Wolne przewody w komorze silnika.
Regulamin forum
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
-
Tomek Westfalia
- Forumowicz T4
- 10
- Last active: -
- Tematy: 12
- Model:
- Auto: Multivan
- podziekowal za post: 3 razy
- otrzymal podziekowanie: 2 razy
- Kontakt:
Wolne przewody w komorze silnika.
Dzisiaj postanowiłem zdjąć dolną metalową osłonę silnika aby zajrzeć od dołu i znalazłem takie oto dwa niepodłączone przewody może ktoś zidentyfikuje i wskaże gdzie powinny zostać podłączone i co jaką funkie pełnią?
Pierwszy wychodzi z wiązki w okolicach łączenia bloku z miską są tam metalowe uchwyty które przytrzymują łączące się wtyczki aby nie wisiały w powietrzu i zakończony jest oczkiem.Przypuszczalnie jest to masa ale zanim przykręcę wolę mieć pewność. (fotki a i b)
Lewa strona auta.
Oraz drugi zakończony dwu pinową kostką biegnie w wiązce wzdłuż przedniej belki. Grubość przewodów wskazuje że może być to zasilanie do czegoś co pobiera dużo prądu.
Silnik 2,5 TDI ACV dodam ,że w aucie wg mnie oprócz wskazań temperatury zewnętrznej wszystko działa prawidłowo.
Z góry dziękuję za wszystkie sugestie.
Pierwszy wychodzi z wiązki w okolicach łączenia bloku z miską są tam metalowe uchwyty które przytrzymują łączące się wtyczki aby nie wisiały w powietrzu i zakończony jest oczkiem.Przypuszczalnie jest to masa ale zanim przykręcę wolę mieć pewność. (fotki a i b)
Lewa strona auta.
Oraz drugi zakończony dwu pinową kostką biegnie w wiązce wzdłuż przedniej belki. Grubość przewodów wskazuje że może być to zasilanie do czegoś co pobiera dużo prądu.
Silnik 2,5 TDI ACV dodam ,że w aucie wg mnie oprócz wskazań temperatury zewnętrznej wszystko działa prawidłowo.
Z góry dziękuję za wszystkie sugestie.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Ostatnio zmieniony 06 kwie 2016, 18:40 przez Tomek Westfalia, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Adampio
- Mistrz T4
- 10
- Tematy: 84
- Model:
- Auto: T4 Multivan '95
- podziekowal za post: 160 razy
- otrzymal podziekowanie: 164 razy
- Kontakt:
Re: Wolne przewody w komorze silnika.
Jeśli ten z wtyczką to żółty i brązowy, oba z czarnym paskiem, i luźny jest po stronie pasażera, to niewykluczone że od klaksonu. Trabnij i sprawdź gdzie jest u Ciebie klakson bo firmowo jest za prawym przednim kołem i ma taką wtyczkę
-
zyraza
- Forumowicz T4
- 11
- Tematy: 1
- Model:
- Auto: carawell
- podziekowal za post: 2 razy
- otrzymal podziekowanie: 12 razy
- Kontakt:
ten z kostką dwupinową wygląda na kabel od wentylatora chłodnicy
-
Tomek Westfalia
- Forumowicz T4
- 10
- Model:
- Kontakt:
Klakson jest przed przednim prawym kołem i działa więc na pewno to nie klakson kable są grubsze niż do klaksonu. Kolorystyka to brąz i czerwony z czarnym paskiem. Kabel jest z tendencją w lewą stronę auta.Adampio pisze:Jeśli ten z wtyczką to żółty i brązowy, oba z czarnym paskiem, i luźny jest po stronie pasażera, to niewykluczone że od klaksonu. Trabnij i sprawdź gdzie jest u Ciebie klakson bo firmowo jest za prawym przednim kołem i ma taką wtyczkę
Wentylatory są podłączone do podobnej ale nie tej i działają więc ten trop odpada.zyraza pisze:ten z kostką dwupinową wygląda na kabel od wentylatora chłodnicy
Ostatnio zmieniony 06 kwie 2016, 18:12 przez slimak, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Post pod postem.
Powód: Post pod postem.
-
Tomek Westfalia
- Forumowicz T4
- 10
- Model:
- Kontakt:
Cały czas się uczę i nie wiem jeszcze czy taki silnik powinien ją posiadać. Kabel odchodząc od wiązki jest dość krótki więc odbiornik musiałby znajdować się góra kilkanaście cm od przedniej belki. Chyba ,że dołączany był do kostki kolejny kabel idący już bezpośrednio do urządzenia.zyraza pisze:to może pompka wody dodatkowa?
-
zyraza
- Forumowicz T4
- 11
- Tematy: 1
- Model:
- Auto: carawell
- podziekowal za post: 2 razy
- otrzymal podziekowanie: 12 razy
- Kontakt:
czy masz coś takiego http://t4-wiki.de/w/index.php?title=Dat ... 1005105538& pod chłodnicą bardziej lewa strona?
-
Tomek Westfalia
- Forumowicz T4
- 10
- Model:
- Kontakt:
Pierwszy raz tam dzisiaj zaglądałem i nie pamiętam ale kabel jest w tych okolicach ,jutro sprawdzę.zyraza pisze:czy masz coś takieghttp://t4-wiki.de/w/index.php?title=Datei:Motor_Kuehlung_Nachlaufpumpe_V51_Einbauort_3.jpg&filetimestamp=20061005105538&o pod chłodnicą bardziej lewa strona?
-
Kenobi
- Administrator
- Fanatyk T4
- 16
- Tematy: 45
- Model:
- Auto: Caravelle
- Opis: niech moc będzie z wami
- podziekowal za post: 49 razy
- otrzymal podziekowanie: 659 razy
- Kontakt:
każdy silnik diesla w T4 taką musi posiadaćTomek Westfalia pisze:nie wiem jeszcze czy taki silnik powinien ją posiadać.
-
Tomek Westfalia
- Forumowicz T4
- 10
- Model:
- Kontakt:
Juto sprawdzę w t3 pompkę miał tylko TD więc stad moja niepewność. Powinna być jak rozumiem w okolicach dołu chłodnicy po lewej stronie auta?Kenobi pisze:każdy silnik diesla w T4 taką musi posiadaćTomek Westfalia pisze:nie wiem jeszcze czy taki silnik powinien ją posiadać.
-
Probe041
- Nadteczkownik Nieuleczalny
- 16
- Tematy: 65
- Model:
- Auto: T4
- podziekowal za post: 163 razy
- otrzymal podziekowanie: 781 razy
- Kontakt:
Od dodatkowej pompki nie ma takich grubych kabli.. Poza tym kolory idą tam inne
-
Tomek Westfalia
- Forumowicz T4
- 10
- Model:
- Kontakt:
No to zgadujemy dalej :-)Probe041 pisze:Od dodatkowej pompki nie ma takich grubych kabli.. Poza tym kolory idą tam inne
-
mikoli
- Znawca T4
- 16
- Tematy: 3
- Model:
- Auto: T4
- podziekowal za post: 9 razy
- otrzymal podziekowanie: 102 razy
- Kontakt:
Aby na pewno, sprawdzałeś i obydwa kręcą się z tą samą prędkością ?Tomek Westfalia pisze:Wentylatory są podłączone do podobnej ale nie tej i działają więc ten trop odpada.
-
Adampio
- Mistrz T4
- 10
- Tematy: 84
- Model:
- Auto: T4 Multivan '95
- podziekowal za post: 160 razy
- otrzymal podziekowanie: 164 razy
- Kontakt:
U mnie każdy wentylator ma swoją wtyczkę i przewody są rzeczywiście grube. Może jednak ta druga u Ciebie też jest od wentylatora?Tomek Westfalia pisze:Wentylatory są podłączone do podobnej ale nie tej i działają więc ten trop odpada.
-
ronin36
- Stały bywalec
- 16
- Tematy: 7
- Model:
- Auto: T4 & ASB
- podziekowal za post: 1 raz
- otrzymal podziekowanie: 17 razy
- Kontakt:
Może być opcjonalnie (jeżeli takich nie posiadasz) do wiązki świateł przeciwmgielnych.
-
Tomek Westfalia
- Forumowicz T4
- 10
- Model:
- Kontakt:
Sprawdzę trop wentylatora chłodnicy bo istotnie może się włączać tylko jeden.
Powiem szczerzę ,że bardziej intryguje mnie ten przewód zakończony oczkiem czy któryś z kolegów będzie na tyle uprzejmy i sprawdzi w swoim ACV do czego może on służyć?
Raczej wykluczam jakiś dodatkowy nie fabryczny osprzęt ponieważ przewodzik w fabrycznej osłonce i nie wygląda na jakąś "rzeźbę" .
Powiem szczerzę ,że bardziej intryguje mnie ten przewód zakończony oczkiem czy któryś z kolegów będzie na tyle uprzejmy i sprawdzi w swoim ACV do czego może on służyć?
Raczej wykluczam jakiś dodatkowy nie fabryczny osprzęt ponieważ przewodzik w fabrycznej osłonce i nie wygląda na jakąś "rzeźbę" .