2,4d zimny nie odpala wcale
Regulamin forum
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
-
jarras37
- Początkujący T4
- 15
- Last active: -
- Tematy: 3
- Model:
- Auto: T4
- Kontakt:
2,4d zimny nie odpala wcale
Witam wszystkich
Jestem tu nowy i tez jestem nowym posiadaczem T4 z 1999r przejsciówka nowsza karoseria zegary, typu bus z silnikiem 2,4d (na kolektorze ssacym jest napisane 2,4L AAB)
Mysle ze odrobilem lekcje i przeczytalem mnostwo postow ale i tak nie moge sobie poradzic ( do niektórych materialow nie mam jeszcze dostepu.
silnik z dnia na dzien przestal sie uruchamiac. Dokladnie to 3 godziny stal w temperaturze okolo +3 i nie chcial sie uruchumoc sprawdzilem paliwo bylo po okolo 30 próbach krecenia rozrusznikiem odpalil tego dnia dużo jeździlem i czym dluzej stal tym wiecej razy trzeba bylo krecic rozrusznikiem. Postal przez noc i nie dalo sie uruchomic wcale. Naladowalem akumulator do fulla, mimo to i tak nie wystartowal. Do swiec zarowych bez rozbierania nie ma szans dojsc chociazby zeby je sprawdzic zarowka, czy prad dochodzi do nich ( zauważylem ze po przekreceniu kluczyka i odczekaniu az przestana grzac nie zmienia sie intensywnosc swiecenia kontrolek, slychac jak przekaznik od swiec sie rozlacza na ok 3s po zgasnieciu kontrolki)
Pomysl pierwszy podlaczyc swiece na krotko do akumulatora na 10s i spróbowac odpalic.
1 Gdzie znalesc przewod od swiec do ktorego jest dostep?
2 ktory przekaznik od swiec (gdzie go znalesc) i ktore piny zmostkowac?
3 ktory to bezpiecznik od swiec i gdzie jest ( podejrzewam ze tuz przy akumulatorze na blaszce mocowania akumulatora jest puszka trzy bezpieczniki plaskie wsuwane i 5 grubych przewodow na takich mostkach roznej szerokosci. Moze to ktorys z nich)
4 czy próbowac samostartu w kolektor ssacy (jezeli tak to przed filtrem czy za filtrem) i co mozna by bylo wywnioskowac jesli wystartuje).
5 zamiast samostartu ludzie urzywaja plack czy takich srodkow do czyszczenia plastikow (czy to dobry pomysl)
dla tego chce sprawdzic co sie da zanim udam sie do mechanika, nie chcial bym niepotrzebnej wymiany pompy czy wtryskow jak w przypadku mojego kolegi
jakby ktos mogl mi pomóc bede wdzieczny
Jarek
Jestem tu nowy i tez jestem nowym posiadaczem T4 z 1999r przejsciówka nowsza karoseria zegary, typu bus z silnikiem 2,4d (na kolektorze ssacym jest napisane 2,4L AAB)
Mysle ze odrobilem lekcje i przeczytalem mnostwo postow ale i tak nie moge sobie poradzic ( do niektórych materialow nie mam jeszcze dostepu.
silnik z dnia na dzien przestal sie uruchamiac. Dokladnie to 3 godziny stal w temperaturze okolo +3 i nie chcial sie uruchumoc sprawdzilem paliwo bylo po okolo 30 próbach krecenia rozrusznikiem odpalil tego dnia dużo jeździlem i czym dluzej stal tym wiecej razy trzeba bylo krecic rozrusznikiem. Postal przez noc i nie dalo sie uruchomic wcale. Naladowalem akumulator do fulla, mimo to i tak nie wystartowal. Do swiec zarowych bez rozbierania nie ma szans dojsc chociazby zeby je sprawdzic zarowka, czy prad dochodzi do nich ( zauważylem ze po przekreceniu kluczyka i odczekaniu az przestana grzac nie zmienia sie intensywnosc swiecenia kontrolek, slychac jak przekaznik od swiec sie rozlacza na ok 3s po zgasnieciu kontrolki)
Pomysl pierwszy podlaczyc swiece na krotko do akumulatora na 10s i spróbowac odpalic.
1 Gdzie znalesc przewod od swiec do ktorego jest dostep?
2 ktory przekaznik od swiec (gdzie go znalesc) i ktore piny zmostkowac?
3 ktory to bezpiecznik od swiec i gdzie jest ( podejrzewam ze tuz przy akumulatorze na blaszce mocowania akumulatora jest puszka trzy bezpieczniki plaskie wsuwane i 5 grubych przewodow na takich mostkach roznej szerokosci. Moze to ktorys z nich)
4 czy próbowac samostartu w kolektor ssacy (jezeli tak to przed filtrem czy za filtrem) i co mozna by bylo wywnioskowac jesli wystartuje).
5 zamiast samostartu ludzie urzywaja plack czy takich srodkow do czyszczenia plastikow (czy to dobry pomysl)
dla tego chce sprawdzic co sie da zanim udam sie do mechanika, nie chcial bym niepotrzebnej wymiany pompy czy wtryskow jak w przypadku mojego kolegi
jakby ktos mogl mi pomóc bede wdzieczny
Jarek
Ostatnio zmieniony 10 lut 2011, 22:56 przez grzesiex, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: literówka i ort
Powód: literówka i ort
-
Kenobi
- Administrator
- Fanatyk T4
- 16
- Tematy: 45
- Model:
- Auto: Caravelle
- Opis: niech moc będzie z wami
- podziekowal za post: 49 razy
- otrzymal podziekowanie: 659 razy
- Kontakt:
Re: 2,4d zimny nie odpala wcale
słabo lekcje odrobiłeś:
http://t4-forum.pl/viewtopic.php?f=8&t=723
http://t4-forum.pl/viewtopic.php?f=8&t=1236
jeśli bezpieczniki masz takie:
http://img25.imageshack.us/img25/1035/img1644wu.th.jpg
to:
Te duże(bezpieczniki na blaszki) od lewej do prawej
1).60A Świece żarowe(silnik wysokoprężny)
2).50A Wentylator chłodnicy
3).50A Wentylator chłodnicy
4).50A Urządzenie ABS (pompa, zawory elektromagnetyczne)
5).110-175A Alternator(zależnie od modelu)
http://t4-forum.pl/viewtopic.php?f=8&t=723
http://t4-forum.pl/viewtopic.php?f=8&t=1236
jeśli bezpieczniki masz takie:
http://img25.imageshack.us/img25/1035/img1644wu.th.jpg
to:
Te duże(bezpieczniki na blaszki) od lewej do prawej
1).60A Świece żarowe(silnik wysokoprężny)
2).50A Wentylator chłodnicy
3).50A Wentylator chłodnicy
4).50A Urządzenie ABS (pompa, zawory elektromagnetyczne)
5).110-175A Alternator(zależnie od modelu)
-
jarras37
- Początkujący T4
- 15
- Model:
- Kontakt:
dziekuje za pomoc udalo sie odpalic autko
zmostkowalem tam gdzie stycznik i odpalil niemal od razu za to strasznie nierowno pracuje telepie i nie wchodzi na pelne obroty.
Wczesniej tego nie bylo
tak jak by nie palil na jeden lub 2 cylindry
wskaznik obrotow skacze miedzy jedna kreska a druga
jutro sprawdze filtr paliwa i nie wiem co jeszcze moge sprawdzic we wlasnym zakresie
jak moge cos jeszcze sprawdzic to poprosze o podpowiedz zanim pojade do mechanikow.
zmostkowalem tam gdzie stycznik i odpalil niemal od razu za to strasznie nierowno pracuje telepie i nie wchodzi na pelne obroty.
Wczesniej tego nie bylo
tak jak by nie palil na jeden lub 2 cylindry
wskaznik obrotow skacze miedzy jedna kreska a druga
jutro sprawdze filtr paliwa i nie wiem co jeszcze moge sprawdzic we wlasnym zakresie
jak moge cos jeszcze sprawdzic to poprosze o podpowiedz zanim pojade do mechanikow.
Ostatnio zmieniony 10 lut 2011, 22:58 przez grzesiex, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: literówka
Powód: literówka
-
Kenobi
- Administrator
- Fanatyk T4
- 16
- Model:
- Kontakt:
nawet jak się rozgrzeje to telepie, czy tylko na samym początku zaraz po odpaleniu ??
-
jarras37
- Początkujący T4
- 15
- Model:
- Kontakt:
zeby go odpalic to trzeba zmostkowac te glowne piny gdzie kostka na 5 sekund, na kostce nie odpala wcale
Nawet jak sie rozgrzeje niestety to telepie, kopci na blekitno a slad na ziemi czarny jak smola.
Trzeba trzymac 3 minuty na gazie zeby nie zgasl a jak juz sie rozgrzeje to telepie troche mniej ale i tak telepie i potrafi zgasnac.
Czyzby 2 usterki na raz ??
Nawet jak sie rozgrzeje niestety to telepie, kopci na blekitno a slad na ziemi czarny jak smola.
Trzeba trzymac 3 minuty na gazie zeby nie zgasl a jak juz sie rozgrzeje to telepie troche mniej ale i tak telepie i potrafi zgasnac.
Czyzby 2 usterki na raz ??
-
Kenobi
- Administrator
- Fanatyk T4
- 16
- Model:
- Kontakt:
czyli przekaźnik ( kostka jak ją nazywasz ) padł oczywiście nie wyklucza to także uszkodzenia którejś ze świec, co do drugie sprawy to słabo to wygląda, objawy jakby nie palił za dobrze na któreś lub wszystkie garnki, a tu to już więcej do sprawdzenia
pompa - nierówna praca, czarny dym - może wystarczy regulacja/ustawienie
wtryski - jak wyżej - nie sprawdzisz bez wykręcenia
kompresja - jak wyżej - coś z pierścieniami niebieski dym ( pali olej ), czarny dym i nierówna praca brak ciśnienia powoduje niedopalanie ropy
oczywiście zakładam, że takie rzeczy jak filtr powietrza i paliwa były regularnie wymieniane
a czy czasem nie odpalałeś na holu - bo może rozrząd przeskoczył i stąd te objawy ??
pompa - nierówna praca, czarny dym - może wystarczy regulacja/ustawienie
wtryski - jak wyżej - nie sprawdzisz bez wykręcenia
kompresja - jak wyżej - coś z pierścieniami niebieski dym ( pali olej ), czarny dym i nierówna praca brak ciśnienia powoduje niedopalanie ropy
oczywiście zakładam, że takie rzeczy jak filtr powietrza i paliwa były regularnie wymieniane
a czy czasem nie odpalałeś na holu - bo może rozrząd przeskoczył i stąd te objawy ??
-
jarras37
- Początkujący T4
- 15
- Model:
- Kontakt:
Nie odpalalem na holu.
zaczne od wymiany przekaznika i filtrow paliwa i oleju.
Jak stan sie nie poprawi to pojade ostroznie do mechanikow o ile dojade i sprawdze ustawienie razrzadu i wszystko co napisales Kenobi
dzieki za wstepna diagnoze
zaczne od wymiany przekaznika i filtrow paliwa i oleju.
Jak stan sie nie poprawi to pojade ostroznie do mechanikow o ile dojade i sprawdze ustawienie razrzadu i wszystko co napisales Kenobi
dzieki za wstepna diagnoze
-
Kenobi
- Administrator
- Fanatyk T4
- 16
- Model:
- Kontakt:
powietrza filtr też koniecznie sprawdź/wymień, już miałem taki przypadek u sąsiada, że 2.4 nie miał mocy i kopcił po oględzinach okazało się, że filtr powietrza był jedną zbitą masą szlamu, a powietrze zasysał przez odmę paląc olej ale u niego objawy narastały powoli
-
jarras37
- Początkujący T4
- 15
- Model:
- Kontakt:
kłopotów ciąg dalszy
wymieniłem filtr paliwa, filtr powietrza, oraz przekaźnik świec żarowych
pozostał problem nierównej pracy silnika i braku mocy oraz błękitny dym;
diagnoza mechanika to ze na jeden cylinder nie pali i możne to być wtrysk lub brak kompresji
mechanik mówi, ze pompa to mało prawdopodobne ,bo rzadko bywa żeby padła jedna sekcja.
Pasek czy ustawienie rozrządu tez jego zdaniem nie ma sensu ruszać
nie wiem co o tym myśleć ??
wymieniłem filtr paliwa, filtr powietrza, oraz przekaźnik świec żarowych
pozostał problem nierównej pracy silnika i braku mocy oraz błękitny dym;
diagnoza mechanika to ze na jeden cylinder nie pali i możne to być wtrysk lub brak kompresji
mechanik mówi, ze pompa to mało prawdopodobne ,bo rzadko bywa żeby padła jedna sekcja.
Pasek czy ustawienie rozrządu tez jego zdaniem nie ma sensu ruszać
nie wiem co o tym myśleć ??
-
jarras37
- Początkujący T4
- 15
- Model:
- Kontakt:
no tak ale jak sie wykreci juz wtryski to i bylo by dobrze sprawdzic i one a on nie ma specjalnego oprzyzadowania do wtryskow.
W poniedzialek pojade do innego jak dobrze pojdzie bo sam juz nic nie wymysle.
W poniedzialek pojade do innego jak dobrze pojdzie bo sam juz nic nie wymysle.
-
Kenobi
- Administrator
- Fanatyk T4
- 16
- Model:
- Kontakt:
co za problem, on wykręca wtryski, sprawdza kompresje, a jeżeli jest ona o.k. ty zawozisz wtryskiwacze do sprawdzenia
-
jarras37
- Początkujący T4
- 15
- Model:
- Kontakt:
byl u mnie nastepny mechanik sprawdzil kompresje (powiedzial ze jak by nie bylo kompresji to gdzies ona musi ujsc czyli albo w uklad chlodzenia albo smarowania) Odkrecil korek wlewu oleju przylozyl reke i stwierdzil ze na 100% ok to samo zrobil z korkiem plynu chlodniczego. Posluchal pracy silnika i dla odmiany stwierdzil ze to na 100% rozrzad, ze mozliwe ze pasek przeskoczyl albo jest luzny.
nastepny mechanik inna opinia
Nie zabardzo mam ochote wymieniac pol silnika na chybil trafil
Zanim wybiore warsztat moze jest cos co moglbym sprawdzic we wlasnym zakresie ??
nastepny mechanik inna opinia
Nie zabardzo mam ochote wymieniac pol silnika na chybil trafil
Zanim wybiore warsztat moze jest cos co moglbym sprawdzic we wlasnym zakresie ??
-
Kenobi
- Administrator
- Fanatyk T4
- 16
- Model:
- Kontakt:
ale tu nie chodzi o wymianę tylko sprawdzenie ustawienia rozrządu, niestety z tego co piszesz to sam już nic nie wskórasz, musisz któremuś z mechaników zaufac i niech działa, ogólnie wszystko to co Ci napisałem potwierdzają
mechanicy, a tych rzeczy nie mając doświadczenia i narzędzi nie sprawdzisz sam
mechanicy, a tych rzeczy nie mając doświadczenia i narzędzi nie sprawdzisz sam
-
jarras37
- Początkujący T4
- 15
- Model:
- Kontakt:
Dziekuje pieknie za pomoc w poniedzialek pojade do mechanika i zaczne od sprawdzenia rozrzadu i jak bedzie trzeba to pompa i wtryski.
co do mojego doswiadczenia w dislach to mialem juz opla Leske z 1,6d (i tu wraz z mechanikiem kapitalny remont) potem Scirocco z 1,6d (ktos wstawil od golfa zdaje sie, na szybkiej skrzyni, cos pieknego) potem BMW 2,5tds ale tu juz nic sam nie grzebalem.
Tak czy tak, jestem "ciekawskie jajo" to i wiedzy sporo nabylem.
jeszcze raz dzieki za podpowiedzi napisze jaki bedzie final jak juz naprawie autko.
co do mojego doswiadczenia w dislach to mialem juz opla Leske z 1,6d (i tu wraz z mechanikiem kapitalny remont) potem Scirocco z 1,6d (ktos wstawil od golfa zdaje sie, na szybkiej skrzyni, cos pieknego) potem BMW 2,5tds ale tu juz nic sam nie grzebalem.
Tak czy tak, jestem "ciekawskie jajo" to i wiedzy sporo nabylem.
jeszcze raz dzieki za podpowiedzi napisze jaki bedzie final jak juz naprawie autko.
-
jarras37
- Początkujący T4
- 15
- Model:
- Kontakt:
Strasznie długo to trwało ale efekt jest zadowalający wręcz jest lepiej niż było wcześniej. Okazało się ze uszkodzeniu uległa jakaś sprężynka w pompie paliwowej. Po jej wymianie i prawidłowym ustawieniu pompy silnik zrobił się bardziej żwawy. Wszystko przy okazji zostało sprawdzone (kompresja, wtryski)
Jedno co mnie zastanawia to mechanik powiedział ze pompa była przestawiona na 200 ileś stopni, mimo ze znaki na kole pasowały do prawidłowego ustawienia rozrządu. Powiedział ze dla tego silnik był zamulony.
Powiedział jeszcze żeby nie zostawiać nigdy samochodu na biegu tylko zawsze na ręcznym. ( nie wiem co o tym myśleć )
Jedno co mnie zastanawia to mechanik powiedział ze pompa była przestawiona na 200 ileś stopni, mimo ze znaki na kole pasowały do prawidłowego ustawienia rozrządu. Powiedział ze dla tego silnik był zamulony.
Powiedział jeszcze żeby nie zostawiać nigdy samochodu na biegu tylko zawsze na ręcznym. ( nie wiem co o tym myśleć )