Brak świateł cofania
Regulamin forum
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
-
Renowator
- Forumowicz T4
- 10
- Last active: -
- Tematy: 27
- Model:
- Auto: T4 Multivan
- podziekowal za post: 4 razy
- otrzymal podziekowanie: 1 raz
- Kontakt:
Brak świateł cofania
Zatrzymała mnie policja i oprócz przekroczenia prędkości i nie włączonych świateł badanie wykazało, że nie mam wstecznego. Bezpiecznik cały, więc zaglądnąłem pod maskę, a tam brak na czujniku wpiętej kostki. Niestety nigdzie nie widzę wolnej kostki. Pytanie jak poprowadzona jest wiązka i gdzie wychodzi? Najwyraźniej mechanik, który wymieniał silnik jej nie podłączył.
-
Renowator
- Forumowicz T4
- 10
- Model:
- Kontakt:
Re: Brak świateł cofania
Panowie i Panie proszę o pomoc w ustaleniu skąd powinna wychodzić wtyczka. Dziś kolejny dzień szukania i niestety ale bezskutecznie.
-
De'D
- Aktywny T4
- 14
- Tematy: 9
- Model:
- Auto: Caravelle AT
- Opis: bigger is better
- podziekowal za post: 16 razy
- otrzymal podziekowanie: 17 razy
- Kontakt:
a czy kolega sprawdzał kiedykolwiek czy te światła były ? bo wnioskując po innych postach może tej wtyczki nikt nigdy nie podpinał bo jej nie ma, z racji niefachowego przekładania manuala po automacie ..?
EDIT: Doczytałem ... świateł nigdy nie było.... <25>
EDIT: Doczytałem ... świateł nigdy nie było.... <25>
-
Renowator
- Forumowicz T4
- 10
- Model:
- Kontakt:
Dzięki kolego De'D teraz już wszystko jasne. Zgodnie z wlepką skrzynia, która była to CGK czyli czterobiegowy automat. Na początku jak kupiłem busa sprawdziłem co to za skrzynia, zobaczyłem że była 4 biegowa więc ucieszyłem się, że teraz jest 5 biegowa. Szkoda tylko, że nie doczytałem, że to był automat.
Pytanie w jaki sposób mogę odtworzyć właściwie połączenia, żeby wsteczny zaczął działać?
Pytanie w jaki sposób mogę odtworzyć właściwie połączenia, żeby wsteczny zaczął działać?
-
Renowator
- Forumowicz T4
- 10
- Model:
- Kontakt:
Lutować potrafię ale czytać schematów niestety nie. No nic muszę w takim razie znaleźć kogoś kto mi wytłumaczy co z czym i jak.
Swoją drogą teraz rozumiem skąd pod maską tyle uciętych przewodów ...
Swoją drogą teraz rozumiem skąd pod maską tyle uciętych przewodów ...
-
De'D
- Aktywny T4
- 14
- Model:
- Kontakt:
pewnie masz tylko pozwierane to i owo aby oszukać ecu i aby to jakoś paliło.
Wiązki z automata jak zostały to raczej ciężko po omacku na forum szukać rozwiązania.
ze wstecznym możemy coś poradzić bo to spod bezpieczników na nowo wyprowadzisz i sie poskleja z tym co po automacie zostało.
Na początek zobacz czy masz za panelem z pokrętłami nawiewów duży przekaźnik być może nawet z nr 175.
To jest główne ustrojstwo z którym cały syf automatu jest spięty. ma on wiązkę ok 9 przewodów , kilka cieńszych i 2 grube też od rozruchu.
Daj znać jak to zlokalizujesz i bedziem działać. <good>
Wiązki z automata jak zostały to raczej ciężko po omacku na forum szukać rozwiązania.
ze wstecznym możemy coś poradzić bo to spod bezpieczników na nowo wyprowadzisz i sie poskleja z tym co po automacie zostało.
Na początek zobacz czy masz za panelem z pokrętłami nawiewów duży przekaźnik być może nawet z nr 175.
To jest główne ustrojstwo z którym cały syf automatu jest spięty. ma on wiązkę ok 9 przewodów , kilka cieńszych i 2 grube też od rozruchu.
Daj znać jak to zlokalizujesz i bedziem działać. <good>
-
Renowator
- Forumowicz T4
- 10
- Model:
- Kontakt:
Nic za przełącznikami nie znalazłem.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
bigos1966
- profil zaufany

- Specjalista T4
- 15
- Tematy: 42
- Model:
- Auto: t4 caracelle
- podziekowal za post: 33 razy
- otrzymal podziekowanie: 201 razy
- Kontakt:
Cześć, najpierw znajdź ten wyłącznik na skrzyni biegów http://t4-wiki.de/wiki/Schalter_F4_(R%C ... hrleuchte), a potem doradzimy co dalej.
-
Adampio
- Mistrz T4
- 10
- Tematy: 84
- Model:
- Auto: T4 Multivan '95
- podziekowal za post: 160 razy
- otrzymal podziekowanie: 164 razy
- Kontakt:
Też miałem niemanie świateł wstecznych, mimo wtyku na czujniku na skrzyni. Ja po stwierdzeniu, że czujnik OK sprawdzałem od tyłu, najpierw czy jest masa lewej żarówki, potem czy jak się poda + na czarno-niebieski (na schemacie sw/bl) przewód to ta żarówka się zaświeci, potem czy sw/bl dochodzi do prawej lampy (idzie w takiej rurce za zderzakiem) i potem czy ten sw/bl dociera bezpiecznie do skrzynki bezpiecznikowej (kostka K, styk 8 według schematu zalinkowanego przez kol. Probe).
Ostatecznie felerna była oprawa żarówek w prawej lampie ;)
Ale możesz zacząć od przodu, czyli sprawdzić czy czujnik na skrzyni zwiera i potem szukać luźnego czarno-niebieskiego przewodu, alb sobie takowy pociągnąć
Tutaj http://t4-wiki.de/w/images/Elektrik_ZE_ ... hinten.jpg
masz rozpiskę wtyków, w tym wtyku K z którego są zasilane żarówki wstecznie i wtyku F, z którego wychodzi przewód do czujnika na skrzyni.
Ostatecznie felerna była oprawa żarówek w prawej lampie ;)
Ale możesz zacząć od przodu, czyli sprawdzić czy czujnik na skrzyni zwiera i potem szukać luźnego czarno-niebieskiego przewodu, alb sobie takowy pociągnąć
Tutaj http://t4-wiki.de/w/images/Elektrik_ZE_ ... hinten.jpg
masz rozpiskę wtyków, w tym wtyku K z którego są zasilane żarówki wstecznie i wtyku F, z którego wychodzi przewód do czujnika na skrzyni.
-
Renowator
- Forumowicz T4
- 10
- Model:
- Kontakt:
Ten czujnik wiem gdzie jest i tak jak pisałem nie ma na nim kostki. Nie ma ponieważ okazało się, że w przeszłości była automatyczna skrzynia biegów i partacz, który ją podmieniał, nie pokwapił się o światła cofania.bigos1966 pisze:Cześć, najpierw znajdź ten wyłącznik na skrzyni biegów http://t4-wiki.de/wiki/Schalter_F4_(R%C ... hrleuchte), a potem doradzimy co dalej.
Ostatnio zmieniony 18 sie 2016, 11:36 przez Renowator, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Adampio
- Mistrz T4
- 10
- Model:
- Kontakt:
A działa? Wystarczy do sprawdzenia omomierz w mierniku uniwersalnymRenowator pisze:Ten czujnik wiem gdzie jest
-
bigos1966
- profil zaufany

- Specjalista T4
- 15
- Model:
- Kontakt:
Zgadza się . W twoim przypadku trzeba odnaleźć przekaźnik J226, podłączyć przewód pod 5 nr. jest to + z bezpiecznika. Przedłużasz kablem na jeden z pinów wyłącznika na skrzyni biegów. Następnie drugi przewód z nr. 4 przekaźnika J226 na drugi pin wyłącznika na skrzyni biegów (nr4 idzie do żarówek światła wstecznego) i po kłopocie.
-
Renowator
- Forumowicz T4
- 10
- Model:
- Kontakt:
Jeśli dobrze użyłem miernika to czujnik działa. Dałem na zapłon, wbiłem wsteczny, omomierz ustawiłem na 20k na wyświetlaczu było 1, po podpięciu 0.
-
bigos1966
- profil zaufany

- Specjalista T4
- 15
- Model:
- Kontakt:
Jeżeli chodzi o przekaźnik J226 (nr175) w mojej t4 znajduje się na środku deski rozdzielczej, jak na zdjęciu.
-
Adampio
- Mistrz T4
- 10
- Model:
- Kontakt:
Czujnik to jest włącznik włączany mechanizmem zmiany biegów, czyli jak jest wbity bieg wsteczny to między pinami czujnika na skrzyni ma być zwarcie a jak zrzucisz na luz to ma być przerwa. Pozycja stacyjki nic do tego nie ma.Renowator pisze:Jeśli dobrze użyłem miernika to czujnik działa. Dałem na zapłon, wbiłem wsteczny, omomierz ustawiłem na 20k na wyświetlaczu było 1, po podpięciu 0.
Ustaw miernik na minimalny opór i sprawdź też co się dzieje przy skrzyni na luzie
-
De'D
- Aktywny T4
- 14
- Model:
- Kontakt:
Renowator czujnik masz sprawny jak wskoczyło na "0" choć najlepiej sprawdzić przejście miernikiem ustawionym na diode z brzęczkiem , a nie na jakiś opór, ale OK.Adampio pisze:Czujnik to jest włącznik włączany mechanizmem zmiany biegów, czyli jak jest wbity bieg wsteczny to między pinami czujnika na skrzyni ma być zwarcie a jak zrzucisz na luz to ma być przerwa. Pozycja stacyjki nic do tego nie ma.Renowator pisze:Jeśli dobrze użyłem miernika to czujnik działa. Dałem na zapłon, wbiłem wsteczny, omomierz ustawiłem na 20k na wyświetlaczu było 1, po podpięciu 0.
Ustaw miernik na minimalny opór i sprawdź też co się dzieje przy skrzyni na luzie
No ale narazie nie mamy J226 więc trza zlokalizować wiązkę przewodów komputera skrzyni , a z tego co pamiętam powinna być gdzieś kostka spinająca wiązkę ecu z kablami od J226. ( pod kolumną gdzieś).bigos1966 pisze:Zgadza się . W twoim przypadku trzeba odnaleźć przekaźnik J226, podłączyć przewód pod 5 nr. jest to + z bezpiecznika. Przedłużasz kablem na jeden z pinów wyłącznika na skrzyni biegów. Następnie drugi przewód z nr. 4 przekaźnika J226 na drugi pin wyłącznika na skrzyni biegów (nr4 idzie do żarówek światła wstecznego) i po kłopocie.
EDIT: poszperałem w graciarni i powinna być biała prostokątna kostka na 10 pin ( 2x5) tam znajdziesz m.in kabel od wstecznego. Jeśli sprawdzałeś czy masz komputer od skrzyni jak wcześniej pytałem, to i znajdziesz tą kostkę.
Jeśli jej nie ma to musi być gdzieś luźny obciety kabel który zlokalizujesz przy wtyczce F pin 7 z tyłu skrzynki bezpieczników.
Schemat rozmieszczenia wtyczek: widok od frontu ---> http://www.t4-wiki.de/w/index.php?title ... 0706171835&
Ostatnio zmieniony 18 sie 2016, 19:22 przez De'D, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Renowator
- Forumowicz T4
- 10
- Model:
- Kontakt:
Dziś szukałem komputera od automatu i nigdzie na niego nie natrafiłem. Trafiłem na komputer od ABS na lewej ściance, za bezpiecznikami pusto. W którym miejscu on powinien się znajdować? Może źle szukam ale sprawdzałem na allegro jak wygląda taki komputer to raczej bym go nie przeoczył.
-
De'D
- Aktywny T4
- 14
- Model:
- Kontakt:
wrzuciłem ci w poprzednich postach link - są tam zdjęcia krok po kroku jak dojść do komputera skrzyni ;)
TU ---> http://t4-forum.pl/viewtopic.php?f=8&t=13660
TU ---> http://t4-forum.pl/viewtopic.php?f=8&t=13660
-
bigos1966
- profil zaufany

- Specjalista T4
- 15
- Model:
- Kontakt:
Z tego co piszesz to własnie jest komputer od automatu. Z lewej strony bezpieczników. Poco ci ten komputer.
-
Renowator
- Forumowicz T4
- 10
- Model:
- Kontakt:
U mnie w miejscu tego kompa z linku jest komputer ABSu. Na pewno absu bo spisałem jego numer i sprawdziłem w necie. Za bezpiecznikami pusto ale jutro jeszcze raz zaglądnę czy gdzieś głębiej na ściance za kompem absu się nie schował. Jeszcze raz poszukam też tego przekaźnika wyciągnę radio co się da i poszperam głębiej
-
bigos1966
- profil zaufany

- Specjalista T4
- 15
- Model:
- Kontakt:
Sterownik ABS jest na pompie od ABS, w komorze silnikowej przed akumulatorem.
-
Renowator
- Forumowicz T4
- 10
- Model:
- Kontakt:
Dziś rozmontowałem pół deski rozdzielczej, schowek, wszystko oprócz głównej konsoli. Trafiłem na przekaźnik 150 i 53 poniżej popielniczki. Odnalazłem też gdzie znajdował się komputer skrzyni, a mianowicie na prawym słupku. Została po nim jedynie wiązka i wtyczka. Oczywiście pełno nie izolowanych przewodów. Wziąłem termokurcze i już część poizolowałem. Jutro dogrywka. Pytanie jak nie mając przekaźnika i tego komputera ogarnąć wsteczny.
EDIT: sprawdziłem numer tego przekaźnika 357927181A i to jest właśnie ten przekaźnik, który miałem znaleźć.
EDIT: sprawdziłem numer tego przekaźnika 357927181A i to jest właśnie ten przekaźnik, który miałem znaleźć.
-
bigos1966
- profil zaufany

- Specjalista T4
- 15
- Model:
- Kontakt:
Ty masz t4 z 1995 i posiadasz niektóre stare podzespoły. Jeżeli ten 150 przekaźnik jest ten który szukamy to sprawdź podstawa przekaźnika jest 9 pinowa. Kolory przewodów jakie dochodzą na poszczególne piny to:
1 czarny-lilia
2 czerwony gruby
3 biały
4 czarno szary (tan idzie do żarówek wstecznego )
5 czarno-niebieski i czarno-żółty (zasilanie z bezpiecznika tych żarówek)
6 czerwono-zielony
7 brązowy
8 czerwono czarny (gruby i cienki)
9 szaro- czarny
Jeżeli się wszystko zgadza, zrób mostek między 4 a 5 pinem powinny zapalić się światła wsteczne (oczywiście stacyjka przekręcona ale silnik nie musi być zapalony). To wtedy rozłącz mostek, pociągnij przewód dwużyłowy linka 1mm2 minimum do wyłącznika wstecznego na skrzyni biegów. Podłącz pin5 z jednym zaciskiem wyłącznika wstecznego i 4pin z drugim zaciskiem wyłącznika wstecznego. Gotowe, życzę powodzenia.
1 czarny-lilia
2 czerwony gruby
3 biały
4 czarno szary (tan idzie do żarówek wstecznego )
5 czarno-niebieski i czarno-żółty (zasilanie z bezpiecznika tych żarówek)
6 czerwono-zielony
7 brązowy
8 czerwono czarny (gruby i cienki)
9 szaro- czarny
Jeżeli się wszystko zgadza, zrób mostek między 4 a 5 pinem powinny zapalić się światła wsteczne (oczywiście stacyjka przekręcona ale silnik nie musi być zapalony). To wtedy rozłącz mostek, pociągnij przewód dwużyłowy linka 1mm2 minimum do wyłącznika wstecznego na skrzyni biegów. Podłącz pin5 z jednym zaciskiem wyłącznika wstecznego i 4pin z drugim zaciskiem wyłącznika wstecznego. Gotowe, życzę powodzenia.
-
Renowator
- Forumowicz T4
- 10
- Model:
- Kontakt:
Sprawdzałem na internecie czujnik według jego numeru i jest on 9 pinowy. Jutro podjadę do sklepu kupić linkę, trochę więcej termokurczu bo widzę wiele nie izolowanych przewodów i powalczę. Mam nadzieję, że wrócę z dobrą wiadomością. Ostatnio przygniata mnie ogrom niedomagań w tym aucie i zamknięcie chociaż jednego tematu wpłynie pozytywnie na moje nastawienie.