Brak świateł cofania
Regulamin forum
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
-
bigos1966
- profil zaufany

- Specjalista T4
- 15
- Last active: -
- Tematy: 42
- Model:
- Auto: t4 caracelle
- podziekowal za post: 33 razy
- otrzymal podziekowanie: 201 razy
- Kontakt:
Re: Brak świateł cofania
Trochę cierpliwości, zobaczysz jak dużo satysfakcji daje naprawienie czegoś samemu. Im więcej napraw zrobisz w swojej T4, tym później ona będzie dla ciebie łatwiejsza do ogarnięcia. Wytrwałości, no i oczywiście jak najmniej awarii.
-
Renowator
- Forumowicz T4
- 10
- Tematy: 27
- Model:
- Auto: T4 Multivan
- podziekowal za post: 4 razy
- otrzymal podziekowanie: 1 raz
- Kontakt:
Miałem cierpliwość ale się lekko mówiąc wyczerpała. Auta gdzie tyle rzeczy nie domaga jeszcze nie miałem a miałem naprawdę kilka trupów.
U mnie kolory trochę odbiegają ale zwarcie 4 z 5 dają pozytywny efekt. W poniedziałek jak się uda pociągne kable do czujnika mając nadzieję że chociaż on działa prawidłowo.
U mnie kolory trochę odbiegają ale zwarcie 4 z 5 dają pozytywny efekt. W poniedziałek jak się uda pociągne kable do czujnika mając nadzieję że chociaż on działa prawidłowo.
-
bigos1966
- profil zaufany

- Specjalista T4
- 15
- Model:
- Kontakt:
Jak zwarcie tych styków załączyło wsteczny, to na 100% będzie działało. Dawaj następne problemy elektryczne, pomogę.
-
Renowator
- Forumowicz T4
- 10
- Tematy: 27
- Model:
- Auto: T4 Multivan
- podziekowal za post: 4 razy
- otrzymal podziekowanie: 1 raz
- Kontakt:
Słowo się rzekło i problem rozwiązany :) Jedna usterka mniej.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
Marcin32lodz
- Nowy T4
- 8
- Tematy: 0
- Model:
- Auto: T4
- Kontakt:
Brak świateł cofania T4
Witam. Problem, z jakim się spotkałem w moim samochodzie to niedziałające światła biegu wsteczne go. Opiszę w skrócie, co udało mi się ustalić. Przy włączonym biegu wstecznym i wyjętych żarówkach jest napięcie od 11 do 12 v w gnieździe żarówek. Gdy żarówki są, napięcia nie ma. Czytałem, że to objaw gubienia prądu na przewodach i trzeba sprawdzić czujnik świateł oraz samą kostkę, którą się wpina w czujnik. Podłączyłem nowy czujnik do kostki (nowy czujnik nie był w kręcony w skrzynię) i objawy identyczne jak wyżej opisane. Zabrałem się więc za samą kostkę. Zrobiłem żarówkę z dwoma przewodami i jeden z przewodów żarówki wpiąłem do pina kostki, gdzie jest plus drugi do bieguna minusowego akumulatora. Żarówka nie zaświeciła się. Podpinając przewód żarówki do pina minusowego kostki a drugi do plusa akumulatora, żarówka się zaświeciła. Uznałem, że problem jest z przewodem plusowym kostki, którą się wpina do czujnika biegu wsteczne go. Spiąłem też na krótko kostkę. Światła się nie zapaliły. Moje pytanie.
Czy słusznie uznałem, że problem leży w przewodzie plusowym kostki? Jeśli tak, jak go rozwiązać? Ciężko będzie znaleźć zerwane przewód, może lepszym będzie zrobić nowy plusowy, tylko jak? Z minusem pewnie nie byłoby problemu, wystarczy nowy dorobić do masy. Czy jest możliwość zapożyczyć plus, że światła pozycyjnego tylnego? Jeśli tak to światła cofania będą się włączać, kiedy pozycyjnego będą włączone. Lepsze to niż nic. Problem może być z przeglądem, jak każą mi włączyć wsteczny na wszystkich wyłączonych światłach. Z jakiego urządzenia w znajdującego się w pace zapożyczyć prąd? Dziękuję z góry za pomoc.
Czy słusznie uznałem, że problem leży w przewodzie plusowym kostki? Jeśli tak, jak go rozwiązać? Ciężko będzie znaleźć zerwane przewód, może lepszym będzie zrobić nowy plusowy, tylko jak? Z minusem pewnie nie byłoby problemu, wystarczy nowy dorobić do masy. Czy jest możliwość zapożyczyć plus, że światła pozycyjnego tylnego? Jeśli tak to światła cofania będą się włączać, kiedy pozycyjnego będą włączone. Lepsze to niż nic. Problem może być z przeglądem, jak każą mi włączyć wsteczny na wszystkich wyłączonych światłach. Z jakiego urządzenia w znajdującego się w pace zapożyczyć prąd? Dziękuję z góry za pomoc.
-
bigos1966
- profil zaufany

- Specjalista T4
- 15
- Model:
- Kontakt:
Wygląda na to że masz skorodowaną końcówkę kabla plusowego, lub został przetarty. Sprawdź jeszcze jedną rzecz. W tylnej prawej lampie dochodzą przewody od skrzynki bezpiecznikowej. Znajdź tam przewód czarno-niebieski. Ściągnij trochę izolacji i podłącz żarówkę (twoją tę z kablami) i sprawdź czy działa wsteczny. Jeśli działa to masz problem w połączeniu tego kabla z lampą. Jeżeli nie działa to podłączamy się z tyłu skrzynki bezpiecznikowej pod zacisk K/8.
-
Marcin32lodz
- Nowy T4
- 8
- Model:
- Kontakt:
Nie wiem, czy ma to znaczenie, ale chyba światła przestały działać, jak zamontowano mi nową wiązkę haka. Może oni coś zepsuli, ale pewności nie mam. Przez to podłączenie elektryki do haka jest taki ogrom kabli w tylnej lampie prawej, że będzie ciężko ten kabel znaleźć, ale spróbuje. Jeśli się nie uda, to jak zrobić żeby tylko na krótko je włączać. Dziś kończy mi się termin przeglądu i chciałbym światła włączać choćby na przycisk abym przeszedł przegląd. Później najwyżej dam auto do elektryka. Pytanie do administratora tej strony czemu mój temat nie jest nowym tematem, tylko kolejnym z podobnego wątku i to na drugiej stronie. Przez to mniej osób go przeczyta i mam mniejszą szansę na pomoc. Dziękuję kolego bigis1966 za udzielenie odpowiedzi.
-
bigos1966
- profil zaufany

- Specjalista T4
- 15
- Model:
- Kontakt:
Odpowiem Ci za administratora. Połączył twój temat z tym ponieważ dotyczy tego samego problemu. Przydatne to jest dla innych, nie przeglądają 50 wątków o świetle wstecznym tylko jeden. Wracając do twojego problemu, najszybciej to jak pisałem, znajdź przewód czarno niebieski i sprawdź czy jak podłączali kabel do gniazda przyczepki nie zrobili jakiegoś babola. Szybkie przeróbki na krótko nic Ci nie dadzą i tak nie ty będziesz załączał wsteczny na przeglądzie. Sprawdź to co piszę, to jeszcze dzisiaj będziesz miał światła wsteczne.
-
Marcin32lodz
- Nowy T4
- 8
- Model:
- Kontakt:
Rozumiem, tylko przyznasz, że przez to jest mniejsza szansa, aby więcej osób przeczytało. Co do mojego problemu to winą był bezpiecznik nr. 14. Zastanawiające, że nie był przerwany, ale jego wymiana pomogła. Nie była to wina styków w skrzynce, bo 3 razy sprawdzałem, zakładając nowy i stary. Także trzeba sprawdzać bardzo dokładnie bezpieczniki. To, że wygląda na dobry, nie zawsze nim jest. Dziękuję za pomoc i zainteresowanie.
-
Dudu$
- Znawca T4
- 9
- Tematy: 10
- Model:
- Auto: Caravelle
- podziekowal za post: 17 razy
- otrzymal podziekowanie: 32 razy
- Kontakt:
Podpięcie problemu do istniejącego tematu nie powoduje że przeczyta go mniej osób. Nie ważne czy to nowy post czy tylko aktualizacja istniejącego, każdy widzi go na liście tych nieprzeczytanych . Później wszystko zależy od zainteresowania i wiedzy czytających.
-
tomekS
- Początkujący T4
- 14
- Model:
- Auto: multivan 1992
- podziekowal za post: 6 razy
- Kontakt:
Panowie ja również walczę z problemem opisanym w tym wątku. U mnie sprawa wygląda nieco inaczej. Przewody, przełącznik F4...itd, jest w porządku, poza jednym. Światło zapala się w chwili kiedy mocniej docisnę dźwignię zmiany biegów. Jak wbiję bieg wsteczny "normalnie", niestety - światła brak, kiedy docisnę dźwignię w prawo, kilka dni temu nawet lekko do przodu, było OK. Panowie w czym leży problem?
-
Probe041
- Nadteczkownik Nieuleczalny
- 16
- Tematy: 65
- Model:
- podziekowal za post: 163 razy
- otrzymal podziekowanie: 781 razy
- Kontakt:
Czujnik wymień, bo może być już wytarty mimo, że działa i jest za krótki i nie zwiera po prostu. Dalej problem może być ze zużytym wybierakiem w skrzyni.
-
tomekS
- Początkujący T4
- 14
- Model:
- Kontakt:
Artur, czujnik jest wymieniony, pozostaje kwestia wybieraka - do sprawdzenia.
-
tomekS
- Początkujący T4
- 14
- Model:
- Kontakt:
O ile sobie przypominam to był Maxgear ale po rozmowie z gościem ze sklepu (akurat znalazłem rachunek) to powiedział, że to był Hannspree. Pierwsza jest mi znana ale o drugiej niestety nie słyszałem. Jak można ocenić te firmy?
-
Probe041
- Nadteczkownik Nieuleczalny
- 16
- Tematy: 65
- Model:
- podziekowal za post: 163 razy
- otrzymal podziekowanie: 781 razy
- Kontakt:
Hans pries, jedno i drugie to części z najniższej półki. Kup czujnik Hella i wtedy szukaj dalej problemu
-
tomekS
- Początkujący T4
- 14
- Model:
- Kontakt:
Właśnie stoję przed moją furą i trzymam w łapie (zimno jak cholera) ten nieszczęsny włącznik - Topran. Niech i tak będzie, zmiana na Hella.
-
d-rey
- Początkujący T4
- 5
- Tematy: 1
- Model:
- podziekowal za post: 1 raz
- otrzymal podziekowanie: 3 razy
- Kontakt:
Pozostając w temacie braku świateł cofania... Do czujnika przy skrzyni nie mam wpiętej żadnej wiązki/wtyczki i nie widzę nic w okolicy. Gdzie szukać punktu zaczepienia - 2.5 benzyna Long 97r. Z góry dziękuję za wskazówkę.