Problem z kątem wtrysku

Diagnostyka komputerowa – jak naprawiać T4 za pomocą laptopa i kabla.
Regulamin forum
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.

Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.

Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.

Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
Kenobi
Administrator
Fanatyk T4

Answers: 0
16
Last active: -
Tematy: 45
Model:
Auto: Caravelle
Opis: niech moc będzie z wami
podziekowal za post: 49 razy
otrzymal podziekowanie: 659 razy
Kontakt:

Re: Problem z kątem wtrysku

Nieprzeczytany post autor: Kenobi »

ja ogólnie zawsze ustawiam według grupy 4mb,
druga kolumna to żądanie ECU i i dążę do tego aby trzecia kolumna się z nią pokrywała przy 50-60% wypełnienia zaworu
przy pełnym rozgrzaniu silnika i paliwa to żądanie oscyluje w okolicy 0.4 stopnia BTDC i olewam algorytm przeliczenia na liczby z grupy 000 bo nie wiem jak to jest obliczane
tak samo jak inne wartości z grupy 000 nijak sie maja do odczytów z poszczególnych grup typu czujniki temperatury, przepływka itd
niebieski-n2
moderator
Kierowca T4

14
Tematy: 13
Model:
Auto: Escapade, holenderka
Opis: Kapitan eMO
podziekowal za post: 106 razy
otrzymal podziekowanie: 115 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: niebieski-n2 »

Mikoli pisał
mikoli pisze:
przy wysterowaniu zaworu (czwarte okno) poniżej 50% w granicach 30-40% byłoby najlepiej na ciepłym silniku.
czyli nawet profesorowie się różnią :)
Czyli wg. tezy mikolego (gdyby przyjąć wartości które podał za ideał i środek) to Twój zawór. by lekko przyspieszał, więc pewnie kąt leciutko opóźniony (w stosunku do mikolego wartości), ale znów wg. komputera BTDC to chyba znaczy przyśpieszony? <ojojoj>

Patrzyłeś z ciekawości jakie wartości masz w drugim oknie grupy 000 BS po ustawieniu jak pisałeś powyżej?? Zgodnie z teorią mniej niż 49??

1)Te wartości są zapewne różne dla różnych silników: AJT , ACV, AXG???

2)Im silnik bardziej zimny to kąt bardziej opóźniony (cyfry w dół od 49 i rosną wraz z temperaturą)) czy przyśpieszony (cyfry większe niż 54 i maleją wraz z temperaturą)???? [opieram się na cyfrach podanych przez mikolego pisząc opóźniony, przyspieszony]

3) Czy podczas zmiany programu sterownika przez tunera ingeruje on w kąt wtrysku (lub zmiana przez niego innych parametrów, może spowodować zmianę wartości kąta wtrysku) tzn. czy po grzebaniu w sterowniku wartości związane z kątem wtrysku dla danego silnika mogą się różnić od książkowych (czy też niezależnie ile mocy i momentu wyciśnie z silnika, kąt ma być jak w serii )???
driver77
Aktywny T4

11
Tematy: 6
Model:
Auto: T4 Caravelle
Opis: T4 Caravelle Long
podziekowal za post: 20 razy
otrzymal podziekowanie: 12 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: driver77 »

niebieski-n2 pisze:
Mikoli pisał
mikoli pisze:
przy wysterowaniu zaworu (czwarte okno) poniżej 50% w granicach 30-40% byłoby najlepiej na ciepłym silniku.
czyli nawet profesorowie się różnią :)
Czyli wg. tezy mikolego (gdyby przyjąć wartości które podał za ideał i środek) to Twój zawór. by lekko przyspieszał, więc pewnie kąt leciutko opóźniony (w stosunku do mikolego wartości), ale znów wg. komputera BTDC to chyba znaczy przyśpieszony? <ojojoj>

Patrzyłeś z ciekawości jakie wartości masz w drugim oknie grupy 000 BS po ustawieniu jak pisałeś powyżej?? Zgodnie z teorią mniej niż 49??

1)Te wartości są zapewne różne dla różnych silników: AJT , ACV, AXG???
2)Im silnik bardziej zimny to kąt bardziej opóźniony (cyfry w dół od 49 i rosną wraz z temperaturą)) czy przyśpieszony (cyfry większe niż 54 i maleją wraz z temperaturą)???? [opieram się na cyfrach podanych przez mikolego pisząc opóźniony, przyspieszony]
3) Czy podczas zmiany programu sterownika przez tunera ingeruje on w kąt wtrysku (lub zmiana przez niego innych parametrów, może spowodować zmianę wartości kąta wtrysku) tzn. czy po grzebaniu w sterowniku wartości związane z kątem wtrysku dla danego silnika mogą się różnić od książkowych (czy też niezależnie ile mocy i momentu wyciśnie z silnika, kąt ma być jak w serii )???

Ad 1)Nieznacznie,ale różnią się.
Ad 2) Im bardziej zimny,tym bardziej przyspieszony (cyfry większe)-zawsze
Ad 3) To zależy od gustu tunera,zwykle zostaje tak jak ma być (zbyt wiele to nic nie daje)

Ja w swoim ACV i AXG ustawiłem na celowo na przyspieszony ACV +1,5 BTDC/ AXG +2 BTDC (lepiej zbierają się z dołu,kosztem ciut głośniejszej pracy silnika).
Te silniki pracują nawet na ustawieniach rzędu +-6 stopni. A czy ktoś chce mieć książkowo, czy w/g własnych upodobań, to już osobna sprawa.
Probe041
Nadteczkownik Nieuleczalny

16
Tematy: 65
Model:
Auto: T4
podziekowal za post: 163 razy
otrzymal podziekowanie: 781 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: Probe041 »

Oczywiście, że zmieniają mapę kąta wtrysku ;-) U mnie wyprzedza z tego co pamiętam do około 19 stopni np. ;-)
driver77
Aktywny T4

11
Model:
Kontakt:

Probe041 pisze:
Oczywiście, że zmieniają mapę kąta wtrysku ;-) U mnie wyprzedza z tego co pamiętam do około 19 stopni np. ;-)
A to widzisz nie wiedziałem. Tak napisałem z domysłu. Ciekawie co z czym jest powiazane w takim wypadku aby poprawnie to chodziło,bo zwykle na serii + 19st to już motor poprawnie nie chodzi.
ostryt4
Znawca T4

16
Model:
podziekowal za post: 23 razy
otrzymal podziekowanie: 67 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: ostryt4 »

Na wolnych pewnie nie, ale pod obciążeniem i z większą dawką paliwa sytuacja się zmienia.
Probe041
Nadteczkownik Nieuleczalny

16
Tematy: 65
Model:
podziekowal za post: 163 razy
otrzymal podziekowanie: 781 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: Probe041 »

Te 19 stopni to przy pełnym bucie grubo powyżej 3000 obrotów ;-)
driver77
Aktywny T4

11
Model:
Kontakt:

Probe041 pisze:
Te 19 stopni to przy pełnym bucie grubo powyżej 3000 obrotów ;-)
Aha. W takim razie to inna rozmowa. Ja raczej skupiłem sie na statycznym kącie. W sumie to nawet nie przyglądałem się jak to dynamice wygląda,bo nie miałem takiej potrzeby nigdy <09>
ODPOWIEDZ

Wróć do „Vag , VCDS lite”