[Manual] Przerobienie dogrzewacza na ogrzewanie postojowe.
Regulamin forum
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
-
Ryś
- Stały bywalec
- 15
- Last active: -
- Tematy: 2
- Model:
- Auto: t4 Mix
- Opis: Posiadacz Zielonej t4 :D
- podziekowal za post: 37 razy
- otrzymal podziekowanie: 16 razy
- Kontakt:
Re: [Manual] Przerobienie dogrzewacza na ogrzewanie postojow
Koledzy podpowiedzcie jaki jest bezpieczny sposób wygaszenia pieca D3WZ ?
Jestem na etapie montażu piecyka, dzięki braci forumowej :) Dogrzewacz w moim przypadku będzie działał przed uruchomieniem silnika. Dokładam mu dodatkową pompę cieczy chłodzącej. Startował go będę z przełącznika kołyskowego, podając napięcie według schematu kolegi flukem. Nie chcę uszkodzić sterownika w sytuacji gdy będę chciał zakończyć grzanie przed osiągnięciem 80 stopni pieca.
Jestem na etapie montażu piecyka, dzięki braci forumowej :) Dogrzewacz w moim przypadku będzie działał przed uruchomieniem silnika. Dokładam mu dodatkową pompę cieczy chłodzącej. Startował go będę z przełącznika kołyskowego, podając napięcie według schematu kolegi flukem. Nie chcę uszkodzić sterownika w sytuacji gdy będę chciał zakończyć grzanie przed osiągnięciem 80 stopni pieca.
-
niebieski-n2
- moderator
- Kierowca T4
- 14
- Tematy: 13
- Model:
- Auto: Escapade, holenderka
- Opis: Kapitan eMO
- podziekowal za post: 106 razy
- otrzymal podziekowanie: 115 razy
- Kontakt:
Przerywasz sygnał z termometru lub wzbudzenia alternatora i się wyłącza (czyli przewód idący do pinu 6 lub 7 wtyczki pieca) lub oba na raz jak Ci wygodniej. Tak jak w oryginale.
-
Ryś
- Stały bywalec
- 15
- Model:
- Kontakt:
Czyli rozłączam + na pinie 6 lub 7 pozostawiając zasilanie główne pin 1 To spowoduje wygaszenie oraz bezpieczne wychłodzenie pieca (przedmuch)
-
niebieski-n2
- moderator
- Kierowca T4
- 14
- Model:
- Kontakt:
Tak jak to się dzieje w fabrycznej instalacji, gdy się np. ociepli lub po zgaszeniu silnika.
-
Ryś
- Stały bywalec
- 15
- Model:
- Kontakt:
Po jakim czasie mogę odłączyć zasilanie główne pieca pin 1 Tzn ile czasu potrzebuje D3WZ aby się wychłodzić. Tak abym mógł bezpiecznie dla pieca i akumulatora odłączyć dogrzewcz.niebieski-n2 pisze:Przerywasz sygnał z termometru lub wzbudzenia alternatora i się wyłącza (czyli przewód idący do pinu 6 lub 7 wtyczki pieca) lub oba na raz jak Ci wygodniej. Tak jak w oryginale.
-
niebieski-n2
- moderator
- Kierowca T4
- 14
- Model:
- Kontakt:
No tutaj to już chyba zależy od warunków zewnętrznych, ale po co to robić??
-
Ryś
- Stały bywalec
- 15
- Model:
- Kontakt:
Chcę uruchamiać dogrzewacz za pomocą jednego przełącznika który poda zasilanie za przekaźnik, który daje + na pin 6 i 7 co uruchomi piec. Oraz przekaźnik czasowy zwłoczony na pin 1 który to po wyłączeniu pozostawi napięcie na pinie 1 (i tu jest pytanie czy wystarczy 10-15 minut) aby piec się wychłodził.
-
hoopsii
- Samodzielny mechanik
- 12
- Tematy: 11
- Model:
- Auto: Allstar Westa SYNCRO
- podziekowal za post: 23 razy
- otrzymal podziekowanie: 70 razy
- Kontakt:
starczy tylko po co zwłoczny na pierwszy pin. Daj zwłoczny na 6 i 7 i sam się będzie schładzał.
-
Ryś
- Stały bywalec
- 15
- Model:
- Kontakt:
Muszę pozostawić + na pinie 1 aby piec miał zasilanie i się wychłodził. Chcę po zagrzaniu silnika całkowicie odłączyć dogrzewacz aby nie obciążać akumulatora. Na pin 6 i 7 wystarczy zwykły przekaźnik, który to włączy bądź wyłączy piec.
Źle się wyraziłem chcę podać napięcie na pin 1 za pomocą przekaźnika czasowo wydłużającego. Niestety odnajduję tylko takie do 2,5 minuty a to za mało aby wychłodził się piecyk.
Taki przekaźnik chcę zainstalować na zasilanie D3WZ
http://allegro.pl/przekaznik-samochodow ... 88653.html
Tu widzę większą regulację czasu.
PARAMETRY:
Sterowanie cewki: 11-15V
Maksymalny prąd: 30A (max 400W)
Regulacja czasu wydłużenia: od 10s do 1500s (25min)
Min. czas trwania sygnału sterującego: 0,1s
Liczba konektorów: 5 szt.
Szerokość konektorów: 6,3mm
Wymiary obudowy: 30x30x50mm
Źle się wyraziłem chcę podać napięcie na pin 1 za pomocą przekaźnika czasowo wydłużającego. Niestety odnajduję tylko takie do 2,5 minuty a to za mało aby wychłodził się piecyk.
Taki przekaźnik chcę zainstalować na zasilanie D3WZ
http://allegro.pl/przekaznik-samochodow ... 88653.html
Tu widzę większą regulację czasu.
PARAMETRY:
Sterowanie cewki: 11-15V
Maksymalny prąd: 30A (max 400W)
Regulacja czasu wydłużenia: od 10s do 1500s (25min)
Min. czas trwania sygnału sterującego: 0,1s
Liczba konektorów: 5 szt.
Szerokość konektorów: 6,3mm
Wymiary obudowy: 30x30x50mm
Ostatnio zmieniony 04 sty 2017, 17:05 przez Ryś, łącznie zmieniany 1 raz.
-
slimak
- Ikona forum
- 16
- Tematy: 102
- Model:
- Auto: Mixt
- podziekowal za post: 17 razy
- otrzymal podziekowanie: 310 razy
- Kontakt:
Aukcja się skończy i link będzie bezwartościowy.
-
niebieski-n2
- moderator
- Kierowca T4
- 14
- Model:
- Kontakt:
Chcesz z D3WZ zrobić grzanie załączane ręcznie, bez funkcji dogrzewacza działającego w automacie jak fabryka przykazała????
Nawet jeśli tak to po co pozbawiać pinu 1 zasilania, zupełnie bez sensu, tam plus niczemu nie przeszkadza.
Mam wrażenie, że za bardzo kombinujesz.
Nawet jeśli tak to po co pozbawiać pinu 1 zasilania, zupełnie bez sensu, tam plus niczemu nie przeszkadza.
Mam wrażenie, że za bardzo kombinujesz.
-
Ryś
- Stały bywalec
- 15
- Model:
- Kontakt:
Tak kolego niebieski-n2 w moim autku nie było dogrzewacza. Chcę go zamontować tak jak mówisz, jako grzanie załączane wedle potrzeby/widzi mi się.
-
niebieski-n2
- moderator
- Kierowca T4
- 14
- Model:
- Kontakt:
Jeśli bez funkcji dogrzewacza to jeden przekaźnik załatwia sprawę (podasz przez niego na pin6,7 i pompkę płynu) , jak go rozłączysz to piec się sam wystudzi tyle ile trzeba, pompka przestanie pracować i tyle.
Na 1 pin dajesz stały plus i nie ma potrzeby tam nic rzeźbić.
A cewkę przekaźnika możesz zasilić przez pstryczek od lampki nocnej :) , zegar sterujący, pilot do bram czy taż Simster na kartę telefonii kom.
Nieco sprawa się komplikuje w przypadku chęci zachowania funkcji dogrzewacza i tutaj polecam zakup oryginalnej "puszki sterującej". Dwa rodzaje występują (po ok 200zł) i to sprawia, że robić tego się nie opłaci.
Na 1 pin dajesz stały plus i nie ma potrzeby tam nic rzeźbić.
A cewkę przekaźnika możesz zasilić przez pstryczek od lampki nocnej :) , zegar sterujący, pilot do bram czy taż Simster na kartę telefonii kom.
Nieco sprawa się komplikuje w przypadku chęci zachowania funkcji dogrzewacza i tutaj polecam zakup oryginalnej "puszki sterującej". Dwa rodzaje występują (po ok 200zł) i to sprawia, że robić tego się nie opłaci.
-
fgrs
- Forumowicz T4
- 14
- Tematy: 19
- Model:
- Auto: caravelle/multivan
- podziekowal za post: 2 razy
- otrzymal podziekowanie: 3 razy
- Kontakt:
Podepne się bo temat znajomy, właśnie kupiłem zestaw do rozbudowy dogrzewacza, czy ktoś ma identyczny? bo nie wiem jak podłączyć 3 żyłowy przewód sterujący nawiewem i czy powinien sterować nawiewem w desce rozdzielczej czy dmuchawą na tył pod podłogą? zaznacze, że pół dnia już siedzę i szukam schematów tego urządzenia i jedyne co znalazłem to aukcje na niemieckim ebayu.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Ostatnio zmieniony 06 sty 2017, 8:01 przez fgrs, łącznie zmieniany 1 raz.
-
niebieski-n2
- moderator
- Kierowca T4
- 14
- Model:
- Kontakt:
Poczytaj o wstawianiu zdjęć na forum i wstaw prawidłowo.
http://t4-forum.pl/viewforum.php?f=4
Poza tym pisanie o tym samym w kilku miejscach na forum jednocześnie, nie przyspieszy rozwiązania problemu, a jedynie powoduje bałagan.
http://t4-forum.pl/viewforum.php?f=4
Poza tym pisanie o tym samym w kilku miejscach na forum jednocześnie, nie przyspieszy rozwiązania problemu, a jedynie powoduje bałagan.
-
Rysio25
- Forumowicz T4
- 11
- Tematy: 9
- Model:
- Auto: Caravelle
- podziekowal za post: 8 razy
- Kontakt:
Panowie , przestudiowałem cały wątek , rozdzieliłem wzbudzenie i temperaturę , wymieniłem pompkę płynu bo była nieczynna oczywiście ori w instalacji jest , i zrobiłem test podłączając pompkę pod masę i wzbudzenie z temper. pod + i piec ruszył ale po 1,5 min zgasł jeden przewód wodny ciepły koło pieca . proszę o jakąś radę , z tego co zauważyłem pompka wody działa na zasadzie wyciągania wody z pieca ale między piecem a pompką jest jeszcze trójnik z zaworem podciśnieniowym i czy on może powodować że pompka ciągnie wodę ale z tego drugiego obiegu a piec robi się za ciepły i się wyłącza ? jak ten problem rozwiązać ?
-
hoopsii
- Samodzielny mechanik
- 12
- Tematy: 11
- Model:
- Auto: Allstar Westa SYNCRO
- podziekowal za post: 23 razy
- otrzymal podziekowanie: 70 razy
- Kontakt:
Wygląda na brak obiegu wody. Zagrzał, nie było obiegu i czujnik przegrzania wyłączył.
-
Rysio25
- Forumowicz T4
- 11
- Model:
- Kontakt:
Witam serdecznie :DRysio25 pisze:Panowie , przestudiowałem cały wątek , rozdzieliłem wzbudzenie i temperaturę , wymieniłem pompkę płynu bo była nieczynna oczywiście ori w instalacji jest , i zrobiłem test podłączając pompkę pod masę i wzbudzenie z temper. pod + i piec ruszył ale po 1,5 min zgasł jeden przewód wodny ciepły koło pieca . proszę o jakąś radę , z tego co zauważyłem pompka wody działa na zasadzie wyciągania wody z pieca ale między piecem a pompką jest jeszcze trójnik z zaworem podciśnieniowym i czy on może powodować że pompka ciągnie wodę ale z tego drugiego obiegu a piec robi się za ciepły i się wyłącza ? jak ten problem rozwiązać ?
Sprostowanie , jak po zakupie teczki reanimowałem piec to przez pomyłkę odwrotnie podłączyłem węże wodne <zły> zamieniłem , przejechałem trochę żeby się odpowietrzył , dogrzewacz działał (szybciej się zagrzał :P ) i zauważyłem że zawór podciśnieniowy zaraz za pompką się zamknął jak wyłączyłem silnik i dogrzewacz się wyłączył , załączyłem go jako stacjonarne , wystartował , chodził 3 min , wyłączył się za jakieś 3 min znowu wystartował i tak ciągle ( zawór był cały czas zamknięty ) na zimnym silniku rano zawór podciśnieniowy otwarty piec wystartuje po 1.5 min się wygasza i już nie ruszy do ponownego rozłączenia i połączenia . jakieś sugestie ?
-
Kenobi
- Administrator
- Fanatyk T4
- 16
- Tematy: 45
- Model:
- Opis: niech moc będzie z wami
- podziekowal za post: 49 razy
- otrzymal podziekowanie: 659 razy
- Kontakt:
Wystarczy poczytać o działaniu dodatkowej pompki wody i byś wiedział,
Zawór N273 zamyka obieg pompki na nagrzewnice i resztę obiegu, a otwiera na chłodnice celem chłodzenia głowicy po wyłączeniu silnika.
Z grubsza ten zawór na odpalonym silniku jest zamknięty i wtedy płyn z głowicy przez pompkę idzie do dogrzewacza i dalej do nagrzewnic.
Na wyłączonym jest otwarty co powoduje, że pompka tłoczy płyn bezpośrednio do chłodnicy jeśli dostanie sygnał o zbyt dużej temperaturze w głowicy.
Zawór N273 zamyka obieg pompki na nagrzewnice i resztę obiegu, a otwiera na chłodnice celem chłodzenia głowicy po wyłączeniu silnika.
Z grubsza ten zawór na odpalonym silniku jest zamknięty i wtedy płyn z głowicy przez pompkę idzie do dogrzewacza i dalej do nagrzewnic.
Na wyłączonym jest otwarty co powoduje, że pompka tłoczy płyn bezpośrednio do chłodnicy jeśli dostanie sygnał o zbyt dużej temperaturze w głowicy.
-
Rysio25
- Forumowicz T4
- 11
- Model:
- Kontakt:
@Kenobi a jak ten zawór oszukać żeby przy włączeniu pieca na zgaszonym silniku był zamknięty ?Kenobi pisze:Wystarczy poczytać o działaniu dodatkowej pompki wody i byś wiedział,
-
Kenobi
- Administrator
- Fanatyk T4
- 16
- Tematy: 45
- Model:
- Opis: niech moc będzie z wami
- podziekowal za post: 49 razy
- otrzymal podziekowanie: 659 razy
- Kontakt:
Sam się nad tym zastanawiam, ze względu, że jest on na podcisnienie, a ono z czasem niestety zanika w układzie i zawór nie zadziała jak silnik wyłączony nawet jak podasz napięcie na zaworek N214 który nim steruje, chociaż może tak trzeba zrobić. Nie wiem jak to jest rozwiązane gdy jest fabryczne postojowe, bo nie mam dostępu do takiego egzemplarza, z tym, że postojowe ma swoją oddzielną pompkę zamontowaną przy piecu więc wtedy może nie mieć wpływu na obieg to, że ten zawór jest otwarty.
-
Rysio25
- Forumowicz T4
- 11
- Model:
- Kontakt:
No ale jak jest otwarty to będzie grzało większy obieg niż jak jest zamknięty czy się mylę , podłączyłem tą pompkę ori co jest przed tym zaworem , zastanawiam czy coś by dało dołożenie drugiej przy samym piecu , ale to obieg większy , chyba żeby zastosować jakiś elektrozawór zaraz za N273 który by się zamykał tylko przy włączeniu postojowego , normalnie będąc otwarty <06>Kenobi pisze:Sam się nad tym zastanawiam, ze względu, że jest on na podcisnienie, a ono z czasem niestety zanika w układzie i zawór nie zadziała jak silnik wyłączony nawet jak podasz napięcie na zaworek N214 który nim steruje, chociaż może tak trzeba zrobić. Nie wiem jak to jest rozwiązane gdy jest fabryczne postojowe, bo nie mam dostępu do takiego egzemplarza, z tym, że postojowe ma swoją oddzielną pompkę zamontowaną przy piecu więc wtedy może nie mieć wpływu na obieg to, że ten zawór jest otwarty.
-
czoper
- Samodzielny mechanik
- 15
- Tematy: 20
- Model:
- Auto: caravelle
- Opis: Sekcja Dolnośląsko-Opolska!
- podziekowal za post: 18 razy
- otrzymal podziekowanie: 18 razy
- Kontakt:
Ja przed świętami wyrzuciłem niesprawny d3wz i zastąpiłem go Webasto termo top rozbudowanym do pełnego postojowego.Przy piecu dołożyłem pompkę i wszystko grzeje super.Do tego oczywiście dołożyłem drugi akumulator.
-
tomas19tdi
- Forumowicz T4
- 14
- Model:
- Auto: vw t4
- podziekowal za post: 4 razy
- otrzymal podziekowanie: 7 razy
- Kontakt:
-
czoper
- Samodzielny mechanik
- 15
- Model:
- Kontakt:
Piec thermo top zcd po regeneracji z gwarancją,sterownik dedykowany do t4,reszta nowe-pompa wody,pompka paliwa,rura wydechowa z tłumikiem,rura dolotowa,węże wodne,przewody paliwowe z trójnikiem do wpiecia w układ,kompletna wiązka elektryczna z bezpiecznikami przekaznikami itd oraz wyprowadzeniem do wpiecia w układ wentylatora nagrzewnicy w kabinie.Do tego opaski złączki itd.Wszystko ładnie opisane co do czego,Plus krótka instrukcja na papierze.Jakość wykonania wiazki elektrycznej bardzo dobra.Całość ok 1200 PLN.Może i nie mało ale Wszystko naprawdę wykonane i opisane jak trzeba.Działa bardzo dobrze i to jest dla mnie najważniejsze.Piec ten cieszy się opinią mało awaryjnego i można go samemu diagnozować interfejsem do teczki,miałem taki sam piec w poprzedniej Caravelce,kupiony używany na alledrogo pięć zim grzałem i kompletnie żadnych problemów z piecem,żadnego dymienia jak z d3wz miałem.
-
niebieski-n2
- moderator
- Kierowca T4
- 14
- Model:
- Kontakt:
Temat typowo techniczny (Faq), instrukcja - [Manual] Przerobienie dogrzewacza na ogrzewanie postojowe.
Dogrzewacz w t4 to Eberspacher d3wz.
A tu:
Sorry, ale tak to za chwilę nikt nic nie znajdzie <stop>
Dogrzewacz w t4 to Eberspacher d3wz.
A tu:
i rozwija się dyskusja.czoper pisze:Ja przed świętami wyrzuciłem niesprawny d3wz i zastąpiłem go Webasto termo top
Sorry, ale tak to za chwilę nikt nic nie znajdzie <stop>
-
czoper
- Samodzielny mechanik
- 15
- Model:
- Kontakt:
Ok sorki,ale szkoda,że zacytowałeś tylko część postu.Chodziło mi głównie o to,że dodatkową pompkę wody dołożyłem przy piecu-powyżej chłopaki dumali jak rozwiązać problem prawidłowego obiegu wody.Niektóre t4 miały również montowane piece webasto,więc podsunąłem tylko jedną z opcji przerobienia dogrzewacza.Ale ok przepraszam jeśli namieszałem.Tyle ode mnie w tym temacie w takim razie.
-
Adampio
- Mistrz T4
- 10
- Tematy: 84
- Model:
- Auto: T4 Multivan '95
- podziekowal za post: 160 razy
- otrzymal podziekowanie: 164 razy
- Kontakt:
Da się gdzieś zobaczyć jak szły wtedy w oryginale węże?czoper pisze:Niektóre t4 miały również montowane piece webasto
-
Rysio25
- Forumowicz T4
- 11
- Model:
- Kontakt:
Witam upewnijcie mnie w przekonaniu że mam walnięty sterownik w moim D3WZ , przerobiłem na ogrzewanie postojowe z zachowaniem dogrzewacza
1. Jako dogrzewacz działa normalnie w zakresie temp. 6 do -5 st. po niżej albo działa albo cisza brak reakcji
2. jako postojowe po podłączeniu robi przedmuch i cisza (aku nowe , sprawne )
3. jako postojowe jak podłączę prostownik do aku po podłączeniu robi przedmuch ; 1 minuta - zaczyna pompować pompka i rozpala się piec
1.30 piec wchodzi na wysokie obroty (jak odrzutowiec ) 20 sek. pompka przestaje pukać i piec zaczyna zwalniać na pół gwizdka ; 3.30 piec się wyłącza .
Nie ma znaczenia czy odpalam na zimnym czy po tym jak się wyłączy , wyłączę i ponownie włączę , zawsze jest taka sama procedura 3.30 i gaśnie .
1. Jako dogrzewacz działa normalnie w zakresie temp. 6 do -5 st. po niżej albo działa albo cisza brak reakcji
2. jako postojowe po podłączeniu robi przedmuch i cisza (aku nowe , sprawne )
3. jako postojowe jak podłączę prostownik do aku po podłączeniu robi przedmuch ; 1 minuta - zaczyna pompować pompka i rozpala się piec
1.30 piec wchodzi na wysokie obroty (jak odrzutowiec ) 20 sek. pompka przestaje pukać i piec zaczyna zwalniać na pół gwizdka ; 3.30 piec się wyłącza .
Nie ma znaczenia czy odpalam na zimnym czy po tym jak się wyłączy , wyłączę i ponownie włączę , zawsze jest taka sama procedura 3.30 i gaśnie .