T4 2.8 VR6
-
asterix
- Nowy T4
- 13
- Last active: -
- Tematy: 2
- Model:
- Auto: T4 automat
- Kontakt:
T4 2.8 VR6
Posiadam T4 VR6 140KM z automatyczną skrzynią z 99r.. Piszę o tym aucie ponieważ bardzo trudno znaleźć jakieś opinie na jego temat. Facet w serwisie powiedział że wyszło ich 20tys sztuk i po 2003r. były już z mocniejszymi silnikami. Sam silnik sprawuje się bardzo dobrze, samochód jeździ w terenie górzystym i spalanie jest w okolicach 20l. LPG. Przejechane ma 320 tys. i wymienione były jedynie wtryski ale to błąd instalacji bo jakieś zwarcie się zrobiło jednak co do skrzyni to właśnie kilkanaście dni temu był robiony kapitalny remont (oryginalna została tylko obudowa). Jak się okazało przy remoncie kiedyś już też była naprawiana. Więc chyba automat to nie najlepsza opcja. Dodam, że auto było sprowadzone z Kanady.
Okazuję się jednak, że dostęp do używanych części jest dość trudny a jak są to drogie, w większość przypadków pozostaje serwis...
Okazuję się jednak, że dostęp do używanych części jest dość trudny a jak są to drogie, w większość przypadków pozostaje serwis...
-
czarny1x1x
Re: T4 2.8 VR6
super auto ,jedynie drogie potwornie kable i cewka wysokiego napięcia ,u mnie spalanie na 100km 11,2 -12,8 oczywiście pb . załadowany i 140km/h
-
Gregorek89
- Początkujący T4
- 10
- Tematy: 6
- Model:
- Auto: Multivan
- podziekowal za post: 1 raz
- otrzymal podziekowanie: 2 razy
- Kontakt:
Posiadam Caravelle 2,8 AES i od roku zrobione ma prawie 70 tys.
Wg. Licznika ma obecnie 340 tys.
Od momentu zakupu w silniku wymienione były : pompa wody, przewody wysokiego napięcia, wtryskiwacze oraz świece.
Jeśli chodzi o te wymiany pompa wody i przewody wymienione były profilaktycznie. Wtryskiwacze wymienione ponieważ dopadła je już zwyczajna starość i silnik zaczął pracować nierównomiernie.
Zaznaczę, że przy zakupie kabli wymieniałem je już drugi raz, ponieważ najpierw kupiłem na allegro NGK i jak się okazuje jest to zupełna kicha, przejechałem około tysiąc kilometrów i zaczęła uciekać iskra. Nowe kable (NGK) poszły do śmieci i zamówiłem z niemieckiego ebay'a BERU (dużo taniej niż w polsce) wyszło 65 euro. Zmiana jest dosyć skomplikowana ale obecnie na BERU pracuje super. Ogólnie silnik ma swoje słabe punkty, ale przy odpowiedniej eksploatacji jest to wdzięczny motor, który daje odpowiednie osiągi przy bardzo niskich kosztach tankowania (LPG). Silnik ten idealnie nadaje się do LPG potrzebny tylko odpowiedni mechanik który zna temat montażu LPG w tym motorze (dla zainteresowanych mam namiar). Nie ma różnicy w jeździe na LPG i benzynie. Spalanie tego auta w moim przypadku to 13-16 LPG.
Przykładowo autostrada prędkość 140-150 = 14/15 L/100km, prędkość do 130 = około 13 L/100.
W VR6 świece tylko platyny (z racji na skomplikowaną wymianę), kable tylko BERU, olej tylko pełny syntetyk.
Silnik wymaga sprawdzenia co jakiś czas hydraulicznego napinacza rozrządu gdyż jego awaria (zdarzają się) kończy się uszkodzeniem rozrządu co do tanich napraw nie należy, sam napinacz jednak jest dość tani i wymiana to nic skomplikowanego.
Podsumowując silnik jest jednostką bardzo trwałą, ekonomiczną, bardzo elastyczną, naprawy są dość utrudnione ze względu na małą ilość miejsca. Jazda nim to przyjemność (dźwięk + moc). Jeśli odpowiednio o niego dbamy odwdzięczy się bezawaryjnością i długimi przebiegami - takie moje zdanie.
Wg. Licznika ma obecnie 340 tys.
Od momentu zakupu w silniku wymienione były : pompa wody, przewody wysokiego napięcia, wtryskiwacze oraz świece.
Jeśli chodzi o te wymiany pompa wody i przewody wymienione były profilaktycznie. Wtryskiwacze wymienione ponieważ dopadła je już zwyczajna starość i silnik zaczął pracować nierównomiernie.
Zaznaczę, że przy zakupie kabli wymieniałem je już drugi raz, ponieważ najpierw kupiłem na allegro NGK i jak się okazuje jest to zupełna kicha, przejechałem około tysiąc kilometrów i zaczęła uciekać iskra. Nowe kable (NGK) poszły do śmieci i zamówiłem z niemieckiego ebay'a BERU (dużo taniej niż w polsce) wyszło 65 euro. Zmiana jest dosyć skomplikowana ale obecnie na BERU pracuje super. Ogólnie silnik ma swoje słabe punkty, ale przy odpowiedniej eksploatacji jest to wdzięczny motor, który daje odpowiednie osiągi przy bardzo niskich kosztach tankowania (LPG). Silnik ten idealnie nadaje się do LPG potrzebny tylko odpowiedni mechanik który zna temat montażu LPG w tym motorze (dla zainteresowanych mam namiar). Nie ma różnicy w jeździe na LPG i benzynie. Spalanie tego auta w moim przypadku to 13-16 LPG.
Przykładowo autostrada prędkość 140-150 = 14/15 L/100km, prędkość do 130 = około 13 L/100.
W VR6 świece tylko platyny (z racji na skomplikowaną wymianę), kable tylko BERU, olej tylko pełny syntetyk.
Silnik wymaga sprawdzenia co jakiś czas hydraulicznego napinacza rozrządu gdyż jego awaria (zdarzają się) kończy się uszkodzeniem rozrządu co do tanich napraw nie należy, sam napinacz jednak jest dość tani i wymiana to nic skomplikowanego.
Podsumowując silnik jest jednostką bardzo trwałą, ekonomiczną, bardzo elastyczną, naprawy są dość utrudnione ze względu na małą ilość miejsca. Jazda nim to przyjemność (dźwięk + moc). Jeśli odpowiednio o niego dbamy odwdzięczy się bezawaryjnością i długimi przebiegami - takie moje zdanie.
-
zmazik
- Nowy T4
- 9
- Tematy: 0
- Model:
- Auto: T4
- Kontakt:
Witam. Posiadam T4 VR6 140KM z automatyczną skrzynią 2000r prosiłbym o podanie obrotów silnika przy prędkości 100-110km/h bo u mnie jest około 3000 obr/min. Z góry dziękuje i pozdrawiam.
-
bigos1966
- profil zaufany

- Specjalista T4
- 15
- Tematy: 42
- Model:
- Auto: t4 caracelle
- podziekowal za post: 33 razy
- otrzymal podziekowanie: 201 razy
- Kontakt:
W moim
100km/h - 2500obr/min
110km/h -2750obr/min
120km/h-3000 obr/min
z małymi odchyłkami.
100km/h - 2500obr/min
110km/h -2750obr/min
120km/h-3000 obr/min
z małymi odchyłkami.
-
zmazik
- Nowy T4
- 9
- Tematy: 0
- Model:
- Auto: T4
- Kontakt:
-
spider0601
- Nowy T4
- 9
- Tematy: 1
- Model:
- Auto: T4 Caravelle
- Kontakt:
W moim Caravelle silnik sprawuje się znakomicie, nie ma żadnych problemów. Jedynie to w automacie już wymieniałem sprzęgło hydrokinetyczne a tak to jest wszystko w porządku. Dużym plusem jest cichy silnik przy większych prędkościach :)
-
Miętus89
- Samodzielny mechanik
- 15
- Tematy: 76
- Model:
- Auto: Transporter 1999
- podziekowal za post: 32 razy
- otrzymal podziekowanie: 23 razy
- Kontakt:
ja kiedyś miałem przyjemność jeździć caravelle vr6 z przelotem 670tys. moc była ale zawory już trochę klepały