A konkretnie w gniazdku przełącznika dmuchawy (nr tego przełacznika: 191959511). Dmuchawa dmuchała tylko jak pokrętło dociskałem palcem, więc wyjąłem pstryka żeby naprawić lub kupić nowy, a na szybko zrobiłem zworkę z dwóch konektorków męskich i 15 cm przewodu. No i okazało się, że całość się wściekle grzeje, najbardziej na plusie dochodzącym do gniazdka (okrągłej "kostki"). Przewód tuż przed tym konektorem bez izolacji na ok. 10 mm i tamże bardzo zaśniedziały. Czyli na 99% zły kontakt przez co jest spadek napięcia i stąd się grzeje. Żaden problem obciąć przewód do żywej miedzi i zacisnąć nowy konektor ale skróci to i tak już bardzo krótki przewód.
Jest jakiś sposób na "niechirurgiczne" przewrócenie przewodności w takim połączeniu?
Zaśniedziałe polącznie przewod-konektor w kostce
Regulamin forum
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
-
slimak
- Ikona forum
- 16
- Last active: -
- Tematy: 102
- Model:
- Auto: Mixt
- podziekowal za post: 17 razy
- otrzymal podziekowanie: 310 razy
- Kontakt:
Re: Zaśniedziałe polącznie przewod-konektor w kostce
Możesz na końcu wiązki zarobić kostkę od której pociągniesz drugą, przedłużkę wiązki do przełącznika. Niestety takie rozwiązanie spowoduje, że w obwodzie pojawi się kolejne, mogące się grzać połączenie.
Lepiej wyciągnij całą wiązkę, zdejmij z niej izolację i wymień cały nadpalony przewód.
Lepiej wyciągnij całą wiązkę, zdejmij z niej izolację i wymień cały nadpalony przewód.