prędkościomierz nie działa - >pytania i odpowiedzi
Regulamin forum
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
-
Viking
- Aktywny T4
- 16
- Last active: -
- Tematy: 13
- Model:
- Auto:
- podziekowal za post: 4 razy
- otrzymal podziekowanie: 27 razy
- Kontakt:
prędkościomierz nie działa - >pytania i odpowiedzi
Witam,
Od długiego już czasu jedynym źródłem o aktualnej prędkości jest dla mnie gps :-(
Ale od początku. Mam t4 z 1998 r, pierwotnie 1.9 td, obecnie 1.9 tdi. Przy okazji zmiany silnika musiałem wymienić także wiązkę. Z kolei aby mieć obrotek -wstawiłem deskę z passata (b30, ale wersja z elektronicznym obrotomierzem i prędkościomierzem (mfa). Oryginalnie w moim t4 był także elektroniczny prędkościomierz (impulsator jest sprawny -sprawdziłem)
Znalazłem już odpowiedni pin w skrzynce bezpieczników i przerzuciłem kabelki ze starej kostki do nowej, niestety -bez rezultatu.
Jeśli ktoś grzebał przy desce -podpowiedzcie proszę co robić ? Chętnie podpiąłbym impulsator bezpośrednio do deski po prostu -czy tak można ?
Od długiego już czasu jedynym źródłem o aktualnej prędkości jest dla mnie gps :-(
Ale od początku. Mam t4 z 1998 r, pierwotnie 1.9 td, obecnie 1.9 tdi. Przy okazji zmiany silnika musiałem wymienić także wiązkę. Z kolei aby mieć obrotek -wstawiłem deskę z passata (b30, ale wersja z elektronicznym obrotomierzem i prędkościomierzem (mfa). Oryginalnie w moim t4 był także elektroniczny prędkościomierz (impulsator jest sprawny -sprawdziłem)
Znalazłem już odpowiedni pin w skrzynce bezpieczników i przerzuciłem kabelki ze starej kostki do nowej, niestety -bez rezultatu.
Jeśli ktoś grzebał przy desce -podpowiedzcie proszę co robić ? Chętnie podpiąłbym impulsator bezpośrednio do deski po prostu -czy tak można ?
Ostatnio zmieniony 25 paź 2011, 16:35 przez maja, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: literówka
Powód: literówka
-
chmielik
- Ikona forum
- 16
- Tematy: 43
- Model:
- Auto: T4
- Opis: ZRÓB COŚ ZE SWOIM ŻYCIEM ALBO NAPIJ SIĘ WÓDKI
- podziekowal za post: 15 razy
- otrzymal podziekowanie: 82 razy
- Kontakt:
Re: prędkościomierz nie działa -po swapie
Napisz do Mikolego na pewno ci pomoże ....Jeżeli chodzi o TDI to on jest wodzem
-
mikoli
- Znawca T4
- 16
- Tematy: 3
- Model:
- podziekowal za post: 9 razy
- otrzymal podziekowanie: 102 razy
- Kontakt:
Jeżeli masz licznik zielony z jedną wtyczką 28-mio pinową to:
pin 27 - to sygnał wejściowy do prędkościomierza z czujnika prędkości
pin 7 - to sygnał wyjściowy czujnika prędkości z licznika, który powinien dolecieć na pin 43 złącza 68-mio pinowego ECU
Jeżeli licznik niebieski z dwoma wtyczkami to:
Złącze 32 pinowe niebieskie:
pin 28 - to sygnał wejściowy do prędkościomierza z czujnika prędkości
pin 3 - sygnał wyjściowy czujnika prędkości z licznika
Wszystkie te podłączenia powinny przechodzić przez skrzynkę bezpieczników, jednak z tego ciężko się wyznać
Silniki TDI do poprawnego sterownia powinny mieć podłączony sygnał prędkości który można podglądnąć VAG-iem w bloku:6 , 18 i 23
edit:
pin 7 - to sygnał wyjściowy czujnika prędkości z licznika, który powinien dolecieć na pin 43 złącza 68-mio pinowego ECU
Jeżeli licznik niebieski z dwoma wtyczkami to:
Złącze 32 pinowe niebieskie:
pin 28 - to sygnał wejściowy do prędkościomierza z czujnika prędkości
pin 3 - sygnał wyjściowy czujnika prędkości z licznika
Wszystkie te podłączenia powinny przechodzić przez skrzynkę bezpieczników, jednak z tego ciężko się wyznać
Silniki TDI do poprawnego sterownia powinny mieć podłączony sygnał prędkości który można podglądnąć VAG-iem w bloku:6 , 18 i 23
Po poprawnym podłączeniu niebieski licznik tak.andrewa1 pisze:a czy przypadkiem nie trzeba to ze sobą zgrać ? VAG-iem
edit:
Można, ja mam bezpośrednio sygnał z impulsatora podpięty do ECU, bo licznik sam w sobie mam jeszcze na linkę.Viking pisze:Chętnie podpiąłbym impulsator bezpośrednio do deski po prostu -czy tak można ?
Ostatnio zmieniony 27 kwie 2014, 7:23 przez mikoli, łącznie zmieniany 2 razy.
-
Viking
- Aktywny T4
- 16
- Model:
- Auto:
- Kontakt:
Dziękuję, dziękuję, dziękuję Mikoli :-)
Gdyby ktoś nie wiedział -swapa także dzięki merytorycznemu wsparciu Mikolego zrobic mi się udało :-P
licznik oczywiście zielony starutki, czyli rozumiem , że mam bezpośrednio impulsator zapiąć do pinu 27 i będzie prędkość ?:
"Jeżeli masz licznik zielony z jedną wtyczką 28-mio pinową to:
pin 7 - to sygnał wyjściowy czujnika prędkości z licznika, który powinien dolecieć na pin 43 złącza 68-mio pinowego ECU"
Czy to ma jakąś polaryzację ? Impulsator ma chyba 2 kabelki ?
jeszcze raz dziękuję, może w końcu będę miał prędkość....
Przy okazji - na którym pinie w zielonym liczniku jest kontrolka świec żarowych ?
PS: pasek z którego mam silnik tdi miał licznik jeszcze na linkę -pewnie stąd w wiązce nie ma potrzebnych połączeń, a silnik mimo to działa wyśmienicie - ciągnie super i pali tyle co nic...
Gdyby ktoś nie wiedział -swapa także dzięki merytorycznemu wsparciu Mikolego zrobic mi się udało :-P
licznik oczywiście zielony starutki, czyli rozumiem , że mam bezpośrednio impulsator zapiąć do pinu 27 i będzie prędkość ?:
"Jeżeli masz licznik zielony z jedną wtyczką 28-mio pinową to:
pin 7 - to sygnał wyjściowy czujnika prędkości z licznika, który powinien dolecieć na pin 43 złącza 68-mio pinowego ECU"
Czy to ma jakąś polaryzację ? Impulsator ma chyba 2 kabelki ?
jeszcze raz dziękuję, może w końcu będę miał prędkość....
Przy okazji - na którym pinie w zielonym liczniku jest kontrolka świec żarowych ?
PS: pasek z którego mam silnik tdi miał licznik jeszcze na linkę -pewnie stąd w wiązce nie ma potrzebnych połączeń, a silnik mimo to działa wyśmienicie - ciągnie super i pali tyle co nic...
-
grzesiex
- Znawca T4
- 16
- Tematy: 7
- Model:
- Opis: Krzywy ryj
- otrzymal podziekowanie: 83 razy
- Kontakt:
Impulsator ma ma 3 piny:
1 - plus 12V po stacyjce z pinu G2/4 skrzynki bezpieczników
2 - sygnał wyjściowy do licznika - przez skrzynkę bezpieczników G1/11 -> U1/11
3 - masa
3 - masa
-
mikoli
- Znawca T4
- 16
- Model:
- Kontakt:
pin - 20Viking pisze:Przy okazji - na którym pinie w zielonym liczniku jest kontrolka świec żarowych ?
Bo miał zapewne czujnik w liczniku i dlatego sygnał prędkości z licznika idzie do ECU, tylko jeszcze może grzesiex podałby którymi złączami w skrzynce bezpieczników, bo ja się nie mogę wyznać :((Viking pisze:PS: pasek z którego mam silnik tdi miał licznik jeszcze na linkę -pewnie stąd w wiązce nie ma potrzebnych połączeń, a silnik mimo to działa wyśmienicie - ciągnie super i pali tyle co nic...
-
Viking
- Aktywny T4
- 16
- Model:
- Auto:
- Kontakt:
dziękuję, bardzo przydatnegrzesiex pisze:Impulsator ma ma 3 piny:
3 - masa
a kolorków kabelków nie masz może -prooooszę
-
grzesiex
- Znawca T4
- 16
- Model:
- Opis: Krzywy ryj
- otrzymal podziekowanie: 83 razy
- Kontakt:
1 - plus 12V po stacyjce z pinu G2/4 skrzynki bezpieczników, kolor w oryginale dla t4 pow 1996r. czarno niebieski,
2 - sygnał wyjściowy do licznika - przez skrzynkę bezpieczników G1/11 -> U1/11, kolor na linii czujnik prędkości - skrzynka bezpieczników w oryginale dla t4 pow 1996r. biało - niebieski,
3 - masa, kolor w oryginale dla t4 pow 1996r. brązowo - zielony
Piny powinny być ponumerowanie na obudowie impulsatora.
2 - sygnał wyjściowy do licznika - przez skrzynkę bezpieczników G1/11 -> U1/11, kolor na linii czujnik prędkości - skrzynka bezpieczników w oryginale dla t4 pow 1996r. biało - niebieski,
3 - masa, kolor w oryginale dla t4 pow 1996r. brązowo - zielony
Piny powinny być ponumerowanie na obudowie impulsatora.
-
confect
- Początkujący T4
- 15
- Model:
- Auto:
- Kontakt:
VW T4 nie działa prędkościomierz
witam.
problem dotyczy vw caravelle T4 rocznik 1997, silnik 2.4, skrzynia automat.
nie działa prędkościomierz, został wymieniony impulsator w skrzyni biegów ale po przejechaniu 10 km prędkościomierz znów przestał działać. Po nastepnej wymianie impulsatora sytuacja taka sama, po przejechaniu kilku kilometrów prędkościomierz przestał działać.
przy włączonym zapłonie do prędkościomierza dochodzi napięcie ponad 12V(mierzone na kostce piny zewnętrzne) ale jak sprawdzam na kostce impulsatora zamknięcie obiegu to na pinach + oraz - wykazuje zamknięcie obiegu tak jakby było zwarcie, chyba że tak ma być.
czy możecie doradzić co jeszcze sprawdzić zanim założę nowy impulsator.
Napisane: piątek, 20 maja 2011, 12:52
EDIT:wiem że jestem nowy na forum ale czy naprawdę nikt nie może podpowiedzieć co może być przyczyną takiej usterki
problem dotyczy vw caravelle T4 rocznik 1997, silnik 2.4, skrzynia automat.
nie działa prędkościomierz, został wymieniony impulsator w skrzyni biegów ale po przejechaniu 10 km prędkościomierz znów przestał działać. Po nastepnej wymianie impulsatora sytuacja taka sama, po przejechaniu kilku kilometrów prędkościomierz przestał działać.
przy włączonym zapłonie do prędkościomierza dochodzi napięcie ponad 12V(mierzone na kostce piny zewnętrzne) ale jak sprawdzam na kostce impulsatora zamknięcie obiegu to na pinach + oraz - wykazuje zamknięcie obiegu tak jakby było zwarcie, chyba że tak ma być.
czy możecie doradzić co jeszcze sprawdzić zanim założę nowy impulsator.
Napisane: piątek, 20 maja 2011, 12:52
EDIT:wiem że jestem nowy na forum ale czy naprawdę nikt nie może podpowiedzieć co może być przyczyną takiej usterki
-
mikoli
- Znawca T4
- 16
- Model:
- Kontakt:
Re: VW T4 nie działa prędkościomierz
Myślę że tak ma być, dobrą żarówkę jak sprawdzasz też wykazuje jakby zwarcie, sprawdź piny we wtyczce impulsatora czy nie są oberwane (pasuje do tego wyciągnąć piny z wtyczki), jakoś dziwne aby impulsatory tak się paliły.confect pisze:na kostce impulsatora zamknięcie obiegu to na pinach + oraz - wykazuje zamknięcie obiegu tak jakby było zwarcie, chyba że tak ma być.
To nie o to chodzi że jesteś nowy, ale taki przypadek na odległość ciężko diagnozować, skoro zapewne nie jeden mechanior widząc twój problem rozkładał ręce.confect pisze:EDIT:wiem że jestem nowy na forum ale czy naprawdę nikt nie może podpowiedzieć co może być przyczyną takiej usterki
-
confect
- Początkujący T4
- 15
- Model:
- Auto:
- Kontakt:
dziękuję za wypowiedz.
instalację już przeglądałem i wygląda wszystko dobrze.
chcę dla pewności wymienić zegary bo pływa wskażnik paliwa a wyczytałem że może mieć to związek z niedziałającym prędkościomierzem.
zegary mam z jedną wtyczką 28 pinów i trzema wyświetlaczami - zegarek-kilometry-biegi, a może jest możliwość naprawy pływającego wskażnika paliwa
instalację już przeglądałem i wygląda wszystko dobrze.
chcę dla pewności wymienić zegary bo pływa wskażnik paliwa a wyczytałem że może mieć to związek z niedziałającym prędkościomierzem.
zegary mam z jedną wtyczką 28 pinów i trzema wyświetlaczami - zegarek-kilometry-biegi, a może jest możliwość naprawy pływającego wskażnika paliwa
-
Kenobi
- Administrator
- Fanatyk T4
- 16
- Tematy: 45
- Model:
- Auto: Caravelle
- Opis: niech moc będzie z wami
- podziekowal za post: 49 razy
- otrzymal podziekowanie: 659 razy
- Kontakt:
to na 100% ma związek, nie wiem czemu ale tak jest jak nie działa czujnik prędkościconfect pisze:bo pływa wskażnik paliwa a wyczytałem że może mieć to związek z niedziałającym prędkościomierzem.
-
confect
- Początkujący T4
- 15
- Model:
- Auto:
- Kontakt:
-
t4caravell
- Początkujący T4
- 15
- Model:
- Auto: T4 1992 caravelle
- Opis: sprzedany
- Kontakt:
i cos sie udalo naprawic? mam to samo... drazni mnie niedzialający predkosciomierz i przet to rowniez komputer...
-
confect
- Początkujący T4
- 15
- Model:
- Auto:
- Kontakt:
jeszcze sobie nie poradziłem, chcę wymienić zegary ale nie jest tak łatwo dostać do skrzyni automatycznej
-
pacark
- Samodzielny mechanik
- 16
- Model:
- podziekowal za post: 17 razy
- otrzymal podziekowanie: 41 razy
- Kontakt:
no własnieandrewa1 pisze:a czy przypadkiem nie padł stabilizator napiecia w liczniku ?
dzis rano po odpaleniu wskazówka od poziomu paliwa delikatnie sie podniosła do rezerwy gdzie jeszcze 3 dni było 1/4 baku
daleko nie jechałem jakies 800m ale zauwazyłem ze nie działa prędkościomierz (na linkę) natomiast licznik km pracował normalnie
pod koniec jazdy (tych 800m nie jadąc szybko) zaczęła działać wskazówka prędkości, poziom paliwa delikatnie sie podniósł
czyżby winowajca j.w. <up>
dobra już wszystko wiem, ktoś <30> wymoderowano mi paliwo z baku bo nie mam korka do wlewu, no coment
Ostatnio zmieniony 12 lip 2011, 13:03 przez slimak, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: wulgaryzmy
-
pavulon
- Początkujący T4
- 16
- Tematy: 2
- Model:
- Auto:
- podziekowal za post: 1 raz
- Kontakt:
Chciałbym odświeżyć temat. Czy udało Ci się usunąć tą usterkę? Mam w tej chwili podobny problem nie działa prędkościomierz, licznik kilometrów(elektroniczny) i pływa wskaźnik paliwa. Co ciekaw co jakiś czas wskazówka prędkościomierza zaczyna podskakiwać i przez jakiś czas wszystko się stabilizuje by po kilku kilometrach znów opaść bezwładnie. Silnik 2,4 rok '97 skrzynia manualna. Co może być przyczyną.
-
chemik211
- Ikona forum
- 16
- Tematy: 57
- Model:
- Auto: ...
- podziekowal za post: 39 razy
- otrzymal podziekowanie: 150 razy
- Kontakt:
Jeśli masz elektronika szukał bym przyczyny w wiązce elektrycznej lub samym impulsatorze,
-
chemik211
- Ikona forum
- 16
- Tematy: 57
- Model:
- Auto: ...
- podziekowal za post: 39 razy
- otrzymal podziekowanie: 150 razy
- Kontakt:
Do impulsatora idą 3 przewody, masa, + po stacyjce i impuls do licznika,
-
peter
- Stały bywalec
- 16
- Tematy: 6
- Model:
- podziekowal za post: 7 razy
- otrzymal podziekowanie: 7 razy
- Kontakt:
Odświerzam temat <55> VW T4 2,5 TDI 2000 rok zaczął szaleć prędkościomierz najpierw skakał jak szalony od 0km/h do 80 km/h bez względu na to ile jechałem aż po dniu śmigania tak prawie cały czas leży na 0km/h mimo iż np. jadę 120km/h co jest nie hallo dodam, że obrotomierz działa okey, wskaźnik poziomu paliwa wędruje sobie w czasie jazdy wskazując od połowy stanu do pełnego i tak na okrągło, więc już nie wiem co jest grane, czyżby licznik się po prostu wymoderowano?
Moja różnica co do kolegów z w/w postów to, że mam manualną skrzynię biegów.
Moja różnica co do kolegów z w/w postów to, że mam manualną skrzynię biegów.
Ostatnio zmieniony 21 sie 2011, 8:41 przez slimak, łącznie zmieniany 1 raz.
-
peter
- Stały bywalec
- 16
- Model:
- Kontakt:
Kenobi masz rację możliwe, że nawet czujnik jest okey bo po kompie nic nie wyskoczyło a najpierw było tak, że wskażnik prędkości skakał i tyle a teraz leżakuje na 0 km/h i do tego ten wskażnik paliwa śmiga jak chce.
A dodatkowo czasem jak odpalam to daje sygnały i "pipa" jak w przypadku informacji o rezerwie.
A dodatkowo czasem jak odpalam to daje sygnały i "pipa" jak w przypadku informacji o rezerwie.
-
andrewa1
- Kierowca T4
- 16
- Tematy: 58
- Model:
- Auto: transpo-carawella
- Opis: co dzień uczę się czegoś nowego
- podziekowal za post: 17 razy
- otrzymal podziekowanie: 79 razy
- Kontakt:
no to jakieś problemy z elektrykąpeter pisze:Kenobi masz rację możliwe, że nawet czujnik jest okey bo po kompie nic nie wyskoczyło a najpierw było tak, że wskażnik prędkości skakał i tyle a teraz leżakuje na 0 km/h i do tego ten wskażnik paliwa śmiga jak chce.
juz drugi identyczny przypadek
brak prędkościomieza i pływajace wakazania paliwa znaczy ze przyczyna bedzie ta sama
daj znać co ustalisz <england>
-
Kenobi
- Administrator
- Fanatyk T4
- 16
- Tematy: 45
- Model:
- Auto: Caravelle
- Opis: niech moc będzie z wami
- podziekowal za post: 49 razy
- otrzymal podziekowanie: 659 razy
- Kontakt:
powtórzę
tak się dzieje jak niebieski zegary nie dostają sygnału od czujnika prędkości G22
u CD38 umarł sam czujnik, a u mnie jakieś stworzenie przegryzło kabel tuż za czujnikiem
tak się dzieje jak niebieski zegary nie dostają sygnału od czujnika prędkości G22
u CD38 umarł sam czujnik, a u mnie jakieś stworzenie przegryzło kabel tuż za czujnikiem
-
peter
- Stały bywalec
- 16
- Model:
- Kontakt:
spróbuję jutro zlokalizować, gdzie ewentualnie kabel walnięty lub czy czujnik nawalił
-
peter
- Stały bywalec
- 16
- Model:
- Kontakt:
więc przy pomocy telefonicznej Kenobiego zlokalizowałem czujnik wypiełem wtykę i okazało się, że na 3 kabelki jeden just uwalony więc go połączyłem i wszystko działa jak należy.
Dzięki za pomoc!
Dzięki za pomoc!
-
pavulon
- Początkujący T4
- 16
- Tematy: 2
- Model:
- Auto:
- podziekowal za post: 1 raz
- Kontakt:
U mnie problem również rozwiązany. Czujnik był do wymiany, koszt nowego 150zł w ASO.