wymiana silnika 1.9D na 1.9 TD w t4
Regulamin forum
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
-
lysy452
- Początkujący T4
- 10
- Last active: -
- Tematy: 5
- Model:
- Auto: T4
- podziekowal za post: 2 razy
- otrzymal podziekowanie: 1 raz
- Kontakt:
wymiana silnika 1.9D na 1.9 TD w t4
Witam,jak wyżej nadmieniłem chce zmienić zwykłego 1.9 d na 1.9td pochodzącego z golfa 3
Z tego co wyczytałem muszę zmienić pompę olejową,miskę oraz przekręcić łapę silnika(być może rozwiercać z 6 na 8)
Przerobić wydech bo pewnie będzie inny
1 Co z reszta,tj kpl sprzęgło (kolo zamachowe) może zostać z golfa czy przekładka?
2 podstawa filtra oleju zostaje czy przekładam z starego silnika?
3 pompa wspomagania i alternator może zostać? ja mam na wąskim pasku tu jest na wielorowkowym
I co mnie jeszcze ciekawi czy skrzynia biegów pasuje do silnika tak jak do 1.9d
Z tego co wyczytałem muszę zmienić pompę olejową,miskę oraz przekręcić łapę silnika(być może rozwiercać z 6 na 8)
Przerobić wydech bo pewnie będzie inny
1 Co z reszta,tj kpl sprzęgło (kolo zamachowe) może zostać z golfa czy przekładka?
2 podstawa filtra oleju zostaje czy przekładam z starego silnika?
3 pompa wspomagania i alternator może zostać? ja mam na wąskim pasku tu jest na wielorowkowym
I co mnie jeszcze ciekawi czy skrzynia biegów pasuje do silnika tak jak do 1.9d
-
lysy452
- Początkujący T4
- 10
- Model:
- Kontakt:
Re: wymiana silnika 1.9D na 1.9 TD w t4
Witam ponownie,silnik wymieniony z 1.9d na 1.9td bez turbiny
Nie jest to tak straszne jak tu co niektórzy piszą
Po 1 co było do przerzucenia w moim przypadku..dla potomnych ;-)
1 miska+pompa olejowa
2 kolektor ssący +wydechowy
3 pompa wspomagania
4 oczywiście część przewodów układu chłodzenia
5 sprzęgło kpl ( dawca czyli golf 3 miał mniejszy wałek sprzęgłowy,kolo zamachowe pasuje idealnie z t4)
Reszta to tylko małe zmiany średnicy otworów na mocowanie łapy poduszki oraz mocowania skrzyni za silnikiem,czy rozwiercamy i gwintujemy z średnicy 8 na 10,możne nad wyrost ,jednak w mocowaniach jak i w bloku spokojnie przechodzi i wchodzi 10 tka szpilka,jak dla mnie jest to mocniejsze mocowanie niż zwykła 8
T4 śmiga jak trzeba,pompa z golfa miała elektryczne ssanie,przerobiłem na ręczne ,podłączyłem tylko jeden zawór odcinający przy pompie,reszta zaworów elekt. a jest ich chyba jeszcze 2,zostały nie podłączone,nie ma takiej potrzeby
Jednak jest tu coś mnie mnie nurtuje,na pompie jest holenderek z wyjściem na podciśnienie,czy ktoś mi powie gdzie go podłączyć?ja podłączyłem go do serwa auto idzie jak dzikie,jak go odłączę jest już ciut słabsze i tu bym prosił o pomoc o co w tym chodzi
Ps piszcie proszę tylko bez gdybania,raczej chciałbym się dowiedzieć od ludzi którzy to robili niż czytali o tym ....
Pozdrawiam Rafał
Nie jest to tak straszne jak tu co niektórzy piszą
Po 1 co było do przerzucenia w moim przypadku..dla potomnych ;-)
1 miska+pompa olejowa
2 kolektor ssący +wydechowy
3 pompa wspomagania
4 oczywiście część przewodów układu chłodzenia
5 sprzęgło kpl ( dawca czyli golf 3 miał mniejszy wałek sprzęgłowy,kolo zamachowe pasuje idealnie z t4)
Reszta to tylko małe zmiany średnicy otworów na mocowanie łapy poduszki oraz mocowania skrzyni za silnikiem,czy rozwiercamy i gwintujemy z średnicy 8 na 10,możne nad wyrost ,jednak w mocowaniach jak i w bloku spokojnie przechodzi i wchodzi 10 tka szpilka,jak dla mnie jest to mocniejsze mocowanie niż zwykła 8
T4 śmiga jak trzeba,pompa z golfa miała elektryczne ssanie,przerobiłem na ręczne ,podłączyłem tylko jeden zawór odcinający przy pompie,reszta zaworów elekt. a jest ich chyba jeszcze 2,zostały nie podłączone,nie ma takiej potrzeby
Jednak jest tu coś mnie mnie nurtuje,na pompie jest holenderek z wyjściem na podciśnienie,czy ktoś mi powie gdzie go podłączyć?ja podłączyłem go do serwa auto idzie jak dzikie,jak go odłączę jest już ciut słabsze i tu bym prosił o pomoc o co w tym chodzi
Ps piszcie proszę tylko bez gdybania,raczej chciałbym się dowiedzieć od ludzi którzy to robili niż czytali o tym ....
Pozdrawiam Rafał
Ostatnio zmieniony 04 lis 2016, 7:58 przez lysy452, łącznie zmieniany 1 raz.
-
lysy452
- Początkujący T4
- 10
- Model:
- Kontakt:
jeśli nie mam turbo ? bo założyłem go bez na kolektorach zwykłego 1.9d
czyli zrobić wejście w kolektor ssący?
czy wiesz dlaczego właśnie ten czuczlap daje kopa? ,dodatkowa dawka paliwa?
czyli zrobić wejście w kolektor ssący?
czy wiesz dlaczego właśnie ten czuczlap daje kopa? ,dodatkowa dawka paliwa?
-
Probe041
- Nadteczkownik Nieuleczalny
- 16
- Tematy: 65
- Model:
- podziekowal za post: 163 razy
- otrzymal podziekowanie: 781 razy
- Kontakt:
Poczytaj o lda, bez turbo to nic nie da i na pewno nie wpinaj tego do podciśnienia
-
lysy452
- Początkujący T4
- 10
- Model:
- Kontakt:
Probe041 wiec dlaczego gdy jest podłączony ten przewód do serwa auto zapierdziela ,a po odłączeniu jednak czuć ze jest słabsze?
Nie będę się zagłębiał w lda bo nie chce robić konia wyścigowego tylko dobrze podłączyć ten przewód
Stad pytanie..jeśli nie serwo to kolektor ssący mu na pewno nie zaszkodzi ,poza tym jak patrze na zdjęciach to jednak właśnie wchodzi on w ten kolektor ( do czego służy to podciśnienie?)
Nie będę się zagłębiał w lda bo nie chce robić konia wyścigowego tylko dobrze podłączyć ten przewód
Stad pytanie..jeśli nie serwo to kolektor ssący mu na pewno nie zaszkodzi ,poza tym jak patrze na zdjęciach to jednak właśnie wchodzi on w ten kolektor ( do czego służy to podciśnienie?)
-
Probe041
- 16
- Model:
- Kontakt:
On działa na zasadzie nadciśnienia i nie pisz proszę, że 1.9D "zapierdziela", bo to po prostu niemożliwe ;-)
-
lysy452
- Początkujący T4
- 10
- Model:
- Kontakt:
Jeżdżę dużym zestawem, prędkość to niecałe 90 km/h wiec jadać moim t4 120 km/h mam wiatr w włosach i łzy na karku <31>
Autko jest jako 3 w domu i służy tylko do czarnej roboty,oczywiście bez przesady.
Dla mnie wiec zapierdziela ;-)
To tzw nadciśnienie podłączyłem do kolektora ssącego,wszystko chodzi bardzo dobrze,jak na wolnych obrotach tak i przyspieszenie jest ok
Wiec spokojnie można wsadzić 1.9td pod maskę 1.9d bez turbo :-)
Jedyną niespodzianką było to nadciśnienie,jednak już problem zażegnany
Autko jest jako 3 w domu i służy tylko do czarnej roboty,oczywiście bez przesady.
Dla mnie wiec zapierdziela ;-)
To tzw nadciśnienie podłączyłem do kolektora ssącego,wszystko chodzi bardzo dobrze,jak na wolnych obrotach tak i przyspieszenie jest ok
Wiec spokojnie można wsadzić 1.9td pod maskę 1.9d bez turbo :-)
Jedyną niespodzianką było to nadciśnienie,jednak już problem zażegnany
-
Probe041
- 16
- Model:
- Kontakt:
Jeśli nie masz turbo to w kolektorze jest podciśnienie tak czy inaczej i lda nie będzie chodzić
-
lysy452
- Początkujący T4
- 10
- Model:
- Kontakt:
Tak czy inaczej silnik chodzi równo,jego moc mnie zadowala
Cały dawca kosztował mnie 400 zł (później odsprzedałem resztę budy za 300 zł) wiec silnik wyszedł 100 zł
Wiec jestem zadowolony
<53>
Cały dawca kosztował mnie 400 zł (później odsprzedałem resztę budy za 300 zł) wiec silnik wyszedł 100 zł
Wiec jestem zadowolony
<53>
-
lysy452
- Początkujący T4
- 10
- Model:
- Kontakt:
Probe041 widzę ze jesteś fanatykiem mocy pod maską
Nie każdy to lubi i nie każdemu to potrzebne do szczęścia
koszt całej wymiany to 30 zł uszczelniacz walu +20 zł sylikon i rolka rozrządu 60zł=110 plus silnik 100zł =210
Turbo tu było do regeneracji-około 800zł plus przeróbka wydechu 200zł=1000 zł utopione
to jest auto z 90 roku wiec skarbonki z tego nie mam zamiaru robić,pojazd ma być sprawny tech. i jechać <taktak>
Nie każdy to lubi i nie każdemu to potrzebne do szczęścia
koszt całej wymiany to 30 zł uszczelniacz walu +20 zł sylikon i rolka rozrządu 60zł=110 plus silnik 100zł =210
Turbo tu było do regeneracji-około 800zł plus przeróbka wydechu 200zł=1000 zł utopione
to jest auto z 90 roku wiec skarbonki z tego nie mam zamiaru robić,pojazd ma być sprawny tech. i jechać <taktak>
-
Probe041
- 16
- Model:
- Kontakt:
Nie unoś się tak, bo nie ma o co. Ten temat nie tylko Ty czytasz, ktoś będzie stał przed podobnym dylematem i niech sam zdecyduje co robić. Moim zdaniem mocy pod maską nigdy za mało a będąc tak blisko celu można pójść dalej i zrobić to jak należy. Pozdrawiam
-
urq
- Forumowicz T4
- 14
- Tematy: 6
- Model:
- Auto: T4 x 2
- podziekowal za post: 9 razy
- otrzymal podziekowanie: 3 razy
- Kontakt:
Dodam tylko od siebie, że nawet nie w pełni sprawne turbo jest lepsze od jego braku, auto zauważalnie lepiej jedzie i MNIEJ pali...
Warto było dołożyć te kilkaset zł, i pokochałbyś ten samochód jak własne dziecko.. <hi>
Warto było dołożyć te kilkaset zł, i pokochałbyś ten samochód jak własne dziecko.. <hi>
-
lysy452
- Początkujący T4
- 10
- Model:
- Kontakt:
Zdaje sobie sprawę ze turbo daje parę koni ...
Jednak auto służy jedynie do przewozu mat.budowlanych,ewentualnie wypad do lasu
Jednak auto służy jedynie do przewozu mat.budowlanych,ewentualnie wypad do lasu
Ps jednak wole jeździć bez turbo niż z cieknący ,pochłaniający olej ;-)urq pisze:Dodam tylko od siebie, że nawet nie w pełni sprawne turbo jest lepsze od jego braku, auto zauważalnie lepiej jedzie i MNIEJ pali...