Silnik 2.5L nierówna praca
Regulamin forum
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
-
krzysiek90210
- Początkujący T4
- 12
- Last active: -
- Tematy: 4
- Model:
- Auto: T4 SYNCRO
- podziekowal za post: 8 razy
- Kontakt:
Silnik 2.5L nierówna praca
Witam, mam mały problem z moim T4 2.5l benzyna. Do obecnej chwili auto chodziło idealnie. Dzisiaj rano odpalam silnik i okazuje się że pracuje nierówno, lekko trzęsie się, słabiej wkręca się na obroty a przy mocniejszym przegazowywaniu co jakiś czas strzeli w tłumik. Oczywiście zauważalny spadek mocy i zapach nieprzepalonego gazu (na benzynie chodzi tak samo a może nawet gorzej). Na domiar złego wybiłem kciuka i nie bardzo mogę pogrzebać...
Może ktoś podrzuci jakąś sugestię...
Przewody, kopułka, cewka, a może czujnik położenie wału korbowego...?
Może ktoś podrzuci jakąś sugestię...
Przewody, kopułka, cewka, a może czujnik położenie wału korbowego...?
-
krzysiek90210
- Początkujący T4
- 12
- Model:
- Kontakt:
-
krzysiek90210
- Początkujący T4
- 12
- Model:
- Kontakt:
Re: Silnik 2.5L nierówna praca
Auto dzisiaj podłączone do komputera. Informacja o niskim ciśnieniu na pierwszym cylindrze. Kompresja na tym cylindrze jest jednak wysoka (wykonany pomiar). Wymienione zostały świece oraz przewody wysokiego napięcia. Niestety po tym zabiegu silnik chodzi tak jak przedtem, czyli trzęsie się i nie przepala mieszanki (zapach). Mechanik zasugerował że to wina wtryskiwacza pierwszego cylindra. Objawy są jednak takie same na benzynie jak i na gazie więc moim zdaniem wtryskiwacz nie ma tu nic do rzeczy...
Tak czy inaczej dolałem do benzyny uszlachetniacz i mam zamiar przez jakiś czas jeździć na benzynie.
Co sugerujecie? Może kopułka? A może poszła uszczelka pod głowicą? Znacie jakiegoś dobrego fachowca w Lublinie lub okolicach?
Tak czy inaczej dolałem do benzyny uszlachetniacz i mam zamiar przez jakiś czas jeździć na benzynie.
Co sugerujecie? Może kopułka? A może poszła uszczelka pod głowicą? Znacie jakiegoś dobrego fachowca w Lublinie lub okolicach?
-
chemik211
- Ikona forum
- 16
- Tematy: 57
- Model:
- Auto: ...
- podziekowal za post: 39 razy
- otrzymal podziekowanie: 150 razy
- Kontakt:
Dziwna sprawa z tym ciśnieniem zwłaszcza że sterownik nie ma jak tego sprawdzić, podejrzewam że chodzi o czujnik spalania stukowego masz ich aż dwa
-
ronin36
- Stały bywalec
- 16
- Tematy: 7
- Model:
- Auto: T4 & ASB
- podziekowal za post: 1 raz
- otrzymal podziekowanie: 17 razy
- Kontakt:
Po wymianie uszkodzonego wtryskiwacza benzyny wszystko powinno wrócić do normy.
-
Victus
- Znawca T4
- 11
- Tematy: 2
- Model:
- Auto: T4 Multivan
- podziekowal za post: 12 razy
- otrzymal podziekowanie: 33 razy
- Kontakt:
Kompresja dobra więc głowica na tym cylindrze powinna być dobra. Objjawy wyskakującego zapłonu, zdejmij przewód odpal silnik i przysuń go do metalowej części iskra musi być mocna, możesz też wykręcić świecę na tym cylindrze to zrób nawet w pierwszej kolejności i dotknij do metalowej części, jeżeli świeca dobra to sprawdzasz po kolei resztę. Weź butelkę z wodą najlepiej wieczorem i popsikaj na przewód w ciemności może okazać się że przeskakuję iskra na przewodach więc wtedy przewody do wymiany,
Więcej kolego Ci nie pomogę bo nie miałem styczności z silnikami benzynowymi w T4
Więcej kolego Ci nie pomogę bo nie miałem styczności z silnikami benzynowymi w T4
-
krzysiek90210
- Początkujący T4
- 12
- Model:
- Kontakt:
Masz rację, jednak to uszkodzony wtryskiwacz. Jeżeli odpalę go na gorącym silniku i od razu przełączę go na gaz (zanim benzyna zaleje świecę) to silnik pracuje idealnie. Znalazłem sposób jak można (na krótką metę) jeździć. Wystarczy odpalić silnik, przejechać 1 km na benzynie żeby się nagrzały cylindry i na moment stanąć i wyłączyć silnik. Z zalanej świecy w wysokiej temperaturze po kilkunastu sekundach odparuje benzyna. Odpalam auto na gazie i już jest ok.ronin36 pisze:Po wymianie uszkodzonego wtryskiwacza benzyny wszystko powinno wrócić do normy.
Od kilku dni jeżdżę tylko na benzynie. Dodałem specjalny dodatek, może ruszy sklejony wtryskiwacz. Jeżeli to nie pomoże to czeka mnie wymiana. Sam się troszkę do tego przyczyniłem jeżdżąc tylko na gazie. Jeżeli macie instalacje LPG lub CNG to warto co pewien czas pojeździć na benzynie ze specjalnym dodatkiem (nie chcę reklamować producentów). Unikniecie takich niespodzianek.
Dziękuję wszystkim za podpowiedzi. Jeżeli wtryskiwacz się "rozklei" to dam znać, może komuś ta wiedza przyda się.
-
Victus
- Znawca T4
- 11
- Tematy: 2
- Model:
- Auto: T4 Multivan
- podziekowal za post: 12 razy
- otrzymal podziekowanie: 33 razy
- Kontakt:
Poszukam filmik który ostatnio widziałem o czyszczeniu wtrysków to wkleje
Oto on
https://www.youtube.com/watch?v=_NMM6Mk79rg
Przy okazji znalazłem prostszy sposób
https://www.youtube.com/watch?v=37KvpanDfwc
Oto on
https://www.youtube.com/watch?v=_NMM6Mk79rg
Przy okazji znalazłem prostszy sposób
https://www.youtube.com/watch?v=37KvpanDfwc
-
chemik211
- Ikona forum
- 16
- Model:
- Kontakt:
Nie sadze abyś miał rację nawet jak świece zalejesz to po przełączeniu na gaz ona bardzo szybko by zadziałała ,prędzej się zgodzę że układ zapłonowy a dokładnie moduł pada
-
krzysiek90210
- Początkujący T4
- 12
- Model:
- Kontakt:
Najprawdopodobniej udało się ustalić przyczynę niedomagania - wyłamane gniazdo we wtryskiwaczu (to na wtyczkę z kablami). Obawiam się że nie da się tego naprawić. Jeżeli ktoś ma namiary gdzie mógłbym kupić wtryskiwacz do T4 2.5L Benzyna 85KW AVT to będę wdzięczny za namiary.
-
ronin36
- Stały bywalec
- 16
- Tematy: 7
- Model:
- Auto: T4 & ASB
- podziekowal za post: 1 raz
- otrzymal podziekowanie: 17 razy
- Kontakt:
Miałem ten sam problem z wyłamanymi gniazdkami i nie boję się powiedzieć, że jest to skutek partactwa instalatorów LPG.krzysiek90210 pisze:Najprawdopodobniej udało się ustalić przyczynę niedomagania - wyłamane gniazdo we wtryskiwaczu (to na wtyczkę z kablami). Obawiam się że nie da się tego naprawić. Jeżeli ktoś ma namiary gdzie mógłbym kupić wtryskiwacz do T4 2.5L Benzyna 85KW AVT to będę wdzięczny za namiary.
Oryginalne wtryskiwacze WEBER 021906031D/B IWP022(=IWP076)
Zamiennik Magneti Marelli 805000346108
To są wtryskiwacze stosowane w silnikach o kodzie: AET, AEU, APL, AVT, oraz 2,8 AES, AFP
Taki, tylko przypadkiem nie kupuj go, sprzedawca chce się pozbyć wtryskiwaczy po naprawie, widać ewidentnie, że wtyczki są klejone.
-
chemik211
- Ikona forum
- 16
- Model:
- Kontakt:
Ten klej to jest org i nie powiedział bym ze po naprawie, i nie wprowadzaj w błąd pisząc że to te same wtryski !!! można je stosować ale wszystkie muszą być o tym samym oznaczeniu różna wydajność IWP 022 215 cc/min 5 bar 14.5 ohm i IWP076 215 cc/min 3.0 bar 14.0 ohm