Sprężyny tylne do Multivana T4
-
momo
- Last active: -
Sprężyny tylne do Multivana T4
Witam,
Mam pytanie czy sprężyny te które są na zdjęciu czy pasują do Multivana T4, podobna są wzomocnione i końcówki mają cienkie, ale rozstaw spiral inny jak przy moich sprężynach;
Proszę o radę
Momo
Mam pytanie czy sprężyny te które są na zdjęciu czy pasują do Multivana T4, podobna są wzomocnione i końcówki mają cienkie, ale rozstaw spiral inny jak przy moich sprężynach;
Proszę o radę
Momo
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
andrewa1
- Kierowca T4
- 16
- Tematy: 58
- Model:
- Auto: transpo-carawella
- Opis: co dzień uczę się czegoś nowego
- podziekowal za post: 17 razy
- otrzymal podziekowanie: 79 razy
- Kontakt:
Re: Spężyny tylnie do Multivana T4
bedą pasowały jednak wszystko zalezy od tego jakiej twardości oczekujesz od auta
jest 4 rodzaje tych spręzyn poza tym same spręzyny róznią sie co do grubości drutu czyli
18mm,20mm i 22mm te mają właśnie jeszcze tak zwaną pierwszą strefę te cieńsze zwoje ja u siebie mam 22mm z litego drutu są to najmocniejsze spręzyny
dodatkowo sprezyny są znaczone kolorami.
jest 4 rodzaje tych spręzyn poza tym same spręzyny róznią sie co do grubości drutu czyli
18mm,20mm i 22mm te mają właśnie jeszcze tak zwaną pierwszą strefę te cieńsze zwoje ja u siebie mam 22mm z litego drutu są to najmocniejsze spręzyny
dodatkowo sprezyny są znaczone kolorami.
-
momo
Dziękuję bardzo za wskazówkę. Wreszcie wiem w czym tkwi problem. Pozdrowienia ;)
-
Kenobi
- Administrator
- Fanatyk T4
- 16
- Tematy: 45
- Model:
- Auto: Caravelle
- Opis: niech moc będzie z wami
- podziekowal za post: 49 razy
- otrzymal podziekowanie: 659 razy
- Kontakt:
zwróć jeszcze uwagę na to, że w oryginale wersje 150km miały obniżony zawias, szły do nich najkrótsze sprężyny ale twardsze od wersji 102KM, ale Multiwany ogólnie miały miękkie sprężyny w porównaniu z Transporterem
od doki też będą pasować ale nie radzę montować bo jazda na takich to masakra
jeżeli na sprężynach nie widać oznaczeń to niestety bez założenia nie przekonasz się jak stoi i jaką będziesz miał twardość
od doki też będą pasować ale nie radzę montować bo jazda na takich to masakra
jeżeli na sprężynach nie widać oznaczeń to niestety bez założenia nie przekonasz się jak stoi i jaką będziesz miał twardość
-
andrewa1
- Kierowca T4
- 16
- Model:
- Kontakt:
Re: Spężyny tylne do Multivana T4
takie mam u siebie 22mm po całości
-
momo
Witam,
dziękuje bardzo za cenne wskazówki, osobiście staram się załatwić sprężyny do Multivana -takie jakie miałem, ze szarą kratką;
Pozdrawiam wszystkich
Momo
Czarodziej, ja założyłem takie sprężyny do swojego multivana i muszę Ci powiedzieć, że auto wystrzeliło mi do góry. Auto wyglądało jak wóz drabiniasty i musiałem podkręcić przód po 1 cm do góry. Tak wygląda mój multivan na oryginalnych sprężynach, w których mi pękły końcówki.
Mam nadzieję za da radę się otworzyć, tak wyglądał na oryginalnych sprężynach;
dziękuje bardzo za cenne wskazówki, osobiście staram się załatwić sprężyny do Multivana -takie jakie miałem, ze szarą kratką;
Pozdrawiam wszystkich
Momo
Czarodziej, ja założyłem takie sprężyny do swojego multivana i muszę Ci powiedzieć, że auto wystrzeliło mi do góry. Auto wyglądało jak wóz drabiniasty i musiałem podkręcić przód po 1 cm do góry. Tak wygląda mój multivan na oryginalnych sprężynach, w których mi pękły końcówki.
Mam nadzieję za da radę się otworzyć, tak wyglądał na oryginalnych sprężynach;
-
aleand1
- Nowy T4
- 15
- Tematy: 0
- Model:
- Auto: Multivan
- Kontakt:
Witam kolegów, jestem szczęśliwym nabywcą Multivana z 1995 roku, 290 tys.km>. Pierwsza czynność to wymiana pękniętych sprężyn - poprzednik jednak nie traktował auta jako rodzinne, ale mniejsza o to - mechanik założył mi monroe wmawiając,że najlepsze, ale też strasznie tył poszedł w górę. Czy można tak jeździć? czy to bezpieczne, czy mam na tył wrzucać worek cementu dla przeciwwagi?
-
momo
Witam Szanownych Kolegów.
Wczoraj założyłem tylne sprężyny oryginalne z niebieską kratką, a te które miałem kupione w hurtowni nadawały się do wyrzucenia. W sklepach sprzedawane są sprężyny nie do Multivana. Po założeniu tych sprężyn a uto mi poszło 4 cm na dół. Jestem zadowolony. Mam teraz przód ustawiony na 270 a tył na 275, a tak miałem wcześniej - 270 na 280. Wyglądał jak wóz drabiniasty. Na tych sprężynach pojeździłem trochę i szczerze powiem pięknie "wybiera" gdańskie dziury...
Do Multivana powinny być z szarą kratką lub z niebieską jeśli chcesz jeździć wygodnie.
mam nadzieje iż plik da się otworzyć, a tym samym przyda się;
Pozdrawiam
Momo
Wczoraj założyłem tylne sprężyny oryginalne z niebieską kratką, a te które miałem kupione w hurtowni nadawały się do wyrzucenia. W sklepach sprzedawane są sprężyny nie do Multivana. Po założeniu tych sprężyn a uto mi poszło 4 cm na dół. Jestem zadowolony. Mam teraz przód ustawiony na 270 a tył na 275, a tak miałem wcześniej - 270 na 280. Wyglądał jak wóz drabiniasty. Na tych sprężynach pojeździłem trochę i szczerze powiem pięknie "wybiera" gdańskie dziury...
Do Multivana powinny być z szarą kratką lub z niebieską jeśli chcesz jeździć wygodnie.
mam nadzieje iż plik da się otworzyć, a tym samym przyda się;
Pozdrawiam
Momo
-
aleand1
- Nowy T4
- 15
- Model:
- Auto: Multivan
- Kontakt:
Dziękuję za informację , plik otworzyłem, choć nie wiem czy to coś zmieni, T4 jeździ naprawdę miękko, Miałem Merca 124 - legendę i nie czuję wspomnianych dziur, raczej chodzi o bezpieczeństwo i efekt estetyki, kolega wspominał,że podnosił górę, dla wyrównania.
Nosze się ze zmianą amorów z przodu, może wtedy podnieść przód?
PS Mam na imię Andrzej i pozdrawiam wszystkich forumowiczów. Zdążyłem dzisiaj dowiedzieć się dzięki Wam gdzie i kiedy wyprodukowano moją T4 oraz poznać kod lakieru, bo niestety nie dostałem książki wozu, i działałem trochę na podstawie prawdomówności poprzedniego właściciela. Teraz wiem , że nie zawiodłem się ...Jego tez pozdrawiam
Nosze się ze zmianą amorów z przodu, może wtedy podnieść przód?
PS Mam na imię Andrzej i pozdrawiam wszystkich forumowiczów. Zdążyłem dzisiaj dowiedzieć się dzięki Wam gdzie i kiedy wyprodukowano moją T4 oraz poznać kod lakieru, bo niestety nie dostałem książki wozu, i działałem trochę na podstawie prawdomówności poprzedniego właściciela. Teraz wiem , że nie zawiodłem się ...Jego tez pozdrawiam
-
vwpitek
- Stały bywalec
- 15
- Tematy: 8
- Model:
- Auto: T4 acv
- Opis: Sekcja DOLNO-śląsko-opolska
- podziekowal za post: 16 razy
- otrzymal podziekowanie: 17 razy
- Kontakt:
Witam.Byłem dziś na giełdzie we wrocku i rozmawiałem z gościem który handluje sprężynami.On polecał mi sprężyny od T-5 multiwan że są komfortowe ale bardziej wytrzymałe od tych z T-4 z cienkim zwojem.Czy macie jakąś wiedzę na ten temat?
-
toudi100
- Aktywny T4
- 16
- Tematy: 19
- Model:
- Auto:
- podziekowal za post: 3 razy
- otrzymal podziekowanie: 3 razy
- Kontakt:
koledzy a powiedzcie czym się objawiają zużyte sprężyny? Ja się do jazdy swoim multikiem przyzwyczaiłem i mi się dobrze jeździ ,ale jak kolega wsiadł to mówi że mam albo sprężyny do wymiany albo amorki tył .On też jeździ multivanem tylko jak widzę to u niego tył strasznie w górze stoi i pewnie ma sprężyny od transportera.
-
Kenobi
- Administrator
- Fanatyk T4
- 16
- Tematy: 45
- Model:
- Auto: Caravelle
- Opis: niech moc będzie z wami
- podziekowal za post: 49 razy
- otrzymal podziekowanie: 659 razy
- Kontakt:
ja tam bym się nie przejmował, jak się przesiadłem z caravelki na sprężynach od transportera (poprzedniej ) do takiej na oryginalnych (obecnej ) to też wydawało mi się, że zachowuje się jak tapczan, a multik w oryginale ma jeszcze miększe sprężyny więc różnica do transporterowych to przepaśc,
kolega Robin zrobił na zlocie taką wymianę w swoim multiku i po jednym dniu wrócił do oryginału
jak ci nie dobija tyłu to sprężyny jeszcze trzymają
kolega Robin zrobił na zlocie taką wymianę w swoim multiku i po jednym dniu wrócił do oryginału
jak ci nie dobija tyłu to sprężyny jeszcze trzymają
-
toudi100
- Aktywny T4
- 16
- Tematy: 19
- Model:
- Auto:
- podziekowal za post: 3 razy
- otrzymal podziekowanie: 3 razy
- Kontakt:
nie no ,tak to nie dobijają ,no chyba że go doładuje kpl ludzi + bagaże to wtedy tak ,ale to normalne. Sprawdzę dla pewności amorki bo może faktycznie tył mi trochę leci na boki.
-
Iron Maiden
- Początkujący T4
- 15
- Model:
- Auto: transporter
- Kontakt:
a jak mi pękły końcówki sprężyn przy transporterze to moge jeszcze na nich jeździć czy musze na gwałt je wymienić ????
Ostatnio zmieniony 04 lut 2011, 20:19 przez grzesiex, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: literówka
Powód: literówka
-
vwpitek
- Stały bywalec
- 15
- Tematy: 8
- Model:
- Auto: T4 acv
- Opis: Sekcja DOLNO-śląsko-opolska
- podziekowal za post: 16 razy
- otrzymal podziekowanie: 17 razy
- Kontakt:
Cześć Robin.Przed placem z autami są części,wchodzisz pierwszą bramą i praktycznie na wprost bramy w głębi placu.Ma sprężyny,kołpaki,alternatory itp.
-
selikaters
- Nowy T4
- 15
- Model:
- Auto: t4
- Kontakt:
witam szanownych kolegów <02> mam pytanko? nie dawno zmieniłem spreżyny w swoim transporterku i założyłem z t5. autko wygłąda troche dziwnie stoi moim zdaniem za wysoko . może ma ktoś jakieś doświadczenie na ten temat bo obawiam sie troche o tylnie amorki i przednie zawieszenie,
-
miko
- Nowy T4
- 14
- Model:
- Auto: transporter/multivan
- Kontakt:
Witam serdecznie wszystkich forumowiczów!
To mój pierwszy post na forum.
Od roku jestem szczęśliwym posiadaczem multivana - o ile tak mogę go nazwać, bo jest to przeróbka z transportera. Fachowo zrobiona, ale jednak przeróbka :) Niedawno zauważyłem pękniętą końcówkę jednej sprężyny. Nie wiem jak długo z tym jeżdżę, bo nie jest to odczuwalne. Tak czy inaczej przymierzam się do zmiany sprężyn. Chciałbym dobrać coś podobnego do tych obecnych - bardzo komfortowe, miękkie, czyli zapewne z multivana.
Moje pytanie: Czy te oznaczenia kolorami odnoszą się tylko do sprężyn fabrycznych, czy też do lepszych zamienników - jak np. KYB. Ewentualnie może ktoś z Was się orientuje ile kosztują fabryczne? (KYB w Intercarsie chyba coś 120-150zł/szt. o ile pamiętam).
Pozdrawiam
miko
To mój pierwszy post na forum.
Od roku jestem szczęśliwym posiadaczem multivana - o ile tak mogę go nazwać, bo jest to przeróbka z transportera. Fachowo zrobiona, ale jednak przeróbka :) Niedawno zauważyłem pękniętą końcówkę jednej sprężyny. Nie wiem jak długo z tym jeżdżę, bo nie jest to odczuwalne. Tak czy inaczej przymierzam się do zmiany sprężyn. Chciałbym dobrać coś podobnego do tych obecnych - bardzo komfortowe, miękkie, czyli zapewne z multivana.
Moje pytanie: Czy te oznaczenia kolorami odnoszą się tylko do sprężyn fabrycznych, czy też do lepszych zamienników - jak np. KYB. Ewentualnie może ktoś z Was się orientuje ile kosztują fabryczne? (KYB w Intercarsie chyba coś 120-150zł/szt. o ile pamiętam).
Pozdrawiam
miko
-
miko
- Nowy T4
- 14
- Model:
- Kontakt:
OK, to wiem. Tylko czy inni producenci używają tych samych oznaczeń co VW?chmielik pisze:Kolory to jest twardość sprężyn
Np. czy można przyjąć, że sprężyna KYB (lub inny zamienik) z szarym czy niebieskim kolorem też będzię miękka, dedykowana do multivana?
-
andrewa1
- Kierowca T4
- 16
- Model:
- Kontakt:
oznaczenia są standartowe i znormalizowanemiko pisze:OK, to wiem. Tylko czy inni producenci używają tych samych oznaczeń co VW?chmielik pisze:Kolory to jest twardość sprężyn
Np. czy można przyjąć, że sprężyna KYB (lub inny zamienik) z szarym czy niebieskim kolorem też będzię miękka, dedykowana do multivana?
-
Michalman
- Forumowicz T4
- 16
- Tematy: 6
- Model:
- Auto:
- podziekowal za post: 4 razy
- otrzymal podziekowanie: 2 razy
- Kontakt:
Jak rozwiażesz problem miko, to pochwal się co, gdzie i za ile i jak z komfortem jazdy. Mnie czeka ten sam temat do rozwiązania a z pęknietą końcówką sprężyny jeżdżę już chyba od roku.
-
miko
- Nowy T4
- 14
- Model:
- Kontakt:
andrewa1 - dzięki za informację!
Będę szukał.
Michalman - jak coś wykombinuję, to dam znać na forum. Ale na spokojnie, bez pośpiechu. Będę wybredny :) Na razie da się jeździć bez odczuwalnych skutków tego pęknięcia. Co więcej, wczoraj byłem na przeglądzie rejestracyjnym i pan diagnosta nic nie zauważył ;)
Będę szukał.
Michalman - jak coś wykombinuję, to dam znać na forum. Ale na spokojnie, bez pośpiechu. Będę wybredny :) Na razie da się jeździć bez odczuwalnych skutków tego pęknięcia. Co więcej, wczoraj byłem na przeglądzie rejestracyjnym i pan diagnosta nic nie zauważył ;)
-
przemekx303
- Początkujący T4
- 15
- Tematy: 3
- Model:
- Kontakt:
a może ktoś się orientuje gdzie mogę dostać podkładke gumową (2b) pod spręzynę tę na wahaczu , bo zginęła ostatnio po składaniu wahacza po montażu łożysk , podobno ją przecieło podczas jazdy bynajmniej tak mówią mechanicy , i nie mogą nigdzie jej znaleźć
http://img836.imageshack.us/img836/3548/sprzyna.th.jpg
http://img836.imageshack.us/img836/3548/sprzyna.th.jpg
-
misieq73
- Początkujący T4
- 16
- Tematy: 7
- Model:
- podziekowal za post: 2 razy
- Kontakt:
gdy ostatnio podjechałem do mechanika, to stwierdził ze mam farta, że dojechałem bo lewa sprężyna była krótsza o jeden zwój od góry i jeden od dołu a prawa o górny (sprężyny miały oryginalnie zwężane, cieńsze końcówki) założył mi jakieś szwedzkie zamienniki ale co do koloru to nawet nie wiem niestety jakie... w każdym razie na całej długości mają tę samą prawie średnicę. biorąc pod uwagę że mam transportera w trakcie przeróbki na multika to pewnie założył te miększe.. choć ja różnicy nie widzę...
-
przemekx303
- Początkujący T4
- 15
- Tematy: 3
- Model:
- Kontakt: