnostyczną pogadać z diagnostami jak się oni (i przepisy) na się to zapatrują.
hoopsii
Samodzielny mechanik

12
Model:
Kontakt:

Jeśli na lampach nie ma oznaczenia RL lub DRL to nie masz prawa mieć w nich dziennych wg oczywiście ustawy. To czy dostaniesz przegląd to już sprawa diagnosty a czy dostaniesz mandat spawa pana policjanta. Co do oślepiania to przeważnie te moduły mają regulowaną moc od kilkunastu do kilkudziesięciu % mocy. Pewnie jeden jedzie na 30 a inny na 70 i dlatego taka różnica. Miałem tak kiedyś dokładane w Allroad C5 i tam były mocniejsz zarówki i trzeba było dać mniej mocy. Kolega ma w multiku na 40 i nic nie oślepia. w BMW e39 15 lat temu juz szło to ustawić komputerem i też nie oślepiało a było to fabrycznie.
xxxkamil
Znawca T4

13
Tematy: 8
Model:
Auto: Zwykły TRANSPORTER
podziekowal za post: 55 razy
otrzymal podziekowanie: 102 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: xxxkamil »

Nie wiem czy nas ktoś nie pogoni ale skoro już jest taka dyskusja to zastanawia mnie cały ten zabieg stosowania ,,okrojonych" drogowych jako światła do jazdy dziennej. Po co to komuś, bo jakoś nie widze sensownego wytłumaczenia, dla bajery?
ODPOWIEDZ

Wróć do „Tuning”