Problemy z odpaleniem 2.5 TDI
Regulamin forum
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
-
gregorfanty
- Nowy T4
- 13
- Last active: -
- Tematy: 1
- Model:
- Auto: multivan
- Kontakt:
Problemy z odpaleniem 2.5 TDI
Witam wszystkich Forumowiczów!
Jestem nowy na forum i nie bardzo wiem czy w odpowiedniej rubryce piszę ten post.
Jestem szczęśliwym posiadaczem vw t4 Multivan 2.5tdi 98r.
Otóż mam problem z odpalaniem bez względu czy jest zimny czy ciepły silnik po przekręceniu kluczyka szybko gaśnie kontrolka świec żarowych, a dopiero po kilku sekundach słychać cyknięcie przekaźnika świec.
Gdy odpalam samochód muszę kręcić ok10s, a gdy już odpali z rury wydechowej wydobywa się biało niebieski dym i czuć nie przepaloną ropę.
Jeżeli przekręcę kluczyk i poczekam aż cyknie przekaźnik i powtórzę to 3razy odpala od strzała. Świece są nowe, przekaźnik przekładany z innego auta, sprawdzany vagiem zero błędów.Mechanik powiedział że ten typ tak ma. Proszę o jakieś sugestie co może być przyczyną.
Jestem nowy na forum i nie bardzo wiem czy w odpowiedniej rubryce piszę ten post.
Jestem szczęśliwym posiadaczem vw t4 Multivan 2.5tdi 98r.
Otóż mam problem z odpalaniem bez względu czy jest zimny czy ciepły silnik po przekręceniu kluczyka szybko gaśnie kontrolka świec żarowych, a dopiero po kilku sekundach słychać cyknięcie przekaźnika świec.
Gdy odpalam samochód muszę kręcić ok10s, a gdy już odpali z rury wydechowej wydobywa się biało niebieski dym i czuć nie przepaloną ropę.
Jeżeli przekręcę kluczyk i poczekam aż cyknie przekaźnik i powtórzę to 3razy odpala od strzała. Świece są nowe, przekaźnik przekładany z innego auta, sprawdzany vagiem zero błędów.Mechanik powiedział że ten typ tak ma. Proszę o jakieś sugestie co może być przyczyną.
-
gregorfanty
- Nowy T4
- 13
- Model:
- Kontakt:
Re: Problemy z odpaleniem
Filtr paliwa i powietrza wymieniany był ok 1.5roku temu od tamtej pory przejechałem 12tyś km.W tamtą zimę wymieniane były wszystkie świece.
-
Kenobi
- Administrator
- Fanatyk T4
- 16
- Tematy: 45
- Model:
- Auto: Caravelle
- Opis: niech moc będzie z wami
- podziekowal za post: 49 razy
- otrzymal podziekowanie: 659 razy
- Kontakt:
gregorfanty pisze:.Mechanik powiedział że ten typ tak ma
jeśli ten mechanik tak powiedział i do tego jego diagnoza samochodu ogranicza się tylko do odczytania błędów to zacząłbym od jego zmiany na kogoś kto się zna na silnikach TDIgregorfanty pisze:sprawdzany vagiem zero błędów
gregorfanty pisze:Otóż mam problem z odpalaniem bez względu czy jest zimny czy ciepły silnik
jesteś pewny, że te objawy są bez względu na temperaturę silnika ??gregorfanty pisze:Gdy odpalam samochód muszę kręcić ok10s, a gdy już odpali z rury wydechowej wydobywa się biało niebieski dym i czuć nie przepaloną ropę.
zaraz po wymianach było dobrze czy cały czas występował problem ?gregorfanty pisze:Filtr paliwa i powietrza wymieniany był ok 1.5roku temu od tamtej pory przejechałem 12tyś km.W tamtą zimę wymieniane były wszystkie świece.
teraz co ja bym sprawdził gdybym miał ci pomóc:
ręcznie:
czy świece grzeją ( jedynym w 100% pewnym sposobem jest wykręcenie każdej po kolei ),
czy dochodzi paliwo - czyli czy nie zacina się immo lub zawór odcinający na pompie, może kostka stacyjki bo kilkukrotne przekręcanie kluczyka na filtr paliwa wpływu raczej nie ma
vagiem:
jakie są odczyty z czujników temperatury na zimnym i na ciepłym silniku
jakie są wartości kąta wtrysku zaraz po uruchomieniu
jaka jest dawka startowa paliwa
jakie są wartości sterowania nastawnikami pompy
-
rotor
- Aktywny T4
- 14
- Tematy: 7
- Model:
- Auto: t4
- otrzymal podziekowanie: 11 razy
- Kontakt:
Szczególnie kąt wtrysku, jeśli możliwe na rozgrzanym silniku.
Są fachowcy którzy ustawiają rozrząd na "swoje znaki" nawet nie wiedzą ze podczas wymiany rozrządu istnieje potrzeba regulacji tego parametru.
Są fachowcy którzy ustawiają rozrząd na "swoje znaki" nawet nie wiedzą ze podczas wymiany rozrządu istnieje potrzeba regulacji tego parametru.
-
gregorfanty
- Nowy T4
- 13
- Model:
- Kontakt:
W tym tygodniu sprawdzę świece a w przyszłym podjadę na warsztat, żeby sprawdzili to wszystko co napisał Kenobi .Mam nadzieję, że będą wiedzieli o co chodzi.Jeszcze tam nie byłem, ale podobno mają tam sprzęt full wypas. Jak sprawdzić Immobilizer i zawór odcinający na pompie?Może sam dam radę to ogarnąć?
Ostatnio zmieniony 01 sty 2014, 15:22 przez maja, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: ortografia
Powód: ortografia
-
maja
- Administrator
- Kierowca T4
- 16
- Last active: Online now
- Tematy: 118
- Model: Multivan, Caravelle , Syncro
- Auto: t4/t4/t4/t4
- Opis: ten co walczy od początku do końca
- podziekowal za post: 21 razy
- otrzymal podziekowanie: 43 razy
- Kontakt:
Witaj , zawór odcinający to cewka elektromagnetyczna. Po podłączeniu luźnego przewodu ( + ) od aku do nakrętki powinieneś poczuć w palcach tykanie .Wtedy rdzeń w środku podnosi się i puszcza paliwo.
-
Bercik
- Forumowicz T4
- 13
- Tematy: 6
- Model:
- Auto: T4 Caravelle
- podziekowal za post: 11 razy
- otrzymal podziekowanie: 1 raz
- Kontakt:
Witam serdecznie w Nowym Roku <vw> . Podepne sie do tematu. Mam problem z odpalanie na cieplym silniku. Pojawilo sie to nagle. Zimny na strzal, chwile zadymi na siwo-niebiesko - cieply dluuugo kreci. Pozatym wg mnie reszta ok. W zwiazku z tym goraca prosba. Chce zrobic logi zanim zaczne marnowac czas i kase. Czy jest ktos z okolic Zielonej Gory kto ogarnie temat ? Z gory dziekuje.
-
Radauskas
- Samodzielny mechanik
- 16
- Tematy: 122
- Model:
- Auto: T5 długi i wysoki
- Opis: Był Ponury Mściciel 2,4TD
Jest T5 - Lokalizacja: Warszawa
- podziekowal za post: 8 razy
- otrzymal podziekowanie: 16 razy
- Kontakt:
Zrób test przelewowy ;). Nalej do butelki wody i polej na gorącym silniku głowicę pompy wtryskowej. Jak zapali to głowica pompy ( czyli pompa ) do regeneracji.
-
Bercik
- Forumowicz T4
- 13
- Tematy: 6
- Model:
- Auto: T4 Caravelle
- podziekowal za post: 11 razy
- otrzymal podziekowanie: 1 raz
- Kontakt:
Witam. Dzieki Radauskas. Niestety nie pomoglo. Przelalem pompe conajmniej 10 l zimnej wody i bez reakcji. Ale zdjalem dekiel z nastawnika. Czysto. Przedmuchalem profilaktycznie. Po zlozeniu i probie odpalenia padl rozrusznik. Wymienilem. Teraz kreci ze silnika malo nie wyrwie i teraz sprawa wyglada tak. Zimny na dotkniecie kluczyka, cieply - troszke lepiej. Wydaje mi sie ze jak odstoi chwilke to "prawie" na strzal, ale tak odrazu po zgaszeniu odrobine dluzej trza krecic. Nie bardzo mam jak teraz to sprawdzic - wyczuc. Poprawilo sie bo dlubalem w nastawniku - czy lepszy rozruch po narawie rozrusznika. Ponawiam prosbe o LOGI kogos z okolic Zielonej Gory. Dzieki.
-
Radauskas
- Samodzielny mechanik
- 16
- Tematy: 122
- Model:
- Auto: T5 długi i wysoki
- Opis: Był Ponury Mściciel 2,4TD
Jest T5 - Lokalizacja: Warszawa
- podziekowal za post: 8 razy
- otrzymal podziekowanie: 16 razy
- Kontakt:
O tyle pozytywna informacja, ze nie masz ( najprawdopodobniej ) padniętej głowicy w pompie bo to poważny koszt.Bercik pisze:Witam. Dzieki Radauskas. Niestety nie pomoglo. Przelalem pompe conajmniej 10 l zimnej wody i bez reakcji..
-
Markub2
- Początkujący T4
- 13
- Tematy: 5
- Model:
- Auto: t4, 94r obecnie 99r
- podziekowal za post: 5 razy
- Kontakt:
Trochę się podłączę i zapytam czy znacie kogoś z okolicy Zielonej Góry co by osłuchał
auto i sprawdził Vagiem. Sam mam bardzo mało doświadczenie
a poza tym nie mogę wszystkich bloków spradzić bo np w Mega block w grupie 000 mam
info że nie mam odpowiedniej licencji czy jakoś tak.
Podsumowując polecicie kogoś? A może jakiś znajomy?
auto i sprawdził Vagiem. Sam mam bardzo mało doświadczenie
a poza tym nie mogę wszystkich bloków spradzić bo np w Mega block w grupie 000 mam
info że nie mam odpowiedniej licencji czy jakoś tak.
Podsumowując polecicie kogoś? A może jakiś znajomy?
-
krzyszt12
- Nowy T4
- 13
- Model:
- Auto: Multivan
- Kontakt:
Re: Problemy z odpaleniem 2 4
mam problem z odpalaniem na zimnym świece są ok grzeją . 10 s kręcić jak odpali pokazuję się dym biało niebieski to nie spalona ropa na ciepłym jest ok niem żadnych problemów ,,,,,
-
Kenobi
- Administrator
- Fanatyk T4
- 16
- Model:
- Kontakt:
Re: Problemy z odpaleniem 2.5 TDI
nie zauważyłeś, że to temat o silniku 2.5TDI ??
to trochę inna bajka niż 2.4D - o tym jest sporo tematów na forum, wystarczy poczytać
to trochę inna bajka niż 2.4D - o tym jest sporo tematów na forum, wystarczy poczytać
-
witek08300
- Nowy T4
- 12
- Tematy: 0
- Model:
- Auto: t4
- Opis: WITEK
- Kontakt:
-
Romson36
Witam,
Koledzy od niedawna stałem się posiadaczem VW T4 2.5 TDI 88KM -silnik AYY ! Mam problem z odpaleniem zimnego silnika a jak już zapali to strasznie dymi na biało i początkowo nim rzuca tj. nierówno pracuje ( po dodaniu gazu obroty się normują ), aż do momentu gdy silnik osiągnie temperaturę ( nagrzany -niestety jestem laikiem) ! Gdy kupowałem samochód silnik był już rozgrzany i palił idealnie !
Do tej pory wymieniłem świece żarowe ponieważ 2 były spalone czujnik temperatury 4 -piny ,sprawdziłem przekaźnik ( u mnie nr 103 ) i chyba jest ok ponieważ tyka ! Po założeniu świec jeszcze raz sprawdziłem czy na "fajkach" jest napięcie do zasilania świec i czy same świece mimo ,że nowe to są sprawne i jest ok . Dziś podmieniłem czujnik temperatury 2 -piny ,ale niestety nie pomogło objawy są takie same nadal !Kolega ,który jest mechanikiem podpowiada ,że silnik pewnie nie ma kompresji i nadaje się tylko do remontu !? Zanim jednak podejmę się "kapitalki" chciałbym mieć pewność ,że wykluczyłem możliwe wszystkie mniej kosztowne metody! Proszę o pomoc ponieważ moja wiedza się na tym kończy i jestem bezradny . Z góry dziękuję
Koledzy od niedawna stałem się posiadaczem VW T4 2.5 TDI 88KM -silnik AYY ! Mam problem z odpaleniem zimnego silnika a jak już zapali to strasznie dymi na biało i początkowo nim rzuca tj. nierówno pracuje ( po dodaniu gazu obroty się normują ), aż do momentu gdy silnik osiągnie temperaturę ( nagrzany -niestety jestem laikiem) ! Gdy kupowałem samochód silnik był już rozgrzany i palił idealnie !
Do tej pory wymieniłem świece żarowe ponieważ 2 były spalone czujnik temperatury 4 -piny ,sprawdziłem przekaźnik ( u mnie nr 103 ) i chyba jest ok ponieważ tyka ! Po założeniu świec jeszcze raz sprawdziłem czy na "fajkach" jest napięcie do zasilania świec i czy same świece mimo ,że nowe to są sprawne i jest ok . Dziś podmieniłem czujnik temperatury 2 -piny ,ale niestety nie pomogło objawy są takie same nadal !Kolega ,który jest mechanikiem podpowiada ,że silnik pewnie nie ma kompresji i nadaje się tylko do remontu !? Zanim jednak podejmę się "kapitalki" chciałbym mieć pewność ,że wykluczyłem możliwe wszystkie mniej kosztowne metody! Proszę o pomoc ponieważ moja wiedza się na tym kończy i jestem bezradny . Z góry dziękuję
-
Kenobi
- Administrator
- Fanatyk T4
- 16
- Model:
- Kontakt:
Wystarczyło by poczytać trochę forum i od razu byś się zorientował, że twój kolega mechanik nie ma pojęcia o silnikach TDI, to tak złośliwie na wstępie, bo zanim się zacznie cokolwiek wymieniać robi się diagnozę komputerową ( jest to silnik sterowany elektronicznie ) i jest to czynność najtańsza do wykonania z możliwych. Ta zapewne by wykazała źle ustawiony kąt wtrysku czego klasycznym objawem jest to co opisałeś i jest to wszystko kilkadziesiąt razy na forum w różnych miejscach opisane. Tu powyżej też.
Także nie panikuj tylko znajdź kogoś kto ma pojęcie o TDI i ci to ustawi.
Także nie panikuj tylko znajdź kogoś kto ma pojęcie o TDI i ci to ustawi.
-
Adampio
- Mistrz T4
- 10
- Tematy: 84
- Model:
- Auto: T4 Multivan '95
- podziekowal za post: 160 razy
- otrzymal podziekowanie: 164 razy
- Kontakt:
To niech kolega nie podpowiada tylko zmierzy to ciśnienie.Romson36 pisze:Kolega ,który jest mechanikiem podpowiada ,że silnik pewnie nie ma kompresji i nadaje się tylko do remontu !?
-
Kenobi
- Administrator
- Fanatyk T4
- 16
- Model:
- Kontakt:
Prościej podpiąć się VAGiem, i po 10 minutach wiesz czy jest sens mierzenia kompresjiAdampio pisze:To niech kolega nie podpowiada tylko zmierzy to ciśnienie.
-
Romson36
Pewnie!!! Tak jak radzisz właśnie zrobię ....
Kenobi proszę podaj mi parametry dla prawidłowo ustawionego kąta wtrysku dla mojego silnika -oczywiście jeśli to możliwe i znasz takowe !?Dziś przyjedzie do mnie kolega z VAGiem i chciałbym zczytać wartości tylko nie wiem jak i gdzie ... Z góry dziękuję
Kenobi proszę podaj mi parametry dla prawidłowo ustawionego kąta wtrysku dla mojego silnika -oczywiście jeśli to możliwe i znasz takowe !?Dziś przyjedzie do mnie kolega z VAGiem i chciałbym zczytać wartości tylko nie wiem jak i gdzie ... Z góry dziękuję
-
Kenobi
- Administrator
- Fanatyk T4
- 16
- Model:
- Kontakt:
wchodzisz w blok 01 silnik, potem w 08 meas blocks :
- tam w grupę 004 i parametr w 2 okienku ma się pokrywać z tym w trzecim okienku i tyle. dla rozgrzanego silnika w okolicach 0.5 BDTC
- lub w grupę 000 i drugie okienko około 45-50
ogólne zasady tu:
http://www.t4-forum.pl/viewtopic.php?f=15&t=2850
- tam w grupę 004 i parametr w 2 okienku ma się pokrywać z tym w trzecim okienku i tyle. dla rozgrzanego silnika w okolicach 0.5 BDTC
- lub w grupę 000 i drugie okienko około 45-50
ogólne zasady tu:
http://www.t4-forum.pl/viewtopic.php?f=15&t=2850
-
Romson36
Już sprawdziłem odczyty wg VAGA na rozgrzanym silniku do 90 stopni ! I tak w grupie 0000 i drugim okienku odczyty wahają się od 0,38 do 0,42 max ! Kolega podpowiada mi ,że podkręcimy go na pompie przy późniejszej diagnozie z VAGiem i powinno być ok! Mam tylko pytanie czy rozbieżność w moim przypadku jest duża i faktycznie jej korekta mocno wpłynie na rozruch zimnego silnika !?
Chciałem też podziękować Koledze KENOBIEMU ponieważ jego pomoc jest dla mnie nieoceniona ! Po wielu wizytach w warsztatach i zostawieniu tam mnóstwa pieniędzy mam nadzieje ,że dzięki wytycznym i podpowiedziom ze strony Kolegi Kenobi dojdę w czym tkwi problem :)
Chciałem też podziękować Koledze KENOBIEMU ponieważ jego pomoc jest dla mnie nieoceniona ! Po wielu wizytach w warsztatach i zostawieniu tam mnóstwa pieniędzy mam nadzieje ,że dzięki wytycznym i podpowiedziom ze strony Kolegi Kenobi dojdę w czym tkwi problem :)
Ostatnio zmieniony 11 gru 2016, 16:06 przez Kenobi, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: post pod postem, proszę używaj opcji Edycja
-
Kenobi
- Administrator
- Fanatyk T4
- 16
- Model:
- Kontakt:
Na pewno jest opóźniony co ma wpływ na rozruch.
Dla mnie najbardziej miarodajne są odczyty grupy 004, tam są dokładne parametry w stopniach co żąda ECU, a co jest w rzeczywistości. Do tego widać tam pracę zaworu regulującego kąt. Zrób logi grupy 004 to ci odpowiem. Najpierw zimnego silnika po rozruchu, a potem gorącego.
Dla mnie najbardziej miarodajne są odczyty grupy 004, tam są dokładne parametry w stopniach co żąda ECU, a co jest w rzeczywistości. Do tego widać tam pracę zaworu regulującego kąt. Zrób logi grupy 004 to ci odpowiem. Najpierw zimnego silnika po rozruchu, a potem gorącego.
-
Romson36
Jasne jak tylko będę miał znów dostęp do VAGA ! Myślę ,że do wtorku powinienem coś wkleić ....Raz jeszcze dzięki .....
-
Romson36
Właśnie tak zrobiłem kupiłem kabel na allegro i zamierzam dzięki Waszej pomocy sam zgłębiać temat, ponieważ nie mam zamiaru szybko rozstawać się z moją T4 ! Gdybyście mogli tylko podać stronę gdzie znajdę oprogramowanie z VAGiem było by super ...
-
Kenobi
- Administrator
- Fanatyk T4
- 16
- Model:
- Kontakt:
http://www.t4-forum.pl/viewtopic.php?f= ... 82#p164011Romson36 pisze:Właśnie tak zrobiłem kupiłem kabel na allegro i zamierzam dzięki Waszej pomocy sam zgłębiać temat, ponieważ nie mam zamiaru szybko rozstawać się z moją T4 ! Gdybyście mogli tylko podać stronę gdzie znajdę oprogramowanie z VAGiem było by super ...
-
Romson36
Witam,
dziś znów kolejny raz podchodziłem do swojej T4 z zamiarem przestawienia kąta wtrysku przy użyciu Vaga tak jak radził Kenobi ! Otóż jak ściągnąłem obudowę rozrządu kolega który mi pomagał w przeprowadzeniu diagnozy zauważył ,że wężyk paliwowy przy pompie ( przeźroczysty ) jest uszkodzony i delikatnie się "poci" ! Zrobiłem prowizorkę i chyba jest ok ,ale jutro mam zamiar kupić filtr i nowy wężyk prowadzący do filtra paliwa i go wymienić . Zauważył również ,że wężyki spięte z filtrem paliwa zaciśnięte są trytkami ( poprzedni właściciel mówił mi ,że filtr wymieniał :)) Nie wiem jak nieszczelność ma się do zapalanie ,ale w wężyku nadal są zauważalne pęcherzyki powietrza ! Stąd też pytanie czy pompa sama się odpowietrzy ?
Idąc dalej do ustawienia kąta wtrysku ten jak już Kenobi podpowiedział był opóźniony natomiast teraz jest przyspieszony ponieważ jego wartości na rozgrzanym silniku w grupie 0000 w 2 okienku wahają się od 0,58 do max 0,65 ! Oczywiście to przyspieszenie jest wynikiem mojej regulacji rolek ! Specjalnie zostawiłem przyspieszony żeby zobaczyć czy jutro podczas uruchamiania T4 coś się zmieni ...Jak tylko kolega podeśle mi odczyty z dzisiejszej diagnozy wkleję je !
Kenobi oto linki do logów o których wspominałeś ! W wolnej chwili rzuć na nie okiem i napisz co o tym sądzisz ....:
http://vaglog.pl/log-004_Q839W.html
http://vaglog.pl/log-000_004_y3vFUG.html
dziś znów kolejny raz podchodziłem do swojej T4 z zamiarem przestawienia kąta wtrysku przy użyciu Vaga tak jak radził Kenobi ! Otóż jak ściągnąłem obudowę rozrządu kolega który mi pomagał w przeprowadzeniu diagnozy zauważył ,że wężyk paliwowy przy pompie ( przeźroczysty ) jest uszkodzony i delikatnie się "poci" ! Zrobiłem prowizorkę i chyba jest ok ,ale jutro mam zamiar kupić filtr i nowy wężyk prowadzący do filtra paliwa i go wymienić . Zauważył również ,że wężyki spięte z filtrem paliwa zaciśnięte są trytkami ( poprzedni właściciel mówił mi ,że filtr wymieniał :)) Nie wiem jak nieszczelność ma się do zapalanie ,ale w wężyku nadal są zauważalne pęcherzyki powietrza ! Stąd też pytanie czy pompa sama się odpowietrzy ?
Idąc dalej do ustawienia kąta wtrysku ten jak już Kenobi podpowiedział był opóźniony natomiast teraz jest przyspieszony ponieważ jego wartości na rozgrzanym silniku w grupie 0000 w 2 okienku wahają się od 0,58 do max 0,65 ! Oczywiście to przyspieszenie jest wynikiem mojej regulacji rolek ! Specjalnie zostawiłem przyspieszony żeby zobaczyć czy jutro podczas uruchamiania T4 coś się zmieni ...Jak tylko kolega podeśle mi odczyty z dzisiejszej diagnozy wkleję je !
Kenobi oto linki do logów o których wspominałeś ! W wolnej chwili rzuć na nie okiem i napisz co o tym sądzisz ....:
http://vaglog.pl/log-004_Q839W.html
http://vaglog.pl/log-000_004_y3vFUG.html
Ostatnio zmieniony 13 gru 2016, 20:43 przez niebieski-n2, łącznie zmieniany 1 raz.